Моля,пишете на Кирилица.
http://donboneti.mylivepage.ru/home/index/
Това е сайта на колегата Бонев.Там можете да намерите това,което търсите.
Преглед за печат
Моля,пишете на Кирилица.
http://donboneti.mylivepage.ru/home/index/
Това е сайта на колегата Бонев.Там можете да намерите това,което търсите.
Колегата Бонев може да ти помогне.
Цитат:
Първоначално публикувано от syzi
Да,така е,но трябва регистрация за да се влезе а не всеки има такава.Затова писах,че Бонев директно може да пусне чертежите чрез http://dox.abv.bg/files/share
Да прав си. Преди не беше така и можеше всеки да го види.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
http://dox.bg/files/dw?a=8b10fa428a
Ето ви чертежите. Правете сега кошери и ги пълнете лятото. Успех.
търся размер на кошере на гърдев .някой има ли го . 8 рамков.благодаря.
Колега,само коригирай размера на ЛР кошера в ширина т.е от 10 рамки го преизчисли на 8.Това е.Конструкцията на този кошер с нищо не е по-различна от всеки друг ЛР кошер,освен с броя на рамките в него.Същото се отнася и за дъното,както и за надрамъчните дъски,където са хранилките.
Имам въпрос към всички колеги.
Какво според вас, трябва да притежава кошера като конструкция?Моля, лични впечатления от вашата практика.
Колега, Желев може би искаш да кажеш : Колеги дайте мнение за тунингован кошер? По модерно е....... :D
Тунинга е повече.....екстериор! :D Той може би има друго предвид - може би в интериора!
И така да е!Май кошерите ви са супер.Щото моите са вече ми омръзнали.Ше зема да им сложа по де да знам какво.
Намен лично ми допада ДБ технологията , но се съобразявам единствено с вътрешния размер на кошера - външно и функционално сиги измислям сам ! Неслагам нищо , което да задържа влага , като вместо дървена козирка над прелката например - правя "стрехи" на покрива ! Видоизменил съм "тавана" и дъното и др. според моите разбирания и според мен за добро ! Ако човек не експериментира и не МИСЛИ никога нестава добър , в която идае област ! wink;
Съгласен съм с теб. И в тази връзка, разкажи, какви промени си направил.Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Добре ! Таванът го правя, като покривната табла е неделима част от страниците , които оформят въздушната възглавница , в която се намира и хранилката , а покривът е отделно . Дъното го правя да влиза във фалц - предварително изработен на плодника , като се държи на два райбера и лесно се сваля и почиства . Така направено дъното позволява много импровизаций за вентилация прашецоулавяне или просто и лесно почистване ! Краката ги ловя в плодника с по 2 видий , предварително боядисани , което непозволява загниване между тях и корпуса !
http://s1.postimage.org/1ob7gwebo/ko_2.jpg
Прелетната дъска правя на панти или куки - сменяема ! Работата с такъва кошер е удоволствие ! wink;
Другото , което искам да споделя е , че нехаресвам дълбокото дъно ! Това е потенциално свърталище на всякакви вредители основно поради факта , че невсички кътчета са достижими от пчелите ! А относно вентилацията - ефекта е същия , дори по-добър , като в задния край посредата се направи отвор със ситна мртална мрежа и извъртащо се капаче от пластмаса ! wink; Няма раздуващи се и заяждащи прегради , а за прашец , ако работи мисълта - варианти много ! Ако има и други , които неслугуват на "общоприетото" нека несе страхуват да споделят ! wink; tube; tube;
http://s4.postimage.org/1htgzgi1w/image.jpg
Какво мислите за ЛР кошер от ЧАМ - масив 4 см.? Работи ли някой с такива? Освен че е малко по тежък и по скъп, дали си заслужава работата с него. Като конструкция е по здрав, вероятно микроклимата по добър. Други недостатъци? Предварително Ви благодаря!!
Защо не го направиш и от 8 см. дъска? Конструкцията ще бъде още по-здрава, а микроклиматът няма да се различава от този с 2 см. дебелина....Цитат:
Първоначално публикувано от misho5kov
vanHanegem няма нужда да се заяждаш с човека, дай мнението си, ако си компетентен, ако не не пиши подигравателни мнения.
Колега 5ков , предполагам че питаш за такава дебелина за да са ти съвместими с полистиролните ? Ако да , аз бих работил със стандартна дебелина на чама /или пък каквато и каквото имам/ - 25 мм и ще направя така : вътрешно разстояние - предна/ задна страна на дървен корпус - равно на полистиролния , предполагам и равно на стандарта , външен размер го докарвам с первази както си искам , лява/дясна страна може пак по стандарта и с первази , а може и да се отпусне малко по - широчък вътре , въобще творчески процес . За здравина и микроклимат 25 мм са достатъчни , виж например писанията ми в темата " Как се прави кошер " , моите са от топола 25 мм , ползвам ги целогодишно от 7-8 години и не са мръднали , разбира се правили сме ги с приятел за нас си , не за търговия cool; drinks;
Да, първоначалната идея дойде от полистиролните кошери, те са с дебелина 4 см. Питането ми е свързано с изработването на n-броя кошера за разширяване на пчелин. Дървото не е проблем, имам достатъчно с дебелина 4 см. Изработката на кошера не зависимо от дебелината на дъската е една и съща. Питането ми не е свързано с изработването, а с работата с такива кошери. Ако някой има опит и може да помогне с мнение и съвет, чудесно. Ако не ще се доверявам на собствената си преценка. Вече имам три вариянта, на който съм готов с прототипите. Поздрави!!!
Като недостатък може да се изтъкне само тежеста на корпусите.При облитанията в края на зимата,на кошерите с 4см стени ще им трябва повече слънце(температура) за да излезнат на облет. Това само до някъде може да се брои за недостатък,но през топлата част на годината ще са в по добра кондиция от тези семейства,които са с 2,5см стени.Така че ако нети пречи тежеста действай.
Спорет вас кой е правелния вътрешен разме на 10 рамковия кошер - 375 х 450 - 380 х 450 или 384 х 450 мм.
375x450
Абсолютно точно! Размера се образува така:Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
10 рамки по 25 мм =250 мм
9 вътрешни междурамия по 11 мм = 99 мм
2 външни междурамия по 13 мм = 26 мм
или общо 375 мм.
И докато си на етап прототипи разиграй варианта ДБ магазини върху ЛР корпуси . При определени условия за мен това е перфектна схема , гледам че и на други момчета от форума им допада .
Да, идеята е добра. Дори си мисля за 8 рамковия кошер на Гърдев. Ще направя един и от този модел и ще решавам. Благодаря за ценните съвети!!
Спорет мен верния размер е 10 х 37 - 370 + 2 х 7 - 14 - 384 мм.
Това е по стандарт. По принцип и при трите размери няма проблем. Според измерванията за работническо пило е необходима килийка с дълбочина 12,5 мм. Следователно една пита е с дебелина 25 мм. Лангсрот е установил, че оптималното междурамково разстояние е 9 - 12 мм. Това означава, че за една пита е необходимо разстояние от 37 мм. или 10х37=370мм + още 5мм като аванс, за по-лесно боравене с отделните рамки. Това прави общо 375мм. Рамките с хофманов разширител в широката си част са широки 37 мм.Цитат:
Цитат:
Здравей те не мога да отворя прекаченият фаил, някои ако може да ми ги прати на личният ilianapvc@abv.bg
мерси
Колеги, понеже вече от няколко места ми намират грешка, която съм допуснал при чертежа на дъното, а и в момента работя върху друг вариант на дъно, както и върху т.н топла хранилка или милерова хранилка, ще донбавя при първа възможност новите неща и ще дам нов линк към DOX така или иначе повечето неща са качени там.
Мерси колега, а скоро ли ще е това?Цитат:
Първоначално публикувано от donboneti
Поздрави
Опитвам се да го направя, но най напред ще трябва да поуча малко. Новия А-кад има много възможности за 3D чертане, но все още малко информация как се прави това.
Надявам се до нова година да преправя всичко.
Мерси колега ,че до пролета няма много време.Цитат:
И други колеги ако имат чертежи или снимки може да ги качят.
Поздрави
Ето допълнения и коригиран чертеж на кошери.
http://dox.bg/files/dw?a=e4b5cb0df1
При желание мога да ви пратя чертежите в аутокад формат.
Цитат:
Първоначално публикувано от ivko
Трябва да имаш инсталиран Microsoft Office или Оpen Оffice.Втория го има безплатно. http://bg.openoffice.org/
MS Word 97-2003. Става и с Open office
благодаря колега.за инфото.Цитат:
Първоначално публикувано от plamen
Аз бих се зарадвал на КАД файла drinks;
Ако като обем минава през поща - galin_koychev@mail.bg
Благодарности drinks; и адмирации за положения труд!
Тъкмо съм разхвърлил половин кубик материал и вече почти е готов на заготовки за слепване, че да ги зарадваме напролет бубите с нови къщурки.
А защо всички чертежи са за 10 рамкови кошера,какво и колко трябва да се добави или извади да получим размер на 12 рамков?
Поздрави
много просто - ЗАЩОТО Е НАЙ - ПРАКТИЧЕН!
tube;
За изчислиш размера на 12 рамков кошер,няма как от 10 рамков да извадиш,трябва да прибавиш.Всяка рамка е с ширина 25 мм а разстоянието м/у две съседни е 12 мм.Така се получава общо 37мм.Ако за 10 рамков са необходими 10х37=370 мм плюс още 5мм за по-добро изваждане на рамките или всичко 375 мм което е 37.5 см,то за 12 рамков ще се изчисли по същия начин,или:Цитат:
Първоначално публикувано от drago77
12х37=444+5=449 мм или кръгло 45см.
И аз така мислех, но при мен се оказа, че 12р. ДБ работи по-добре.Имам и 10р. Всичко си зависи от бр. на семействата ти, цъфтежа на медоносите и техниката на пчеларстване. С 12р. можеш да работиш на 10-11-12р. ако се наложи, с 10р. не става приятелю.Така смятам аз позовавайки се на пашата в района около пчелина при мен.Пчеларя сам трябва да усети нещата в тази насока.Смятам, че пашата и нектаропотока през годината променят много неща в техниката ни на работа.Ако съумеем да анализираме правилно състоянието на семействата през годината наред с другите съпътстващи условия от които зависи медосбора ще постигнем успех независимо от системата кошери, която използваме.Цитат:
Първоначално публикувано от apolo_bg
Не искам да ви засегна, но това е неприятен манталитет.Цитат:
Първоначално публикувано от drago77
Вместо да се благодари, за нещо направено на доброволни начела и предоставено безвъзмезно, се отправя въпрос които на мен лично ми прозвучава като упрек в първата си част.
Колега имах предвид КАК ДА СИ НАПРАВИМ 10- РАМКОВ КОШЕР СИСТЕМА ЛАНГСТРОТ РУТ, а не ДАДАН БЛАТ.Цитат:
stanko1972 написа:
И аз така мислех, но при мен се оказа, че 12р. ДБ работи по-добре.Имам и 10р. Всичко си зависи от бр. на семействата ти, цъфтежа на медоносите и техниката на пчеларстване. С 12р. можеш да работиш на 10-11-12р. ако се наложи, с 10р. не става приятелю.Така смятам аз позовавайки се на пашата в района около пчелина при мен.Пчеларя сам трябва да усети нещата в тази насока.Смятам, че пашата и нектаропотока през годината променят много неща в техниката ни на работа.Ако съумеем да анализираме правилно състоянието на семействата през годината наред с другите съпътстващи условия от които зависи медосбора ще постигнем успех независимо от системата кошери, която използваме.
Работил съм и с двете системи много години едновременно с по 35 до 50 от всяка система.
За мен отдавна изборът е направен.
Все още имам даданови кошери (и 10 и 12р.) само защото не ми дава сърце да си сваря с тях компота (със сандъците, не с пчелите в тях).
А иначе работя най-малко с 50 рамки на кошер, което прави (най-малко)5 ЛР корпуса.
Горното е личното ми мнение - ЛР е най-практичния кошер.
И не искам с никого да споря кой е по-добрия кошер. Всеки сам си избира.
Както казах – за мен въпроса е решен! (още преди 25, че и повече години).
Благодаря!
Да наистина ЛР система кошер се наложи в продуктивното пчеларство, в това спор няма.Имам приятел от 10р ЛР премина на 8р.ЛР и е още по-доволен.Въпрос на личен избор.И аз благодаря.
Колеги, Не мога да съм сигурен, че 12 рамков ДБ е подходящ за отделно дъно. Много е тежък плодника. За това ги правят с тези подвижни подове с калеми. Нямам база данни за тези кошери и за това не съм ги чертал. А и отдавна съм се отказал от системата ДБ.
По-нататък ще направя и осмаците, но в момента имам много други задачи свързани с работата и със съответните срокове.
Бе стига, това, което си направил е предостатъчно. От там нататък всеки ако може да си ги направи кошерите ще си преизчисли каквото му трябва. А ако не може, то значи, че не може и сам да си произвежда кошер.Цитат:
Точно така.Въпрос на изчисления.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
Мерси на всички за отговорите ,извинявам се за тъпите въпроси но съм начинаещ.
Поздрави
Колеги, Не мога да съм сигурен, че 12 рамков ДБ е подходящ за отделно дъно.
Има такъв кошер - Modified Dadant (MD), и на запад е по-разпространената форма на Дадановия кошер, докато на изток(при нас) се ползва Dadant-Blath. Повечето които ползват 12р Даданов кошер с отделно дъно са бъкфастски пчелари (по примера на брат Адам).
Дали е удачен или не, няма как да знам.
Много практичен е ДБ 12 или 10 р. с ОТДЕЛНО ДЪНО.
Не разбирам какъв е проблема, че да не е така...
Мисля че 12рамков Дадан Блат е по-добър.А за чертежи на ДБ 12 и за ЛР може да пише на ЛС
Така ги правя аз.ДБ с дълбоко дъно. Работят чудесно.
http://s13.postimage.org/m5g0jh1ub/14042011136.jpg
http://s13.postimage.org/uk5aieykz/11082011323.jpg
http://s13.postimage.org/eaf4finwz/11082011326.jpg
Някой може ли да ми каже размерите на кошера
така както Лангстрот го е създал?
Ето тези ми направиха особено добро впечатление http://yako-kosheri.com/
другите са вимекс http://vimeks-bg.com/
Рекламата е хубаво нещо,но има много по добри от тях.
Не знам точно но тук http://en.wikipedia.org/wiki/Langstroth_hive има размериЦитат:
Първоначално публикувано от hari
Тук не са описани размерите на целия кошер.
Къде точно се пробива кръгрия отвор на корпусите на ЛР и с какъв диаметър е.Става въпрос за прелките на всеки корпус.Благодаря.
Аз ги правя с Ф18, защото имам такова свредло. :D Леко наклонена за да не влиза вода и по скоро в левия край на плодника гледано отпред. Това е с цел когато са по-малко рамки да е удобно на пчеличките. Да не се окаже прелката зад преградната дъска.Цитат:
Първоначално публикувано от doviciozo
Гледах един руснак ги правеше с ф25 на 100 от горния ръб .Цитат:
Първоначално публикувано от doviciozo
Благодаря ви, утре ги почвам с дрелката.
И аз ги правя с ф-25, в средата и с наклон да не влиза вода.
Две снимки от "Знаете ли как ?" , издателство "Техника" , 1990 г. , в помощ на мераклии-дърводелци и табиетлии-купувачи на дървени изделия :
http://s9.postimage.org/dnru5acbf/P1020072.jpg
Горе в ляво - свиване при съхнене , после - измятане при съхнене.
http://s14.postimage.org/ponfnwynh/P1020076.jpg
Подреждане при лепене, коване .
Здравейте, някой може ли да даде чертеж за 20 рамков Лежак.
отговарям с линк извинете,но на този сайт има над 300 модела кошери http://beehivejournal.blogspot.com/2...e-lounger.html
Браво,Йорданов!Ако го беше пуснал това преди година щеше да бъде по-добре,но и сега става.Моля те,пусни и текста,че много ми се иска да го изпратя на моя дърводелец,дето ме пращаше при Господ да го питам защо се цепело дървото. tongueout;Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Пресушен материал.Цитат:
Първоначално публикувано от syzi
Явно този майсторяга толкова е усвоил материята по материалознание, може да е пропускал часовете. Да си купи един учебник и да се до образова от кое дърво става свирка :D
Ако ще му се тика учебник да му се докаже какво що, по-добре да се ползват услугите на друг.
Сборника от който пуснах снимки е с подзаглавие "Направи си сам" и не е за майстори и бизнесмени, а за домашна употреба и за обща култура дори. Например аз обичам да кова пирони. Пише си , че за да не се цепят дъските в челото, разстояниято от пирона до челото на дъската трябва да е най-малко 6 пъти диаметъра на пирона. За да стане здраво съединение, пирона трябва да влезе в долния детайл поне 2 пъти колкото е дебелината на горния детайл. Другото се вижда по картинките
http://s13.postimage.org/puzufxfdf/P1020091.jpg
А пък това е за съхненето при домашни условия
http://s13.postimage.org/8j4388b9v/P1020097.jpg
Тва с пироните осван размерите които са дадени си има и други чалъми. Нали знаете че не от всяко дърво става сфирка . Например преди да заковеш пирона му затъпи върха с чука или теслета за да разкъсва дървесните влакна а не да навлиза м/у тях и да цепи .Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Мда . Чалъмът е показан на фиг. 5.52, картинка В.
Въпросче към колегата Буци . Мисля да направя такива корпуси със дъсчици по цялата ширина отпред и отзад които предполагам изпълняват ролята ня дръжки.Как става закрепването м/у корпусите ? С фалц ли? Ако са със фалц трябва да са с дебелина 30 мм така ли е?Не е ли редно да има по една малка прилетна дъсчица на всеки корпус?Цитат:
Това съвсем не са дръжки а первази за приплъзване на корпусите напред или назад с цел отваряне на допълнителна прелка.Цитат:
Първоначално публикувано от ingivo
Закрепването м/у корпусите не е с фалц а чисто.
Основната прилетна дъска си е на дъното и не е нужно да се слагат допълнителни прелки на кръглите отвори.Всичко това е моят начин на разбиране и работа с кошерите и затова така съм ги направил.
Цитат:
Първоначално публикувано от ingivo
Мдаааа , това с приплъзването го бях пропуснал. Сега го гледах в някъкво клипче. А когато си отворил процеп 8-10 мм и завали и не си там да затвориш какво става? Виждам найлони под капаците . Целогодишно ли ги държиш? Нямаш ли покривна табла с хранилка? Не мислиш ли ,че изпъкнали дръжки ще са по-удобни от вкопани? С тези дъна събираш ли прашец? Ако събилаш прашец с други дъна за тези кошери може ли снимка? Охххх сина ми така ме разпитва ,знам че става изнервящо понякога.Цитат:
Когато корпусът се приплъзне се поставя и допълнителна прелка,подобна на тази на дъното,така,че опасност при дъжд няма.Покривната табла с хранилката си е на мястото но като се постави капака,те влизат в него както е на снимката.Найлона е там само в определен период от годината а не целогодишно.Колкото до вдлъбнатите дръжки,майстора така ги прави а и аз не виждам причина да не съм доволен.Да,прашец събирам с тези дъна,но тази година намерих пропуск в тях и ще ги коригирам.
А би ли споделил за найлона - кога, в кой период, какъв е ефекта...?
Може ли това да го онагледиш, колега? Не мога да си го представя.Цитат:
Найлона е директно в/у рамките,като над него няма надрамъчна дъска или хранилка.Стои през целия сезон до момента,когато трябва да се подхранва със сироп.Тогава се заменя с хранилката.Ефекта е,че с найлона се събира по-вече прополис а е е по-удобно при работа.Цитат:
Първоначално публикувано от ogan
Buci59, ползваш ли такава прелка?Цитат:
Да,ползвам,но тя се отваря в точно определени моменти а не постоянно.Например тази година в горещините постоянно бяха така,както и в случаите на налитане,ила за обединяване на 2 с-ва,ако горното е била в най горен к-с и той е бил обърнат на 180гр.т.е назад от входа.Нещо подобно на ефекта на снелгровата дъска.Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Buci59, благодаря. Тази прелка сигурно лежи на рамките и в същото време лежи на горния ръб на долния корпус, тоест има Г-образно сечение?
Здравейте!!!
Аз съм абсолютен новак и преди около 2 месеца започнах с първото си пчелно семейство. Ентусиазмът ми е голям но съм абсолютен лаик. Дадоха ми кошер който ще ползвам до пролетта а сега реставрирам един друг. Въпросът ми е какво трябва да е разстоянието между дъното и рамките? При моя кошер е около 20мм. Това нормално ли е или трябва да променя това?
Благодаря
Пробвай с този линк http://dox.abv.bg/files/dw?a=8b10fa428a като зареди страницата ще иска в празното поле да изпишеш защитния код който е над самото поле.Впиши го , натискаш ентер - праща те до папка чертежи на кошери, кликваш веднъж върху папката и вътре ще видиш три файла , на тебе ти трябва как да си направим кошер.Теглиш го , отваряш го и благодарши на колегата БОНЕВ за труда.Цитат:
Първоначално публикувано от rastev_s
Поздрави.
Да нормално е. Вероятно кошера ти е класически Дадан-Блат (ДБ), така, че ако не е изгнил си го ползвай.Цитат:
Първоначално публикувано от rastev_s
Голямо благодаря колеги за отговора на въпроса ми. Надявам се че ще стана добър пчелар.
Ето и едно корпусче за ДБ от мен. Аз с такива размери си ги правя.
http://s13.postimage.org/p06i85lv7/ass_8_rev1.jpg
P.S. как мога да качвам тук *.pdf файлове. Че така не ми харесва
Благодаря за чертежа!!! Сега само се моля да ми оцелеят пчеличките понеже хванахме късно рояка (края на август). Относно качване на pdf нямам представа дали е възможно!
Ако някой иска да ги ползва, но още не е разбрал, чертежите на кошери на сайта на Димитър Бонев временно не са достъпни, за което моля да ни извините.
На чертежите и обясненията към тях ще бъдат извършени известни корекции и допълнения, след което отново ще бъдат качени на сайта.
Целта е постигане на по-висока прецизност и отстраняване на някои неточности, за което лично аз съм повлиял на автора им.
Няма нужда да ми благодарите.
В чертежа за мрежестото дъно, не за дълбокото, има грешка, мисля че разстоянието от мрежата за дъното до долната летвичка на рамката трябва да е 2 см, а ти си го дал 6 см, мисля че така ще правят далак.Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Могат да направят далак,но тогава ти ще си виновен,че неси ги разширил на време.Хубаво е да има място за отдих на летящите а не да пречат по рамките нощем.
Колко трябва да е растоянието от горната летва на рамката до горния край на корпуса ЛР, съответното растояние от долната рамка до долния край на карпуса?
http://s14.postimg.org/753li83f1/untitled.jpg
[/img]
Като сложиш два корпуса един върху друг свободното растояние за минаване между рамките 9.6 мм . За практически нужди се закръгля на 10мм . Сега тия 10 мм дали ще са отдолу или отгоре или 2х5 мм няма много голямо значение . Аз ги правя равни отдолу рамките на корпуса ,а 10мм луфт отгоре го оставям.Имам си съображения за това.Цитат:
Първоначално публикувано от Nic
А аз ги правя 4 отдолу 6 отогре за да може като свалям корпусите да ротирам или за преглед да мога да ги оставям на капака без притеснение че ще ги намачкам
Златни ръце имаш drinks;
Здравейте . Предстои ми направа на кошери и съм решил да са с мрежести дъна. намерих чертежи в нета , който са доста подробни. Но ми направи вечатление разтоянието от рамките на плодника до мрежестото дъна което на чертежа е 6 см. Каква е целта на това разстояние. В едно нормално дъно разстоянието е доста по малко. Може би заради вътрешният прашецоулавител но и тои е мисля до 2 см. висок при входа и пак остават 4 см. до долната част на рамките.
Ако си попаднал на мои чертежи причината за това разстояние са первазите на корпусите и понеже при наличието на такива няма как да се затварят прелките съм ги направил по-дълбоки. При отсъствието на первази това разстояние може да се намали до 2 см.
Колеги, някой има ли схема на 12 рамков ДБ, че не успявам нещо да намеря? Благодаря предварително...