Колеги предлагам тук да дискутираме и обсъждаме новият прием по пчеларската програма. Моля модераторите да обособят отделна тема а да не е подтем за отминалия период.
Преглед за печат
Колеги предлагам тук да дискутираме и обсъждаме новият прием по пчеларската програма. Моля модераторите да обособят отделна тема а да не е подтем за отминалия период.
И какво точно ще и обсъждаш колега?
Новите условия за кандидатстване http://dfz.bg/bg/selskostopanski-paz.../-2014---2016/
Какво да ви кажа. Пълна боза. По 400 000 за всеки от работната група(уж за организациите). Считайте, че всеки от тях ще усвои по толкова, без някой да разбере. Естествено целите няма да бъдат постигнати, но на кой му пука. Освен това тази програма не есъобразеняа с новите дадености. Много се бързаше да се прати за нотификация в Брюксел, въпреки, че нито регламентите са готови нито се знаеше ресурса, с който ще се разполага. Сега стана ясно, че ресурса, който ще дойде от ЕС няма да е 7500 000 , а по-малко.
За хубаво или за лошо - програмата е такава. Нищо не можем да направим, за да я променим. Можем само да се съобразяваме с нея и всеки един да се опита да извлече максимум ползи за себе си.
Като за начало всеки трябва ЛИЧНО да си я прочете и да види по кои точки може да вземе пари и по кои - не. След това да си направи собствена стратегия и да започне да работи по нея още от утре. Има и хубави моменти в тази програма - този път няма да има блъсканици и парите ще се раздават доста по-справедливо.
Аз вече прочетох програмата и разбрах, че мене лично са ме отрязали почти по всички точки. Просто имам прекалено много кошери. Няма как - така е решил законодателя, нека така да бъде. За сметка на това обаче на мене ми се отваря конкурентна ниша не да получавам пари по програмата, а да продавам на други, които са получили пари. Например за догодина мога да произведа и да продам около 3000 отводки. Мога да произведа и да продам около 5000 кошера. Моята лична стратегия вече е факт и мога да започна да се подготвям - да закупя дървен материал и цяла зима да правя кошери и рамки, за да може когато дойде бума, при мене всичко да лежи на склад.
Със сигурност догодина, в точно определени моменти от време, ще настъпи огромен дефицит на майки, отводки или кошери. Ще има огромно търсене и ако производителите не са се подготвяли цяла зима (а в 90% от случаите това ще е така), то тогава това търсене ще предизвика огромен дефицит и ръст на цените на майки, кошери и отводки. От гледна точка на пчеларите, които искат на точно определена дата да имат майки, кошери или отводки, то тогава тези пчелари още от сега трябва да си потърсят производител и да си сключат договор с гарантирана в него цена и дата на доставката. Всички останали кандидати за субсидии без предварителен договор за доставка, вероятно няма да могат да си намерят оборудване навреме.
Забележете - програмата подпомага хора с не по-малко от 20 и не повече от 150 пчелни семейства. Тоест големите фирми са отрязани, но също така са отрязани и всички дребни, които вероятно като брой хора са над 40% от пчеларите в България. Допълнително изискване е кандидата за подпомагане да е регистриран като земеделки производител и пчелините му също да са регистрирани по различните инстанции.
С две думи - програмата отрязва над 50% от всички пчелари - дребните и нерегистрираните. Отрязва и 2% от едрите пчелари, но те притежават над 30% от кошерите. Като цяло програмата подпомага само златната среда от изрядни към държавата фирми и пчелари, като тази златна среда едва ли притежава повече от 30-40% от кошерите.
От една страна лошо, но от друга страна тези от вас, които са посетители на форума и имат над 20 семейства и под 150 семейства, те ще получат помощ с почти 100%-ова вероятност просто защото дядковците на село без компютри и интернет няма да могат да се оправят със сложната документация по кандидатстването и последващата комуникация с ДФЗ. При така ограничения кръг от рецепиенти на помощта смело може да се каже, че много от вас със сигурност ще получат субсидии, стига да си направят труда да прочетат наредбата, да изпълнят изискванията (има достатъчно време) и след това да си планират доставките на кошери, майки, отводки и лекарства още от сега, за да избегнат вероятността от дефицит през май-юни догодина.
За да продаваш отводки през програмата трябва да си регистриран. Това става с благословия свише.....
5000 кошера няма да можеш да продадеш през програмата, защото те парите за цяла България са за долу горе толкова кошери.
Дефицит на отводки и майки има всяко лято, но само на регистрираните производители, които продават отводки на двойна цена от нормалното ама нали държавата и европа плаща. Доцента пък дои за всяка продадена отводка по 12 лева за асоциацията си и по 2 лева от майка иначе не дава сертификати.
Смешна история. Тези хора не разбраха ли, че не се прави така. Как не се научиха, поне исканията да формулират както трябва и да се поровят малко в номативната база.
Накратко относно цифрите по програмата:
През трите години парите по различните направления на програмата са еднакви, което означава, че каквото напиша като числа ще важи за всяка една от годините 2014, 2015 и 2016. Ето накратко цифрите и моят коментар:
400 000 лв. на година за сдружения на пчелари, които да популяризират в медиите българските пчелни продукти. Тези пари не са за нас. Кой ще ги лапне вероятно вече се знае, а какво ще бъде направено с тях вероятно така и ще си остане в тайна.
2 800 000 лв. на година за борба срещу вароатозата. Сумата е достатъчна за пролетното и есенното третиране на един милион кошера, а в България има само половин милион. Следователно всеки, който си поиска пари по това перо, ще ги получи със 100%-ова гаранция. Дори ще останат нераздадени пари, които ДФЗ ще се наложи да ги разпределя по други направления.
100 000 лв. на година за извършване на лабораторни анализи на пчелния мед. Сумата е смешно малка предвид факта, че едно пълно изследване в България може да достигне до 300 лева, а в ужбина - над 1000 лева. Тези в чужбина едва ли ще ги признават, така че тази сума ще достигне само за около 300-400 изследвания, което направо си е подигравка с българските пчелари. По това перо нямате шанс да получите пари.
800 000 лв. на година за закупуване на нови кошери. Това означава програмата да финансира по около 10 000 нови кошери на година. Ако всеки кандидат заяви средно по 30-50 кошера, ще има пари за 200-300 кандидати. Не е крайно зле. Много от вас ще имат шанса да си удвоят пчелините почти без пари. Проблема е, че няма как 10 000 кошера да бъдта произведени от Българските фирми за период от само 2-3 месеца. Числото е огромно. Трябва десетки фирми да работят през цялата зима и да се подготвят за бума, но колко от тях ще се навият да затворят стотици хиляди левове на риск? Именно заради това си мисля, че ще възникне една кампания от предварителни договори, и то още от сега, защото за да се работи по кошери цялата зима, сух дървен материал трябва да се закупи ОЩЕ СЕГА или в следващите 30-40 дена. След това вече ще е късно.
1 200 000 лв. на година за закупуване на отводки. Това прави 12 000 отводки на година. Числото е огромно предвид факта, че повечето фирми, които продават отводки в момента, не са лицензирани. А ДФЗ това няма да го допусне, така че на практика остават много малко на брой фирми, които могат да предоставят на пазара такова количество отводки. Според мене и по това перо ще възникне огромен дефицит, така че най-добре е също да се сключат предварителни договори най-късно до нова година или в първите месеци на следващата година. Ако всеки пчелар закупи средно по 30 отводки, пари ще получат около 400 човека, което не е малко.
700 000 лв. на година за закупуване на майки. Това прави около 30-35 хиляди майки, което също е огромна цифра и със сигурност ще предизвика огромен дефицит и нарастване на цената. Ще могат да се облагодетелствуват около 1000-1500 човека, което очначава, че над 50% от вас ще получат пари по това перо.
Има и ще няколко дребни пера по програмата, но те не са за нас. Говорим за още 500 000 лева на година, които ще ги лапнат определени, предварително известни хора (научна дейност, научни изследвания). Да се надяваме, че с тези пари ще се свърши някаква поне малко от малко полезна дейност за цялата пчеларска общност.
Има си законови положения, които ако ги изпълня, няма как да ми откажат. Ако все пак се опитат да ме спрат с незаконни методи и средства, ще хвърчи перушина .......
Тези свише не са глупаци и много добре знаят, че във всяка една война жертви падат и от двете страни. Така че не си мисля, че ще си рискуват топлото местенце, в опити да ме спрат. Аз мога да загубя само някакви пари, а те могат да загубят абсолютно всичко, ако някой започне да рови лайната около тях.
Леко грешно разсъждаваш:
2 800 000лв. / 500 000 кошера = 5.60лв. за пролетно и есенно третиране на един кошер. Става долу горе, обаче ако е с варотом и варостоп, обаче в списъка ще има е и примерно чекмейт по 15 лева и т.н. С типична лакомия всички ще кандидатстват за най-скъпите и ще има огромен недостиг на средства и след причисленията помощта ще е смешна.
800 000 лева / 10 000 кошера е абсурд. 80 лева за кошер с ДДС е абсурдно. По скоро ги смятаме по 120 лева (с ДДС) и са около 6500 броя. Абсурдно е да има дефицит при тази цифра като се има предвид, че огромни мебелни фабрики вече произвеждат кошери, разполагат със собствени сушилни и т.н.
1 200 000 за отводки въобще не правят 12 000бр. Цената на отводка по програма е близо 150 лева тоест пари ще има за около 8000 отводки. Регистрираните производители е абсурдно да ги произведат ама те не се и напъват, защото вече доказаха, че ако ти дадат отводки ще са супер късни и абсолютни мърши. Хората вече се натискат само за фактура от тях и се оправят сами. Само че с намаления процент финансиране сметката няма да излезе и става интересно.
Майките няма да стигнат до никъде. Абсолютно невъзможно е на асоциацията да произведе толкова майки, а тези същите правят и майки за отводките, пълен абсурд. Произведените все пак ще бъдат абсолютни мърши отгледани по 50-60 в един отглеждач. Още имам такива. Минават през ханемановата решетка както си искат. За една година пчелите смениха над 60%.
Не греша. Ти забравяш факта, че част от парите ги дава самият пчелар. Програмата не финансира 100%, а 50% или 70% или както там е написано във всяка една мярка. Поради тази причина написаните от мене цифри са минимални. В действителност ще са по-големи.
Най-голям дефицит ще има при кошерите. Знам го много добре, тъй като тази пролет направих опити да си купя по 30-40 кошера от няколко различни дърводелски фирми. Всичките, без изключение, ми дадоха срок от 40-50 дена, а тази, която ми каза по-малко, и купих от нея, всъщност ме забави повече от 60 дена. Защо мислиш че отидох при финландците? Те бяха единствените, които за 1000 кошера ми дадоха срок на доставка 2 седмици, а в действителност ме забавиха 40 дена. Всички останали Български производители просто ме отсвириха.
10 000 кошера е непосилна задача, ако трябва да бъдат направени за 1-2 месеца. Дори и всички дърведелски предприятия в България, заедно с всички гаражчета и дъскорезници да бъдат мобилизирани както във военно време, пак няма шанс това да бъде направено за толкова кратък срок. Готов съм да се хвана на бас. За да се случи всичко това, поне 10-20 производителя на кошери ще трябва да започнат да се подготвят още от утре, но въпроса тогава е "Кой от тях на риск ще затвори 100 000 лева за срок от 1 година?" Кой от тях има свободни складове от по 1 декар за сухия материал, а след това и за готовата продукция?
Аз лично бих рискувал някаква сума, но доста по-малка. Бик купил 1 ТИР материал и ще го превърна в кошери, но когато му дойде времето, наистина ще ги продавам скъпо и прескъпо. Виж ако накой си заяви още от сега и даде аванс, на него вече мога да му обещая нормална цена и точна дата на доставката. За всички останали - само ако има кошери и то по златна цена, което може и да обезсмисли субсидията.
Не си мислете, че се рекламирам. Просто разсъждавам на глас какво би направил всеки един дърводелец в условията на пазарната икономика. Всеки ще се подготви доколкото му позволяват ресурсите, но броя им не е чак толкова голям, ресурсите им - също. Повечето са с кредити, така че заделянето на пари от сега за в бъдеще за тях е мисия невъзможна. Самият аз се чудя да се връзвам ли на цялата тази глупост или да си продължавам по план така, както съм си го замислил отдавна. Ако се вържа, ще трябва да назнача една камара нови хора, да им плащам осигуровки, да построя нови складове, да закупя огромно количество материал до края на септември и т.н. Като се замисли човек - трябва кукувица да ми е изпила акъла, за да го направя всичко това на собствен риск. Ами ако нещо се обърка с ДФЗ - сърбал съм им супата и въобще не им вярвам?
Сега сметнах, че това са около 50 ТИР-а с кошери. Ха-ха - преброй производителите на кошери и виж кой от тях би рискувал да произведе повече от 1 ТИР на риск и да си задръсти склада за цяла една година.
Никой или почти никой няма да затвори такива пари. Голяма част от производителите на кошери са дребни и не разполагат с такъв ресурс.
Относно отводките и майките. Няма даже и да си помисля да си ги купя от "лицензиран" производител. Те не знам дали изобщо имат капацитет да произведат толкова, а всичко, което съм виждал от тях е буквално мърша и доставено в нааааай-добрия случай началото на юли. Сто пъти по-добре е да си ги купиш на свободния пазар и даже имаш възможност да си върнеш парите поне. Никого не бих посъветвал да се набута с капаро за отводки, я ги получи я не, а ако дойдат не е ясно колко ще презимуват.
Сигурно ще пробвам да кандидатствам за кошери, че да сменя първите си по програмата, които вече не приличат на нищо. (Използвам момента да спомена пак "великия майстор" трифон банев, който до колкото знам прави "кошери" в Монтана. Бягайте далеч от тоя боклук ако ще и без пари да ви ги дава.)
Ще пробвам сигурно и за лекарства. Но това ще е ако няма да се налага да вися като марсол 2 дена пред агенцията.
Aндрешковци все ще има
Другари пчелари, а някой погледна ли таблицата за ранкиране? Има едно умно нещо което ми харесва - това е че се дава приоритет на хора които кандидатстват за първи път, също така бонус ако заявените разходи са под 90% от лимита. Така че може да има тарикати които да надуват на макс и такива които си намерят на цени под лимита и да вземат по челно място в класацията. Тук тънкия момент е че това ранкиране ще даде възможност повече хора да се възползват от програмата.
Другото което беше масова практика едни и същи хора за едни и същи неща всяка година и накрая НИЩО.
Не може един таранкоолу да си регистрира едно семейство и да кандидатства на макс и накрая да измори отводките си, и на следващата година пак да кандидатства. Просто това вече няма как да се случи. Всичко се хваща всичко се вижда.
Така че да се надяваме от новия прием нещата малко да се канализират.
Човек трябва в днешното време да е грамотен и на практика и да е в час с информацията която се публикува по официалните страници на ДФЗ и МЗХ. Просто това е съвременното развитие.
Да се надявам че някой може да извлече полза от публикацията ми.
За съжаление работната група не взе под внимание дори основни неща, които им предложихме. Понеже сме някакви си там, не се постараха да вникнат в същността на предложенията които отправихме. Взеха само това, което ги удовлетворява, но когато от един проект се вземат само някои части, то се губи и логиката на целия проект. По груби сметки така както бяхме формулирали проекта, поне два пъти повече пчелари щяха да могат да се възползват от програмата и щяха да могат да си закупят много повече неща с тази помощ. Така, както в момента е направена таблицата, се дава възможност за субективна намеса и съответно опорочаване на целия замисъл. Освен това, е отворена още една вратичка, която може много неприятно да изненада бенефициентите. Понеже средствата са много намалени (по основните пера 4 пъти) то е оставена възможност за намаляване и на процента на финансиране. Накрая може да се окаже, че помощта ще е толкова малка, че да не покрие надценката на производителя заради фактурата, която издава, т.е. на бенефициента да му струва по-скъпо да си купи кошер или отводка по програмата, отколкото да си ги купи на свободния пазар. .
Новинка
http://www.vesti.bg/bulgaria/politik...stavka-5992479
чистката продължава
Кога трябва да излезе Наредбата по Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2014 - 2016г ?
Те такова животно нема. На www.dfz.bg се публикува съобщение за отваряне на приема по НПП. Освен това съобщението се публикува и по пчеларските вестници. ДФЗ като институция прилагаща IT технологиите, които дават възможност за набиране на информация без да идват хората до офисите на фонда, публикува на страницата си всички документи които се отнасят до приема по НПП - като заявление за кандидатстване заявки за плащане както и самата програма където са описани всички мерки подробно както и условията за кандидатстване. Просто трябва да се прочете.
Колеги, защо някой от Вас се заблуждава, че вече са отрязани тези с над 150 кошера, та нали те винаги са си ги имали и всяка година пак са си вземали КАКВОТО ТРЯБВА ПО по програмата, как става ли, ами то те вече цялата рода регистрираха за пчелари, къде баба, дядо си, внучка си и дори неродените си членове на семействата си.Голям смях, че си ВЯРВЯТЕ!
Програмата е много добре направена, Не може едни и същи всяка година да взимат парите, да прехвърлят два кошера на роднини и НА ДРУГАТА ГОД.пак да вземат пари,че познават някои в мзх ..... да не плащат усигоровки и пак да взема.Е стига вече
Аз пък ви се чудя какво толкова сте се влюбили в тази пчеларска програма с нейните пикливи средства, които разпределя. Имаше, и пак ще има, една камара други мерки на ДФЗ, които раздаваха (ще раздават) повече от един милиард лева едва ли на на всеки, който си е поискал. Паралелни програми има и към министерството на икономиката, където също се раздават милиарди. Можете да си поискате пари едва ли не за всичко - за обучение, за повишаване на конкурентоспособността, за технологична модернизация и обновление, за повишаване на квалификацията на кадрите, за стимулиране на обединенията (клъстерите). Създайте една микрофирма с до 9 човека персонал (може и само 1) и веднага ставате бенефициент по мярка 312 - там се раздадоха над 100 милиона. Регистрирайте се като земеделски производител, и веднага ставате бенефициент по мярка 311 - там се раздадоха над 100 милиона и мисля че поне още толкова останаха нераздадени. Клъстерите (обединенията) - там раздаваха наляво и надясно по 300-400 хиляди лева и също останаха нераздадени пари. Поискайте технологична модернизация и си заявете машини и оборудване за по 200-300 хиляди лева - ще ви ги дадат с над 50% вероятност. Постройте сгради, купете имоти, направете пчелини с по 500 кошера, купете транспортни средства и ремаркета за подвижно пчеларство - не сте поискали, не са ви ги дали.
Няколко милиарда се раздадоха на хора, които са инициативни. Можехте да вземете и вие, можете да вземете и в следващия програмен период. Просто човек трябва да си направи труда да изчете мерките на ДФЗ и после да си подготви документацията (сам или с посредник). Това с пчеласката програма са просто подаяния от хорска срама, колкото да не е без хич. Регистрирайте си микропредприятие (ЕТ или ООД), регистрирайте се като земеделски производител, и пред вас се отварят переспективи за стотици хиляди левове на човек (до 200 000 EUR) по мерки 311 и 312. Създайте клъстер (някакво обединение от 7-8 човека) и пред вас се отваря потенциал за още 200 000 EUR. Заплюйте си, че искате да си купите земя, сгради и някакви скъпи машини и ето ги още 200 000 EUR. Може и още да стръскате, ако отидете и в министерството на икономиката, но там не съм компетентен, за да ви кажа конкретни направления. Знам обаче, че и там се раздаваха милиарди. Така ще е и в следващия програмен период.
Вчера попитах шефа на Българския Пчеларски Съюз - ти взе ли 300-400 хиляди лева по програмата за клъстерите. Оказа се, че не. А именно по тази програма се раздаваха луди пари на всеки, който си поиска. Дори и останаха нераздадени пари. Това според мене е груба грешка. Една асоциация с подобен бюджет може да направи чудеса за своите членове. Според мене е един пропуснат шанс.
Има приятел от Русе, който взе пари по тази програма. Човека е моделист като мене и се познаваме от поляните, където заедно ходим от време на време да летим с радиоуправляеми хеликоптери. Та той запретна ръкави, намери няколко фирми, създаде клъстер от тях, и спечели проект за над 300 000 лева. С какво ще се занимава този клъстер? Дръжте се за масата, за да не паднете под нея от смях. Клъстера ще се занимава именно с радиоуправляеми хеликоптери, към които има прикрепени камери, и разбирате ли с въздушните снимки от тези камери можело да се намерят една камара приложения в народното стопанство. Не знам дали това ще стане или не, но проекта е спечелен и парите са факт.
Няма да си кривя душата и ще призная, че и нашата соларна асоциация получи над 300 000 лева по подобен проект за клъстери. В него основно има закупуване на компютри и назначаване на постоянен персонал, който да създава ежеседмични справки за всички членове, както и разходи за популяризиране на фотоволтаичните технологии сред населението. Не знам дали това ви изглежда смешно или не, но проекта е спечелен и парите са факт.
Та аз си мисля, че нашите пчеларски асоциации този път си пропуснаха шанса да спечелят пари, и с тях да развият и разширят дейността си, популяризирането на пчелните продукти сред населението, закупуването на щандове на международни изложения, на които да се представя българския мед и т.н. Критикуваме ги, че уж са били мафиоти, а в действителност според мене те пропуснаха поредния шанс да направят нещо полезно за всички пчелари, ползвайки пари, дошли от нищото.
Стефанов може да не е взел, но друго взеха. Бедата е че никой не разбра даже че са похарчени едни 360 000 за популяризиране на пчелните продукти.
Ами за едни други пари по една друга програма аз му изгенерирах идеята да измислим някаква рекламна книжка с качествата на меда и пчелните продукти, и после да напечатаме тази книжка в един милион екземпляра и да я пуснем безплатно във всяка една пощенска кутия в България. Това със сигурност ще удвои или дори утрои вътрешното потребление на мед и пчелни продукти, като това пък от своя страна ще доведе до повишаване на изкупните цени на меда и пчелните продукти. Няма да си кривя душата - идеята веднага беше оценена по достойнство и възприета, и след това обсъждахме методите за нейната реализация. Проблема е, че ДФЗ дава парите чак след като инвестицията е направена. Тоест първо трябва да намерим няколко стотин хиляди лева, да платим на авторите на книжката, на печатницата, на разпространителната организация, и чак след това да подадем молба в ДФЗ и да се надяваме, че тя ще ни възстанови разходите. Ами ако не го направи? Като ги знам какви олигофрени има в ДФЗ и как се заяждат за една запетайка, чак ме хваща страх да харча авансово пари и после да хвърлям боб дали ще ми ги върнат или не.
Другата част на идеята е съберем безплатно от пчеларите 20-30 тона мед (лесно ще го организираме), да го разфасоваме на стотици хиляди малки опаковки (пакетчета или бурканчета по 10-30 грама) и след това да организираме дни на меда във всеки един областен център на България, като привличането на посетители ще става посредством обещание за раздаване на безплатен мед. Нататък вече е ясно - със сигурност ще има голям наплив от посетители (щом се раздава нещо безплатно) и на тези посетители освен бурканчета ще раздаваме и книжки с лечебните свойства на меда. Самите медии ще отразяват тези събития, като с това ще ни правят безплатна реклама. След това лесно ще се организират сутрешни, обедни или вечерни блокове по телевизиите, в които лидери на асоциациите или доценти ще разказват на народа колко лесно всеки може да доживее до 100 години, ако всеки ден яде мед и пчелен прашец.
В общия случай това бяха обсъжданията и един бюджет от няколко стотин хиляди лева може да ги направи реалност, а ползата от това ще е за всички пчелари. Така че не мисля, че всички пчеларски асоциации трябва да бъдат поставяни под общ знаменател. В някои от тях наистина има хора, които мислят за пчеларите, и са готови да направят нещо полезно, стига да има кой да даде парите (все пак сиренето е с пари).
Не се хващай с този. Ще изгориш като факла. Този ликвидира два пчеларски съюза. Сега има 5 човека членска маса и се води национално представен. Хубава идея си му дал. Считай, че ще открадне и парите и меда. Не се сърди, но си попаднал на грешния човек и си му подарил идея как да направи една далаверка за доста пари.
Иначе и сега правим подобни мероприятия. Сега за първия учебен ден сме приготвили няколко стотин малки бурканчета (50-60гр) и ще ги раздаваме на децата. Освен това организираме два пъти годишно изложения с мого медиен шум -статии, предавания по радиото и телевизиите. Само че нашите проекти по програмите редовно биват отхвърляни, въпреки, че по думи на служителите на ДФЗ са най-добре направени, но не сме част от статуквото. А парите се раздават само между членовете на работата група. Ако не си част от тях и ако не им делиш 50/50 с тях -духаш супата.
По скоро може да се направи една подобна кампания, но без участието на пчеларските организаци. Не е нужно много. В по-малките градове даже и общините са склонни да помагат за такива мероприятия, защото освен всичко друго властите си правят и голям PR, но пък влачат със себе си и всички медии.
Ето какво трябва да се направи в пчеларството като програма: 1. Тези които пишат програмите и ходят в колона по двама при министъра първо да си направят труда да пуснат обсъждане по региони. 2. Същите да не са медари, а пчелари. Пояснение: под "медар" разбирам да не са слагачи на преработвателите на пчелен мед, а да се грижат основно да има пчели и опрашване в държавата. Меда е функция на пчелите (един от продуктите) и той трябва да се продава когато от прелката потече мед - само в добри години. През останалото време пчелите опрашват рапица, кориандър и слънчоглед и всичко наред и арендаторите получават по-високи добиви благодарение на пчелоопрашването, но само за тях има директни плащания. За сведение в Германия приходите от опрашване се изчисляват ежегодно за над 14-15 милиарда евро, а от износ на мед (Германия е най-големия иносител на мед) 20-30 пъти надолу. Сами си направете извода какво трябва да се субсидира или да има директни плащания. Скоро имаше протест на пчелари, но те искат поголовно субсиди и това държавата трудно ще бъде убедена да прави, ако не се предложи система. Ето моята проста и надеждна система: 1. Сключване на договор с арендатор и пренасяне на кошерите в масива му с ентомофилни растения - овощни, рапица, кориндър, слънчоглед и пр.2. Протокол от лекар, че пчелите са здрави и подпис на кмета и лекаря и арендатора. 3. В масива може да са закарани всичките кошери на пчеларя, но той ще получи субсидия за първа паша 60 лева за кошер в по схемата 4/10 (4 кошера за десет декара паша, а не за всички кошери. От останалите пчеларя ще получи собствен приход от мед. Естествено е, че от всички ще получи мед, но само една част ще бъде субсидирана. За втора паша ще получи по същата схема вече 80 лева за кошер и за трета паша - 100 лева. Меда е отделен приход (екстра), а не самоцел на лобито на медопреработвателите, които са ни превърнали в роби и затова всеки говори за това колко мед е получил през годината. За сведение в свястните държави се работи така. А за този дето не знае какво да се обсъжда важи сентенцията на Уди Алън.
Мирослав Найденов е престъпник меко казано. Пусна програма за пчелни кошери и се юрна народа поголовно да се записва. И знаете резултата. Отвориха приемните на РА и казаха, че преди пет минути парите са свършили. Така не се прави. Трябваше да минат комисии по всички пчелини и да се опише състоянието на кошерите. Примерно от сто кошера 30 са за смяна. Така се съставя национален списък. Всички пари се разделят на броя кошери за смяна и прпимерно се получава, че 60 % от кошерите на България ще бъдат сменени. А то какво стана - ако се запишеш и имаш късмет ще получиш 100 %, а останали те ще духат супата. После никой не следи какво става с тези кошери. Лицето, което ги е взело може да ги хродаде на половин цена и да прибере парите. Или може въобще да е нямал нужда от подмяна кошерите. Ето такива безобразия се вършат от държавните агенции и министерството.
Трябва да се говори за пчелоопрашване, а не за мед.
Трябва да се подпомага пчелоопрашването, а не меда. Да се плаща за една паша закарани кошери на масива с договор и проверка от лекар, кмет (протокол) с договор с арендатора при схема 4/10 кошера. 60 лева за една паша, 80 лева за две паши и 100 лева за три паши. Тук говорим да имат интерес и арендаторите. Така скачат добивите и заслугата за това ще е и на пчеларите. Пояснения ще давам допълнително.
Това звучи добре на теория, но какво мислят по въпроса арендаторите? За да се сключи един договор са нужни минимум две страни. Какво би задължило арендаторите да сключват такива договори и да плащат за опрашването? Ако те изпитват подобна нужда биха го правили и сега, но не съм чувал за такава практика.
Аз съм чувал за една друга практика. Аредндаторите да търсят рента от пчеларите, затова че пчелите им събирали мед от културите
Много ми хареса идеята на kirschman.
Мисля, че пчеларите трябва да се обединим точно около нея.Арендаторите би ги задължило изискването при кандидатстване за субсидий, да представят договор за наем на определен брой пчелни семейства/според декарите ентомофилни растения - овощни, рапица, кориндър, слънчоглед и пр. които обработва/, бройката трябва да е различна за различните насаждения .Навремето е имало норми :
овошки 2сем/10дка
бостани 1сем/10дка
слънчоглед 2сем/10дка
рапица 2сем/10дка
Кандидатстваш за хххх дка субсидия за слънчогледов посев - договор за 0,2 по хххх бр. пч. семейства. Примерно казано.
Такааа, я да видим колко пчелари ще се навият да вземат няколко левчета за да получат удоволствието да им изтровят пчелите.
Аз лично не бих, дори и да ми плащаха цената за целия кошер ( много колеги обаче за тази цена ще се навият).
Земеделците никога няма да спрат с употребата на пестициди. Цената за опрашване трябва да е достатъчна че и да покрива тези разходи. В непазарна икономика това няма как да стане ( дори и в един момент субсидията да е достатъчна, след време инфлацията я изяжда и става непропорционална на разходите)
Американския пчелар за опрашването на бадемите каквато цена каже - толкова взема. Собствениците на бадеми пък нямат друг избор освен да си платят, а и бадемите са достатъчно доходоносни за да могат да си го позволят.
Всички реват за субсидии за опрашване, но я да видим първо колко от тях ще се навият да си закарат пчелите някъде. Всъщонст пчеларите не искат субсидия за опрашване, те искат субсидия за това че пчелите са опрашители. ( аз имам образование за мениджър (наред със останалите неща), означава ли че като си стоя вкъщи трябва някой да ми плаща менажерска заплата?)
Колега много саркастично и черногледо мнение даваш.Това в крайна сметка е само една идея.Най малкото решава проблема от къде ще се вземат пари за отрасъла "ПЧЕЛАРСТВО"- от тези които единствени получават, и то не малко/нищо не пречи да се преразпределят няколко милиона/.Не е задължително да си местиш пчелите,реално те обхождат 25-30 хил. декара, и някой се възползва от това,въпрос на пазарни принципи и отношения е как и кой точно ще се възползва от настоящото разположение на пчелините.Според мен даже не е задължително и да се фиксират цени - всичко ще си дойде на мястото с времето. Твърдо съм убеден, че ще се разреши проблема и с натровените и откраднатите пчели- заради заветните ххх лв./дка субсидия земеделците сами ще пазят пчелите.
Мисля, че може доста да се подискутира по въпроса.
Един бърз и много неангажиращ пример:
Едно село- 20 000 дка обработваема земя /средно голямо/
1/3 слънчоглед - 6700 дка /нормално/
6700 дка - по 0.2 = 1340 пч семейства /почти никъде ги няма/
Извод: Имаме липса на пчелни семейства - някой не получава субсидия.
Приемаме, че семействата ги има.
1340 бр. по 40лв/примерно/ = 53600 лв /за пчелите/
20 000 дка по 25лв /субсидия за минала година/ = 500 000лв /а тя ще расте/
1340 сем по 200лв/мисля че е много, ама айде/= 268 000лв
Извод : Ще им останат 232 000лв ако ги купят наново.
Има си тема за опрашване и неговото заплащане. Колегата напълнил целия форум с неговите виждания и въобще не го интересува откритата тема по въпроса. Хайде модераторите да вкарат малко дисциплина.
Колега, Двата ти поредни поста доста си противоречат. Само дето не си отбелязал, че никой арендатор няма да ти даде и една стотинка нито за опрашване, нито за унищожени пчели. Няма как да ги накараш да ти плащат, след като пчелина ти е в района. нагло и съвсен основателно ще ти заявят, че никой не те е карал да си слагаш кошерите в този район. После даже може да поиска да му плащаш, че пчелите ти ползват културите му и събират мед. И не на последно място като не ти отърва закарай си ги другаде. Друг е въпроса ако си се договорил да му ги закараш на опрашване, но ако в договора няма клауза да ти пази пчелите хич и не се надявай. На национално ниво няма как да бъдат прехвърляни плащания от есин сектор на друг. Те са точно определени от ЕК за какво да отидат. Проблема е, че страната ни е избрала(и то не случайно) начина по който да се разпределят субсидиите. По цивилизованите страни са избрали начини, по които такова преразпределение е допустимо, но нали си спомняте кой тръгна с трактори и животни да защитава предишния кабинет. Нищо случайно няма.
Не знам какви въобще илюзии храните, че арендаторите ще ви дават пари за опрашване. Ако ги задължат, за тях ще е много по-лесно и по-евтино сами да си купят кошери със семейства и да си ги разположат по периферията на блоковете си. И след това да ги оставят на произвола на съдбата. И колкото и да ви е тъжно колеги пчелари, тези семейства ще си живеят, ще се размножават, ще си сменят майките, ще опрашват и въобще ще си гледат кефа. Не знам защо сте си въобразили, че ролята на пчеларя е много важна за процеса на опрашване. Това не е вярно. Пчелите са си се размножавали и са опрашвали милиони години и без нас. Ние само им пречим в целия този процес.
Точно ако задължат арендаторите да си опрашват блоковете, ще стане мътна и кървава. България ще се напълни със стотици хиляди кошери с диви пчели всякакви кръстоски и мелези с всичките му там генни проблеми, болести и т.н. И точно тогава ще се постави край на контролираното от нас пчеларство и майкопроизводство. В небето например ще летят болни търтеи куча марка. Болестите ще се разпространяват из страната със светкавична скорост. В гените на всички пчели из страната постепенно ще надделеят гените на роенето и гените на събирането на малко мед, защото пашата винаги ще е под ръка. Въобще според мене това ще е началото на края.
Америка не я гледайте. Там има хиляди километра пространства без нито едно дърво и точно там арендаторите се нуждаят от опрашване. В България това не е така. Където и да кацнеш в България, най-близката горичка вероятно ще е на не повече от 500 метра. И в нея вероятно ще има диви или питомни пчели и други опрашващи насекоми. Потенциала за опрашване в България си го има с нас или без нас. Ние само можем да го повишим с 20-30% и нищо повече. Защо си мислите, че това струва пари? Ами че той арендатора може също да предяви претенции към нас и да поиска процент от събрания мед. И ще бъде прав - все пак блока си е негов.
Според мене в момента все пак трябва да сме доволни, че ни разрешават да си разполагаме кошерите покрай блоковете със слънчоглед, и не ни искат пари за това. Ако вземем много да искаме, може вместо да изпишем вежди да извадим очи. Не забравяйте, че когато от някого започнат да искат пари, той веднага започва да търси по-евтина алтернатива. И за арендаторите тази алтернатива я има - собствени неконтролируеми кошери и семейства.
Самият аз силно се изкушавам да направя такъв експеримент - слагане на кошери със семейства и тяхното изоставяне на произвола на съдбата. Ще ги посещавам само веднъж в годината през юли да прибирам по няколко пити с мед и в останалото време ще ги оставям сами да си решават житейските проблеми.
Самият аз силно се изкушавам да направя такъв експеримент - слагане на кошери със семейства и тяхното изоставяне на произвола на съдбата. Ще ги посещавам само веднъж в годината през юли да прибирам по няколко пити с мед и в останалото време ще ги оставям сами да си решават житейските проблеми.[/QUOTE]
След 2-3 години в сандъците вместо пчели ще има оси или други противни гадинки.
В моя район вдовицата на колега пчелар беше решила да ги гледа по тоя начин. На третата година от 35 кошера не остана и един.
Преди десетина години си направих подобен експеримент с 4бр.ДБ кошери.Имах намерение ако оцелеят да направа помощен пчелин,но само имах.Не изкараха и месец и ги откраднаха.Подадох жалба в полицията и като се почна едно писане и привикване та направо съжалих.След годдини разбрах кой ги е задигнал и поради каква причина ,но вече не ми се разправяше .
Матеев, искаш да кажеш, че дори и един кошер да няма пак ще има достатъчно пчели за опрашване? Според мен си много далеч от истината. А тези приказки дето ги говорите, че арендаторите можели и имали право да ни искат пари за меда са меко казано глупости. Нямате елементарна представа по биология. Отделянето на нектара е второстепенен процес. Както и окраската на цвета, отделянето на нектар с ароматните вещества са единствено, за да привлекат опрашителите. ВАЖНИЯТ процес е опрашването, прехвърлянето на пращеца върху близалцето на цветчето. Тогава се извършва оплождането и се стига до репродукцията на растението. Тогава се пълни питата, шушулката или каквото и да е със семена. Ако прашеца не достигне близалцето само ще се надяват за добив. А знаете какъв процент в опрашването заема медоносната пчела. Е а сега ми кажете ако няма кошери, че ще я има тази продукция, че ще има такъв добив от слънчоглед и рапица, че ще има плодове.
А това пък дето щели да си сложат кошери по блоковете и ще ги оставят на произвола искрено ме разсмя. Крайно време е да се разбере, че сме взаимно свързани, а по-голямата полза имат земеделците. Това по белия свят са го разбрали отдавна ама ние нали сме си все тарикати и андрешковци само локуми разтягаме...
Америка не я гледайте. Там има хиляди километра пространства без нито едно дърво и точно там арендаторите се нуждаят от опрашване.
Казват че Айова бил втория най-пострадал (от екологична гледна точка) заради интензивното земеделие щат във Щатите. Там почти не бил останал декар от някогашната прерия който да не е бил превърнат във нива. Когато американските учени говорят за съвременни земеделски пустини, имат предвид разстояния от Гърция до Румъния засяти само с една култура, прекъснати единствено от автопът и няколко крайпътни ("тираджийски") закусвални. И никакво друго цветче или плевели, дори и покрай автопътните канавки.
Картина трудна за представяне от човек който познава само България. Въпреки че не всички щати са такива ( Мичиган пък, е горе долу като Троян - гори и тук-таме някое голф игрище), когато се споменат американските проблеми (и предложенията как да бъдат решени) за каквото и да било, човек трябва да го приеме заедно с по-горния контекст.
Може ли някой да ми разтълкува това изречение от новата пчеларска програма 2014-2016: ''В случай на недостиг на бюджет по всички мерки на програмата за осигуряване на пълния размер на одобрената финансова помощ по заявленията за подпомагане, същата се редуцира по равно за всяко от заявленията с процентното съотношение на недостига спрямо бюджета на мярката.''
Да ще го разтълкувам В случая това вече стана. Бюджета на програмата е намален с 2 100 000 на година за следващия три годишен период. Не питайте защо. ЕК определя бюджета на базата на наличния брой пчелни семейства. Направете си сметка с колко е намалял техния брой. От тук преди седмица се събраха вождовете и "експертите" от МЗХ и се чудеха от къде да резнат. общо взето парите по всички мярки са резнати, като са спрени проектите на научната асоциация, н не и тези на развъдната. Отрязани са 2/3 от парите за популяризиране на меда, малко от лекарствата малко от кошери и отводки, в прочем за тях са намалени пределните цени с 5лв.
Бонев даде инфо по въпроса с програмата, но не изтълкува правилно изречението за което иде реч. Тук става въпрос за това, че парите за отводки примерно са 1000 лева. а кандидатите в цяла България са заявили желание за подпомагане за 40 отводки по 50 лева, което е 2000 лева. 70% финансиране на 2000 лева е 1400лв. тоест не стигат 400 лв. и тогава процента на финансиране се намаля на 50% за да се се покрие недостига. Това е направено с цел да има пари за всички и да се обезсмисли чакането на опашки с дни пред ДФЗ, НО ТОВА СИ Е ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ, защото с един шоколад няма начин да почерпиш децата от една детска градина. При толкова желаещи подпомагане и тоя смешен бюджет ще е голям смях. Много е вероятно помощта за отводки да се падне по няколко лева. За лекарства има доста пари, но всички ще напишат най-скъпите в заявленията и там ще се получи същата работа. Общо взето ще е голям цирк.
Цирк ли? Това си е чисто порно, а ние отново сме от е....та страна.
Не съм убеден за какво точно иде реч и ще отида до РА да попитам. Но то няма много смисъл и без това парите ще стигнат за стотина пчелари и те ще са от Врачанско. А най-много ме притеснява изискването за дебелината на стените на кошера - 25мм. Аз като ги искам 35мм. не се класирам!
При кандидатстване по мярка Г (кошери, отводки и майки) ще се прилага ранкиране на заявленията критериите може да ги видите в новата пчеларска програма на адрес http://dfz.bg/bg/selskostopanski-paz.../-2014---2016/. Така, че четете внимателно и тогава коментирайте. Редукцията е за лекарствата (мярка Б).
Ако на някого нещо не му е ясно - чантичката, листчето с въпросите и към:
http://dfz.bg/bg/prescentar/novini/-2014-2016-/
В това време навън няма да мога да ида, но ако някой смята да ходи моля да попита:
Защо се получават десет точки от кандидати за кошери, ако заявят и отводки? Така или иначе в условията е записано, че при подаване на заявлението за плащане кошерите трябва да са заселени. Няма никаква логика да се изисква да са заселени точно с отводки от прословутите производители освен да им се понапълни още малко джоба. Може пък кандидата да иска да подменя стари и негодни вече кошери с нови и тогава за какво са му тея умрели отводки? И ако успеят до тук да дадат някакво логично обяснение, в което се съмнявам, да обяснят и следния казус който ще се получи при всички кандидати: Заявявам сандъците и за да си вдигна точките заявявам и мършавите им отводки, които ще се подпомагат на 70процента, обаче желаещите за отводки са повече от предвидената сума и недостига се разпределя и процента става 40. В този момент аз вече съм хипотетично одобрен за сандъците, но решавам, че ще ми излязат златни заради промененото доплащане на отводките. Отказвам се от отводките и ми преизчисляват точките и не ми дават и сандъци, но преждевременно се оказва, че още много хора са отказали отводките и техния процент на подпомагане се е вдигнал на 65. ОПАааааааааааа. Вариант втори е да не се отказвам от отводките и да се моля сандъците да не ми излязат златни. Не че аз или някой друг който не живее в Северозападния район ще се добере до кошери, но въпроса е принципен.
Краско е прав до някъде и наистина не бях забелязал, че табличката важи за цялата мярка Г. НО т.4 раздел ІХ .......
И Краско не така жлъчно моля, пропуснал съм, питам, а ти почти ми се скара.
Колеги искам да попитам някой знаели по коя мярка от Програмата за развитие на селските райони може да се кандидатства за кошери както е написано в програмата 3.1.2.Благодаря
Прочетох програмата на сайта на ДФЗ. Почти всичко разбрах (и от буквалното и от онова между редовете). Само за едно не съм сигурен:
Прикачен файл 486
В точка 3 определяме кои кандидати ще бъдат допуснати да вземат нещо (сбор на сумите за подпомагане до изпълване на бюджета според събраните точки).
А в точка 4, ако общата сума на завленията (саради последните с еднакъв брой точки) надхвърли сумата на бюджета, се определя кой по колко ще вземе, като се намаля % финансиране.
Така ли е или греша?
Ако трябва да обобщя мнението си за програмата, тя е създадена, за да подпомогне:
Регистрирани пчелари поне от три години с кетап за обазование, които до сега са спали, а ако не са - са си изпапкали всичко и които сега искат по-скромно да пълнят гушките хем на дърводелците хем на майкопроизводителите и то ако са от Видин, Монтана или Враца...
Така както е направена програмата, ако до сега по мерките за кошери и отводки можеха да се възползват поне 500 пчелари, то от сега нататък броя им ще се сведе до стотина и то само тези, които живеят в даден регион, и кандидатстват едновременно за кошери и отводки. За другите мерки сумите,с които ще се подпомагат кандидатите ще се определят на база колко ще са кандидатите и фактически процента може да е много малък. Нещо не е измислено както трябва, но при свършен факт, ще трябва да се "задоволим" с това.
Още не съм прочел програмата на сайта на ДФЗ, но ако съществува тази точка 3, явно нищо старо не е забравено и нищо ново не е добавено. Лошото е, че пак ще стоят хората по седмица ден и нощ пред РА на окръжните градове, само, че този път първите няма да са първи, нещо от сорта- Първите паднаха в кърви- последните станаха първи. Нали идеята с "новата програма" беше да ги няма тези лумпенизирани кандидати, които като сомнамбули да обикалят сградите на РА / и ангажираха целия ресурс на РПУ да ги охраняват да не се пребият помежду си/ , за да подадат първи. Как ще убедите някого, че да си подаде бумащината в последният 10 ден не е загубено време и хвърлени пари за ненужни документи? Някой може ли да посочи авторите с актуални мобилни телефони от страна на пчеларите на тази програма, за да се обръщате към тях при нужда и за раясняване- предполагам, че са предишните "капацитети", но може и да има "нови звезди"!
Здравей колега, първо може би трябва да уточним че ти имаш предвид мярка Г. Мерки за подновяване на пчелните кошери в Общността - предполагам...?!?
А, ето и отговора на конкретният ти въпрос: Мярката е 121, а ето и нормативният документ указващ реда и условията за кандидатстване:
Наредба № 8 от 3 април 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г.
За да си допустим кандидат по мярка 121 трябва да имаш над 150 пчелни семейства и да обработваш минимум: 1 хектар(10 декара) земеделска земя или 0,5 хектара(5 декара) трайни насъждения, само че било каквото било за този програмен период 2007/2013 година, няма да има нов прием, последният беше средата на лятото. В новият програмен период 2014/2020 година със сигурнос ще има нещо подобно но какви ще са условията за кандидатстване и % на съфинансиране от държавата и ЕС - предстои ни тепърва да разберем в първите няколко месеца на 2014 година.
Приема стартира на 8 януари 2014г.
http://www.dfz.bg/bg/prescentar/novini/-8-2014-/
И този министър на земеделието не струва и два лева като предишния. Недостатъците на всичките му програми за пчеларство са:
1. Сяадат пет тъпака до министъра и започват да му обясняват как да си продадат инвентара, лекарствата и пр. и той им измисля начина. Въпрос: от къде е мотивилан да се дадат толкова и толкова пари по отделните направления? Апропо - пари не се дават, а се извършва плащане най-напред от кандидата. Курвенското в случая е че при кандидатстването подаваш документи за цели комплекти кошери примерно. На мен за тази година ми трябват 500 рамки, 600 кг.захар, 700 восъчни основи, 30 дъна, 30 корпуса и лечение (а може и отводки според зимуването). Никъде няма такава програма. А можеше да се направи авизо, т.е. на всеки да се дадат пари но като авизо - там да пише за какво и след представяне на проформа фактура с контаргента да се извърши плащането. Тогава вече мога да кажа, че имаме министър. Представете си следната ситуация (а тя е 100 % възможна): кандидатствате, минава време и вие харчите, после след три месеца ви се съобщава че не сте одобрен, че парите са свършили и увисвате пред банката с пръст в устата като не можете да върнете парите. За лечението еди-доди. Там така и така купуваме ленти или друго може да се кандидатства. Останалите направления не са направени първо да се дадат парите (авизото) и после да се купува ами обратно.
Не е така. Кандидатстваш, чакаш одобрение и сключване на договор с ДФЗ и след това инвестираш.При сключване на договора вече знаеш параметрите на инвестицията и това колко ще възстанови ДФЗ през Септември.
Не му се връзвай! Как е направена програмата няма никакво значение. Тук идеята е да се подчертае колко е калпав министъра, защото не е от "нашите", а като подтекст да се каже: "Ако аз бях министър, такава програма щях да ви спретна, че щяха да ви изпопадат калпаците". Абе нашенска работа!
А има ли смисъл? Който е прочел Наредба 9/19.11.2013 г. му става ясно че пак медарството се лансира, а не пчеларството. За какви ли не глупости им се дават пари - за майки дето са с 12 крака и сто дупета? Най-отвратителното е, че даваш парите и не знаеш какво става после. Идват и ти казват три години да съхраняваш купеното!? Ами ако е майка? Какви три години. Ами ако случайно е като тия от Сливен дето снасят по едно яйце на ден? Ако аз съм министър ето какво щях да направя: Давам акредитив на всеки регистриран за лечение на пчелните семейства. И всеки идва и си получава в РА пакетчетата с ленти или каквото решат от РА. Ако останат пари се дават за консумативи - восъчни основи, рамки, дъна (че гният най-бързо) и най-накрая за роеве, майки или кошери. Дори който може да си ги прави сам ще му дам чамов материал, а не ..да оправим счетоводството на закъсалите. Ако ще работим за медарството. Ако обаче ще правим пчеларство ще дам пари за опрашване на всички регистрирани и те да си купуват консумативи от пчеларски магазини или от фирми защото ще е акредитив и няма да може да се купуват леки коли или дрънкулки. Проста работа. Пък то сега проверки, че не знам какво, че чакане - ебати министерството, ебати умните глави. Като знам Г.Ганев колко му е акъла, не питай за другите. Харчене на черни държавни пари. Това е. За да се стигне до това, че аз със 80 кошера не искам да кандидатствам, защото на мен ми трябват 500 рамки, 500 основи, петдесет корпуса, тридесет дъна, 500 кг захар, препарати за вароатоза. Е, питам има ли такава програма? Майките ги правя по-добри от тия дето ги продават. Чистят си старите майки и народа се радва като дете на захарен памук. Тоя министър е по-келяв и от Мирослав Найденов. Вече три сериозни фала е направил - най-напред с програма "де минимис" - бягане, докуменвти и накрай по 5,6 лв. на декар. Ще му се изпикая в чекмеджето за тия пари. После пусна за зимно пръскане на овощни. Бягайте, събирайте документи и като влезеш вътре ти казват, че е за тия дето са пръскали с препаратите Тирам и карбамид!? И то да си пръскал, да имаш фактура обаче да не е платено още. Кой ще ти даде фактура като си взел препарат а да не си платил? После дават парите на търговеца за препаратите, а на тебе среден пръст. Сега тая програма за пчеларството. Смятам, че министъра не става въобще за нищо. Може да е учил, но човекът не става. Не ни трябва министър дето ще ни разиграва, а човек, който решава проблемите.
Ако един министър седни и запише проблемите си, подредени по важност, ще се получи научен труд от 500 листа, плътно изписани и от двете страни. И нашите проблеми с пчеларството ще са някъде на 499-та страница най-отдолу. После същия този министър ако започне да си разпределя времето от целия 4 годишен мандат така, щото да остане време за решаването на всеки един проблем от списъка, за нас ще трябва да отдели само 2 секунди и то някъде в 3-тата година 11-тия месец и 29-тия ден.
Виж ако отидем 50 000 пчелари на 3-месечен протест пред министерството, тогава има шанс за нас да отдели цял един час, за да ни засипва с обещания, които после няма да изпълни. А ако на протеста се лее и кръв, тогава може би ще се почеше зад врата и ще си каже - "Абе тези хора май наистина имат проблем". И после ще го хвърли проблема за разрешаване на някой некадърник от министерството и ще забрави за него до следващите избори, когато ще започне да се бие в гърдите и да се хвали "През този мандат ние работихме по проблемите на пчеларите, но работата беше много и не успяхме да я свършим. Ако обаче ни изберете, през следващия мандат обещаваме да хвърлим още по-големи сили и ресурси в разрешаването на този така важен за страната проблем.". И ако наистина му повярваме и го изберем отново, тогава той в работната група по проблема с пчеларите освен некадърника ще включи и чистачката баба Пена. И така..... до следващите избори.
Може да ви звучи като виц, но всъщност написаното от мене си е доста близо до истината.
В същност тука мога да изразя исвестно несъгласие. Проблема не е в министерството, а в пчеларите или по-точно техните представители в работните групи. Повечето беди идват от там. Понеже видях за какво става дума и съм меко казано разочарован от "цвета" на пчеларството. По същия начин, по който се водиха дебатите за промяна в закона, се правят и програмите. Едно безсмислено говорене без някаква стойност. После що било така а не иначе. Такива лидери сме си избрали. Нещата ще тръгнат на оправяне, когато лидерите ни са хора, мислещи за пчеларите и със съответните знания и умения. Тогава и програми ще имаме такива, които наистина да ни помагат, а не просто да се усвоят едни пари и резултата тотален срив в сектора. В същност именно заради това са и намалени средствата по програмите. България е единствената страна в Европа, където сектор пчеларство се срива с 30% и то според официалната статистика. Иначе срива е по-голям. Във всички други държави на континента има растеж. А даали на някого от нашите т.н. лидери му пука за това? Като гледам как се развиват нещата по-скоро не.
Съгласен съм с мнението на г-н Бонев, като леко ще вметна, че това е само 50 % от проблема, а другите 50% са както ги пише г-н Матеев! Като уточнее- ако нямаше тази "странна" симбиоза между "вечните пчелари" и "вечните чиновници" в министерството за тези десетина години, няма как да се случи, както пише г-н Бонев- такъв тотален срив в сектора. Ако едните са самозванци и некадърници- то другите са елитът на държавната политика в сектора- и реално в тях е и хлябът и ножът! Как смятате- ако държавата иска нещо, дали ще намери и начина да го постигне!?
За съжаление разрухата е повсемесна. Цялата държава е в колапс, навсякъде е такава картината. Няма как пчеларството да е оазис.
Не си обърнал внимание, че има една подробност - трябава да си регистриран производител на отводки и майки, за да продаваш по тая програма. Можеш по млад фермер.
така е. И този министър за нищо не става. Просто вместо да ни праща да висим по вратите, можеше да ни раздадат препаратите за третиране против акара - по списък. Какви са тия бабини деветини - че до банки може би ще стигнат някои и може да си дадат парите, а после да го духат ако не останат пари.
Може ли някои да ми помогне с избора на лекарства,одобрени по програмата.
До сега съм ползвала Варостоп,Екостоп и Чекмайт
Комбинацията ти е добра тези препарати са с различен състав.Имай предвид само,че препарата се определя и от дъното на кошера какво имам предвид:Екостоп е препарат който действа като събаря акара от пчеличката но него убива,за целта за да имаш максимум ефект е необходимо мрежесто дъно.За целта бих ти препоръчал да направиш тест за наличието на акар и неговата концентрация в пчелина.Това би могло да стане като извадка за определен брой кошери,метода надявам се е ясен.От там виждаш положението и решаваш при ниска степен на опаразитеност лек препарат примерно екостоп при наличието на висока степен на опаразитеност тежка артилерия чекмайт.
много интересно -програмата е на вратата а никой нищо не споделя за нея .всички искаме да вземем по нещо но никой не споделя как. или по нашенско -всеки сам се оправя.примерно ако кандидатите за кошери и отводки се класират с еднакви точки как се процедира?или защо има делене на пчеларите до 100 и над 100 кошера за лекарства? разбрах че това го е предложил ганчо хубавеца.толкова много проблеми имаме с тая програма а никой не споделя .точно сега е момента да се поучим от тютюнопроизводителите -вярно те са много имат лоби но и ние можем да направим нещо не само да се чешем пръстите.обсъждат се елементарни проблеми в занаята а основните неща си остават. не е ли време и ние да изразим нашите интереси и искания за да обърнат внимание и на нас.7 лева за отрова тютюн а за мед 4.има един добър организатор -бонев и ако се обединим може и да постигнем нещо .тия ганчовци михайловци няма да ни помогнат -дайте идеи да се обединим ида действаме докато е време.как може да се случи това ни трябват млади хора не закостели старци.тук е основният ни проблем -не е толкова важно на колко рамки се стенява семейството
Това образование в областа на пчеларството дето носи 10 точки някой знае ли какво е? Някъде организират ли се такива курсове или обучение някъкво да се запиша да изкарам.
Аз,поне забелязох на вратата на РА,че има обява за такива курсове за гр.Добрич.Те се провеждат в ТПК-Мир и са един вид преквалификация.Проверете и вие там,ако утре ще кандидатствате ще имате шанса да изчетете всички обяви.
даваш 150лв и вземаш документа
Лично аз не бих ти препоръчал никой от одобрените по програмата препарати.
- ефективността на пиретроидите е под въпрос. От много места в страната има сведения че вече не действат както преди. При теб все още може да действат, може и да не действат.
- тези на базата на кумафос ( чекмайт, перицин и едни сръбски лентички продавани на черния пазар) .... по-добре стой далече от тях. Убиват акарите....., но остатъците от тях в питите са много "тежки" върху пчелите, развитието пчелните майки и търтеите и възпрозводството. Земеделците няма нужда да ни тровят пчелите, можем го и сами.
- от синтетичните препарати като алтернатива остава само Амитраз, който не е регистриран за употреба в България, а единствената (лично мое мнение) му безопасна (за пчеларя) формулировка - Апивар (произвеждан във Франция) не се внася.
- При положение че еднократното третиране на кошер с ОК излиза 1 ст ( за година едва ли ще успееш да похарчиш повече от 10 ст за кошер), а пулверизатор - левче, заслужава ли си кандидатстването за препарат дори и той да е Екостоп ?
Някои от домашно приготвените рецепти на база тимол са дори по-добри от Екостоп
Как е, подготвихте ли документите, нагласихте ли се психически за новия прием? От кога ще се наредите на опашката (или вече се наредихте:bigsmile:) . Аз все още се чудим дали да участвам или не (до сега имам един успешен и два не успешни опита) и ако участвам май ще е повече заради спорта отколкото заради парите;)
Аз все още се чудя дали за лекарства да кандидатствам.
Колеги, моето уважение,но пчеларската програма си е пълно "порно". Аз не бих се вързал за камъка, който да ме прати на дъното. Що се отнася до Амитраза, на времето имаше препарати с него. ВАРОСТАТ-Р за който го е ползвал. Според ветеринари нищо му няма препарата. Що го няма вече ???
Има го! Но трудно се намира!
Колега scutellator, в предни постове пишеш че слагаш тимол в сиропа,би ли споделил точната дозировка.
Тази програма е една ГОЛЯМА ПОДИГРАВКА!!!
А порно защо ви трябват препарати? Да живее химията. Парии и пак е задавали ли ли сте си въпроса какво ще стане ако не ги използваме. Ще моя отговоря "нищо ще загубят химиците". По подобие на хората има ли проблем антибиотик . Давам пример гълташ антибиотик 5 дена грипа минава или потиш се 5 дена грипа минава каква е разликата? Гълташ отрова!
Какво е това чудо българина ти го мачкаш той се смее и пак проблеми създава с какво да го третирам и аз не знам
Подигравка с пчеларите, какви са тези смешни пари където отпускат
Порното ще стане като приключи приема и се види колко % ще е финансирането.
Говори се за 2%
Към vanHanegem: толкова колкото да стигнат за всички подали заявления.
Изкажете сърдечни благодарности на господата от работната група.
благодарностите трябва да ги изкажем на площада със сопи в ръка
Тая година казаха че ще има ДЕ МИНИМИС,някой да е чувал нещо или пак скатаха парите к....е.Чуваше се нещо за 25 на семейство,но....