Колеги,инвазията от оси по пчелините е невероятна.Да споделим кой как се справя с този неприятел,какви капани поставя и какъв е ефекта.
Преглед за печат
Колеги,инвазията от оси по пчелините е невероятна.Да споделим кой как се справя с този неприятел,какви капани поставя и какъв е ефекта.
Тази година осите са голям проблем. Споделете какви методи за борба ползвате срещу тях. Аз правя капани от пластмасови бутилки, на които отрязвам горната 1/3 и я слагам обратно, само че с гърлото на долу. Получава се нещо като фуния и като влязат, няма излизане. За примамка ползвам малко мед. Проблема е, че влизат и пчели. В пчеларските магазини продават капани за оси. Те са от мрежа и се зареждат с парче месо. Пробвал съм в моите с месо, но не го посещават.
Моят капан също е с бутилки,като в тях наливам медено захарен сироп около 200гр и оцет около 50гр.Бутилките ги вързвам за гърлото и по ниските клони около кошерите и те просто си висят.Осите,примамени от сладкото и киселото влизат в бутилката,но по-вече не могат да излязат,където се давят.Пчели не влизат заради оцета.
На пролет почвам още от Март да слагам капани. Където има пчели, винаги идват и оси, но такова чудо до сега не бях виждал.
И аз през есента на 2009г. имах сериозен проблем с осите които ми унищожиха две отводки /което не съм вярвал че може да стане/ но тази есен като че ли при мен са по малко но ги има и през хладните дни когато няма летеж на пчели си влизат спокойно в кошерите.Тия дни и аз ще сложа бутилки с сироп и оцет.Сега осите са най- опасни особено при застудяване нападат кошерите така че вземайте мерки.
Сиропът които се слага в капаните трябва да бъде само захарен.В никакъв случай не трябва да се слага мед, защото тогава капаните се пълнят със пчели.
Ето 2 съвета за борба с осите описани в специализиран вестник за градинаря:
1.Гнездата на осите под покривите на къщите и на други места над земята се напръскват директно с токсичен за осите разтвор:Райд,АМБ,кореселин,нафта.
2.Сипете отрова за мишки или "Карате" в консерва "Копърка".Осите обичат риба и от отровната риба носят и на пилото си и така за кратко време се унищожава цялото с-во на осите.
Ползвал ли е някой този препарат.Нанася се със четка и трови оси,стършели и мухи.
http://s3.postimage.org/mobn4i90f/image.jpg
Еиии това осата било страшна гад. next_mad; Не, че до сега съм ги обичал ама сега направо ги намразих. Баси наглите типове. Надлъгваме се тука с тях с всякакви хватки та да видим кои ще излезе по-упорит. До сега не бях предполагал, че са чак такава гад, че и бая са се навъдили. Като си набележат кошер и имам чувството, че не с пчели ами с оси е този кошер. Сега като е хладно и направо е като летеж при обилна паша само че от оси :D Ще има секира next_banned;
Така е,защото презимува само майката,а останалите оси измират през есента.Та напролет като хванеш първата значи е майката и така с една оса унищожаваш цялото семейство.И аз слагам оцет със захарен сироп и има ефект.Сега събирам стари гнезда на оси и напролет ще направя чай с тях.Чувал съм,че това ще ги примами още повече.
Привет!
В момента имам проблем с осите. Влизат и крадат мед.
Моля за помощ и идеи как да се предпази меда.
Аз стесних ходовете до 1-2 пчели да могат да излизат влизат и нямам проблем по лесно се охраняват
Слагай и капани, моите са пълни вече с оси и стършели. Но пак си влизат, колкото и да намалиш входа. Осите летят при малко по ниски температури и си влизат безпрепятствено, поне докато не се стопли времето и кълбото се поразпусне и пчелите започнат да си охраняват входовете.
Мой познат, стар пчелар ми каза следното. От блистерчетата за хапчетата се изрязва колкото да се сложи пред входа. Пробива се там където лежат хапчетата колкото да мине пчела. Осите не минавали през блистера. Не ми е останало време да го пробвам обаче.
При мен също е ад от тая сган. Едно семейство ми отиде с тяхна "помощ".
Миналата година като видях каква напаст е тая ГАД, тази година от рано започнах войната с тях. Вече сме във военно положение с тях judge; с всички възможни средства cool;
Тази година и аз смятам да им обявява военно положение ще пробвам с металните капани от сайта на borislav aleksandrov. Миналата година страшна работа толкова много оси не бях виждал тази година ще им приготвя вкусна отровна копърка tube; next_banned;
Тази година осите ми унищожиха 5 кошера. Гледам от един излизат пчели бе задно тяло. Явно осите ги нападат и разкъсват. А на дъното на кошета има хиляди парченца от тях и много трупове на пчели. Миналата година бяха нападнали един кошер и аз застнах с палката пред входа. за 3 дни избих над 1000 оси. Това е доказателство колко са много ... но тази година не можах да ги спася :-(
Влизат в кошера при по-ниска температура от осем градуса и си папкат от питите без покритие на пчели.Когато семейстата се зазимяват,трябва да се оставят толкова пити,колкото покриват пчелите!В противен случай започват проблеми!Входа също трябва да се намали сериозно,най-вече заради кражбите!
За пръв път чувам за унищожен кошер от оси!
На мене ми се струва , че проблеми имаме хората отглеждащи пчели в населени места (села , вилни зони) и по-точно до лозови насаждения. И ето малко помощ и за колегата ... http://pchelari.com/forum/viewtopic....r=asc&start=60
... http://pchelari.com/forum/viewtopic.php?t=2830
Колега пробвахте ли и има ли ефект?Цитат:
Първоначално публикувано от ianev
Колега, ако наистина това е голям проблем при теб, вземи от тези пластмасовите ленти , които се ползват в прашецоуловителите и ги слагай вместо мишепредпазители. Струват под лев. Единствения проблем ще е когато пчелите носят прашец, ще изпада навън. Но късно есента прашеца е малко. Или ако пчелите са ти в двора, ги махай тези ленти по обедно време, за да си вкарват прашеца, ако го има, разбира се.
Преди години имахме проблем с оси и залагахме капани за 1 ден се пълнеха с оси и така 1 месец, но осите не намаляват. Баща ми беше купил малки патета и след 1 ден осите ги изядоха и след това се разтърсихме и в едно запустяло лозе намерихме 3 дупки в земята.
През деня от тях излизаха оси като вихрушка:)
Запушихме дупките, след час изкопаха нови, наляхме ги с нафта и ги запалихме пак нищо с гас пробвахме, не и не.
Един ден бащата вика отиваме ноща с лопати, лампа и горелката.
И на метър, метър и половина дълбочина намерихме галерии по големи от кошери с по 10тина пити, толкова оса не бях виждал.
И така се отървахме от проблема.
Сподели какви капани си залагал?
C пластмасови бутилки от 2 литра, като в тях наливам медено захарен сироп и оцет или парче месо (но трябва да се сменя често). Бутилките ги отрязвам на 5 см. и обръщам гърлото на долу.
И в предни коментари го има.
А някой знае ли кога почват да летят гадовете, защото четох че ако почне борбата с осите рано на пролет ефекта е много добър.
И знаете ли на какво разстояние се отдалечават от гнездото?
При нас осите се завъждат на тавана. Мъжът ми , вечер след като се приберат, взима дебел найлонов плик, пъха цялото осило вътре, след което ги унижтожава.
В капана има вече 6 оси, много големи направо мутанти.
Презимували , оплодени женски- затова са едри . Сега е времето за борба, наесен вече са много...
Да ви се "похваля" какво се получи с един експеримент за отводка направена на 20.07 след като я надушиха осите - толкова гад като тази година не съм виждал !Всичко това по дъното са оси !
И при мен миналата година беше подобно положението, тази година гледам единици оси летят, даже прибрах и капаните.
През 2010 есента оси ми унищоха 2 кошера. Тази година пак има много такава гад. Сложих капани и да видим.
Аз определено не отчетох проблема "оси" защото имам пчелните семейства от миналата година , т.е пълен новобранец. От две седмици обикалям всички постройки из двора и намерих 8 пити с диаметър 10 - 12 см и ги унищожих а капаните 10 на брой вече се напълниха и започнах да ги подменям а гадовете все още извират отнякъде !
Иначе пчеличките се постабилизараха след като ги преместих в 5 рамков нуклеус с идеята да покриват по-добре питите и ги оставих с 1.5 см вход. За тези 10 дни от отделянето им и доста от запечатаното пило започна да се люпи така че попълниха голяма част от загубите. Засега критични са им само сутрешните часове когато е студено и не са много активни но се надявам да се справят
Проблема дойде точно като паднаха температурите. Пчелите не летяха а тия гадини без проблем си влизаха в кошерите.
По принцип борбата с тях трябва да е на пролет, когато са останали само презимували майки, но те се множат много бързо.
Открих една голяма колония оси, но са в пукнатина на една изоставена къща и няма как да ги избия, пробвах с нафта и със спрей, но има завои преди гнездото и не мога да стигна до тях.
Взех си сяра и ще пробвам да напуша дупката да видим дали ще стане.
Колеги , някой откри ли идеалната примамка за осите ? Аз ползвам ферментирал меден разтвор и дава резултат , но ми се струва , че може и по-добре .
Оцет, захар(мед) и вода-идеална примамка и да мирише повечко на оцет.Всичко това в една бутилка с прорязан отстрани отвор.Привлича ги и се давят.
на мен ми направи впечатление , че с ферментирал меден разтвор + оцет стършелите се побъркаха - влизаха на опашка ама само първия ден , след това изглежда миризмата отслабва и не ги привлича така силно
И аз миналата година направих сироп от мед и вода (преварен), но прекалих с количеството.
Остана ми 2-3 литра, след няколко дена беше се вкиснал и викам ще го заредя в капаните вместо да го хвърлям.
Имаше много добър ефект напълни се с оси а пчели не влизаха и оцет не сипвах даже.
Аз ползвам капани от стъклени шишета. В началото слагах сироп от захар и вода и добавях оцет резултата беше нулев, осите неискаха да влезнат в шишетата. След това правих сироп с тимол (на 5литра сироп по 1g тимол разтворен предварително в ракия) към този сироп бях прибавил и малко меден сироп от премиване на разпечатките и понеже ми остана реших и напълних по 1/4 десетина шишета и бях изумен колко много привлича осите и няма нито една пчела вътре. От 10 дни седят шишетата и птодължават да се пълнят с оси.
От тридесетина години съм пчелар,но такава мощна популация на осите като тази година не си спомням-на мен ми загинаха вече 16 млади семейства.Застрашени са и по-силните,защото при най-малкото захлаждане пчелите се вдигат да правят кълбото и входа остава без охрана.Осите влизат безпрепятствано и крадат от запасите за зимата. Сложих 20 капана от пластмасови бутилки.Сега понамаля инвазията, но преди седмица-две всяко шише събираше по 200-300 грама оси дневно. Унищожил съм 4 дупки-гнезда в земята на оси.Едната беше особено голяма-почти 1 куб.м.По време на едно от разбиванията ме нажилиха жестоко и два дни бях на легло с температура и треска, а много от ужилените места станаха гнойни торбички,като циреи.Вече съм вдигнал ръце,каквото има да става,ще стане...
До колегата Стефан Стоянов: Сложи БОРАКС в разтвора,повечето оси бързо се научават да излизат от шишетата,което в случая е добре.Хранят си ларвите и бързо ще се отървеш от гнездата без да се налага да ги разравяш и да те жилят.Единствената подробност е,че тия гадове мрат от доста по-висока доза отколкото при мравките.Аз на литър и половина два сироп слагам цялото пакетче Боракс,понеже с по-малко не даваше резултат.Не може да чакаме само да ги издавим,те са огромни колонии тая година наистина има бум някакъв,може би от топлата зима.Трябва да се трови!При мен специално останаха единични бройки,но ги почнах навреме,иначе слабите отводки щяха да заминат.
Ето една снимка и от мен.
Колеги, аз слагам в шишетата бира и оцет и резултата е чуден.Тази година трябва да ни е като обица на ухото.Във всички книжки които си четем пише,че една убита оса през пролетта са 1000 оси наесен.
Направих си 5 литра сироп от мед и вода зимата ще вкисне добре и пролетта зареждам капаните.
Така направих тази година и съм много доволен от ефекта.
И комшиите са доволни радват се че тази година почти няма оси.
Между другото хванах сравнително малко оси (около 30 и 2 стършела), но факт е че тази есен нямах никакви проблеми с тях.
Подготвяйте капаните, само да видя оса да лети и веднага ги залагам.
1 убита оса, 1 колония по малко.
Може ли да ми дадете някакво съотношение мед/захар :вода:оцет , за един капан примерно. Миналата година изгубих един кошер заради осите и не мога да позволя тази година гадините да вилнеят пак така ... слагах в двулитрови пластмасови бутилки захарен сироп около 200мл с малко оцет около 50 мл, но не ми помогна изобщо. Явно съотношението е друго ...
Може ли малко повече инфо за този БОРАКС , че гугъл ми изкара доста и различни резултати , благодаря :)
Захарен сироп +бира-1към 1 ,слагаш в шишета,между четварт и една трета поне от обема на шишето.
Борбата е безмилостно жестока и трябва вече да я почваме. Показаха се гадините.
Колеги, осите и стършелите отдавна летят, в събота заложих 5 капана и за 4 часа се бяха хванали от 4 до 8 оси във всеки капан. Днес вече не мога да ги преброя по колко са, толкова много са! Има и 3-4 стършела.
Аз заложих 4 капана, но за сега са празни, а не съм и виждал гадини да летят.
Не зная защо но по това време капаните с каквото и да са струва ми се не ги привличат.Днес като преглеждах семействата след вдигането на капака на кошера имаше по 1-2 напъхани отдолу - страшна напаст ! А още по - интересно ми беше като видях няколко на цветовете на една цъфтящя джанка заедно с пчелите
В капаните сипвам смес от захарен сироп (може сироп от стари компоти или конфитюри), оцет и бира (Пиринско, че много гадно мирише). В капаните е пълно с оси, стършели, големи мухи и молци.
При мен белките са ми бутнали капаните, хем ги бях завързал с тел.
За три седмици в капаните са уловени 409 оси + 1 стършел!!! И това почти в центъра на града!
Забелязвам бум на стършелите, на три пчелина в празни кошери имаше стъшелови "тръвни".
Днес преди обяд намерих това в единия капан който си направих миналия ден:
Прикачен файл 1568Прикачен файл 1569Прикачен файл 1570
След обяд имаше още един, но него не го снимах.
Да, тази година има много стършели. Заради топлата зима всички оси и стършели майки са оцелели. Който не е започнал още през март борбата с тях, през есента ще види голям зор да си опази кошерите.
:bigsmile: Разбирам те! Миналата година и аз бях в същото положение - станах пчеларка на 1-ви юни. От август до ноември беше ужас, но сега нещата са под контрол - от март да днес в капаните са уловени над 700 оси плюс 10 огромни стършели.
Някъде бях чел, консерва от пастет или русенско или някаква друга мръвка се смесва с препарата" карате" мисля беше,бил отровен, като се смеси с мръвката се слага на място което е недостъпно за куче,коте и тн.Осите и стършелите много го налитали и вземали от него да си хранят пилото. Смятам да пробвам, ако само да не бъркам името на препарата
http://www.pcp-bg.com/resourses/Dobo...20listovka.pdf
http://www.otrovi.com/borba-s-mravki...vki-25-ml.html
Колеги, споделете мнение,ще работи ли и против стършели...ако се поръси върху рива или месо..
Да ви покажа какво намерих днес в една сцепена върба.На снимката се жиждат три пити но нагоре в съшинската хралупа има поне още 4 - много гад се е въдила там миналата година може би но сега са го напуснали
Чувал съм, че миризмата на развалена копърка е неустоима за стършелите ако се подправи с боракс, нуреле или някакъв друг препарат дали ще има ефект? Някой има ли опит с такива капани за оси и стършели?
Бях забравил отворен един празен кошер и..........
Имаше подобни мнения и миналата година пробвах копърка с нуреле - така мирише нурелето , че ми се стори че действа по-скоро като репелент за осите отколкото да ги привлича. Капаните с оцет , захар и каквото ти дойде друго на ум / старо вино , извтряля бира / действат при мен много по-добре
Като гледам добре си ги развил !
Благодаря на Кунев за бързия отговор, тия дни ще направя няколко различни капана и ще видя къде ще е най-големият ефект.
Вчера наслагах капани за оси и веднага почнаха да се пълнят! Споделям общо място с друг пчелар, който е оставил 10-тина празни кошера в близост до мойте. Вчера му отворих сандъците и в почти всичките имаше гнезда на оси. На какво разстояние от кошерите поставяте капаните за оси? Ако са близо се страхувам, че миризмата на оцет ще дразни пчелите и евентуално излишно може привлече оси до кошерите ми.
Пробвах различни смеси за капаните, слагах и боракс в някой, имаше и два с развалена цаца. Най-работещ се оказа захарният сироп с оцет и малко бира. Прави ми впечатление, че рано напролет имаше доста стършели в капаните а последният месец нито един. Може да бъркам нещо с пропорциите или се надявам да са намалели значително и да ги няма есента.
В капаните се ловят доста пеперуди, светли с дебели тела, възможно ли е да са пеперуди на восъчния молец?
В капаните за оси влизат всякакви гадини (основно оси и мухи). Когато, обаче, ги поставя върху кошерите, вътре се напълва с восъчен молец плюс останалите твари.
Течността, която използвам е: захарен сироп, бира и оцет.
А при мен от 2 седмици нищо не "кълве" на капаните. В същото време стършелите си ловуват пред прелките и направо ме вбесяват. Положителното е че намирам вече трети стършел убит пред кошерите - дали пчелите се справят по някакъв начин или стършелите се бият помежду си ?
Сложи мишепредпазителите....ще улесниш пчелите при борба със стършелите. Друг вариант е прашецоуловител.
При мен капаните се пълнят със страшна бързина - след поставяне, до 10 минути има вече по 3-4 оси вътре (включително и от онези големите по 2-3см дълги). За по-малко от седмица се зареждат до горе с трупове и се налага да чистя и презареждам. Важно е при изливането на течността вътре в тях, да се прави с фуния, защото ако попадне сироп от външната страна на шишето, понякога кацат и пчели, съответно след време попадат и в капана...
При мен тази година почти няма оси.
Здравейте.Сложих 3 капана за стършели преди седмица и днес ги проверих не мога да повярвам ,преброих 50 бр Слагай те и вие.
Вижте това! Мисля ,че е нещо ново ! http://pcheli.bg/kapan-za-aziatski-starsheli/
Кога започвате да слагате капаните, има ли значение каква ще е първата примамка за сезона?
Мисля другата седмица да пълня капаните. Вчера вечер си приготвих материала, до тогава малко да ферментира. Миналата година забелязах че така повече му налитат, доста стършели се издавиха в тях. Въпреки това ми убиха един слаб кошер.
Оси при мен нямаше от юни до септември се хванаха не повече от 5-6 оси. Но капаните се пълниха най вече със мухи, пеперуди, молци и стършели. Правя го от 200мл вода, 60гр захар и една супена лъжица оцет на това количество, приготвям течност спрямо тези норми около 4-5 литра и след това добавям към нея едно кенче бира. Само да отбележа че пчелите НЕ и налитат и НЕ ВЛИЗАТ в капаните.
За капаните: оцет, мед, бира и да ферментира. Пропорция на око.
Миналото лято имаше истинско нашествие на стършели. Захарен сироп, оцет и бира. Моята пропорция е 1:1:2. Сипвам в пластмасови бутилки и слагам по дърветата. Стършелите влизаха един след друг в капаните. Първо пробвах без бира, но нямаше никакъв ефект. Но това е нормално, ако няма бира и аз няма да се подлъжа :laughing:. И друг интересен факт от моят експеримент. Сложих прозрачни и зелени пластмасови бутилки. В зелените не влезе почти нищо, а прозрачните се напълниха догоре. Не знам дали е закономерност или случайност. Освен стършелите влизаха и мухи и пеперуди. Оси покрай пчелина ми няма.
Един може би любопитен факт от мен.В годината ,мисля че беше 2004 ,когато изкарах най-много мед ,осите ги изхвърлях с лопата от бараката.Имаше процепи през ,които пчелите не влизаха ,но се пълнеше с оси.
За да не ви е скучно още нещо за любителите на капани.Отивам да помогна на приятел и се оказваме под хасма ,където висят капани.Отрязани литрови бутилки пълни на една трета с пчели и тук там оси.Домакина възторжено обяснява какъв ефект имат и как пази гроздето.А аз си мислех: Боже ако този знае колко пчели има в един кошер и колко в един пчелин, и ги сравни с количеството ликвидирани от него ,сигурно ще се обеси на хасмата.Както е казано: всеки луд -с номера си.:bigsmile:
Точно така на 4-5 литра добавям едно кенче 0.500мл бира. Капаните ги правя от прозрачни шишета кола, мин. вода и т.н. изрязвам със ножа във формата на кръст с размери около 3 на 3 см. разрез който се пресича в центъра и със пръст притискам ъглите на вътре за да се получи дупчица, наливам от течността някъде около 3 пръста под дупката, след като влязат през нея не могат да излязат. Общо взето това е. Първият ми стършел от миналата година за жалост не се вижда разреза.
Прикачен файл 3473Прикачен файл 3474
Есента имах голям успех срещу осите с равни количества мед и оцет.Капаните се бяха напълнили догоре с оси.За капани използвам пластмасови туби от безалкохолно. П.П. Оцета да е винен
Прикачен файл 4243
Малко е некачествена снимката. Това ми беше на гости днес.
Важното е , че мащаба е ясен .
Вчера , и аз имах такъв гост.
Вчера 4 предали богу дух.
Вчера на Гергьовден следобяд случайно видях и убих два стършела като този по-долу..Това са азиатските гигантски стършели...Днес купих капан от Жоро (на гарата) и итре залагам мърша в капана , отделно копърка с миша отрова (или за мравки), а освен това ще сложа мишепредпазителите и 10-15 шишета с разтвор на вода , захар и оцет ....За бирата някои твърдят че помага, но 2013 имаша много оси есента и шишетата работеха безотказно и без мед (мисля, че меда ще привлече и пчели като се позпари оцета..).. Тогава за месец половин кофа оси издавихме.... имаше и стършели, но по-малки, разбирай от местните.. Тези (вчерашните и тази снимка по-долу ) са азиатските ......найстина пчеелите нямат шанс ..
Ей, тия "пияници" налитат на капаните с бира.Прикачен файл 4336