Знае,ли някой какви са условията в момента за да се регистрирам като зем.производител?
Преглед за печат
Знае,ли някой какви са условията в момента за да се регистрирам като зем.производител?
Условията са:
Да си регистрирал пчелина по наредба 27
Взимаш декларацията попълваш я заверяваш при районния ветеринар, а ако пчелина ти е в регулация и в кметството и отиваш в общинската земеделска служба(по местонахождение на пчелина).
Бонев,благодаря за съвета.А знаеш ли дали има условие от сорта:да не работиш на друго място повече от 4 часа на ден и да имаш някакво селскостопанско образование?Или това се отнася за кандидатстване по някоя от програмите?
Няма такова условие да се регистрираш - никой не те пита работиш ли или не, нито какво образование имаш, а още по малко къде си го придобил.
Здравеите.Искам да се регистрирам като Земеделски производител като физическо лице ,за да кандидатствам по три годишната програма,да ми помогнат за около 50 кошера sadsmile; Та въпроса ми е дали трябва да имам касов апарат и счетоводител crying; нека физическите лица да разяснят за какви задължения ще се захвана.
Предварително благодаря speechless;
Цитат:
Първоначално публикувано от ludiqmaks
Според българското законодателство, всяко новородено показало признаци на живот е физическо лице.Така че ти вече си такъв.Остава да се регистрираш като земеделски производител .Във форума има доста материали по този въпрос прегледай ги внимателно.Колегите и те ще ти помогнат.
Извинявам се за глупавите вапроси но ме притеснява още един въпрос,относно изкопуването на меда дали трябва да си юридическо лице за да можеш да си продадеш меда на прекупвача blush; там предполагам че той трябва да ти даде някакъв докоменд колко мед ти е вземал за да отчетеш реална дейнос на пчелина,демек че като земеделски производител си изкарал това лято 2000кг.мед примерно или нещо подобно blush;
Не е нужно да си юридическо лице.
Вижте какво прочетох и незнам дали го разбрах правилно.
# Не се облагат доходите на земеделските производители, физически лица, вкл.извършващи дейност като еднолични търговци, за непреработена растителна и животинска продукция, в това число за пчеларство, бубарство, сладководно рибовъдство от изкуствени водоеми и оранжерийно производство без декоративното.
# Регистрираните земеделски производители задължително се осигуряват за всички осигурени социални рискове, като се регистрират в седем дневен срок в териториалните подразделения на НАП
# Същите, са длъжни в седем дневен срок от издаване на регистрационната карта да извадят от Агенцията по вписванията карта за идентификация по БУЛСТАТ чл.4, ал. 6 от КСО.
Това значели че няма да плащам ддс за изкупения мед next_banned; Другото което е този булстрат е нужен за издаването на фактура за физическо лице без което е невъзмовно speechless; така ли blush;
Картата за булстат е задължителен елемент при регистрацията като земед.производител.Като регистриран такъв,като физическо лице ти няма как да издаваш фактура,просто защото нямаш такава,както и не е нужно да притежаваш касов апарат.
Днес ходих до горското и подадах заявление за ползване под наем един декар в гората за създаването на пчелин. наема е 12лв. на месец. Сега ще чакам горския да ми се обади да намерим място за пчелина.
Някой случайно да е кандидатствал за млад фермер и да е бил одобрен next_banned;
Издава се договор за покупко продажба от името на земеделдсия производител. Попълва се декларация че си регистриран като такъв с пчелин №..... , и Приемно предавателен протокол че фирмата или лицето което купува медът го е приел от земеделският производителЦитат:
Да - кажи какво те интересуваЦитат:
Съгласно закона за пчеларството не би трябвало да ти искат наем, а 12лв на месец на дкар къде дават по толкова, щото на мен ми плащат по 15 на година.Цитат:
Когато си правиме пререгистрация за 2011г ще ни трябва и ксж -87.
Което трябва да е подписано от зем.производител и участаковия ветеринарен лекар и от от РВМС!
Някой ако го има на уорд да го качи в дох че да го пишем на комповете!
ето ги нещата които искали при прегестрацията:
http://s1.postimage.org/2h4xjmxdw/scan0001.jpg
http://s1.postimage.org/2h50upmdg/scan0002.jpg
Пререгистрация за какво? За земеделски производител ли?
Аз се пререгистрирах и такова чудо не ми искаха.Всичко беше както миналата година и ми отне не по-вече от час.
А нашите тук в попово го искали и не знам за кво ???
Но е факт и колегите които са ходили за пререгистрация са ги върнали като го нямали !
Аз също се пререгистрирах на 19.01., но и на мен такова нещо не ми е искано. Пререгистрацията не ми отне повече от 30 мин. Даже в петък - 28.01. си платих и данъка за януари в НАП по банков път!
Това се изисква, само ако има разлика във вписаните във ветеринарния дневник брой семейства. Участвам по три годишната, и не ми приеха документите по причина, че има разминаване в бройките при регистрация на животновъдния обект т.е. началото на 2010 са 80, а в края на 2010 са 90. Наложи се да направя пререгистрация за земеделски, а ветеринарния служител ме накара да попълня декларация, че 10 семейства съм придобил от собствени отводки. Бюрокращина, но това е положението.
Здравейте, имам въпрос отностно регистрацията като земеделски производител.Здавам въпроса тук, поради не намирането на точна информация.
Основните въпроси:
1.Видове документи? От къде?
2.След попълването на документите при кой трябва да отида и кой да търся?
3.След колко време регистрацията влиза в сила?
4.На каква стойност са осигуровките годишно (работещ съм)?
5.Цената на цялото удоволствие ?(по регистрацията)
Благодаря предварително drinks;
Виж началото на темата.
Все пак не разбрах на каква стойност възлизат вноските месечно.Доста различни мнения чувам и за това питам.
Цената на регистрацията?
Не виждам полза и за какво да правя нови регистрации,немам излишни пари.Успех на приносителите в "държавния" бюджет.
§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 3 се изменя така:
„(3) Регистрираните земеделски производители или упълномощени от тях лица представят ежегодно в срок от 1 октомври до 28 февруари актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри. Въз основа на представената информация областна дирекция „Земеделие“ заверява регистрационната карта на земеделския производител за срок до 28 февруари на следващата стопанска година.“
Това е изменението на-
Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители
Публикувано е в Държавен вестник-брой: 79, от дата 11.10.2011 г.
Но за тази година си остава до 26.03
Колеги знаете ли дали за получената финансова помощ по програмата за миналата година се дължи някакъв данак сега като си пускаме декларациите?
По Националната Програма 2011-2013 възстановяването на % от направената инвестиция не се облага и не се декларира.
Средствата получени по мярка 141 - "..полупазарни стопанства.." се декларират и се облагат!
Кой го каза това защото за 2010г си платих данъка!
Да и аз така дочух че се плаща данак върху получената сума и за това попитах тук кадето има доста кандидатствали по тази програма да дадът компетентен отговор.
Колега vanHanegem не е вярно това което казваш. Сумата е финансиране, субсидия от държавата и то се облага.
На мен така ми каза счетоводител. Но до 30.04. има време - аз няма да ощетя държавата, но няма да ощетя и себе си.Ще направя точно това и точно толкова, което е необходимо.Цитат:
Първоначално публикувано от sasha_lalova
Е аз от позицията на "скромния" си счетоводен опит - 16 г. счет. на земеделци така мисля и закона така го казва. Не споря ще се радвам да греша.
Какво става ако земеделския производител не се пререгистрира за следваща година? Трябва ли да се отпише в НАП ил това става автоматично? ?
В НАП трябва да пуснеш декларация, а в земеделската служба те отписват автоматично.
Ужас...Майка ми не е пускала такава декларация за 2010 и 2011 година...И сега какво? Санкции?!??
Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
И на мен така ми казаха, че е субсидия и се облагало с данък. Няма да е зле да грешат, но ако не ще трябва да се плаща данък.Цитат:
За годишния данък...
по програма 112 миналата година си внасях данъка- над 900лв next_mad; (има ли някои колега и какво е направил?)
за тригодишната по пчеларство три години участвам (само за третиранията или подновяването на майки) и до сега не съм внасяла никакви данъци за тях :? не съм знаела и никои не ми е казал нищо... sweating;
Знам само, че миналата година продадохме малко мед наедро и сега трябва да го декларирам (защото е с документ и те ще го декларират) и да платя 10% от 40% .... нали така ?
А като подаваш документи за плащане нали си вадиш декларация за липса на задължения? Би трябвало ако имаш нещо неплатено да излезе при проверката за издаването й.Цитат:
Първоначално публикувано от small_bee
Данъка по мярка 112 наистина е 977 лв.Цитат:
Първоначално публикувано от small_bee
"доходи под формата на държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет – код 03" т.е. всички суми получени от държавата по различните мерки и програми се облагат.
А що се отнася до продажбите с документ трябва да се декларират и съответно обложат с данък.
Зарко не се заблуждавай. Удостоверението се издава на база декларираните от теб обстоятелства т.е. ако не си декларирал че дължиш д-к с год. декл. или с декл. обр. 6 осигурителни вноски няма да ти излезе в удостоверението.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
В момента данъчните не вземат от ДФЗ инфо за изплатените помощи по програми и мерки.
Саша,нямаш представа колко си полезна на колегията? Благодарности!!!
От януари 2012 год при издаването на удостоверение за липса на задължение се прави проверка ако си самоосигуряващо лице дали си подал дек.6 за периода в който си се осигурявал като самоосигуряващ. Срока за 2011 год - дек.6 е до 30,04,2012 год
Точно това ми е мисълта. Данъчните не получават ли информация кой какво и колко е получил?Цитат:
Но от друга страна ако не ги декларираш и те проверят става лошо.
При евентуална ревизия се изисква информация от ДФЗ. И наистина тогава става гадно.
Тази година ще има ли промени в цените на осигуровките, че идва време да плащаме за януари?
Има промяна. Тази година осигуровките се изчисляват на база 270 лв.
Без промяна остават следните параметри и през 2012 година:
1. Максимален месечен размер на осигурителния доход – 2000 лв;
2. Минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2010 г., както и започналите дейност през 2011 и 2012 г. – 420 лв.
3. Минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители – 240 лв.;
4. Размер на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване – 240 лв;
5. За 2012 г. не се внасят вноски за фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите”.
6. Минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст – 136.08 лв.
7. Дневен минимален размер на обезщетението за безработица – 7.20 лв.
Извинявам се ако съм подвел някого, но се оказва, че и тази година база за изчисляване на осигуровките не се променя и си остава 240 лв.Цитат:
Първоначално публикувано от Пламен Керчев
"IV. Определяне на годишния осигурителен доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите за 2011 г. във връзка с получени държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет
Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност (чл. 6, ал. 2 от КСО), а при формиране на годишния осигурителен доход за лицата, които определят окончателен размер на осигурителния доход, се взима предвид облагаемия доход от упражняване на съответната трудова дейност (чл. 6, ал. 8 от КСО).
Получените от регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не са доходи от доходи от трудова дейност. Въпросните средства са подпомагане във връзка с изпълнение на определени национални мерки или реализиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, а не възнаграждения за положен труд.
С оглед на гореизложеното, при определяне на годишния осигурителен доход по чл. 6, ал. 8 от КСО, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, не включват в облагаемия си доход получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет. "
Това е от закона за осигуряването в сила от 01.01.2012 .
Доколкото виждам не трябва да се плаща данък за парите от пчеларската програма.
Това означава ли че които е получил пари по пчеларската програма през 2011 не трябва да ги декларира и да плаща данък?
Парите по "пчеларската програма", не са нито субсидии, нито държавни помощи.
Много го четох този текст, коментирах го и с колежката и стигнахме до извода, че не трябва да се плащат нито осигуровки, нито данъци върху тази получена сума.
Яснотата дават тия думи:
"С оглед на гореизложеното, при определяне на годишния осигурителен доход по чл. 6, ал. 8 от КСО, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, не включват в облагаемия си доход получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет."
След като не се включват в облагаемия доход, значи няма как да се плаща и данък.
Има ли някои ЗП, които да се осигурява на високата ставка (незнам точно как се водеше, където може да си взимаш болничен) ?
И смяната на статуса до края на Януари ли се правеше ?
Да, до 31.01.2012 се подава декларация.
А дали някои го е правил и има ли смисъл?
Точно заради тези фективни болнични за които споменаваш е направено само януари да се сменя...
Мисля, че 40 дни може да вземеш в болнични за година... можеш ли да спестиш 1-2 месеца ?
Зарко бъркаш хората КСО е кодекса за социално осигуряване. Върху тези суми не се прови годишно изравняване на осиг. вноски.
А са облагаеми с данък.
Така е, но ми направи впеатление точно, че парите не се влючват в облагаемия доход. След като не се включват в облагаемия доход не би трябвало да има и данък.Цитат:
Просто разсъждавам.
Зарко извинявай за тона, но от доста време съм счетоводител на земеделски производители и има моненти когато дойде някой от тях и почва да филосовства за нещо, което не разбира щото чел нещо някъде.
Не се сърди на Зарко, Саша!Цитат:
Ако му прегледаш постовете, те всички са такива. Къде може да не плати, къде ще му излезе по-тънко, как винаги е прецакан, колко е нещастен....Законът "не вярва на сълзи"....А Зарко и тая година ще намери "своя" Трифон Банев, а после ние ще четем до втръсване неговия хленч....
Предложи му да му изготвиш годишната данъчна декларация срещу съответното заплащане, разбира се ....и приключи да му обясняваш! Той утре пак ще пита....
Оффффф, пак ли ти бе философе. Аман от хора дето нямат какво да правят и ръсят простотии. Казах ти вече, изобщо не ми дреме какви глупости пишеш, не се хаби акъла ... ама пък то може да се хаби нещо, което го има ...Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Саша, лошо няма от тона ама да знаеш и с кой говориш е хубаво. Последното ми нещо е да съм ЗП. Работата ми е такава, че доста счетоводители съм коригирал в някои аспекти. Няма нужда от сарказми. Никой не знае всичко и форумите са за това - да се обсъждат проблеми и да се стига до някакъв извод и да си помагаме.
Здравейте,
Тези дни трябва да решим един въпрос.
Кой вариант е по-удачен и икономичен, за да узаконим продажбата на мед (и пчелни продукти) - директна по принцип, че не можем само на познати да го разпродадем.
За отваряне на фирма знам, че в края на годината е най-добре.
Като земеделски производител или като фирма(последната и за други дейности може да ни потрябва)?
За ЗП - може ли работещ да се рег-ра и каква е разликата с безработен? За безработен по спомен са около 70лв на месец, други разходи има ли?
Само със сертификат не става ли? За да ми го издадат какви документи ще ми трябват? Ако меда ми е от различни места?
Искам като си пусна обява някъде да дишам спокойно - иначе санкцията не знам каква е, но сигурно не е малка?! Мисля и сайт по-натам да си направя.
Благодаря
Когато задаваш въпроси добре е да прецизираш нещата. И най-напред трябва сам да решиш какво точно искаш. Тогава ще получиш пълен и изчерпателен отговор.
Разбирам, ще се опитам с няколко кратки въпроса да конкретизирам.
За какъв обем пчелин е рентабилно да се регистрираш като ЗП?
За да продавам директно мед, доколкото разбрах трябва да се рег-рам като ЗП и в БАБХ?
От което следва, че не мога само с рег-я на пчелина във вет.служба + сертфикат да продавам мед?
Като разходи колко възлиза да си ЗП (регистрация, месечни задължения)?
Има ли разлика в осигоровките ако си работещ + ЗП и само ЗП?
Какви са задълженията на ЗП/стопанина? (понеже има идея да се регистрира член от семейството, който не е постоянно в крак с развитието на нещата и затова питам на чие име трябва да е по-добре - на баш пчеларя ли?)
В коя част на годината се подновява регистрацията? (чудя се да изчакам ли тази година да отмине)
Ако искам през собствена фирма да пласирам меда - пак ли трябва да съм ЗП? ЕТ или ООД е по-скъпо като разход от ЗП, но все пак искам да знам.
Благодаря
Тези въпроси са си за счетоводител :D !
Много условности има.Надали ще се намери тук някой, който да те запознае в подробности и изчерпателно.
За всички въпроси има достатъчно инфо във форума!
В момента на регистрираните пчелари ката зп дават по 12лв. субсидия на семейство.Поне така ми каза човек който взема субсидия drinks;
С регистрирането като ЗП трябва да се плащат и осигуровки. За ЗП те са върху минимална работна заплата независимо дали работиш или не.Е ако се осигуряваш на максимален осигурителен доход тогава осигуровките отпадат. Ако се регистрираш като ЕТ плащаш на почти двойно по-голяма сума. За ООД е малко по-различно и тук някой вещ във счетоводството може да те открехне. Регистрацията на пчелина-животновъден обект се извършва в ОДБХ. Във форума надълго и широко е описано как става. Кое и как се заявява е описано подробно в наредба 27.
Питаш за какъв обем пчелин е рентабилно да се регистрираш като ЗП. Всичко е въпрос на лични сметки и тук няма как да получиш еднозначен отговор.
По принцип няма проблем да регистрираш като ЗП друг член от семейството. Аз лично точно така съм направил, въпреки, че от финансова гледна точка по-добре щеше да съм аз, но пак казвам всичко е въпрос на лична преценка.
Какви други привилегии могат да се ползват освен тези 12лв?
Обмисляме дали да не регистрираме баща ми, който е трудостроен, ще се плащат само 16лв и нещо?!
Третия вариант е ООД, там само рег-я на пчелина и сертификат ще ни трябва - така ли?
Лесна ли е смяната на лицето, което ще е рег-ран като ЗП, в края на март ли може да се направи това или след 12месеца?
ПП: Не ми стана много ясно като ЗП какво количество мога да продам на дребно - някой ми казва че само ако е над тон трябва да е 60% към прекупвач... thumbdown;
Искам да го продавам на дребно.
РЕгистрацията като земеделски производител е добър вариант за хора които работят нелегално в чужбина,за да им върви стажа.другия вариант семейства около 50+временна частна работа.3 ти вариант семейства над 100 и само с тях
Ps: Земеделски производители могат ли да участват в програмата за обучения Аз мога повече?
По програмата могат да кандидатстват лица, наети по трудово правоотношение и самонаети без значение от сферата им на дейност. Лица, заети на служебно, трудово или приравнено на него правоотношение в държавната администрация, администрацията на органите за местно самоуправление, съдебната система, системите на народната просвета, Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната НЕ могат да кандидатстват и да се обучават по "Аз мога повече".
Не спадаме ли към самонаети?
За колко време минава цялата процедура, докато стана ЗП черно на бяло?
По какви програми може да се канд-ва (без Млад фермер) за субсидии и т.н. - колебаем се дали да почакаме другата година, че тези 80лв/мес засега ми се струват неоправдани, ако не канд-ме за някоя програма или не продаваме редовно мед.
В момента може да се кандидатства по мярка 141 -за полупазарните стопанства но освен пчели трябва да има и още нещо. Парите не са много -1500 евро, но са за период от 5 години. за сега няма, кой знае какви програми. Догодина ще може да се кандидатства за последно вероятно по програмата за развитие на пчеларството, но и по която програма да кандидатстваш, трябва първо да се регистрираш като ЗП. Пък и в службата по съвети в земеделието да отидеш може да те насочат и да ти направят и проекта безплатно, тъй като това също се финансира от ЕС.
Понеже един от семейството ще трябва да се рег-ра като земеделски производители, попитах за последно днес Агенцията по заетостта дали Зп може да участва по прогарамата за безплатни обучения Аз мога повече - ми подтвърдиха, че може (като самонает се явява) - сега пишели указания и от утре или от понеделник ще е в сила.
Питаха ме дали може да се проследи в НАП казах им, че се издава и Булстат- значи може?
Само, че за 6 раб. днине знам дали ще стане цялата рег-я ...до издаване на зелен картон (Булстат).
А и в последните дни не се знае дали ще са останали пари по тази програма.
А след 3 месеца (когато изтекат помощите за безработица на брат ми) - лесна ли е подмнята на региите (т.е. аз да се отпиша като ЗП, а той да се рег-ра като такъв?).
Е, някой ако желае да се обучава безплатно - да дерзае докато е време - до 2.11 се приемат документи, за мен/нас май е късно. drinks;
Поздрави
Тези обучения са пълна порнография. Разни обучителни центрове се надпреварват да предлагат какво ли не, само и само повече хора да им занесат ваучери. Раздават на всеки одобрен кандидат я таблет, я 50-60 лв. Някои може и друго да предлагат. Най-дразнещото е, че като част от агитацията като нещо супер важно казват, че обучението е дистанционно и дори няма да се налага да се провежда изпит. Така, че ако някой иска да се обучава реално, трябва да разчита на себе си най-вече.
За колко дни може да се осъществи рег-ята на пчелин и ЗП, за да знам изобщо да го мисля ли?
В София живея. Пчелина е в костинбродско.
10 дни
Запознати ли сте със следния въпрос. Ако се регистрираш като земеделски производител и си работещ на 8 часов работен ден при което ти плащат всички видове осигуровки, дали ще се осигуряваш допълнително или си освободен от това. Благодаря предварително.
Освен, ако не те осигуряват на 2200 на първото място :)
Регистриран е пенсионер като земеделски производител, дейност пчеларство. Кога трябва да се регистрира в НАП, когато започне да извършва дейността ли?
За заверка на картата за земеделски производител-срока е до 28 февруари, анкетната карта и формуляра, необходимо ли е да се заверява от кметството, или само от официалния ветеринарен лекар и от общинската служба по земеделие. Благодаря Ви!
Само при местната агенция по храните (бившето РВМС) и общинската служба по земеделие. После в областната служба.Цитат:
Първоначално публикувано от Nic
толко ли са напреднали ?!?!?...до преди година беха на DOS и дискети :DЦитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Миналата година при нас също беше на CD
Кое точно искат на CD?
Какви такси се плащат за пререгистрация за съответната година /заверка на картата на земеделски производител-физическо лице/, с дейност пчеларство. Какви са таксите в общинската служба по земеделие, при ветеринарната служба и в кметството, съответно и крайната такса в областната дирекция по земеделие.
Когато се преригистрирах около средата на ноември заплатих 5лв за печат от ветеринарния лекарЦитат:
Само това е. 5 лв. за печата във ветеринарната служба.
Някой ми каза, че при ветеринаря се е плащало по 1 лв на кошер, ако са 400 бр кошери, какво правим.Цитат:
Първоначално публикувано от Диян Димитров
Ветеринаря няма нищо общо,заплаща се държавната такса която е 5 лв за един печат от областен(не помня дали беше такъв)ветеринарен лекар който се намира в обстната дирекция по безопасност на храните.Поне при мен е там,той проверява в системата дали написаното от теб е вярно с това което е в тяхната система и това е.Цената е 5лв и реално не се плаща на него на ръка,а на каса.Цитат:
Не мога само да разбера едно нещо,питаш за преригистрация,т.е знаеш каква е процедурата.Тя не се е променила спрямо изминалата 2012г
Добре де ,ако сега си регистрирам кошерите ,ще мога ли да взема субсидия за пчелно семейство(за тази която Мария Габриел договори става въпрос, и то за 2014 )?и дали трябва и да се регистрирам като зем.производител ?
http://pchelari.com/forum/viewtopic....полагам че колегата е запознат с този въпрос.
Не. Референтни години ще са между 2009 и 2011.За ЗП е просто задължително.Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
За мен това е малко глупаво,защото от 2007г има програми от европейския съюз...Защо не изберем годините преди 2006...Вашата логика е абсолютно същатаЦитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
То не може само да се лапа. Требе и да си копал. wink;
Дали 2013г ще се регистрира някой или от 2007г 6 поредни години ще е бил след хората който са били одобрявани,за мен е едно и също :)Цитат:
Първоначално публикувано от Юрий Цветков
да,не е редно ,при положение ,че имам и аз кошери които опрашват както и останалите ,не виждам причина да не мога да се възползвам от субсидията,след като се регистрирам....или просто искат да съм им снасял по 900 лв. няколко години подред и да ми върнат 900 лева за 30 семейства в моя случай.
Ами не е едно и също. Ето го точния пример:Цитат:
Дали 2013г ще се регистрира някой или от 2007г 6 поредни години ще е бил след хората който са били одобрявани,за мен е едно и също :)
Значи колегата, като съвестен гражданин и данъкоплатец, си плаща чинно 3 години по 900 лв осигуровки = 2700 лв. Кандидатства за подпомагане, заедно с мен, който сега съм се регистрирал и не съм дал и една стотинка на държавата, от която и двамата чакаме подпомагане. Само че, въпросната помощ има определен лимит, щото не е каца без дъно. И както се случва обикновено, мен ме одобряват а него не. Е това ли е честно и справедливо?!Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
Да речем 2009 - 2011 съм имал 100 кошера, по една или друга причина 2013 са ми останали 50 кошера, нормално ли е да получавам субсидии за 100 ????