Имам 2 многокорпусни кошера,който са по слаби дали дане ги сабера за да могат да искарат зимата
Преглед за печат
Имам 2 многокорпусни кошера,който са по слаби дали дане ги сабера за да могат да искарат зимата
Колко са слаби?
Защо са отслабнали?
Принципно е по-правилно да събираш силен със слаб.
Има две теми за въпроси от начинаещи, ползвай ги и не откривай нови теми за такива питания.
Едното е на 6-7 рамки а другото на 8
Но пашата свърши,скоро ще нападнат осите и слабите семеиства ще бъдат първите жертви.аз затова искам да ги събера,ще се защитават по добре
Храни ги 1 месец и ще презимуват, на мен последните ми отводки са на 5 рамки с пчели и 4 с пило и от 20 дена ги храня. Мината зима едно семейство на 3 рамки презимува и пролетта се разви като нормален кошер.
Храня ги от 2 седмици но прясно пило няма,как ще се засилят
Давам по 300 мл. На кошер захар 3/1 добре ли е
Това не е хубаво, при мен всички майки са ми от тази година и работят много добре.
Имат място в изградените пити и полуизградени рамки,вървяха добре но когато пашата намаля, всичко изведнъж спря.аз съм им оставил медът, за зимата храна имат предостатъчно но мухата в кошера ми се вижда малко
Майките започват да избягват вече да снасят в прясно изградени рамки. Преди 2 седмици сложих на слабите по 2 кафяви пити и една бяла. Днес ги погледнах осеменени са кафявите а бялата са сложили сиропа.
На това на съм обърнал внимание,ще погледна утре какви са и кде свободните пити,но аз нямам много стари пити. Впрочем всички са ми тазгодишни защото от един кошер с които започнах на пролет сега са 6 и всичко си градиха тази година
Няма нищо, щом са се излюпили 1-2 поколения пчели е потъмняла.
Утре ще ги огледам дано се получи и дано на съм закъснял благодаря за съвета.
Nik_m а ти с какви кошери работиш
С корпусни съм и аз.
Не си закъснял, 7 рамки кошер не е чак толкова слаб има сили за се защитава от нападения. Зависи каква колония го нападне все пак.
Как ги зазимяваш,на колко корпуса и как е подредбата вътре
Незнам за търтеи мисля че не се виждат вече
След като извадих слънчогледа (вчера) правя ротация на корпусите 2рия в който е предимно меда слагам на 1ва позиция а 1вия (полупразния) на 2ра, така семейството си пренарежда само гнездото за зимата и стимулира майката да снася. Миналата година пробвах на 2 семейства и зимуваха много добре, за това тази година го направих на всичките. Последните отводки ще зимуват на 1 корпус.
Значи първи най-отдолу слагаш корпус пълен само с мед,а върху него е този който е бил първи-като плодник
Е не е пълен само с мед, половината е с пило и останалото в мед, докато в 1вия почти няма мед.
Като доиде това време много се затруднявам не мога да взема решение каво да ги правя.
В първият в който почти няма мед какво има в питите-пило и прашец ли
И аз бях така първата (2013г.) с времето всичко си идва на мястото. Сега взимам бързо решения, може и да не са правилни но върви с лекота.
Единият ми кошер е на 3 корпуса все още и в най горният има само мед за вадене да го ползвам ли за другите по слабите да ги подсиля
Ако нямат запаси може, но не е необходимо да има много мед. Аз миналата година от желание да има за пчелите ги презапасих и пролетта едвам успях да използвам питите с мед, добре че имаше много отводки.
Ще видим какво ще свърша.Благодарен съм че ми отговаряш на всички въпроси
Аз също още се уча и за сега нещата се получават, радвам се ако успея да помогна с нещо.
Слънчоглед и ливада имат си достатъчно запаси (около 15кг.) а и сега още си има принос. Септември ще им давам малко сироп с витамини.
Ноември при третирането с ОК ще проверя как е и ако се наложи ще им давам питки.
Здравейте колеги,чудя се за акара по колко лентички да сложа в кошер ДБ10.Имам 4 кошера на 9 рамки и един на 4 рамки.Време ли е вече да се третират за акар.Моля за съвет.Благодаря.
Не е ли рано още за тимола
Преди три дена сложих по две ленти Варостоп на отводките като началото на септември ще им сложа по още една лента.Отводките са вече на 7-8-9-10 рамки ДБ,а на семеисвата който са все още с магазин ще им слагам ленти към 1 септември.Лентите ги сложих между рамки с пило.
не ги харесвам не защото не са ефективни а защото на пазара се продават боклуци които не вършат работа и ти обърква плановете което не искаш да се случва. За тимола третирането да е във време под 26 градуса препоръчват също така и намалява яйцеснасянето но експеримента още не е свършил.