Колеги нека споделим опит с капани за "случайни" роеве ! Ако някой залага такива нека сподели какви , къде , как и какво слага , като примамка ?
Преглед за печат
Колеги нека споделим опит с капани за "случайни" роеве ! Ако някой залага такива нека сподели какви , къде , как и какво слага , като примамка ?
Попитай колежката Авлига от другия пчеларски форум, тя е наясно!Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Не съм сигурен, че тя е много на ясно, какво е ползвал другия колега, когото тя обвини в кражба. Наистина не е приятно да гледаш как отнасят рояк излязъл от твои кошер, но за да си го допуснал, вината си е само твоя. Освен това има много роеве от диви пчели или от пчелини на немърливи пчелари (за съжаление има и такива), така че ако уловиш рой няма как да си сигурен от къде е.
Това лято заложих празна тръвна,пънчето-с две восъчни основи и един дебел клон от който по рано изкарах друг рой.Купих си лега и ги намазах отвътре и отпред на входа.Капаните бяха заложени в непосредственна близост до една редица свълбове в които имаше работещи роеве.Тръвната я сложих на земята върху бетонна плоча.Пънчето и клона ги маскирах в клоните на две дървета.След една седмица тръвната беше пълна.Подсилих едно семейство за слънчогледа и пак я заложих на същото място,като отново ги намазах с лега.След няколко дена тръвната отново беше пълна.Понеже беше края на юли прибрах тръвната и пънчето а клона го оставих.Това е всичкия ми опит с капаните.
http://lan-game.hit.bg/5.jpg
Някой ползвал ли е този препарат за превличане на роеве.
Някой колеги исползват ПРОРОЙ; Взимаш кашон слагаш 2 изградени рамки пръскаш с ПРОРОЙ правиш прелка и го слагаш на високо край пчелина. УСПЕХ
Колега, това от личен опит ли го знаеш или просто си го чул. И аз се интересувам от ефективноста на "Пророй".Цитат:
Първоначално публикувано от georgi_goso@abv.bg
ДА ЕСЕНТА ХВАНАХ 2Е РОЙЧЕТА С ТОЗИ МЕТОД. НО СЕГА НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ПРОРОЙ МОЛЯ АКО МОЖЕТЕ ПОМОГНЕТЕ ШТЕ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРЕН НАВСИЧКИ.
някой знае ли дали в дивата природа може да се хване така случаен рой - ако се остави кошер с восъчни основи или няколко изградени рамки? Различават ли се по нещо дивите пчели от "питомните"?
Вече две години по ред допълвам пчелното си стопанство със случайни роеве.Оставям няколко празни използвани кошера с една -две изградени пити и 1-2 основи за градеж в един имот, който е в населено място, но посещавам рядко. Не използвам никакви други препарати за примамки. Държа ги там до момента за подготовка за зимуване, за да не прехвърля някоя болест на останалите.
а има ли по какво да се разбере дали са диви пчелите или "питомни"?
НЕ !Цитат:
Първоначално публикувано от nolkov
но начина на работа с тях е същият?
Надявам се , че това не е шега?
разбира се, че не е и затова питам - вече разбирам, че въпроса е неудачен - мерси :)
За разлика от други домашни животни, пчелите, не зависимо, че се отглеждат от човека, не са опитомени. Няма разлика при работата с "диви" и "питомни" пчели.
А каво имаш впредвид диви пчели, тези по хралупите ли, те не са диви, те са свободни пчели.
дали се наричат диви или свободни няма значение :)
Пламка,тоя рой в капан ли се хвана или го намери на клона?...ползвал ли си примамка?Цитат:
Първоначално публикувано от plamen
Намерих го на клон.
Вземате една стара ДБ плодникова рамка и я завързвате за двете уши за върха на кол .Колът прикрепяте към някое дърво,така ,че рамката да е на сянка в короната на дървото и чакате....
И колко време ще чакате?Цитат:
Първоначално публикувано от c-a-c-
:D Чааааак до сууууутриннннтааааа!?Това беше от песента "На тая стара маса" drinks;
http://s3.postimage.org/2e2gclmis/0035.jpg
http://s3.postimage.org/2e3brt7wk/0043.jpg
Това е от днес, привечер - след 18.00 ч. !!!
Ето това ми свърши чудесна работа.За по малко от половин ден увеличих медовиците с два кошера. Само с три пръскания ми дойдоха на гости три рояка,които без много умуване ги изсипах върху две отводки(отводките бяха на по 6и7 рамки).Допълних плодниците с ВО,напръсках обилно рамките със сироп,сложих весник,магазин само с ВО и готово.На другата сутрин имаше около50-100 жертви и суматоха,но следобят заработиха.Немога да разбера,пчелари с 15-20г стаж,които при това всекидневно са на пчелина допускат такова роене.Ако имам свободно време и инвентар бих изкарал от отводки(при това силни)повече от колеги със по сто кошера при това само за месец.Ако кризата продължи догодина сигурно ще си взема отпуск по това време.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Никога не съм пробвал със това - от къде може да се купи,в нашата ветеринарна нямат такива препарати.
Аз съм скиптично настроен към такива продукти един познат ми подари подобен.Имам празна тръвна закачена на едно дърво на пчелина пръскал съм я и една пчела не влезе вътре а на съседното дърво 5 рояка се бяха закачили.Два бяха мой а другите три бонус.Но това със чуждите рояци е малко нож със две остриета когали ще ми изпати главата не знам.
Българският препарат Пророй върши абсолютно същата работа на значително по-ниска цена!!!!
[/quote]Немога да разбера,пчелари с 15-20г стаж,които при това всекидневно са на пчелина допускат такова роене.Ако имам свободно време и инвентар бих изкарал от отводки(при това силни)повече от колеги със по сто кошера при това само за месец.[/quote]
Еее това най ме накефи :D Споко де след 10-15 год. ще разбереш. Имам 3-4 авери, все стари кучета, отдавна не им пука дали ще отърват нещо cool; Даже редовно си се бъзикаме че и за в горите трябва да има пчели. Най-интересното в цялата работа е че никога не остават капо, или както тук е прието да се казва- с пръст в устата :D . Че май-май напоследък и аз ставам от тая порода
Един съвет от мене - внимавайте с тези рояци.Миналата година при нас загина един пчелар-падна от топола докато се опитваше да хване рояк.И това може да е опасна процедура.Най-добре е с тези капани,а не да ги ловим по гората.
Колеги, моля за мнение- дали се подхранва току що хванат пчелен рой, и ако да до кога с какви дози. Роят е на 4 ЛР плътни рамки, поставил съм и 4 ВО за градеж .Благодаря.
Не.
Колега,
Като ги изградят след една седмица слагай още ВО използвай максимално силата за градеж. Успех.
За да не се налага да ги гоните по дърветата ползвайте капани за роеве.....ето ви нагледно какъв е резултата от един такъв капан.....
http://s2.postimage.org/29c5cm5us/DSC00069.jpg
аз сега ще накича 5-6 кошерища по дърветата около кошерите, отделно днес набих един кол с дъска на него та се получи Т-образна форма, така че това с капаните е идеино.ще си вържа гащите
Надявай се, че са ти вързани гащите. Ти не ги оправяй отвътре пък си чакай колкото щеш. Иска се да се правят проверки на кошерите, да се работи с тях. Тези два кошера дето ги имаш трябва да знаеш колко яйца е снесла майката за деня бе приятел- за какви капани ми говориш?Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
кошерите станаха 3 без отводките, следя майките едната дори я виждам много често.и знам какви яйца снася. колкото до прегледите правя ги даже много често което го отчитам като грешка.казах тва за роенето съм си виновен аз, защото до последно ги подхранвах много здраво, и семействата се развиха много бързо и силно
капаните са просто задължителни...освен от собствените кошери идват и чужди рояци....ако някой е луд нека ги остави да бягат....колкото и да ги оправяш отвътре винаги има изненади....зависи и от времето ,и от района,че и от породата....при мене най-склонни към роене са "жълтурките"....тоя рой от снимката обаче ми е "пдарък " от някой съседен пчелин.....ако нямах капан едва ли щеше да се хване в моя пчелин....така че от мен дълбок поклон на господин Пройнов....да е жив и здрав догодина пак ще го търся .....неговия препарат спестява време и нерви....
Знаещ на майката яйцата какви са, а не можа да видиш маточниците. Като казвам проверка на кошерите това не означава хранене, а оглеждане за маточници които са предпоставката за роене. И то не да се изчаква да наскачат майките из кошера и тогава да го преглеждаме, а малко по раничко.Цитат:
значи не си ме разбрал, знам какво е маточник и казах че са много. и който съм видял съм ги махнал.може да е останал някъде 1 който е достатъчен за рой, нали?а и не претендирам за капацитет, аз се занимавам с това нещо едва от 2 месеца.и според мен се уча много интензивно, наред с неуспехите получих и много успехи.сам хванах рояк на дърво, направих 2 отводки които се развиват добре та и мед извадих.
Да, следя ти развитието. Махна другите, а един викаш останал. Ами защо ги махна другите? Да бяха си седели и те? :D Хубаво гледай хей. Един бил останал. Нали затова ги гледаш? Да не остава. Шегувам се разбира се. Добре се справяш- давай напред - избягал един, избягал- нали един пък ти дойде. Дал Бог, взел Бог.Цитат:
Всичко си е на мястото.
именно, трябва да има пчели в природата. пък и не съм сигурен че роя е мой. защото аз оставих 1 маточник нарочно за да сменят старата еднокрила майка.ани тука от 2-3 дена вали така че няма как да е излязал рояк в дъжда. утре го дават хубаво времето и ще виддя за какво става дума в семействата
http://www.youtube.com/watch?v=2053W...eature=related
Филм за ловене на блуждаещи роеве.
Колеги ето го нагледно-малко но истинско. sweating; sweating; sweating;
http://s11.postimage.org/fu14525db/24_06_2011_10.jpg
http://s10.postimage.org/kout3c3ol/24_06_2011_16.jpg
http://s15.postimage.org/bonl98kjb/24_06_2011_19.jpg
http://s7.postimage.org/s5a76txkn/24_06_2011_37.jpg
http://s10.postimage.org/pq274pb51/24_06_2011_38.jpg
Незнам как бихте коментирали следната ситуация.Направих си капан сложих три рамки изградени и напръсках със пророй.Имам съсед пчелар със около 120кошера изведнъж се чу голямо жужене и един много силен рояк се настани във капана.Моят съсед дойде и каза че роят се дигнал от него и беше категоричен че трябва да му го върна.Незнам дали постъпих правилно но аз му го върнах.После мой колеги ме упрекнаха че рой стопанин няма който си го хване за него е.От тогава повече рояк не е влизал в капана можеби си дадох касмета :D
Чл. 10. (1) Собственикът на пчелното семейство е и собственик на излезлия от него пчелен рояк.
(2) Когато пчелният рояк е заседнал в чужд имот, собственик на пчелния рояк е собственикът на имота. Във всички останали случаи собственик на пчелния рояк е лицето, което го е намерило.
Това е от Закона за пчеларство.
Според закона си му дал възможност да ти открадне рояка.
Не знам, обаче, как ще се коментира факта, че си сложил примамка-феромон за рояци. Това го няма в закона, но може би трябва да залегне в него. Тогава, собственикът на семейството, от което е излязъл роякът може да претендира, че си му откраднал рояка. wink;
http://s8.postimage.org/wj1mybjip/2f...1562_920x0.jpg http://s8.postimage.org/x9ud43lw1/07...dbf0_920x0.jpg
Това намерих аз милата есен, мисля че беше средата на Септември, малко след 1-то застудяване при температура под 14 градуса.
И аз рискувах и подсилих семеиство.
---------------------------------------------------
Имам обаче един такъв въпрос.
Знам едно дърво в ковто има рояк, но дървото е много високо, а пчелата е в клон на дървото.
Как да протцедирам с ваденето на пчелата от това дърво?
Дали ако се напръска с ПроРои по дървото (за да се насочат пчелите) и да сложа в един къфар 3-ри рамки които да напръскам също и да започна да блъскам дървото с цел да раздразня пчелите, а излязлите да бъдат привлякани от препарата?
Защото другия вариянт е рязане на клона, ама нещо не ме кефи много, понеже падаики от високи, има опасност да се смача часк от пчелите и маиката.
Не се занимавай с тоз рояк . На пролет / лято като си оправиш твойте пчели си направи отводка . Между другото има писано доста по въпроса във форума .
Рязането на клона е най бързият начин,но си има чалъм и най важното трбва да се вземат мерки за безопасност от падане.Взимаш дълго въже и кофражна тел 3-4 мм дебела и дълга колкото е необходимо .Единия край на телта го връзваш за ствола на дървото два метра над клона в които е хралупата.Другия край връзваш за кол забит в земята или за друго дърво така,че телта и земята да образуват наклон не по голям от 45 градуса.Телта нее неоходимо да е изпъната като струна,но е задължително да опира в клона на който е хралупата.След това взимаш друго парче тел1-2м.С единия край на парчето връзваш клона,а другия край навиваш за наклоненета тел,но хлабаво като халка.С единия край на въжето връзваш клона-то ще ти помага при спускането .Другия край го увиваш за ствола,така че въжето да е изпънато за да не се свлече отведнъж клона при срязването.След като си направил тази подготовка пристъпваш към рязането на клона:1-с парцал(стара дреха) запушваш отвора на хралупата.2-кастриш по тънките клони по големия клон и ония клонки които ще пречат за спускането на хралупата по наклонената тел.3-след като си изкастрил клонките пристъпваш към рязането на хралупата.Нетрябва да се реже целият клон най-много 1метър под хралупата.4-след като си отрязъл хралупата отвиваш края на въжето който е намотан на ствола и започваш да спускаш.Най важният момент е безопасноста-трябва да си вързан да ствола.Цитат:
Първоначално публикувано от mladen99
А в този закон неели опоменато , че ако собственика на роилото семейство следва роя има права на собственост върху него , независимо от местонахождението му ?!Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Добре звучи, ще огледам този уикенд как ще е наи добре да се протцедира ;-)
А кога е наи удобния момент за това?
Свалях такъв рояк преди 3-4години на около12-13 м.Изкам пак да те предупредя преди всичко да помислиш за безопасноста си,особено ако използваш моторна резачка.Цитат:
Понеже работата ми беше в близост до дървото с рояка,изчаках да се руи и тогава свалих хралупата.Така получих две отводки с гаранция че едната майка е млада.След роенето в хралупата остават малко пчели и много запечатано пило с 1-2 маточника.Това е момента за свалянето,но може и по рано да го свалиш .Цъфтежа на ябълката е сигурен белег,че поколенията са се сменили.
Ще направя и малко фотография когато отида.
Хъм, това с роенето ми се струва добър вариянт.
Да сложа една тръвна намазана с препарат за хващане на роеве малко по ниско.
И да я проверявам през 2-3 дни.
Само че как да знам кога да заложа капана, да нее прекалено рано, ама да не го и изтърва>?
Не. За съжаление законът не е съвършен, затова дадох и този пример, че ако се използават капани-примамки, някои се явяват крадци на чужди роеве, а законът е на страната на крадците.Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Еее колеги сега и крадец ли ще изляза Браво бе :D
Аз мисля, че след като капанът е в собственият ти имот мазан или немазан с каквото и да било правата върку роякя са на твоя страна.
Бай Пчеличко е напълно прав че рояк преследван от собственник е негов и съм любопитен как ще реагират "колеги" ако е достатъчно да сложиш например име и телефон на хралупа в гората като знак за собственост?
А какво означава "преследван от собственик" ?Цитат:
Първоначално публикувано от Nic 59
Значи че 'собственика" е успял да преследва рояка, а не е успял да си го задържи или да предотврати роенето ?
Точно така, независимо от причините довели до излизане на рой от твое пчелно сем. роя е твой. Как ще реагираш ако преследваш твой рой със племенна майка?Цитат:
Първоначално публикувано от Влад
Това с преследването на роя ме заинтригува.Моля за повече подробности, как става самото преследване.Ако е на видима връзка да, това не е преследване просто отиваш на мястото, но ако отлети на далече става интересно това преследване... Нямам опит в такива случаи и ми е трудно да си го представя. sweating; :D
Трябва да се огледаш какви медоноси има наоколо.Ако има рапица капана се слага по средата на цъфтежа.Същото се отнася и за акацията.Цитат:
Ловец - крадец - има рима.Цитат:
Първоначално публикувано от svetlin
Ако си от страната на изгубилия рояка, сигурно ще си крадец.
Сега си само ловец. Пък и законът го казва, че не си крадец, а горд собственик на рояка. wink;
Мисля че няма рапица, но има липа, всъщност незнам кое цъфти наи рано, но явно по средата на първата паша.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Имам в предвид когато твой рой се хване например на дърво което е в съседство и по новия закон роя е на съседа. По стария закон взаимоотношенията са урегулирани според мен много по пълноценно.Цитат:
Първоначално публикувано от stanko1972
Чл.12. (1) Собственикът на пчелното семейство е и собственик на излезлия от него пчелен рой.
(2) Собственикът има право да влезе в чужд имот с изключение на жилище за проследяване и хващане на излезлия пчелен рой.
(3) Когато пчелен рой, чийто собственик не е известен, е заседнал в обществен имот или в имот на гражданин, собственик на пчелния рой е собственикът на имота. Когато в имота не се отглеждат пчели, пчелният рой е собственост на лицето, което го е намерило.
(4) Споровете за собственост по предходните алинеи се решават от районните съдилища.
След формиране на роя той напуска не само кошера но и хранителната територия и отлита по принцип над 2 км. и преследването е невъзможно.
По новия закон как трябва да постъпя ако телето на съседа влезе в двора ми, да го направя на луканки ли?
Ха ха хаЦитат:
Това ми хареса. Всички телета на Луканки....
Дали има капани за превличане на Телета?
Ха ха ха
Това вече е подходящото уточнение.Благодаря.Цитат:
Само с пръскане на капаните няма да стане!!! Ако се работи с Пророй трябва на опаковката да се сложи капачката с фитил за равномерно изпарение на феромоните в атмосферата.Препарата се прикрепва в капана. А във вид на спрей се използва тогава когато си на пчелина и излезе рой с няколко впръсквания в атмосферата роя да се презими.Цитат:
Първоначално публикувано от plamen
Заявки за ПроРой на тел. 06948/2215Цитат:
Първоначално публикувано от georgi_goso@abv.bg
PROINOV 1944 Вече си закупих 2бр.Благодаря и успехи в пчеларството.
Имате ли уловения рояци тази година?
Чакаме ги :D
какво използваш за хващане?
някой използвал ли е захаросан мед увит в тензух или марля за привличане на рояци и какъв е ефекта от всичко това ?
Ами единия капан е с бутилка Пророй другия само непочистени от прополис магазини и сега ,ще си взема малко масло от лимонена трева и маточина и ще го сложа на друг капан ,по натам чакане
някакви идеи за изкарване на пчелно семейство от уличен бетонен стълб което използва за вход отвор с диаметър около 2 см. точно зад разклонителната кутия на ел. захранването за осветлението ?
единствено според мен което можеш да спечелиш е излизащите рояци......
Взимаи един къртач и прави дупка в долната част на стълба и яко пушек вътре,, те сами ще излязат, а отвън тръвничката и си ги носиш в къщи.Цитат:
Първоначално публикувано от Vesko_sl
Ако имат пило как ще ги накараш със пушек да го изоставят?Цитат:
Чувал съм за метод за изкарване на пчелно семейство от мястото където се е заселило чрез поставяне вътре в него на прясна конска / говежда тор . Някой използвал ли е този метод или знае нещо от някой който го е практикувал ? Благодаря предварително
п.п. Ако никой не ползвал този метод , до няколко дни ще го пробвам , защото ме съмнява със силно опушване да излезе по-голямата част от семейството ,а и не забравяме че все още съм начинаещ blush; wink;
Колега това със торта според мен е пълна глупост.Ако случайно имаш успех аз лично ще те заведа на 12 стълба със заселени семейства.Твои са!
Здравейте!
Предварително казвам, че нямам време сега и пиша без да съм чел дали го има писано blush; за което се извинявам и ако няма отговори ако ми остане време ще прочета ако не каквито ги сътворя.
Ситуацията е следната:
Почнах да вадя акациевия мед и някоя отводка ще правя, нагласил съм всичко.
Приключих с първия кошер, тъкмо отивам към втория и излиза рой. Изчаках ги да се хванат някъде и през това време освободих едно преносно сандъче, сетих се че от първия извадих една пита с всякакво пило и яйца прошарена да я давам на друг кошер и ми изскочи, че май съм чел някъде, че ако имат открито пило се задържат към него и не изчезват на другаде.
В сандъчето по средата сложих питата с пилото и от двете страни по две рамки с основи. Отидох до роя и го тръснах вътре и оставих малко отворен капака колкото да мине пчела да влязат и другите и прелката също отворена. Като се поуспокоиха останаха пчели които пак се хванаха на клона, но повечето са в сандъчето, след време и другите се намърдаха в сандъчето.
Въпроса ми е мога ли да го настаня този рой покрай другите кошери или да го карам другаде. Ако може, по кое време, покрай тях, по на страни... разни такива "дребни" подробности.
За другите действия ще имам време да си извлека информация, но този трябва да го реша в краткото време което имам докато извадя меда, че после имам друга неотложна задача и ако го местя да го грабвам с мен тоя рой.
Първи кои ми е, сега се сефтосвам :D няма паника, но докато изчета нещо обширно и да реша ще ми свърши времето да вадя меда а трябва днес да го свърша и стана заплетено :D
Слагай си го спокойно в пчелина,където му харесаш място. Щом и пита с открито пило има няма да тръгне никъде.
Цитат:
Първоначално публикувано от galin_f
Точно това е начина за хващане на рой,(класически)100% ефективност.Съветвам те да му оставиш и една пита с мед и бъди нащрек,основите ще ти ги изгради за нула време,добявяй без страх още.Ако има още останали пчели на клончето много е вероятно да има и втора майка която е излязла с роя.Ако прецениш че си заслужава стръскай ги в друго съндъче пак с пило и мед и провери после за майка.
Благодаря за насоките!
Почти така се получи.
След като се намърдаха в сандъчето нямаше пчели на клона. Докато оправям още един кошер те се бяха оспокоили и дори имаше излизащи и влизащи пчели. То пък нещата още повече се заплетоха с другите задачи и нямаше да мога да го взема с мен затова го наместих на редицата с другите, сложих му един капак да не го вали и това беше заниманието с него.
След това довърших другите кошери и като си тръгвах на клона където се беше хванал роя се въртяха само 15-20 пчели а другите на новото място си кротуваха и така ги оставих.
След пет дена ще ходя (по рано няма да мога) да ги нагледам, да ги прехвърля в кошер и да им досложа пити и т.н. Аз имам изградени пити и не ми е голям проблем, че ще изградят 4 основи а не повече (не им знам възможностите) толкова имах в наличност, защото и на другите кошери трябваше да сложа, че това лошо време и без много паша се щурат безцелно.
Здравейте колеги и аз днес хванах първият си рой.Настаних го в един ДБ 12 сложих му една изградена стара пита , една с мед взета от друг кошер и 2 основи ,подхраних и със сироп.Правилно ли съм постъпил според вас и необходимо ли е задължително да сложа пита с пило за да го задържа ? Благодаря за отговорите предварително.
за сироп не е нужно защото пчелите преди да ройнат ядът като главни вълци и това което си го вземат им стига до 3 ден ,,,, не че е грешно но не е и задължително и много малко хора го правят,,, ако можеш наглеждай рояка и слагай основи да ти градът докът е време аз по принцип слагам по 3 4 восъчни основи и ги редувам магазини и плодникови ,, но според мое мнение сложи още ВО и махни хранилката че съм имал случей да го изядът и пак да бягат и ако искаш служи си една пита с открито пило тей хем ще се хабят да градят ВО хем и за пилото да се грижат
Здравейте колеги..Искам да попитам нещо,но първо да ви обясня каква е ситуацията.Имам семейство 12ДБ с почти пълен магазин с мед.Въпреки че преди 15 дни му извадих 2 пити с пило,вчера видях маточници в магазина.Днес го прегледах и унищожих всички маточници които видях.Извадих и 2 рамки и сложих 2 ВО за градеж.И понеже чух майката да мами е малко вероятно да спра роенето с тези си действия.Така...и сега въпроса ми.Понеже не искам да създавам повече отводки,ако все пак майката излети с рой,мога ли ако го хвана да го сложа върху същото семейство(от което е излетял),като предварително сложа втори магазин,пълен с ВО и изградени рамки.Какво би се получило и правил ли е някой такава глупост....:)) sweating; sweating;
http://s18.postimage.org/lzdrfec45/31052012654.jpg
Този хубавец намерих в пчелина си преди два дни и заселих в нов дом.Днес го прегледах и установих че майката не е маркирана, моите всички са маркирани, отворих и магазините акациевия мед е запечатан почти изцяло и в понеделник го центруфогирам.
на твое място за да не ройне изкарай меда и слагай восъчни основи а колкото да го върнеш там според мен недей сложи го в друг и вече си имаш нов кошер а там ще се оправи самЦитат:
Първоначално публикувано от candrov
Станко това роиче е вторак наи вероятно, а първака е духнал .Вероятността да е от твоите е 99 на 100Цитат:
Този хубавец намерих в пчелина си преди два дни и заселих в нов дом.Днес го прегледах и установих че майката не е маркирана, моите всички са маркирани, отворих и магазините акациевия мед е запечатан почти изцяло и в понеделник го центруфогирам.
Няма как да е вторичен рой майката е оплодена и осеменява усилено днес го проверих, а нея маркирах за по лесно откриване в бъдеще.
Здравей, колега. Не съм го правила, но се прави по принцип. Не е глупост и се прави, ако имаш паша и имаш нужда от голямо работещо семейство.Цитат:
Първоначално публикувано от candrov
Ако нямаш скоро паша, тогава би било неудачно да връщаш роя на семейството. Оставяш роя и семейството да работят отделно до навечерието на пашата и тогава обединяваш.
Или може би въпросът ти е как точно да върнеш роя?
Ирис,цял съм в слух!!!???!!!
Благодаря за вниманието, Даниел, но както казах не съм го правила. Ако някой го е правил, би било хубаво да разкаже опита си. Аз бих го направила по класическия метод с вестник.
Ще стръскам роя в магазин /пита мед и прашец, пита с пресно пило и восъчни основи и в една пита вода/ с дъно, покривна дъска и ще го затворя . Ще махна майката. Ще го прибера на тъмно до вечерта или до следващата вечер да стегне редиците.
Вечерта или на другата вечер, ще го придам на старото семейство над продупчен вестник, отгоре магазинът /без пчелите/.
Мисля си, че може да стане и обединяването през мрежа. Вместо вестника - мрежа, само после, за да се извади мрежата, трябва допълнително ходе до кошера, сваляне на магазини и тем подобни усилия.
На основното семейство ще оставя един маточник.
някой хванал ли е тез дни рояци и дали още ще се роят да знам да вземам ли прочутият Про Рой ?
Аз съм заложил две съндъчета с про рой за сега нищо не се е хванало още в тях. Иначе тази година ми прави впечетление че няма рояци поне в нашия район. И при един възрастен пчелар на който помагам и при него няма незнам на какво се дължи
Колеги, ако има някой интерес и възможност да хване рой в кв. Красна поляна, София, давам телефон за връзка с човека.
Роят току-що се е захванал на дърво.
0877 82 95 39
[quote="Shine"]някой хванал ли е тез дни рояци и дали още ще се роят да знам да вземам ли прочутият Про Рой ?[/quothttp:/
http://vbox7.com/play:97b8e502a1
[quote="ceco_lovech"]В неделя един и днес един. Роят си се.........Цитат:
Първоначално публикувано от Shine