Нека всеки сподели,кой как третира с ОК.
Преглед за печат
Нека всеки сподели,кой как третира с ОК.
Ще кажа аз как съм правил. Миналата есен приложих напръскване с оксалова киселина.
Приготвя се разтвор 35 г оксалова киселина дихидрат в 1л вода. След разтварянето на киселината се добавя 1 кг захар и се нагрява до 38 градуса. След пълното стопяване на захарта е готово за приложение.
Със спринцовка и средно тънка игла се пръскат пчелите между рамките без да се вдигат самите рамки. Когато кошерът е на по-малко от един корпус се впръскват 30 мл разтвор, равноразпределен между всичките междурамия. При пълен единичен корпус се впръскват общо 40 мл. При силно семейство в два корпуса се прилагат общо 50 мл, като може да се приложат само върху рамките от първия корпус или да се разпредели между двата корпуса.
Оксаловата киселина в кристално състояние се предлага като дихидрат, но е много нестабилна и с времето губи вода. Поради тази причина лабораториите често я подменят. Можете да си я намерите и от приятели работещи в лаборатория. При по-стара оксалова киселина просто може да се претеглят 30 г киселина на 1 л вода.
Този метод на третиране почти не отстъпва на метода чрез изпарение по ефективност, но води до по-голям подмор на пчелите.
Необходима е температура над 2 градуса и е желателно пилото да не е налично.
Понеже не разбирам какво е дехидрат ще питам отново защото не ми стана ясно,моля да ми се прости невежеството:Наскоро прочетох,че 30 гр ОК се разтваря в 1 л вода и се пръска в междурамията.Ти говориш за 3.5гр в литър вода.Наистина не ми е ясно.В нашия пч.магазин продават ОК на прах-разфасовка по 30 гр и е за 1 л. вода.Така поне пише на опаковката.
Извинявам се! Поправих грешката: 35 г ОК кристали в 1 л вода.
Не дЕхидрат, а дИхидрат. Оксалова киселина с 2 молекули вода. В кристално състояние ОК е C2H2O4.2H2O, при съхранението тези 2.H2O се губят.
Ето това имах в предвид.тук
Ето ТУК нагледно,как се приготвя работният разтвор на ОК,както и други нагледни материали.
А дали у нас предлагат някъде Оксалова киселина на таблетки? Гледам по клиповете ,че я употребяват доста сполучливо ,а и с тях грешки при дозирането не са възможни .Аз си купих на кристали от ТАШ ,но още не съм решл как ще я дозирам точно 2гр.
Защо искаш да дозираш точно с 2 гр?Спрямо броя на с-та,си направи работен разтвор и на всяко с-во подготви по 30-40мл.Аз например,ще си приготвя 75гр ОК в 1л вода+1кг захар.Това прави общ разтвор около 1700мл.На 50сем се падат по около 35мл.
Защото няма да третирам с работен разтвор ,а с изпаряване с изпарител.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Колега ,nikberk,разбрах,че си третирал с изпарителя.Как дозира 2 грама и доволен ли си от резултата?Сподели ако обичаш!Цитат:
Първоначално публикувано от nikberk
Няма проблем ,но писах по темата в другия форум .http://www.beehoneyportal.com/forum/...p=33885#p33885Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
И без това участвуваме и четеме и двата форума.
Пиши и на нас - тези, които не участваме и не четем двата форума, а само този !!!
Колеги, подходящо ли е времето тези дни - с Т около 20 С да се третират семействата с оксалова к-на по един от начините, подробно описан от Б.Александров - пулверизиране или накапване(за изпаряване е необходим специален изпарител, който мнозинството не притежават).
Здравейте ! Отдавна чета във форума и доста неща съм понаучил оттук, за което благодаря.
С първите си пчели се сдобих в края на юни 2011. До есента вече се събраха 10 отводки в ДБ кошери. Успешно или не, това скоро ще се разбере, ги зазимих, но августовските отводки бяха доста слаби, със стари майки. Майките им ги смених почти веднага и това даде резултат. Отводките ги третирах есента с перицин. Трябва ли сега /имам оксалова киселина/ да третирам с нея и ако да по какъв начин и по колко на кошер ?
Не съм ги отварял от есента /страх ме е да не ги изстудя/, а някои бяха с много малко хранителни запаси. Нормално ли е по това време да им слагам питки или нещо друго за храна, или да чакам февруари ?
Здравей.
Казваш, че си изчел форума, но явно не си чел внимателно и не си подготвен теоретически , а си се хвърлил надолу с главата в пчеларството. Но както и да е, хванал си се на хорото. Успех.
Дават го слънчево време тези дни. Така че понапече ли слънцето и да няма вятър, открехни внимателно горните табли, без резки движения и виж положението на кълбото и големината му и ще добиеш представа за силата на семейството и хранителните запаси. Не чакай да се вдигнат темепературите, защото над 4-5 градуса кълбото вече започва да се разпуска леко и да излиза над рамките и не можеш да разбереш дали имат мед над "главите" си или са се качили на горните рамки. Ако кълбото е в предната част на рамките, значи бъди спокоен, ако са назад и високо горе, трябва да слагаш питки. Можеш и преди това да прилепиш ухо до кошера и да чуеш жуженето на пчелите, ако е тихо и спокойно, не се притеснявай, може и да не ги отваряш. Като почукнеш, ще чуеш леко увеличаване на силата на жужене и бързото му затихване. Тогава всимко е наред. Ако жужат силно и не утихва жуженето, значи има някакъв проблем. Ще ги научиш тези неща, но с времето си.
Ако си решил да третираш с ОК чрез накапване, тогава трябва да ги отвориш задължително и по 5 мл на междурамие с спринцовка правиш по една черта между горните летви на рамките. Сироп 1 л - 35 грама ОК. За изпаряване - трябва да са по високи температурите.
Ако си с дъна с изваждащи се табли, или дълбоки дъна, можеш лесно да разбереш дали всичко е наред в семейството. Ако подмора е много, значи има проблем. Десетина пчели не са проблем. И най вече кърлежа много ги тормози зимата пчелите и жуженето им е неспокойно и подмора е много. Обикновено такива семейства умират до края на декември. Общо взето перицина върши добра работа, както и амитраза, но те са забранени за ползване в ЕС.
Но ако много се притесняваш, а сигурно е така. Всички сме минали по този път, слагай питки и затоплящи материали отгоре, защото вече семейството е тръгнало да се развива.
Току що се връщам от лекцията на Ангел Грънчаров и той категорично твърди и е доказано , че най големия причинител за зимната смъртност е кърлежа. И затова задължително е да се третира и през месец октомври.
Още веднъж УСПЕХ.
Когато се третира через накапване със захарен сироп 1/1 на 100млл се слагат4,5гр оксалова киселина,а дозата на междурамие е 5млл.
До Е. Филимонов "Казваш, че си изчел форума, но явно не си чел внимателно и не си подготвен теоретически , а си се хвърлил надолу с главата в пчеларството."
Не съм казвал, че съм изчел форума никъде и не знаех че задаването на въпроси е признак на ниска теоретическа подготовка. Извинете ме, занапред ще се опитвам да не питам. За дадените наставления и обяснения искрено Благодаря ! Това е съвсем сериозно.
До Алексей : Благодаря, тези дни ако е рекъл Господ ще пробвам рецептата.
.
OK ще се окаже май единствения ефикасен метод за борба с акара, също и евтин...
Лошото е, че производителите на "лентички" са захапали яко кокала и няма да се учудя, ако в скоро време се появят платени публикации за вредата и неефикасността на ОК wink;
Не е сложно да се направи, планирал съм и такова да си направя след приключване на останалите "направи сам" дейности.
И аз да попитам нещо дали вече е късно за третиране с ОК чрез накапване? Имам доста умрели семеиства и много напуснали кошерите а и в другите има доста подмор и съм обезпокоен защото до сега не съм пропускал третиране но го правех с варостоп и варотом но маи фаида никаква пчелите са опаразитени.
Защо мислиш,че пораженията които имаш са от неправилно или некачествено третиране?Цитат:
Първоначално публикувано от perdeee
Ами имам много подмор по дъната на кошерите имам и няколко семеиства които изобщо ги няма изчезнали са а лентите които купих(варостоп) за есенното третиране бяха сухи и без никакъв мирис но нямах финансовата възможност да купя други и сега след като по опитни от мен пчелари ми погледнаха кошерите всички са на едно мнение че пчелите са силно опаразитени.
Все още не е късно.Направи го.Цитат:
Благодаря утре започвам с третирането и дано имам успех в което почти съм убеден.
Купих оксалова киселина от магазин за химически реактиви и питането ми е дали има различни видове от тази киселина с различно процентно съдържание или нещо такова?
Не,няма.
За изпарителя трябва да е на кристали!Цитат:
Источник на инфото WikipediaЦитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Оксаловата (1,2-етандиова) киселина има следната формула Н2С2О4. Кристализира из водни разтвори, като големи безцветни призматични кристали, които съдържат две молекули вода. ]Тя е отровна и предизвиква парализа на нервната система. Разтваря се във вода и етанол, слабо в етер т.т. 101°C(хидрат), 189°C(безводна), сублимира при 157°C. При загряване с глицерин образува мравчена киселина. Среща се в свободно състояние в листата на цвекло и като калиев хидрогеноксалат в киселец и ревен. Калиевия и амониевия оксалат са разтворими във вода, а калциевият е силно неразтворим. Промишлено се получава при загряване на безводна натриева основа и въглероден оксид в автоклав при 160-200°C и 0.8-1MPa. Образува се натриев оксалат. Оксаловата киселина се освобождава лесно след това при реакция със сярна киселина. Използва се за почистване на метали и като междинен продукт при химични синтези. Поради избелващото си действие се използва в текстилната и кожухарската промишленост. В бита намира приложение за почистване на петна от ръжда или кръв върху бели тъкани (за предпочитане памучни).http://Осаловата киселина се използв...пчелите.
Оксаловата киселина не е полезна за организма, защото намалява Ca в него, като образува калциеви съединения, неразтворими във вода. Това води до появата на камъни в бъбреците.
Летална доза при хора (орален прием): 600мг/кг.
Колеги,имам следното питане за ОК,мисля
да си взема,защото много колеги ми казаха,че върши чудесна работа,та проблем ли е да се пръска по това време ?
Дали не е вредно за пчелите или меда,знам ,че се пръска есента.
Благодаря предварително
Колега , някъде по в горните постове вече са ви отговорили на въпроса , но няма проблеми на меда не вреди , на пчелите също , идеята е че ако имате запечатано пило просто акара който е вътре при прилото ще си остане там въпреки вашето третиране.След третирането ще падне само акара по пчелите.Цитат:
Първоначално публикувано от kasapina
Поздрави!
Цитат:
Колега,чети внимателно темата,не задавай същите въпроси,на които малко по-нагоре е отговорено,не чакай и да ти се отговори а третирай,защото времето минава и след няколко дни вече ще е късно.Цитат:
Смятам , че който ви е продал изпарителите е имал в предвит такива защитни маски.
http://www.otrovi.com/zashtitno-oble...riya-6000.html
Някой ползвал ли е този изпарител.http://www.ebay.co.uk/itm/Oxalsaeure...71236681294098
Здравейте колеги,преди няколко дни си купих ОК и реших да опитам третиране.Проблемът ми обаче е,че искам да я използвам сега,а не ноември.В едно печатно издание на М.Котларски се казва,че може да се използва ОК и при наличие на пило.Там се цитира някакъв италианец Нанети ,който бил най-големия спец по ОК и той препоръчва следната дозировка 35 грама ОК на 1 литър 60% захарен сироп.Твърди се още,че ОК няма никакво отрицателно влияние върху пилото и майката...Моля,който има опит да сподели...Благодаря
35 гр. ОК
900мл вода
100гр захар.
Концентрацията на ОК е достатъчно висока за да има ефект върху акарите, а захарния сироп е достатъчно слаб за да не привлича пчелите и по този начин да им причини стомашни проблеми. Ако разтвора съдържаше само вода и ОК , при изпарението на водата, концентрацията на ОК в кошера би се увеличила (с нея и страничните ефекти) , захарта се използва за да държи Ph-то под контрол.
Разтвора може да се използва по всяко време на годината, дори при всеки преглед . 2-3 впръсквания на семейство с пулверизатор върху плодника са достатъчни. Използва се по преценка на пчеларя, когато се сметне за необходимо.
Направения разтвор трябва да се използва в рамките на 1 седмица.
Колега, би ли дал и начина на третиране според Нанети, освен дозировката?Цитат:
Първоначално публикувано от Деян Димитров
За съжаление темата там е по-скоро отговор на въпроси на колеги,защо ОК не се взима от пчелите.Обяснението според същия е,че сиропа трябва да бъде по-концентриран 60% или 3:2, захар:вода.Не обърнах внимание точно,но мисля че е някой от последните броеве на вестник Пчели
Какво значи "оксаловата киселина не се взима от пчелите"? Ако пчелите са напръскани с такъв разтвор те се почистват, тоест няма как да не се взема. Да не би да става въпрос за слагане в хранилка на разтвора? Колега, би ли изяснил за вземане от хранилка ли се отнася това, че не го вземат.Цитат:
Първоначално публикувано от Деян Димитров
Не ,не.Аз не се изразих правилно.Става въпрос за колеги,които са използвали ОК в захарен сироп, посредством накапване в междурамията при което е останал разтвор по горните летви и те са забелязали,че пчелите не го вземат...По-надолу се споменава,че действието на ОК върху акарите е изключително контактно.Какво значи това-не е ли най-добре тогава да се пулвелизират всичките пити заедно с пчелите?Какво би станало тогава с пилото? А с майката? Един колега с 40 годишен опит прочел преди години,че мокренето със з.сироп на пчелите е изключиелно неблагоприятно...Във вестника си Котларски пише,че третира с ОК на 15 септември,тогава има пило в кошера
Здравейте колеги. Скоро четах в с.Пчели че по всяко време на годината може да се третира с О.К.чрез накапване.Пише също че не вреди на пилото.Моля някои да сподели ако е пробвал този варянт когато има пило и дали има някакви последствиа.
Цитат:
Първоначално публикувано от lyub4eto
Да,може да се третира по всяко време,но ефет има когато няма пило.
Цитат:
Първоначално публикувано от lyub4eto
А на пчелите? Не вярвай на всичко написано в тези вестници, явно си го смучат от пръстите.
Вчера третирах за втори път чрез подпушване с ОК. Моят метод е заимстван от колеги от Русия. Неръждаема тръба, около 20 мм диаметър, заварен в единият край. В другият, е сплескана до размер да влиза в кошера при вдигнато дъно /ДБ/. Слагам около 2 гр. ОК, промушвам тръбичката в кошера и затварям входа с мокър плат. Загрявам края на тръбата извън кошера и след като започне отделянето на дим, прекратявам подгряването. Изчаквам 10 минути и преминавам към следващият кошер. При първото третиране на контролният лист имаше паднали 3 акара. Утре ще проверя вчерашното третиране за резултати. Ще третирам още няколко пъти по този начин. Тази година няма да използвам никакви ленти. След миналогодишните загуби от некачествени ленти, третирам така - пролет с мравчена киселина, есен с ОК. Късна есен, при подходящо време и без пило, наръсване със захарен сироп и ОК. Уловените роеве също подпушвам. Задължително ползвам полумаска с химически филтър за органични съединения, с кафява лента на филтъра.
Ако не е тайна колко пъти още?!Цитат:
Първоначално публикувано от nik_il
не е тайна...ще наблюдавам докога ще има пило, но през седмица,поне още 2-3 пъти..
ОК според мен не е вредна за пчелите и за пилото, но сваля само акара от пчелите.
Повечето акари, тъй като вече няма търтиево пило, са в работническото пило. А ОК не сваля акара от пилото. Иначе може да се третира по всяко време.
Това за 1 семейство? В хранилката ли се сипва?
Пропорциите на тази рецепта са абсолютно същите както при вече публикуваната от стр.1 на темата.Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
http://s10.postimage.org/vqjmld2w5/image.jpg
400 гр.захар + 400мл.вода + 30гр.ОК=1кг.захар + 1л.вода + 75гр.ОК
Моля за съвет.
Мисля да почвам с ОК,но не знам,колко пъти да пръскам всяко пчелно семейство(за да има ефект) и на какъв интервал от време.
http://www.biosecurity.govt.nz/files...rroa-guide.pdfЦитат:
от 97 страница
А който не панимает инглиш sadsmile;
http://translate.google.com/#en/bg/Цитат:
Първоначално публикувано от ingivo
например
здр колеги на 15 септември махнах лентите с варотом,но искам да третирам кам краиа на ноември с ок киселина ,даите савет как да третирам с ок киселина.
Ами,прочети първо какво е написано по темата и ако нещо не ти е ясно, тогава задай конкретен въпрос.
Дойде времето и аз да третирам . Мисля да го направя в края на октомври при подходящи климатични условия които се очертават в този период. За 6 семейства по 30 мл ще са ми необходими 180-200 мл работен разтвор . Последно вода захар 1:1 ли да е или може и с по малко захар.
900ml вода
100gr захар
35gr ОК
1л.вода
1кг.захар
75гр Ок.
От 30 до 50мл на с-во в зависимост от силата.
Да попитам и аз "Какво да правя с кърлежа"
Малко обяснение. По мойте географски ширини не сме разглезени с късно пило. И цялата ми практика е ориентирана на тези навици. Третирам за акар с лентички колкото по-рано мога и евентуално повтарям малко преди истинската зима с оксалова киселина.
Тази година
1. Не съм третирал пролетта - нямах акар по дъната и по пчелите.
2. След последния мед сложих тимол на прах в тензухени торбички всяка в клетка за майки. (между другото нямах загубена майка заради тимола).
3. След около месец - 30 август, сложих лентички варостоп.
4. Благодарение на комбинираното действие на топлата есен, късното (Септември) макар и малко (~3х0.500 мл.) подхранване със сироп и млади, по мое мнение мн. добри юлски майки, пилото продължава и към настоящия момент. Според мен, това пило спомогна за ре-инвазия на акара и ситуацията в момента я определям като много тревожна. Никога досега не е било да отворя кошер и да видя по гърбовете на пчелите акар. Сега виждам от 5 нагоре (и над 10) пчели с акари по гърбовете, при положение че извадя всяка рамка и НАБЪРЗО я погледна от 2те страни.
Питам за съвет - мога ли да разчитам на 2 или 3 третирания с ОК следващия месец (накапване с по 5 куб. на междурамие р-р 75гр. ОК на 1л сироп ) или има още нещо което мога да направя сега? Не искам все още да мисля за опушване с амитраз и т.н. грозни препарати?
ОК с пулверизатор по 50 мл на семейство. Изтъркаха ми се пръстите да пиша съотношението. Предпочитам третирането да го наравя много по-рано (по времето когато обикновено се слагат лентичките). Разтворът в тази концентрация няма никакви видими ефекти върху развитието на семейството (дори при 20- кратно завишена доза при пролетно третиране (благодарение на един инцидент)), освен може би отделни опити (нищо повече) за самосмяна на майките. Предполагам това се дължи на блокиране на феромоните и семейството усеща че нещо става, тъй като е установено че молекулите на ОК "полепват" по вътрешността на кошера създавайки повърхностен слой.
При така описаната картинка,третирай незабавно.Ако почакаш,може да не се наложи пролетта въобще да няма какво да третираш.Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
С ОК се третира еднократно, когато няма пило. Това важи в най-голяма степен при третиране с накапване. Тогава пчелите поглъщат разтвора и повторно третиране по същия начин води до предозиране на погълнатата ОК и до неблагоприятни ефекти. При напръскаване с ОК, страничните ефекти са по-малко, но въпреки това не ти препоръчвам да го повтаряш. Най-добре остави ОК за момента, когато няма да има пило. За неотложно третиране, можеш да избереш някой друг противоакарен препарат. Предполагам, че третирането с лентички не е дало нужния резултат. При отглеждането на късно работническо пило, в една килийка се отглежда само по един до два нови акара и за такъв кратък срок не може акара да се размножи съществено.Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
все още колегата има време да направи подпушване с ОК с изпарител или както съм описал...а накапването нека е по-късно, когато няма да има пило
Колега,би ли споделил какви са неблагоприятните ефекти?Цитат:
Първоначално публикувано от valaz
Благодаря на всички.
Мислех че леко съм завишил даже дозата ОК, но щом Скутелатор казва че трябва да е друга, сега ще се разровя из мненията му, да видя какво съотношение е препоръчал преди.
И аз мисля че не съм случил на варостопа тази година. И че не можах да го сложа навреме.
Това е концентрацията която и аз помня. Честно казано от притеснение мислех да я завиша.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Досега имам само 2 не презимували кошера - на единя, му отнесе вятър капака зимата, при дъжд, другия нямаше шанс още при зазимяване. Та не искам да придобивам този горчив опит тепърва.
Пак благодаря.
В повечето статии за третиране с ОК чрез напръскване препоръчват 3% разтвор на ОК във вода, без добавяне на захар. Когато третирането е чрез накапване е необходимо разтворът да съдържа захар, за да могат пчелите да го погълнат. Втория начин обаче има повече неблагоприятни странични ефекти, по-голяма смъртност сред пчелите. Затова не бива да се повтаря, т.е. третира се еднократно. Най-удачно ми изглежда третирането с изпарител. Собствени изследвания по въпроса не съм правил. Мнението си съставям въз основа на прочетеното и логическо анализиране на тази информация.
Която и рецепта да погледнеш %-ното съдържание на ОК е почти еднакво. Класическата рецепта препоръчва 3,2% разтвор на ОК.
Тази рецепта няма да я срещнете в никоя статия. Намен ми я даде един пчелар, който вече станаха повече от 10 години е биологичен (нелицензиран, така или иначе вече не произвежда мед), но не като нашите "биологични" - при него дори восъкът, който внася за основите е биологичен. А биологичния восък не е никак евтин - 7 евро за кг.
Това което използва той е ето тази тецепта на ОК и тимол в пролетното канди , тъй като сам си го прави ( добавя му и канела, алое вера, цитрусова киселина ... и какво още не знам)
Както казах и преди, захарта се ползва единствено за стабилизатор на на киселинността на разтвора. Захарното съдържание е толкова, колкото да не редизвиква поглъщане от пчелите.
При третиране с изпарител трябва да се внимава, особенно при ветровии дни. Най-опасно е ако се вдиша или попадне на очите.
При напръскването с пулверизатор също трябва да се внимава - най-вече да не се вдиша, тъй като той става на мъгла. Ако времето е ветровито, просто задържам дъх докато пръскам.
Колеги,за ОК се изразяват ралични мнения и понякога се спекулира с това,а не трябва.Предлагам ви статия от в-к"ПЧЕЛИ" бр.15 от дата 26.07.2012г.Там издателя много ясно и точно е написал резултатите от изследванията направени с ОК и то не от кого а от най-добрия капацитет в областта на ОК.Ето прочетете я и нека да спрат необоснованите мнения,дали е вредна,води ли до повишена смъртност,влия ли на пилото и т.н
http://s8.postimage.org/tcd5vj6v5/skan1.jpg
Един финландски пчелар ми каза че тяхните учени правили изследване за ефектите на ОК точно чрез метода на накапване и - познай тяхните резултати излезнали точно противоположните на това. Снежната покривка при тях трае 6 месеца без възможност за облитане, и ако има някой който може да каже нешо с възможно най-голяма сигурност относно зимуването - то аз по-скоро бих очаквал да дойде от там. Той поддържа мнението че е "по безопасно да минеш на червен светофар, отколкото да третираш с ОК". Според тяхните учени, ОК предизвиквала изтъняване на хитиновата обвивка на пчелите, случайна загуба на майки, повишен подмор и бавно пролетно развитие....
Едва ли по-горното би очудило някого. НЕ за първи път може да срещнем статии които са напълно противоположни една на друга.
Преди не чак толкова забравено минало се препоръчваше редовната употреба на антибиотици, като стимулант на развитието на семейството, безвредни, притежаващи все положителни качества при употребата им.
Днес са много малко хората които няма да изкажат противното.
Или да припомня отново историята за ДДТ-то?
Лично аз, отдавна съм спрял да вярвам сляпо на статии. Не само в областта на пчеларството. Истината е прекалено тежка за да бъде лесно възприета дори от непредубеденото съзнание.
Смятам за прекалено наивно (меко казано) сващането, че приложението на което и да било средство, биологично или не, е НАПЪЛНО безвредно. Безплатен обяд - няма. Нека припомня че акарът е насекомо, което живее върху друго насекомо.
Аз не съм противник на ОК и биологичните средства -точно обратното, пък още по-добре ако може и без тях.
Мнението ми е че влиянието на ОК към пчелите все още не е достатъчно добре изучено - (затова и в Америка тя не е регистрирана за употреба). Дотогава .... си имам "едно на ум", малко предпазливост не вреди на никому.
Благодаря за линка
От най-дълго време с "вароа" се борят руснаците, а те препоръчват 2% концентрация.
http://medovabrama.com.ua/lekarstva-...ya-kislota-20g.
Повод за размисъл.
Аз ще ползвам рецептата на scutellator.
Колеги,мисля че сега е идеалното време за третиране с О.К....
здр колеги ,преди 10 дена третираж с ок киселина ,и биах 4ел ниакаде 4е било хубаво след 10 дена пак дасе третирало о6те веднаж ,даите савет.
МОДЕРАТОР
В следващият си пост ако отново ползваш цифри вместо букви,ще бъде изтрит незабавно.
зависи от състоянието на опаразитяване....моите нямат вид на силно опаразитени и прецених, че сега и пролетта ще им е достатъчно..
...ма ако са ти подръка и няма какво да правиш, нищо не пречи да ги пуфнеш още един път....страх лозе пази wink;
...само глей да не са много ниски температурите, че да не разбиеш кълбото....
работя по въпроса за изпарител на ток, направата му е изключително лесна, и проста.Трябва само една подгряваща свещ от дизелов двигател и 2 търби и кабели.Когато завърша идеята си ще споделя, идеята е отворена и може да мислите и вие върху нея
Направих изпарител на газ. Утре се надявам времето да позволява третиране и ще направя клипче.
Ето и обещаното клипче
http://www.youtube.com/watch?v=2PzBq...ature=youtu.be
браво, много добро drinks;
същата си представям и аз моята, само, че по-мобилна wink; ...тая зима ще я почвам....
имам въпроси:
-ако се изчисли колко секунди са нужни на кошер, не може ли да се сипе повече ОК и да се минават по няколко кошера наведнъж, като само се мести изпарителя?...да се спестяват излишни операции ...да стане нещо като от този клип, но без частта със сешоара: http://www.youtube.com/watch?v=i9SgY...&feature=share
-по-дълга "цев" отпред, няма ли да ти позволи запъване вътре в рамките или поне на прелката и да отпадне държането на ръка и подпиране с нещо ?
Браво, още веднъж !
В началото бях направил човката 25 см и доста по тясна, точно с целта да се закача, но се получи доста неочакван проблем. Киселината кристализираше преди да излезе от човката и я задръстваше. Заради този проблем смених човката с къса и широка, а също така я направих и от медна ламарина. Началната идея беше и да се сипва количество за 10 кошера, но се оказа че с горелката много трудно може да се определи колко силно се нагрява и времето за изпаряване на количеството е много различно и така дозирането е много трудно. На клипа с пистолета за горещ въздух се вижда че температурата може много точно да се регулира. Само не ми е ясно дали не влиза много горещ въздух в кошера и дали не се пърлят пчели, защото се вижда че се разчита на струята от пистолета да издуха парата към кошера?
Иначе намирам този метод за третиране за много добър защото:
1.Много е ефикасен.
2.Много е бърз.
3.Не се налага отваряне на кошера тоест не се разлепят заклеяните корпуси, не се безпокоят много пчелите, влагат се мнооооооооого по малко физически усиля.
4.Много е евтино - 1 кг. киселина струва 6.80 лева и стига за 500 третирания. ДВЕ СТОТИНКИ за третиране си е направо смешно.
за пистолета си прав, аз и затова се отказах от него, а и кабели, разклонители и пр.
а за моята, по принцип съм я замислил с неръждавейка ламарина, щото алуминия, цинка и медта не били добре...само да си довърша една мини горелка за сребърен припой и почвам с машинката...
Ползваш регулируема горелка, затова се бъркаш с времето за изпаряване. трябва някаква статична, с един определен диаметър дюза и до 8-10 кошера ще могат да се минават с едно зареждане...все пак става въпрос за нагряване и изпарение на 20 грама ОК.
Да горелката е регулируема и с доста голяма дюза, но такава имах. Сега съм загледал една с която може и да стане по лесно ама пак ме съмнява, защото налягането в бутилката не е еднакво. Освен че е различно при различно пълна бутилка се различава в началото на третирането и след десетина минути, защото бутилката изтива и налягането пада. Трябва да се пробва.
Страшен пушилек става с това опушване .Имаш голяма загуба на киселина извън кошера.Аз опушвам с електрически.Извън кошера няма пушек.Изпаритея е мое производство.
Eeeeeeeeee, големи загуби! Нали 1 кг. ОК е 5.00 лв., а с него могат да се третират(опушат) 500 семейства!!! Много пък тънки сметки правиш!
Цената не е проблем.Проблема е ,че не се знае колко ОК е отишла в атмосверата.Та двата грама не са два ами много по малко.
ако мога да сгрея и изпаря цялото 1 кило....направо го рапам :D ...пак ще ми дойде по-евтино и по-ефикасно от лентите wink;
...електрически и аз имам......едно спъване из кабели, едно засичане..после охлаждане, чистене, порциране....и сичката разправия само за още един кошер...мислех и за акумулатор, ама пак си е хамалогия speechless;
за мен е важно пестене на време, усилия и пр. щадящи човека операции wink;
Затова - спринцовката и разтвора.
http://honey-bulgaria.com/drugi.php -на страница 40 вижте дифузер за киселина
....не обичам да си отварям кошерите без сериозен повод wink; ...при опушване се третира без да се отваря и при сравнително ниски температури....това е моята комбинация wink;Цитат:
Първоначално публикувано от iris
...тоя дифузер, кво дифузира ?!?!?Цитат:
Първоначално публикувано от bat_minka
...а и за тая цена, нема и да го погледнем....
....забелезал съм, че обикновени неща, имащи ги по другите магазини, у пчеларски магазин е с левове нагоре, примерно в нашия скъп град: от 40-та страница, очила 5.90 при реална цена 3.20, единичен филтър 13.50 при реална 7.00, маска с един филтър 39.50 при 32.00....а за цени на ОК не искам и да говоря!!!! ....бе нема начин да изпечелат от мене wink;
Три години използвувам сръбския електрически изпарител,но взе че изгоря,затова си направих мой ,като доста гледах и четох по немските сайтове.
http://s10.postimage.org/p34puypdh/rsz_dsc03535.jpg
Надявам се да върши работа.Сега замислям да си направя и газов ,за да съм по мобилен.
Няма да ни навреди като ползваме О.К. да знаем и това:
http://chimspectar.dir.bg/_files/5095256.pdf
Здравейте,някой може ли да ми каже дали може да се третира с оксалова киселина на пролет ?
Да, но трябва разтвора да е с ниско захарно съдържание.
900гр вода
100 гр захар
35гр ОК
По около 50 мл на семейство с пулверизатор върху горните летви на плодника.
Третирането може да се повтаря през седмица-две или на колкото там си правиш прегледите.
Чрез опушване е по добре.
до gorgi. Как става опушването с оксалова киселина и колко пъти се опушват?
Бойков, виж 4 поста нагоре в темата. Николай Христов даже е пуснал и снимка на изпарителя на ОК.
оксаловата киселина няма ли да навреди на пролетното пило ?
Добър въпрос. Да си говорим за въображаеми неща които може да или да не съвпадат с действителността, просто няма смисъл.
Най-добре да пробваш сам (избягвайки метод включващ високо захарно съдържание на разтвора) и да откриеш какъв е резултатът.
Колко може да трае Оксаловата киселина?
Искам да знам дали има смисъл да купувам цял килограм (цената е много по-изгодна) заради третирането на един кошер.
Ако е на кристали, много дълго. Стига да е плътно затворена. Аз имам от 3 години. Но за направен р-р не знам.