Има много и различни начини за това.Нека всеки сподели как го прави.
Преглед за печат
Има много и различни начини за това.Нека всеки сподели как го прави.
Плюс кислородна вода(перхидрол).
3% разтвор на сода каустик и кошера/корпуса/се потяпя в голям съд. Ако няма възможност може би при Дб кошер с четка от пласмосов косъм се намазва вътрешни и външни страни и всички части а по вътрешните ъгли се напръсква със спринцовка. така престоява около 5 - 6 часа и след това го обливам с чиста вода.
С горелка дезинфекцията е ефикасна, но дървото почернява и не е много естетически. Аз ползвам 5% врящ разтвор на сода каустик. Стават като нови. Само дето трябва на ново да се боядисват, защото пада и боята.
Като,че ли най-масово се работи с горелката.Пък и е най-лесно и ефективно.
Първо изтъргвам клея и восъка от стените и улея за поставяне на питите,след това с горелката обгарям на всякъде вкл.дъното,после със шкурка свалям горният потъмнял слой след което намазвам обилно с кислородна вода,престоява около20 минути и е готов за изплакване с вода,исушаване и ползване.
Относно почерняването от горелката,пчелите обичат и предпочитат опушени хралупи от пожари,дървета удряни от гръм и обгоряли.
Ами, ако улея за поставяне на питите е от ламаринена разпределителна лента, между нея и корпуса как се обезпаразитява, не остават ли там мизерии. Виждам, че кошерите на Катица-Казанлък се произвеждат с такава ламаринена разпределителна (лента) релса за питите. И да Ви питам за Вашето мнение за такава лента-разпределителна, за предпочитане ли е или по-добрия вариант е стандартния улей за поставяне на питите.Цитат:
Първоначално публикувано от kara7
Моите са ламаринени лаисни но като ги обгориш хубаво и след това ги остъргаш става добре
В краина сметка се сменяват лесно и са евтини
Здравейте колеги
Имам няколко въпроса. Дезинфекцирах с 2% р-р на сода каустик . Разтвора загрях
до кипене и потапях в него за десетина минути плодници ДБ ,дъна и капаци.
Отначало инвентара излезаше чист от р-ра , но накрая излизаха покрити с утайка
която се отми трудно и не изцяло.Не съм запознат с историята на кошерите и
реших че дезинфекцията е най-добрия начин за начало.Мога ли да използвам
разтвора отново и до кога при положение че р-ра се изпарява ?Содата изпарява ли се или се утаява ?Трябва ли да изчистя хубаво утайката или не причи-сега мога
да чиртая с пръст по дъските? Моля извинения, ако въпросите ми изглеждат
глупави. На всички късмет и успехи
Разтвора се ползва само еднократно. После губи свойствата си. Сам си видял, какво се получава при последните. След като си ги дезинфекцирал, трябва да ги измиеш хубаво със студена вода и по-твърда четка. Хубаво е да ги боядисаш отвън, за да се запазят по-дълго.
Ясно.Утре ще довърша започнатото.
Късмет на всички
Колеги,споделете как почиствате и дезинфекцирате пластмасовите хранилки.Аз пробвах да ги почистя с вряла вода като ги накисна малко,но се оказа,че много бързо се деформират от горещата вода.
Накисвам хранилките в разтвор на натриева основа, концентрацията е на око за около 20 минути в голям съд. После вадя, забърсвам с гъба, остъргвам прополиса и изплаквам в друг съд с чиста вода само колкото да се неутрализира основата. После доизчиствам ъглите на хранилките със сода бикарбонат и подходяща домакинска четка. Правя окончателно изплакване.
Междувременно съм заредила другата партида в разтвора и когато първата партида е извадена и измита идва ред на следващата.
Работи се с дебели латексови ръкавици, киселино устойчиви.
http://s16.postimage.org/nbwyw2629/02022012471.jpg
Пистолета за горещ въздух може да се използва за почистване на кошерите сваля боя, восък и прополис.
За почистване да. но за обеззаразяване, аз предпочитам, нещо по-агресивно.Цитат:
Първоначално публикувано от stanko1972
На този етап ми се е налагало приятелю само да почиствам, дано не ни се налага да обеззаразявам.Макар че този пистолет е 2000W и развива доста висока температура и върши работа като горелка, и според мен може да върши работа за обеззаразяване, ако ми се наложи вероятно и аз бих практикувал изваряване със сода каустик.
Аз за свалянето на боята ползвам горелка(ефекта е както при пистолета за горещ въздух) и после с шкурка свалям черното.Всичките магазини и плодници са с релси, малко се набиват с мръсотии ама от време на време ги сменям.
Здравейте! Преди 10 дни си купих 4 ЛР кошара употребявани. В добро състояние са. Не са използвани 5-6години. Реших да ги дезинфектирам със сода каустик. Поръчах си 10кг.Притеснява ме това, че на етикета пише, че е сода за сапун.Интересува ме дали тази сода е със същата концентрация/ на етикета не видях нещо по въпроса/. Извинете за лаишкия въпрос.Предварително благодаря за отговора...
Използвай сода на люспи. Тя е по - качествена и може да варираш с концентрацията, докато с течната нямаш тази възможност.Не прекалявай с концентрацията защото като почнеш да миеш с вода започва едно запенване - цял ден ще си играеш.Пяната ще се получи понеже содата влиза в реакция с восъка , който е останал по старите кошери.Газовата горелка ще свърши по - добра работа и ще ти спести време, защото след като намокриш кошерите дървесината губи качествата си и сглобките се отварят.Все пак успех drinks;
Здравейте колеги, въпросът ми може да ви се стори малко смешен но трябва да попитам. Та начинаещ съм и не съм наясно правили се някакъв вид дезинфекция на чисто нови кошери със семейства презимували. Мисълта ми е има ли нещо като задължителна дезинфекция на пролет независимо от кошерите дали са нови или стари и ако да как става самия процес след като семействата са в кошерите, местят се в други кошери или мислите ми са в грешна посока. Дано сте ме разбрали, очаквам мнения и съвети.
Почистваш и обгаряш дъната с горелка това е достатъчно. Но също има и практика макар и не в България - на пролет семейството се прехвърля в нов кошер, а този в които са зимували се почиства, обгаря или минава със сода каустик и се прибира в склада за догодина- но това означава че трябва да имаш по 1 резервен кошер което при нашите условия се счита за не малък излишен разход...
Или един резервен кошер който само обгаряш и заменяш следващият и накрая ти остава един кошер.
Малко рецепти за дезинфекция.
ВИРУЗАН. Смес от негасена вар и натриев карбонат. Използва се вместо натриевата основа като по-безопасен за хората и животните предимно при вирусни болести в концентрация от 4 до 8 на сто. ФОРМАЛИН. Продава се като формол и представлява 40-процентов воден разтвор на формалдехид. Използва се за дезинфекция в концентрация на формалдехида от 3 до 6 на сто. По-ниските концентрации са подходящи за накисване на инструменти и съдове, а високите - 10 на сто, за помещения чрез напръскване с пръскачки. Формалдехидът унищожава почти всички видове микроорганизми. Използва се и за газова дезинфекция - фумигация във вид на формалинови пари, съчетани с висока температура на въздуха в помещенията (над 30 градуса) и висока относителна влажност. Изпаряването на формалина се извършва по два начина - чрез загряване на съдове в плътно затворено помещение, което е опасно за хората и чрез изпаряване с калиев перманганат. За 1 куб. м от помещението се използват 17,5 г калиев перманганат, 25 мл формол и 25 мл вода (за влага). В два-три съда от порцелан или емайл се сипват необходимите вода и формол. Към тях бързо се добавя предварително претегленото количество калиев перманганат. Протича бурна термична реакция и формолът се изпарява в помещението. Няколко часа след фумигацията помещението се отваря и проветрява. Формалиновите пари са отровни. Дезинфекцията се извършва под ръководството на ветеринарен специалист. ЙОДОФОРИ. Това са съединения, които съдържат до 4 на сто активен йод. Убиват различни причинители на салмонелозите, стафилококи и вируси. С тях се дезинфекцират ръце, вода за къпане, съдове за хранене и обслужване на животните, инструменти и пр. Използват се йоазан (йодомил Б, никозан В), йомил А, йомил С и др. КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ. Използва се за дезинфекция на помещения (1 и 3-процентови разтвори), за ръце (0,1-1-процентов разтвор). Отделя активно вещество кислород, който убива различни видове бактерии. Използван в по-висока концентрация, оставя виолетови петна, които могат да се отстранят с лимонтузу или с използваните във винарството бисулфити. ВОФАСТЕРИЛ. Комбинация между оцетна и пероцетна киселина, водороден прекис, вода и стабилизатори. Използва се за дезинфекция при спорови, гъбни и вирусни инфекции в сравнително ниски концентрации - 0,5 до 1 на сто и за ръце - 0,2 на сто в чисто състояние или в комбинация със спирт и вода (0,5 на сто вофастерил, 70 на сто спирт и 25 на сто вода). ЕТИЛОВ СПИРТ. За дезинфекция се използва 7-процентов етилов спирт, който в сравнение с другите му концентрации има най-силно микробицидно действие. За дезинфекция на ръцете е подходяща смес, съставена от 100 мл 70-процентов етилов спирт и 10 мл 5-процентова йодна тинктура. Използва се при вирусни и бактериални заболявания. За дезинфекция при възникване на бактериални заболявания може да се използват и препарати като лизол, креозол, карбол и др. МЕДЕН СУЛФАТ (СИН КАМЪК). Използва се за дезинфекция като топъл 5-процентов воден разтвор или примесен към варното мляко. Посочените дезинфекционни средства се предлагат на пазара често с различни добавки - активатори и стабилизатори под най-различни търговски наименования от различните фирми производителки. Това налага приложението им да се съгласува с ветеринарномедицинските служби и ветеринарните аптеки с оглед на ефикасна превантивна дейност срещу възникване или поява на заразни или паразитни заболявания.