Прилича на нещо като пеперуда в главата, но крилата не са пеперудени. Не е познатият ми стършел... Намирал съм 3-4 такива вътре в кошерите, а последхното тъкмо го вадиха като го снимах...Прикачен файл 203 Тук се вижда по-добре:Прикачен файл 204
Преглед за печат
Прилича на нещо като пеперуда в главата, но крилата не са пеперудени. Не е познатият ми стършел... Намирал съм 3-4 такива вътре в кошерите, а последхното тъкмо го вадиха като го снимах...Прикачен файл 203 Тук се вижда по-добре:Прикачен файл 204
Същата гад намерих и пред един от моите кошери, бяха го убили на прелката.
Крилата му са много корави.
Не бях виждал такова насекомо преди това.
Мъртвешка глава.
От баща ми знам, че му викат пчелен вълк и аз съм намирал отделни бройки обикновенно пролетно верме при прегледите обити и омазани с прополис вътре с кошерите. Досега несъм виждал жив пчелен вълк да влиза в кошер и се радвам, че полулацията им е малка в пелина.
Определено не е пчелен вълк, той пречила на оса но е по голям и живее под земята.
Тази гадина с тия криле няма как да живее в дупки под земята.
Прилича на цикада
Това е пеперуда мъртвешка глава.
Здравейте
Такава гнас открих при еснния преглед на една миналогодишна отводка.Беше останало само главата и дългите криле от него..., явно е убита и изнасяна на части от кошера.
Възможно ли е това изчадие да вреди по някакъв начин на семейството, освем че консомира мед? Този въпрос си го бях задал още есента, защото същата тази отводка бе много мръцкава..(слаба). Още е жива, но след месец може би ще си отговоря дали тази гад е спъвала развитието или майката си е проблем, е разбира се ако уживее.
Тази пеперуда - тъй наречената "мъртвешка глава" смуче само мед от кошера. Нищо друго. Но може да ви донесе някой акар, бацил и др.
Ще допълня: Малко притеснение за пчелите, когато я открият и започне борба, а по-късно неприятната миризма от трупа.
Но това не е сериозна причина за отслабване на семейството.
https://www.youtube.com/watch?v=7gJGlBJitxU
Ето ви един клип на колегата Дамянов.
Тази твар обича много нахткерцен :
http://postimg.org/gallery/1nlyba5f2/
П.С. Миналото лято пърхаха по нощите и като хванах една ,издаде неистов звук-говореща пеперуда !?
Аз пък, лятно време като запърхат с мигли рускините си хортувам с тях Ванка. И те издават едни такива звуци...Ела да видиш!
Колеги наслаждавайте се на този цвърчащ медопиец ! За еколозите : жив е !
Прикачен файл 7209
Ванко в кошер ли го хвана или отвън ?
Жив не съм хващал, но миналата година намерих умрял над рамките. Опитваха се да го разглобят и изхвърлят.
Прикачен файл 7210
Невероятна красота ! А бе, като Мъртвешка глава !
И аз си препарирах един такъв екземпляр. /Струва ме се че моя е по-голям/
Хапваше си медец и пчелите изобщо не го закачаха.
Този път явно нападение ! Първо над един доста як 12 ДБ и като не мина номера атака на една 6- рамкова отводка !
Прикачен файл 7240
Дали няма пазар за мъртвешка глава?
https://www.youtube.com/watch?v=TJbb0YFemzM
Има пазар и за тази твар ! Търсят се само добре дресирани, но не и в буркан ! :bigsmile:
Прикачен файл 7311
Нямам снимки но съм забелязъл 2 интересни създания който се навъртат около кошерите. Едното е черно продълговато със сиви/сини петна в задната част,когато е заплашено си изправя опашката/задната ч1аст на 90 градуса.
Другото е подобно на миризливка/бръмър светло кафяво до оранжево но е със дълги изявити навън антени което със сигурност ловува пчели,около прелката, особенно ако има високи тртеви.
п.п
Прикачен файл 10005
Това е второто.
Прикачен файл 10054
Здравейте,
Знаете ли кое е насекомото от снимката?
Прикачен файл 12108
Със сигурност е щурче от тези нашите си от едно време ... :) . пази ги
Идея си нямам, но ако си вземеш жаба за домашен любимец може и да се пооправят нещата.... само да не почне да кряка жабата,че ще стане весело:laughing:
Като се замисля има и вариант с таралеж. Дааа, определено бих заложил на таралежа ако съм на твое място, обаче внимавай да не го настъпиш в тъмното;)