Моля, помогнете на пчеларите с недостиг на знания;)
Преглед за печат
Моля, помогнете на пчеларите с недостиг на знания;)
Задавайте въпроси
Колко е две по две плюс две на квадрат без две по две без две върху две на релси?
Залагам на =3 .Най-желаната и подкрепена с най-твърди знания 3-ка
2*2+2^2-2*2-2/2
=
(2*2) + (2^2) - (2*2) - (2/2)
=
4 + 4 - 4 - 1
=
8 - 5 = 3
Брат не си интересен знаешли
Братле с колко кошера пчеларстваш и каква система.
Слушам и не вярвам на очите си.
Тази година съвсем слочайно си хванах 1 рояк :).Във началото тръгна добре подхранвах го със сироп 1:1 + STARTOVIT,но дойде момент във който спря да зима сиропа реших даго отворя,и какво да видя маточници на всякаде на рамка по 4-5.Распитах някои стари пчелари и ми казаха че щяло дасе рои,трябвало да направя отводка.Но проблема е че като направих отводката работната пчела избяга в стария кошер,и сега останаха само младите пчели които още не излизат от кошера.Какво да правя?
Храни и разширявай!
И преди всичко чети!
На 17 години съм! Искам да се развивам :).Имали някой опитен пчелар който да изяви желание да сподели опит?
Всяко начало е трудно!
Аз не съм много опитен, но някъде четох, че за първите 3 дни на отводка, която няма излитащи пчели трябва да се осигури вода докато пчелите се организират.
Прехвърли всичките рамки със запечатано пило със старата майка в новия кошер.А в стария слагай основи за гредеж,и остави само 1-2 маточника.
Да така трява и вода за да не кристализира меда
Къде да сложа поилката отпред на летището ли ?
Има поилки, които се слагат на прелката, но не са стабили и оливат.
Слагаш хранилка върху рамките и сипваш в нея. Ако имаш табла импровизираш - махаш я и хранилките директно върху рамките - една за сироп, една за вода, покриваш с плат.
аха ясно :) чудя се ако купя 3 рамки със запечатано и незапечатано пило,Но даги искараме вечерта даможе и работната пчела дае там,та да подсиля малко моите ? :)
Зидаров, приятелю, радвам ти се, че си на 17 години и имаш желание да се занимаваш, но постарай се малко с писането. Трябва по три пъти да прочета един пост, за да разбера какво точно се има предвид и накрая ми писва.
Сега по същество - ако има откъде да вземеш пчелите - добре, но летящите пак ще се върнат. Сложи основи за градеж, изчакай седмица, не пипай много кошерите въпреки, че ти се иска и наливай вода и сироп през ден. Следащата седмица пак сложи основи и така. В кой район си и каква е пашата?
А със сиропа могали да им давам пак startovit? От Хасково съм!Пашата във момента е предимно слънчоглед,царевица и рапица :)
По класовете на царевицата съм виждал пчели да събират прашец, но сега за сефте чувам някой да я пречислява към пашите...?!? А и рапица по това време?!? Гледам в нашият район я жънат вече, а и пролетна да има някъде, би трябвало да е прецъфтяла, но щом казваш в хасковско може и да има.
Колега при условие ,че вече има такава тема в която постоянно се задават ,а и ма много зададени въпроси, защо откриваш нова лошо няма ,но така става една объркване кой къде да си зададе въпроса ,а и мисля че в случая едната тема е излишна.Аз също съм начинаещ и имам доста въпроси и аз също съм задавал теми който вече ги има но мисля че тази тема е излишна някои въпроси са зададени и тук и в другата тема и става едно объркване, но има си модератори те си знаят
ДОБРЕ КАК ДА СИ ИЗТРИЯ ТЕМАТА
От къде и каква литература да си взема? :)
Много е хубава книгата 1001 въпроса и отговора по пчеларството
На този въпрос е отговаряно поне стотина пъти тук във форума. Много колеги препоръчват "Календарен справочник по пчеларство" на Любен Радоев. Тук според мен е най-изгодна тази книга:
http://www.bookpoint.bg/?cid=3&where...BE%D0%B5%D0%B2
защо отводката която няма още летящи пчели,взима 0.5л сироп за 24 часа,а другото семейство от което направих отводката хем е по-силно а не може даго вземе ?
Ако си преместил майката е нормално.
Защото силното семейство има достатъчно летяща пчела и предпочитат нектара който в момента е в изобилие
kazahami che ako podhranvam s tova shtqlo dase stimolira maikata ? http://pchelar.eu/ProductView.aspx?ProductID=145
Защо пчелите прояждат основите ?
Защото или не си е сложил на правилното място или има недостиг на нектар според мен
Два въпроса и от мен:
1. Имам 3 отводки ДБ от няма и месец. В момента трябва ли да ги третирам превантивно с някакви лекарства или да изчакам Август месец.
2. Тези дни цъфна слънчогледа при нас и забелязвам, че някой от пчелите като се прибират са яко изцапани с жълто около главата. Може ли да се приеме, че жълтото е от слънчогледовите пити?
Да, ако няма тикви са жълти от слънчоглед.Третирането не бива да е профилактика.
Основи прогризват защото е малко армията,не напразно се казва да се подхранва отводка докато се развие на7-8 рамки.Другото го е казал колегата.
Третирането по-добре изчакай след пашата от слънчогледа и сложи лентички.Аз също съм с отводки и не съм ги третирал с нищо до сега и като гледам чак към края на август ще го правя защото при мен е малко до по-късно пашата съответно почва и по-късно.Сега на три от отводките които са се развили достатъчно им слагам магазини и мисля че третирането в активния сезон ще им пречи.
НЕ, основите се градят най добре до прясно пило. Ако си с корпусни, на 1ви корпус градят най зле.
За да не наяждат основи трябва да има силен приток на нектар и ако няма в природата трябва да им го осигуриш във вид на сироп.
Колегата ти е казал до прясно пило най-добре по-принцип когато беше по студенко ги слагах предпоследни и градяха но сега в топло време до пило е слагам.Иначе и аз в началото първите основи ги сложих последни 1 седмица не ги барнаха и ги бяха прегризали.Напръскаи основите със сироп преди да ги сложиш
Моля за съвет ситуацията е следната.Решил съм да преминавам от ДБ на ЛР кошери.На 22.06.14 прехвърлих 2 кошера от долу сложих 1корпус 10р ЛР на В.О ,майката ,ХР (пластмасова на "Лисон),над ставка 7см корпус със 10р ДБ със наличното пило което беше 7р запечатано и 2р прясно.Пуснах на другите кошери по една ЛР рамка за градеж .На 29.06 правя преглед майките са горе долу въобще не започнал градеж .Сложих майката долу по 5р изградени от другите който вземах и 5р на В.О заложих други наново по останалите кошери ,ХР друга желязна обрамчена със дървени летви.Следващ преглед на 07.07 пак същата работа майката горе долу никакъв градеж, горе рамките пълни със мед от слънчогледа пилото почти се е излюпило съвсем малко на на 1-2р има другото мед .На единия кошер не намерих майката но на тоя който намерих майката размених местата на корпусите майката я сложих горе на ЛР рамките ХР,и долу корпуса със мед .На тоя кошер който нямаше майка пчелите си бяха спокойни не даваха признак да са без майка но нямаше никакво отворено пило все пак им сложих в горния корпус една рамка със прясно пило от друг кошер .Другия който имаше майка имаше на 2р по една длан снесено на 4 до 6 дневно .Къде бъркам и как да ги накарам да работят ,че да стане това прехвърляне на семействата за зимата да са в ЛР кошери.
Здравейте искам да задам въпрос свързан с подхранването с питки. До колкото аз разбирам те се слагат върху някакво найлонче което е сложено над рамките на плодника. Хубаво де но при мен когато слагам възглавницата на кошера почти винаги мачкам по някоя друга пчела, почти не остава никакво място между рамките и възглавницата.
Мерси предварително!
blush;
Питките се слагат през зимата, когато е студено и пчелите не излизат.
Върху рамките можеш да сложиш една-две летвички, върху тях питката и завиваш с надупчен найлон, който оставяш прегънат на 2-3см в задния край на корпуса, така че да има вентилация и да не мухлясват студените страни на кошера. Горе можеш да покриеш с някое парцалче, за да се позатопли. От долната страна на найлона кондензира малко влага, която пчелите ползват за усвояване на питката. Освен това питката става мека от топлината в гнездото.
възглавницата ми е като тази от линка. вътре в нея има стиропор 4см със изрязано място в него за хранилката.
http://pchelarbg.com/products/%D0%B2...D%D0%BA%D0%B0/
Има два вариянта, или обръщаш възглавницата обратно или без нея.
някой да даде рецепта за протеинова храна (питка).
и кога се дава такова нещо или целогодишно може
хах ми то без нея малко трудно ще стане при мен, защото капака ляга върху възглавницата.Варианта със закованите летвички ми допада повече.
ковеш си летвичките под възглавницата така че да стъпват върху рамките!
със дадан блат работиш нали ?
Рецепти бол , но най-добре си избери марка готови храни. Без труд и в известна степен по-евтино излиза. Прегледай писаното за зимно-пролетно подхранване. Ако не прочетеш различните мнения няма начин да си създадеш свое.Успех в четенето на форума!
какво мислите вместо боя да се лакират кошерите?
хем и ще се вижда красотата на дървото :laughing:
Идеята е добра, особенно ако се използва лак с UV защита. Тогава и след 10 години ще изглеждат така, сякаш вчера са произведени. Аз го използвам този лак за лакиране на RFID карти и тагове. Тествал съм го с UV лампа, симулирайки 10 години печене на слънцето, и резултатите са превъзходни. Под лака всичко си е така, както е като ново.
Здравейте, два въпроса имам:
1. Възможно ли е да има проблем с майка, която чакам да се излюпи, ако се окаже, че е порода различна от останалите пчели. Има такава вероятност понеже взех отводка на 4 рамки след което и добавих една рамка без пчели(само със запечатано и незапечатано пило) от друга моя отводка, след което пчелите заложиха маточника на рамката с чуждо пило.
2. На друга моя отводка в петък сложих магазин за изграждане, като в неделя провисих една от корпусните рамки с пило от магазина, за да се качат отгоре. Вчера(сряда) направих преглед и установих, че на 3-4 от магазинните рамки има градеж, като на едната, която е точно до рамката с пило вече има и мед. Въпроса ми е кога трябва да върна рамката с пилото в корпуса? Притесненията ми са първо, че ще направят далак под нея и второ, че може майката да се качи да осемени магазинните рамки. Има ли вариант, ако сега веднага я сваля да спрат да градят магазина? Имам слънчогледова паша бализо.
дупката на дъното задължително ли трябва да е отворена.Щото не искат да запечатват меда!
Породата си е еднаква :) и няма да има проблем да залагат маточници на чуждо пило и да приемат чужди майки, когато няма собствена. Ако искаш породиста майка трябва да си я купиш от някъде.
С този приток на нектар няма да има проблеми да градят( все пак зависи и от силата на семейството и обема на кошера), спокойно може да си върнеш питата с пилото. Аз миналата година нямах никави изградени пити и слагах по цял корпус с основи без да се разправям да вдигам пило и всичко беше изградено. Тази година им сложих 2 изградени и 3 основи, след 3 дни бяха изградени тези с основите и им сложих още по 5 основи като ги редих изградена - основа.
Благодаря за отговора :)
Относно породистата майка, малко късно се ориентирах каква е разликата между породиста и свищева, затова разчитах на собствена. Все пак се надявам някой от маточниците да е захранен с майчино млечице още от първите дни за да излезе по-качествена собствената майка.
Относно рамката с пило снощи не се стърпях да дочакам отговор на питането ми тук и след като при прегледа видях, че има 2 големи далака реших да я сваля. Ще видим следващите дни дали ще продължат активно с градежа, но предполагам няма да има проблем, защото наистина има доста приток на нектар.
Аз бях принуден да вдигна рамката с пилото, защото ми е важно да изградят поне един магазин до края на сезона за да мога догодина при силно семейство да имам по-добър старт на медосбора.
Здравеите имам следния въпрос на една от отводките сложих магазин със в.о. и понеже в плодника повечето пити са яко тъпкани с мед даже няма място маиката къде да снася мисълта ми е ще качат ли меда от плодника в магазина за да освободят на маиката място да снася или аз трябва да и осигоря място на маиката като сложа основа и махна пита с мед примерно.И друго пашата при мен е късна и може би до края на август ще има паша кога трябва да започна да ги подхранвам за допълване на запасите защото меда при мен пашата е ливадна и мана и мисля да не ги оставям с този мед за зимата а да центрофужа всичко до пило и да подхранвам за зимата какво мислите.
Не е запечатан затова се чудя какво да правя тази логика нещо не ми се връзва да ги вадя и после пак да ги слагам и ще го пренесат по логиката трябва и сега да го пренесат.
защо някои пчелари слагат вместо табла някакъв плат ?
Средков казва, че този плат, след като го запушат с прополис, става като доктор на пчелното семейство. Той препоръчва да стои целогодишно.
а варху него таблата трябвали да стои
Моите кошери са с плат. Върху него поставям хранилката и затоплящите материали. Платът залепва много здраво върху рамките. Лесно е да се маха, когато искате да преглеждате кошера. Когато върху плодникът е поставен магазин - платът е върху магазина.
Има ли значение какъв точно плат да се използва?
Смятам, че трябва да бъде плътен и твърд памучен плат - от американ до някакъв док. Чела съм, че в пчеларските магазини продават плат, но точно какъв е незная. Пре мен е док /дочен/ нещо подобно на този, от който шият дънковите панталони, но не е оцветен.
Кога и как периодично да третирам за болестите и акарите :)
Пролет, есен и след всяка една направена отводка, ако е със стръскани пчели......
Задължително е третирането за акар. Препоръчително е третирането за нозематоза (за мене съм си решил, че също е задължително).
Специално за нозематозата - третирането излиза по-малко от лев на кошер. Глупаво е да се рискува и да не се третира, защото ако случайно семействата ти се разболеят наистина, болестта няма спиране - всичко ще ти измре. Познавам такива хора, които са губили семействата на 100%, въпреки огромните усилия да ги спасят. Така че специално за нозематозата - ПРОФИЛАКТИКАТА МУ Е МАЙКАТА. За акара може и постфактум (когато го видиш че е много), но за нозематозата просто си го приеми, че е задължително (поне през есентта).
Аз съм си купил един литър Йодна тинктура (поръчва се в аптеката), слагам по 5мл/1л сироп!
Купувам си от един магазин за гълъби. Човека е свестен - консултира ме, разказа ми за плюсове и минуси на различните препарати, обясни ми дозите и как се процедира при третирането. Около 1000 кошера есента и пролетта ги третирах с по два литра препарат от по 240 лева литъра. Общо едно третиране ми излиза около 50 стотинки на кошер или лев, ако се прави пролетно и есенно третиране. Есенното според мене е задължително, а пролетното - пожелателно, но аз го правя и него. И пу-пу-пу да не ми е уроки, но досега болест не съм виждал.
http://galabari.com/Za-pchelite-c-33...rueq6vo8ed60q5
Имам въпрос - ако се ползва чрез пръскане и се комбинират и двата препарата Апифит и Нозевит,ефекта същия ли е както и при другите начини на приложение или ефективността е по-слаба?
Матеев ако го закьсаш с парите, дьбовия танин струва 4-5 лева за 100 грама. :-)
Ако го закъсам с парите, ще ям само хляб и мед, поръсен с пчелен прашец, и ще пия само медовина, и пак ще я изкарам някакси........
Този препарат аз също си го взех, но от друг сайт още не съм го използвал, но сега за есенното ще го направя, но имам въпрос може ли да ползвам Нозевит и в същото време да сложа и лентички за акара или не може по едно и също време.А това е сайта ако някои се интересува цените са еднакви
http://www.mevi-bg.com/Preparati/Nozevit.html
Точно по време на лентичките го слагам и аз, както пролет, така и есен. Третирам на два пъти през 8-10 дена.
Значи не е проблем заедно с лентичките благодаря за разяснението как точно третираш ти тази година ще ми е за пръв път и ще ми е от полза.
Каква е разликата между Nozevit и Nozevit+?
Здравейте, пеперудата от снимките се появи вчера изпод капака на кошера. Дали е восъчен молец.
Прикачен файл 1675Прикачен файл 1676Прикачен файл 1677Прикачен файл 1678
Тоя "молец" направи страхотна реклама на ЛУКОЙЛ
На пеперудата, на големия восъчен молец прилича.
Колеги късно ли е да сложа магазин за да ми изградят някой друга основи.Ако не е по колко да и слагам.Мерси предварително
[QUOTE=kuline;41791]Много лаконичен въпрос.
Можеш да сложиш магазин, за да ти изградят пити, ако има достатъчно пчели в отводката, които да се качат в магазина и още нещо да има паша, която до известна степен може да замениш със сироп.
В отводката има достатъчно пчели на 9 рамки е 8 са плътно покрити с пчела в Дадан-Блат 12 рамки
Ще градят при малко паша и сироп постоянно 2ч.вода,1ч.захар.Сложи и ограничителна дъска през магазина.Към сиропа може да добавиш и стартер или витамини ,с цел майката да снасяпо усилено.
Здравейте колеги.От известно време забелязах,че пчелите започнаха да се давят в хранилката.Чистих ги няколко пъти,но на следващият ден отново около 7-8 пчели удавени във всяка хранилка,на какво може да се дължи това?