Има ли готвачи или само за пчели ще говорим?
Колеги,покрай разговорите за вината и храната,ми дойде идеята за тази тема,която липсва във форума.Сигурен съм,че има много чревоугодници сред нас и няма да е зле покрай рецептите за пчелите да споделим и такива като за нас.Живо ме интересува направата на пушилня,както и рецепти за опушване на различни продукти.Наздраве и приятен апетит на всички.Давайте и снимки.
Заека Валю или пълнен заек зарезАн
И такаааа...
Продукти:
1 заек към 2 кила или какъвто ви попадне.
100 гр пушен бекон, бут, врат в зависимост колко мазнинка си има зайчето.
250 гр кайма
2 глави лук
2 глави чесън
3 с.л. ориз
3-4-5 гъби
дреболиите на заека, ако ги няма увеличаваме гъбите.
2 ч.л. джоджен сух или 2 с.л. пресен нарязан на дребно.
Плънката:
Запържвам в 2-3 с.л. олио каймата, пушеното беконче и дреболиите нарязани на кубчета. Добавям нарязаните гъбки, лук и 1 глава чесън. Когато остане на масло добавям измития ориз и джоджена. Като се позапържи и той, добавям 6-7 с.л. хладка вода и намалям огъня на минимум. Свалям от огъня, когато ориза поеме почти всичката вода. Оставям да изстива.
Изображение
Така изглежда до тук...
Заю:
Измит и подсушен го шпиковам с другата глава чесън и със собствената му мазнинка от около бъбреците. Може да се шпикова и с бекон. Така не става прекалено сухо месото.
Натривам от вътре и отвън със сол и черен пипер, след което лекичко запържвам зайчето от всички страни (без коремчето за да не се разкъсва когато го шия).
Изображение
Ето го и него.
Следва пълнене и едновременно с това шиене с голямата губерка - фестон бод:
Изображение
Когато сме готови слагаме Заю да спинка върху едни катрофелки или върху метална или дървена скара поставена на дъното на тавичката.
Изображение
Както е видно аз предпочитам картофките.
Намазвам гадинката с масло, поръсвам с джоджен и наливам чаша вода или вино на дъното на тавата, след което плътно покривам с ауминиево фолио, като внимавам да не се залепя на месото.
Ето така:
Изображение
Пече се във фурната на 200 градуса в продължение на 1.5 - 2 часа, без да се любопитства :wink:
След това време, махам фолиото и оставям да се "изчерви" отгоре, като 1-2 пъти го поливам със соса от тавичката.
Целта е да се получи нещо такова:
Изображение
А после и така:
Изображение
Консумира се с леко, бяло или червено охладено винце, за предпочитане с плодов аромат.
П.С. Пецептата с картинките тук:
http://forum.fishing-mania.com/viewt...p?f=18&t=35683