имам 10 отводки на по 5-6 рамки,храняги със сироп през 2-3 дена с 200-250мл без да задраствам,но последният пат им сложех по 350-400мл.Отварям след 8 дни и единият сякаш леко намирисва на киселичко,ако е вкиснал сиропа какво следва,благодаря.
Преглед за печат
имам 10 отводки на по 5-6 рамки,храняги със сироп през 2-3 дена с 200-250мл без да задраствам,но последният пат им сложех по 350-400мл.Отварям след 8 дни и единият сякаш леко намирисва на киселичко,ако е вкиснал сиропа какво следва,благодаря.
Не би трябвало сироп с концентрация на захар 50% да се вкисва. Наскоро открих едни хранилки със сироп в едни стари бракувани кошери от миналата година. Сиропа в тях не беше вкиснат. Да не би ти да го правиш по-рядък от 50%?
Колегата никъде не е опоменал концентрацията на сиропа, най-вероятно е 2:1(което е около 30% захарта) за подхранване на отводките...?!?
Аз винаги подхранвам само с 50% именно заради вкисването. Така можеш да налееш повечко сироп за няколко дни напред. Дето се казва, може и за много повече. Самите ми хранилки на финландските кошери са 10 литрови и предполагам неслучайно финландците са ги направили такива. А на финландските нуклеуси, които са на 6 рамки, хранилките са 5 литрови.
Утре ще гледам да щракна някоя друга снимка на различните компоненти на кошерите и нуклеусите. То мисля че и във форума има някъде - миналата година когато дойде първия ТИР, мисля че щраках и публикувах.
Хранилките мисля,че не си ги пуснал със снимки.
Не мога да си обясня, какво е предназначението на щипката лимонена киселина в захарния сироп?
Лимонтозуто- което всъщност е винена киселина която спомага много за разлагането на захарозата/ захарта/ на глюкоза и фруктоза и я прави ферментна захар, което спомага за вкисването.
Не съм химик - той май че Павката от Бургас ги разбира, и може да ги обясни тея неща на теория, но си мисля че играе ролята на някакъв консервант, или пък при процеса който ти описваш на разлагането на захарозата на глюкоза и фруктоза, което си е получаване на инвертен сироп при завършен вид на процеса, но когато се извършва с катализатор киселина се отделяше и някакво не особенно полезно вещество за пчелите. И дядо ми лека му пръст навремето слагаше лимонтузу в захарният сироп, като казваше че това го прави по траен(по-бавно вкисва ако някой отводки не си го вземат) ама едва ли е знаел точно сакъв процес се извършва в сместа, най-вероятно някой лектор така им е казвал навремето?!?
Последно не разбрах - лимонтозуто СПОМАГА ЗА ВКИСВАНЕТО или ПРЕДПАЗВА ОТ ВКИСВАНЕ ?????
Не разбирам от химия, но съм склонен да се доверя на химик, и да се разпоредя от сега нататък сиропа да се прави еди как си.
Киселината помага на сиропа да вкисне като го прави инвертен, същото правят и ензимите- независимо какво е казвал дядо ти.
Високата концентрация на захар над 35 единици по брикс спасяват от вкисване.
А значи ли това, че вкиснатия сироп всъщност си е също полезен за пчелите, защото се е инвертирал, и не трябва да го изхвърляме?
Той е вкиснал след като е ферментирал защото е с ниска концентрация на захар, оттам с ниско алкохолно съдържание. Ако захарта е 22-23 по брикс ще стане захарно вино и пчелите ще го вземат, но ще има хора и ръченици на прелката.
Колеги,какво става когато изпиете резняк(ферментиращо вино)?Това ще стане и с пчелите когато взимат вкиснат сироп.Мисля че се бъркат два коренно различни процеса - инвертиране и вкисване(неправилна ферментация).В хранителната индустрия винената киселина се ползва като консервант.Сигурен съм че има колеги които имат нужните знания да разяснят добре процеса.Аз съм по алкохолната ферментация и то като любител.Започне ли вкисване на сиропа,това значи образуване на алкохол и други не толкова полезни вещества за пчелите от дрожди,които се намират навсякъде в природата.Мисля че процеса инвертаза е доста по-различен.
Ами след като винената киселина се ползва като консервант, а в лимонтузуто се съдържа винена киселина, то точно за това най-вероятно се използва като консервант в някакви минимални количества за да стабилизира захарният сироп(за да не вкисва, или поне да се случва по-бавно). Не защитавам използването му, просто разсъждаваме над ефекта който предизвиква и в тая връзка утре(т.е.т. днес) ще попитам един химик да ми разясни процеса, а иначе и аз съм забелязал че сироп 1:1 захар-вода доста време не вкисва, дори и без никакви добавки.
Захарта също е консервант.А вкисване и алкохолна ферментация са различни процеси.
Колегата Аргилов е прав.Аз изхождам от алкохолната ферментация,която за да стартира е нужно повече от вода и захар.Вкисването на сиропа не е точно неправилно протичаща алкохолна ферментация,а просто развален хранителен продукт(за пчелите) в който участват пак дрожди, но от други видове.
За да има вкисване трябва да има ферментация ( каквато и да е тя),а за да има ферментация някой трябва да инвертира захарта . Това става по два начина, с киселини и с ензими. Пчелите вземайки сиропа вкарват в него ензими и като добавим малко лимонтузу още засилваме процеса на инвертиране. Слагането на лимонтузу помага на вкисването,а вкисващия се сироп е вреден за пелите.
Питах един доцент, инжинер по химия за лимонтузуту и влиянието му върху захарният сироп:
1. Променя Ph-то на средата
2. Може да играе ролята на консервант
3. Може да бъде катализатор на разпада на захарта(инвертиране) до монозахариди - фруктоза и глюкоза.
И всичко това зависи от количеството на лимонтузуто и още доста други фактори влияещи върху процесите.
Срещу вкисване на захарния сироп може да се използва тимол.
А това е статия да се подкиселява ли захарния сироп:http://www.pchelar-probvaisambg.com/...248_spisak.htm
сиропа е в саотношение 1;1 и е без лим.тоз.благодаряви за изчерпателния диалог
здравейте, разгледах мненията относно вкиснатия захарен сироп. Мен обаче ме интересува вкиснат сироп направен с мед. от
измиването на центрофугата и накисването на восъка сиропа го сипах за подхранване и след 2 дни установих, че е вкиснал,
вероятно е бил много рядък. изхвърлих го измих хранилката и си продължих със захарния 1:1. Въпроса ми е това ще навреди ли
на пчелите ако са взимали от вкиснатия
Няма да имаш проблем
Що го изхвърли човече,щеше да имаш меден оцет след време,а такъв на пазара няма.
Аз го сипвам в джибрето да засила ракията!:bigsmile: