Кои восъчни основи са по добри леките или тежките и защо?Добри ли са Гръцките восъчни основи?Цени?
Преглед за печат
Кои восъчни основи са по добри леките или тежките и защо?Добри ли са Гръцките восъчни основи?Цени?
Леките много лесно се прорязват, особенно ако нямаш опит.
С тежките се работи доста по лесно.
Тежките по хубаво ги изтраждат и не ги прояждат.
Тази година беше без значение какви са тежки или леки - всичко градиха!
http://lan-game2.hit.bg/08012011271.jpg
Това зарядно ставали за лепене на ВО.
Би трябвало да става.
Тази година си купих тънки основи от ЕТ Багра Витанов от Горна Оряховица. Досега нямам лошо изградена или прогризана основа от тях. Много са ароматни.
Колеги как се използва зарядното за лепене
на основи.
Закачаш едната щипка на зарядното за единия край на телта, другата съответно на другия край на телта и армировкатсе нагрява. Само да не прегрееш телта, че ще се наложи да подменяш основата.Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Попов
Аз лично ползвам трафче за лунички 12V 100W.
Понеже 4 тела (ЛР рамка) наведнъж му идват много и не може да ги нагрее, за по 1-2 секунди на всяка тел допирам заголените кабелчета. Става супер бързо. Задължително ползвай и дъска повдигната на крачета, като размерите са и по-малки от вътрешните на рамката.
Бъди готов да загубиш 1-2 основи докато му хванеш цаката.
Като цяло при мен технологията е следната:
1) поставям основата върху дъската
2) поставям рамката върху основата така че теловете да лежат върху основата
3) за много кратко време допирам двата края на всяка тел със заголените кебелчета на трафа. Телта се загрява, отпуска се леко (заради нагряването) и след като вземе да изстива, се опъва отново и се врязва в основата.
За начинаещите колеги варианта е следния , основите от тежките , и тарфа да топли малко по бавно.Разполагам с два трафа единия по мощен единия по слабичък , с по мощния тябва много бърза реакция , докато по слабичкия е по добрия вариянт понеже не трябва да имаме такива рефлекси.По тежките основи допускат процент на грешка в рефлекса за дърпане или изключване на трафа.Аз лично съм сложил на моя щипки като закачам началото и края на телта на цялата рамка , и съм си направил пресичка за лепене , показал съм я във форума , получава се просто идеално.
Поздрави.
Би ли споделил, каква мощност е слабия и мощния траф. Също ми стана интересно как изглежда пресичката :)
На слабия утре точно ще ти кажа , че ми е под ръка,а другият ми е на пчелина там го забравих последно като лепих, пресичката може да я видиш тук във форума във пчеларски инвентар съм пуснал снимки.
Днес попаднах на това -
Между тем, наличие парафина и церезина в вощине очень легко определить в домашних условиях!
Для этого достаточно несколько минут прокипятить образец вощины в спиртовом растворе КОН (гидроксида калия). Спирт должен быть крепким, в нём растворяется щёлочь в соотношении 1:4 (в четырёх частях спирта одна часть щёлочи). Точное соотношение необязательно. Нагревать смесь нужно ОСТОРОЖНО! Брызги могут оставить сильные химические ожоги кожи и глаз! Заранее взвешенный кусок вощины опускается в раствор до нагрева. В процессе нагрева воск растворяется, а парафин или церезин собирается сверху в виде маслянистого слоя. При желании после остывания примеси можно собрать и взвесить, определив тем самым процентное содержание примесей в вощине.
Някой има ли съмнения , за чистотата на основите, които купува ?
В смисъл - дали са само от восък...
Знаем си че не са само от восък (нищо че на кашоните пише 100% пчелен восък). Восъчните основи имат по-висока температура на топене от восъка и са по-гъвкави и меки при стайна температура (т.е. имат много церезин).
И понеже в закона е писано че може да се използват добавки при производството на основи, такива се слагат. Верно, по-лесно се отлепят основите от машината, но не трябва да се прекалява. После защо пчелите не искали да ги градят...
Колеги някои има ли впечатления за тънките основи 59гр от Петко Пенчев? Колебая се между тях и тези на Билаин защото от Билаин ще взема на почти същите пари само че от дебелите 72гр основи. Дайте съвет кои са по добри.
Ползвам вече две лета на този човек основите ДБ само , че от дебелите , и съм много доволен пчелите ги приемат и градят без да се замислят.Цитат:
Първоначално публикувано от perdeee
А ако си взема от тънките каква е разликата,дали ще се свличат при изграждането или създават някакви други проблеми?
При работа с тънките основи тънкоста е в опита.Там трябва с много усет да се лепят - ако си със шпорче трябва много да внимаваш как натискаш за да не ги прорязва, ако пък лепиш със траф трябва да си наясно колко бързо сгрява телта , само за миг и може да ги направиш на ивици.Цитат:
Първоначално публикувано от perdeee
Със свличане съм нямал проблем , но при по бедна паша ми се е случвало по тънките да бъдат прогризвани тук таме.
Колеги от каде мога да си закупя евтини основи за ЛР ???
Колега , трябваше да споделиш теб каква цена те усторойва за да ги наречеш евтини?Цитат:
Първоначално публикувано от ivko
Колкото до Гръцките основи миналата година мой приятел на Добричкия панаир си закупи от тях като по евтини , но после сподели с половин уста , че не е останал доволен.
Иначе както съм казвал и преди изключително съм доволен от восъчните основи на този човек. http://petko.penchev.info/wax.html
Поздрави.
На кои основи викате гръцки? По какво се познават, че са гръцки? На изложението в Плевен не забелязах такива основи.
Кой основи са дебелите 72гр.или 94гр.Става въпрос за ДБ http://petko.penchev.info/wax.html
На BeeHomeЦитат:
Първоначално публикувано от valaz
С тая питанка направо ме уби.Ами дебелите са 94гр. :DЦитат:
Първоначално публикувано от bobibr
Така и аз предположих но колегата по нагоре казва че 72гр.са дебелите.
На BeeHome основите за ЛР са над 90 гр. (5,4кг за кашон с 55бр основи)
Така че всичко е относително
При ЛР 72гр. са дебелите основи, а 59гр. тънките, докато при ДБ 72гр. са тънките, а дебелите-94гр.Цитат:
Първоначално публикувано от bobibr
Миналата година при покупка на пчеларско було ми подариха 3 основи BeeHome за проба. Имаха странна и специфична миризма, различна от миризмата на восъка. Монтирах ги и ги поставих в кошерите едновременно с основи на ЕТ Багра Витанов, Г.Оряховица, след като бях маркирал горната летва, за да ги познавам. Пашата бе силна и восъчния градеж-силен. След седмица след поставянето, основите на Г.Оряховица бяха изградени и осеменени, докато тези на BeeHome изобщо не бяха градени. Поставих нови основи на Г.Оряховица. След седмица положението се повтори без промяна. Основите BeeHome бяха изградени успешно едва през третата седмица, когато не бях поставил друга основа за градеж. Тази година мисля да направя аналогично сравнение между основи на "Пчела 2010"-Г.Оряховица и "П.Пенчев"-Сливен
Добре бе хора не се ли продават някаде пресички за изработка на основи????
Зимата е дълга и с извадения восък всеки може да си прави колкото си иска.
Тогава ще сте 100% сигурни че основите са ви от 100% чист восък.
Аз бих си купил стига да има от къде.
Ето колега , гугъл знае почти всичко , ппитай човека сигурно ще ти помогне да си скълъпиш нещо http://beehoneyportal.com/forum/view...hp?f=13&t=3014Цитат:
Първоначално публикувано от mladen99
http://www.sliven.net/web/gvavov/ind...homeПреди бях се ровил и бях намерил, писах с човека и той каза, че в БГ има 3-4 такива преси, а за цената беше около 500-600 лева.
500 лв.... за 11кг. желязо.....
тъпа истотя е това българия. вярно че на много хора ще им загине бизнеса ако пчеларите започнат да си правят сами основите, но не мисля че това е реалната цена на машината.
Няма повече от 100лв. материял. и к'ви 400% надценка, браво затова сме на това положение и по зле ще става.
За всеки влак си има пътник,и явно ти не си за него,затова не се възмущавай.Цитат:
Цитат:
drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Сигурен съм че ще успея да намеря на доста по ниска цена но не от БГ, или ще си я направя, да нее нещо кои знаеколко сложно.
То затова в БГ има само 4-5.Цитат:
И аз съм навит да си направя, но не знам как ще направя формичките.
Колеги за по колко кошера ви трябва това цената и труда с формата за 20-30 основи изобщо не е изгодно.
или заради тръпката тогава става - успех.
Е, те затова е скъпа машинката.Ако лесно се правеше всички щяхме да си правим и цената щеше да е ниска.Но не пречи да опитваме.Може някой да измисли нещо лесно и евтино и да ни го даде без пари?Знае ли човек.Цитат:
И аз съм навит да си направя, но не знам как ще направя формичките
http://vbox7.com/play:1c40b8b805
http://vbox7.com/play:93c3519eee&al=2&vid=12004458
Има и още по темата, ама малко повече търсене трябва wink;
http://www.sliven.net/web/gvavov/index.php?see=home
За даданблатова основа цената на машинката в момента е 540лв. Проверено Днес.
Много са си колкото и да е хубава машината. до 200-250лв. бих си взел веднага.
Килииките... ами честно казано няма да е много трусна направата, но....
Ще видим. Днес умувахме с 2-ма колеги все Инжинери как може да се направи и стигнахме до някакво решение. Тепърва ще се заемем с тази идея, но мисля че намда е сложно и ще се получи. Ще докоментирам всичко със снимков материял, така че да ви покажа нагледно какво и как се е получило. Със сигурност обаче ще мине много време понеже ще се занимаваме междудругото с това.
http://mehmetyuksel1.blogspot.com/20...bi-yapimi.html
Не е кой знае колко трудно да се направи.
Благодаря ЗАРКО, това наистина един от наи простите вариянти. Аз мисля нещо малко по професионално, но като за начало това наистина изглежда много много добре и не струва повече от 20лв.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
Lega произвеждат различни модели преси за восъчни основи. Цените варират от 1200 до 7900 евро без доставката. http://www.legaitaly.com/index.php?o...mid=68&lang=en
Колеги, аз съм категорично против пресите. Как ще стерилизирате до 128 градуса восъка, за да загине американския гнилец? Ходил съм да видя как се правят машинно основите, определено не можем сами да си направим машините. Налягането след барабаните е 4 бара, това силикона на матрицата не може да го паправи, а и имат луфт - изтъняване в основите - това го усеща майката с дупето си. Да не говорим за сребърните валяци на гравиращата машина. Пробвал съм всички основи: на Митко Витанов основите са по-плътни но ми се свличат и скърцат на допир, на Петко Пенчев са по-тънки но миришат по-добре. Тази година събрахме восък с колеги към 600 кг в Сливен и искахме от нашия си восък основи. От качествен восък стават качествено основи - Това от мен да го знаете.
Ако пчеларят си прави основи от собствен восък и при него няма гнилец, той няма нужда да загрява восъка до 128 градуса, а само до 100 градуса. Сериозни фирми за производство на пчеларско оборудване като Лега произвеждат малки преси за производство на восъчни основи от самия пчелар. Цената им все пак е доста висока и нямам впечатления от работата с такава преса. Засега ползвам основи на Пенчев и Витанов. Основите на Пенчев са малко по-тъмни и изискават подрязване при монтирането. Основите на Витанов са по-светли и имат с около 5мм отклонение от правилната форма в единия ъгъл при ДБ. При монтажа на ДБ основа подрязвам малко в този ъгъл и основата влиза точно в рамката. За сега не мога да преценя, кои основи са по-добри.
Т.н. дебели основи дето ги прави Пенчев са много практични. Пчелите не ги прегризват, като секне пашат, както е в момента, по-стабилни са и не се свличат, както тънките, но при положение, че се кръстосат теловете дори при тънките проблема свличане отпада.
Моя опит да си направя пресичка има резултат, и на които не му се вярва догодина ще си правя сам основи от абсолютно чист восък.
Проблема е че много малко време ми остава да се занимавам с товаа.
Направих матрицата с която ще се пресова горещия восък, само че неправавилно я закрепих за основния носещ елемент и се накъса, но това беше 1-ви опит които ми струваше 7-8лв.
Следвашия път да се надявам че ще уселя правилните материяли.
Вече поразтопих малко стари рамки, така че ще има малко восък за 1-ви тест още тази година, дано се натуткам по на време, да видим дали ще ги градят, как и колко успешно.
drinks;
Кои е Митко Витанов?
Купих основи от Ловеч и Сливен. Тези от Ловеч са жълто-оранжеви като цвета на църковни свещи.
Тези от Сливен са бежови като цвета на восъка, който топя с топилката.
Щом и двата производителя декларират, че основите са 100% восък, защо има такава разлика в цветовете?
Аз взех и на Сливен основи и на Горна Оряховица и съм по доволен от тези на Горна Оряховица. На цвят са жълти а пчелите по бързо започват да ги градят, малко по тънки са но пчелите не ги гризат
Кои са тези в Горна Оряховица? И защо са жълти?
Тези от Г.Оряховица са на Витанов.И аз тази година взех от тях.Доволен съм, не ги гризат а и при обмяната на восъка са коректни, не правят цигански номера като на други места.
восъчните основи в Турция са около 18-20 лева кг ,при замяна 2 лева надценка се дава ,мисля че не си струва да се купи преса за два лева
Сериозно, ще питам отново (3ти път) - защо основите са жълти? Инак е прекрасно че сте доволни :)
advanced идея нямам защо са жълти и не потъмняват бързо wink;
Колеги, ако някой е ползвал ВО на BEEHOME да сподели дали са добри, 94 гр. са имат странен мирис. По нагоре Valaz беше дал мнение ако има и други ще ми бъде полезно. Благодаря Ви !
Има две възможности, според мен.Цитат:
Първоначално публикувано от advanced
Едната е да са от восък от разпечатки, която аз изключвам. Видях, че в Русия правят основи от такъв восък.
Другата е да е избелван восъкът с киселини и/или оцветяван.
Ако говориш за тези произведени в Богоров от едни араби- аз ползвам такива и съм доволен. Миришат уникално яко според мен, даже съм си сложил в колата една за ароматизатор.Цитат:
Първоначално публикувано от petermar
Да за тях става въпрос но доколкото знам са внос - на тях пише произведено ЕСЦитат:
Първоначално публикувано от Mind_Control
най вероятно Китай :). Казват че са от Гърция интересно ходил съм доста по пчеларски магазини в Гърция и Турция но никога не съм виждал точно такива.
НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ОТ ТЕЗИ ОСНОВИ!Миналата година си купих 6-7 кашона,пчелите ги градят само при много силна паша и то пак 5-6пъти по-бавно от българските основите.(ПЕНЧЕВ,АПИАКТА)Цитат:
Цитат:
При мен си ги градят доста бързо. Но пък аз нямам база за сравнение, честно казано, защото съм ползвал само тези.Цитат:
Първоначално публикувано от ceco_lovech
Доста колеги ми казват точно това че по бавно ги градят и с неохота, "мръщят" им се :) затова питам. Като цена са същите като тежките основи произвеждани в БГ. Благодаря на Mind_Control, ceco_lovech i valaz за съветите.
Аз тази година не съм много доволен от пенчевите основи. До сега не съм имал проблеми години работя сам0о с тях, но тази година нещо не са чак толкова качествени. Пчелите добре ги градят, но са едни трошливи, което не би трябвало да е така.
Здравеите
за другата година ми се налага да купя над 2000 восъчни основи , ДБ и ЛР .
според вас трябва ли да изчакам изложението в плевен или трябва да се свържа с някои производител за да ми направят някаква отстъпка от цената :)
На въпроса ти ще отговоря така: кога цената на една стока пада -когато няма търсене. На този етап малко са хората, които купуват основи. Така че по-добре се свържи с производителите и поискай оферти. и погледни все пак какво ти предлагат, защото напоследък, поради завишеното търсене на восък, голяма част от производителите започнаха да правят шменти капели.
Също и при мен.Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Някои има ли представа какъв селикон използва колегата http://mehmetyuksel1.blogspot.com/20...bi-yapimi.html
Акрилен.
Мен ме интересува дали се продава само матрицата? И този силикон ми е малко съмнителен - трябва да е такъв предназначен за хранителни цели, а не разни акрилни и санитарни силикони от железарията thumbdown; judge;
Искам да попитам някой ползвал ли е восъчни основи на ''Меви'' Плевен и моля отзиви или на друга фирма от която сте доволни
понеже ми предстои закупуването на доста бройки
Някой има ли представа, как са цените на основите тази година?
Колега , помъчи се малко повече да го ползваш тоя компютър и интернет.Цитат:
Първоначално публикувано от търтея
http://petko.penchev.info/wax.html
Поздрави!
Всичко е въпрос на договорки. През изминалата седмица мои приятели купиха 1200 ЛР и 1000 ДБ, като заплатиха за ЛР 0.67, а за ДБ 0.72 лв./бр. Восъчните основи са на "Пчела 2010" - Горна Оряховица.
Не са сбъркали."Пчела 2010" са коректни и стоката им е отлична.Основите са силно ароматни и пчелите за нула време ги градят.Аз лично съм доволен.
.пише ,че е течен каучук.натурален продукт с природно бял цвятЦитат:
Първоначално публикувано от novobranec
Ново изградените тънки основи се разкъсват в радиална центрофуга.
Дебелината на основите се определя от силата на натиска или тежестта на горния плот.
Иначе за силикона си мислех, че с нещо подобно на тези ще стане:
http://www.hortechltd.com/cgi-bin/in...18&category=75
http://www.nemos.bg/bg/produkt/tena-...a-matricirane/
...ето как го правят и в Африка:
http://www.scienceinafrica.co.za/200...eswaxmould.htm
Дойде време да я пробвам тая преса. За лесното, лесно се прави ама явно нещо аз не направих както трябва. Дали не оставих силикона да изсъхне нацяло и се накъса при топленето да се стопи восъка. Някой има ли идея какво е станало?Цитат:
Първоначално публикувано от Светозар Каменов
http://s1.postimage.org/y1vc2f597/DSC_0073.jpg http://s1.postimage.org/rpg6sl26z/DSC_0074.jpg
A какъв силикон ползва ?
Акрилен
Akрилния се разтваря във водна или течна среда.
Неслучайно хората говорят за двукомпонентните силикони.
Давайте инфо за силикон за плотовете на тая преса ?
mladen99 , кажи какв силикон си ползвал и става ли ?
--------------------------------------------------------------------------------
Аз лично ползвам трафче за лунички 12V 100W.
Понеже 4 тела (ЛР рамка) наведнъж му идват много и не може да ги нагрее, за по 1-2 секунди на всяка тел допирам заголените кабелчета. Става супер бързо. Задължително ползвай и дъска повдигната на крачета, като размерите са и по-малки от вътрешните на рамката.
Аз намирам лунички само на 50W, подходящи ли са?
Здравеите колеги,"Как се поставя восъчната основа?"задавам тоя въпрос защото като си говоря тука с местните пчелари как е правилно поставянето на ВО всеки с различно мнение, едни без никакво разтояние между летвите, други отдолу трябва да има един пръст разтояние и.т.н ......
кажете вие според вас как е правилно
За каква система кошери става въпрос?
извинявам се че пропуснах, за ДБ става въпрос
преди като имах няколкоДБ винаги оставях отдолу 4-5мм при магазинните може и по-малко. Ако е прекалено топло и питата провисне малко, ако не си оставил аванс ще се нагърчи и ще отиде за брак. Ако имаш и вертикално зателване този ефект на провисването значително намалява. Иначе бих препоръчал т.н. дебели основи. При тях този ефект е значително по-малък, а и г-н Матеев много добре обясни какви са предимствата им.
Аз оставям на ЛР отдоло 5-10 мм от двете страни по 1-2-3 мм горе правя канал където влизат 2-3 мм . Всички тия отстъпи са единствено свързани с възможнжстта от топлото основата да се измести главно надолу за това се оставят за нищо друго . Това е мойто обяснение не съм специалист .
Благодаря ви за отговорите
След много експерименти стигнах до извода, че питата трябва да може свободно да "диша" във всички посоки. Това е заради температурните разширения, както каза колегата по-горе. От горната страна е желателно да е твърдо свързана към рамката (ако е свободна, пчелите ще я свържат), а от останалите 3 страни задължително трябва да има минимум 1-2 мм разстояние за "дишане". Толкова са температурните разширения.
Има два начина за оставяне на този минимум от 2 мм:
1. По-малка восъчна основа, която не се допира да стените и обикновенно оставеното разстояние е около 5-8 mm
2. По-голяма восъчна основа, която влиза в канали от трите страни, но канала е с дълбочина 5мм, а основата влиза в него само 2-3мм. Аз в момента работя по този метод.
Ако по някаква причина основата бъде твърдо свързана или запъната в някоя от страничните стени или в долната рамка, то тогава тя се измята и заприличва на развълнувано море.
Телта не спасява от издуване на основата, защото и тя си има температурни разширения. При запънати стени има издуване дори и със телта. По-важното е трите стени да са освободени, за да си се движат свободно в пространството, и чак тогава се намесва телта, като нейната цел е да държи периферията на освободените стени близко до центъра на рамката.
Здравейте колеги.
Започнах да правя пресата от силикон .
Взех акрилен и мисля че основната грешка е ,че при всяко намазване на восъчната основа трабва да се чака поне 24 часа . Аз избързах и сега все още ми е мек силикона прочетох инструкцията и пише че втвърдява 1мм/ден ся като смята ми трябват поне 7 дни . В събота или неделя ще я отворя и ще ви пиша какви са резулатите :) Ако не стане с тоя силикон съм си приготвил епоксидна с смола и фибростълко :)
Има силикон , който се ползва за матрици , виждал съм такъв в една фирма , която доставя материали за рекламни дейности. Това беше в Пловдив на "Рогошко шосе " но в момента не се сещам за името.Ще потърся из бележниците и ще дам линк
Правилно си решил да го изчакаш. Аз като си я правих пресата не го изчаках и стана мазало :) drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от cvetkovski84
Потщи стана :) Ама не ми харесва ,че тоя силикон е още мек въпреки времето от една седмица за втвърдяване . Следващият път ще е с епоксидна смолма и фибростъколо милсля ,че ще имам успех.
http://s21.postimg.org/px0ucy1ab/Photo_0115.jpg
[/img]
Явно акрилния силикон не е подходящ. При мен се получи същото и си мислех, че защото не е изсъхнал. Може би влиза в реакция с восъка. Мисля си за силикон за аквариум, уж е безвреден.
здр колеги кои уснови са най хубави за пчелите ,мислиа да взема от гръцките ниакой ако гие ползвал да каже добре лиги приемат пчелите?
sadsmile;