Тази година, както и миналата по пазарите в София цената в зависомост от вида е 8-10 лв/кг на дребно. В серерозападния район цените на дребно са 6-7 лв/кг.
Преглед за печат
Тази година, както и миналата по пазарите в София цената в зависомост от вида е 8-10 лв/кг на дребно. В серерозападния район цените на дребно са 6-7 лв/кг.
http://s1.postimage.org/23m5qcg04/000.jpg
Това е от днес в Билла. До колко е качествен не мога да кажа, но при това положение да се предлага на дребно над 10 лв. ...!
Колеги, в предния брой (февруарския) на American Bee Journal в анализите за цените на меда пишеше че към момента повече от една трета от Аржентинския мед е внесен в Германия на цена, която преизчислих на 4,30 лв/кг. Става дума за внос на едро. Тогава се запитах дали е реално меда при нас да надмине значително границата от 4 лв/кг. Имайки предвид, че западните страни си търсят доставки от други места и че ако нашият мед достига дотам, то това става чрез Гърция. Както и че при нас пчеларството е дребно. Просто не виждам шанс това да стане. Дори и да е несправедлива цената си мисля, че просто няма как да стане и затова не са виновни нито Ганчовци, нито Пламенчовци, а е въпрос на международна търговия. Лично за мен си правя извода, че трябва да постигнем по-малка производствена себестойност и основна реализация на дребно в чужбина.
За съжаление има колеги който продават и на 5лв килограм мед.И при вапросами защо го дават толкова евтино ми каза.Че подобре 5лв боркан от колко на едро 4лв.За мен това неса реалните цени на хубав български мед. sadsmile;
това преди две години,като идва един търговец във Белене да изкупува мед (не помня името му,но и да го помня няма да го кажа) и аз се случи си бях там,малко на гости при старците.Цитат:
Първоначално публикувано от ттитто
Та садят те със дядо ми,кафенце направи бабата,даже човека беше огладнял та му отчупи и мазница - и приказваха си там,на какво,на що.Като стигнаха до пазарлъка,не се разбраха и търговеца го хвана нервата,и вика на дядо ми "това станахте алчни българските пчелари (дядо ми искаше 4лв.),взехте и вие да сте печалбари,аз мед от Аржентина ще си внеса и ще ми излезе по-евтино" и дядо ми спокойно го погледна и му отвърна (цитирам дословно на диалект):
"слушай сега моНче младо,аз не съм ле'а резба,ама и да съм не съм развалена,ти ако щеш вода да ми донесеш от дека мие бреговете на Аржентина,па че ти излезе по-скъпо,така че да имаш много здравей мой човек"
бога ми още ме е смях като се сетя човечеца каква физиономия придоби,тръгна си като наказано кутре.
Аз до сега не ми се е случвало да продам мед на едро на цена по-висока от 3,80лв.,на дребно 6лв.,на много мой хора на 5лв.
Не оспорвам,колко пари излиза Аржентинския мед,но сестра ми звъни от Гърция и разправя "бате давай да изнасяме мед,тука няма под 11 евро,на едро хората ми разправят за 7 евро" .... сега къде колко струва,малко как да кажа,примерно един познат пчелар ходил във Дубай разправя,че пчелния мед едва ли не по-скъп от златото.
Факт е,че изкупната цена във България е ФАТАЛНО ниска - а в крайна сметка,тука печелим основно от добив на мед!!!
При нас в последните години не е идвал търговец който да кандиса на по-висока цена на едро от 3.80 лв.....И какво- да си държа меда още 10 години за да чакам цена?! Глупости.....Прав е колегата който казва че вместо да мечтаем хазартно за високи цени е по-добре да намалим себестойността на производството и да търсим пазар навън дирактно а не чрез прекупвачи....
Бойкот към местните търговци е добър вариант, но това лишава от целеви средства. Много малко пчелари биха могли да си го позволят. Кооперирането (тази мръсна социалистическа дума sadsmile; ) работи успешно в цял свят. Само ние тук още се делим и си своим всичко. И резултата е видим за всички.
Колко повече да се намали себестойноста на производство,че дори наскоро имах принципен спор със приятели по този въпрос - та колко повече.
Последните 7-8 години не съм давал на пчелите си нищо повече от ленти против акар (дори пропуснах една цяла година),захар бях спрял да давам напълно около 5-6 години (миналата почнах пак,но май само колкото да ги дразня т.е.няма нищо общо със подхранване),две години си спрях ремаркетата на едно място (практикувам подвижно пчеларство) защото не мога да насмогна от разходи само по коли и във момента ползвам само едното ремарке,за субсидии кандидатствах два пъти макар и двата пъти да ми подшушнаха,че парите вече са разпределени (т.е.и двата пъти бяха безуспешни),нова тенекия не съм си купувал сигурно стана също 5-т години (айде преди това купих наведнъж 500,но от търговци не остана и една читава,всяка година давам нови връщат ми перекендета),дървен материал имам от 5-6 години за около 80 сандъка+един магазин+рамки така и стои,защото не мога да извадя пари за допълните материали (лепила,бои,гвоздеи,подръжк а по дърводелските машини)тогава материал дървен купих наведнъж за 150-160 сандъка,като направих първите 80-90 и като теглих чертата,че аз още не мога да си избия още разходите,за пчеларски инвертар съм давал пари само за була и пушалки ....... колко още по дяволите да намалям себестойноста.
Тикнаха ни данък тази година - няма на къде плащам,търговеца ми вика намери инвалид .... какъв инвалид да търся,сега и със тази дивотия ли трябва да се занимавам,до кога със това назадничево мислене как да минем по-тънко,ами плати си ми нормални пари за меда,какво ме занимаваш със инвалиди,че ми го докарват и на един вид съчувствие.
Опрашването никой не ти го брои - а аз бях още пунгашор ('91г.)кога чух и видях със очите си,българин пчелар избягал през комунизма в Израел,при въпрос на баща ми "каква е цената на меда там и има ли добри добиви",да отговори "там никой не печели от мед,там се печели от опрашване" .....
Восъка е със смешна цена,при прополиса също - не знам как е прашеца и отровата,но не можеш да доиш пчелите от всякъде,не може да се печели от всичко.
Как да помогне кооперирането,като не малко пчелари са със заеми или им трябват спешни пари заради лични проблеми (Българите сме бедняци,то нашето е все нямане и все е на зор).
Единствено и само виждам като шанс,ние сами или по-точно казано всеки сам,да си търси пазар в чужбина,но това далеч не е толкова проста и лесна задача.
Аржентинския мед е възможно най-долнопробния на пазара, дори Китайския е с по-добри показатели. Тук не става въпрос "кой мед е по-истински", а факта че Аржентинския мед отключва и влошава алергии - от здравословна гледна точка не е добър за консумиране.Цитат:
Първоначално публикувано от ттитто
През 2009 Аржентинския мед струваше точно 1 евро заедно с транспортните разходи до Бг и митата му.
Затова нека да оставим тоя вид мед на страна. Прекупвачите не са будали, ако можеха да съществуват само с Аржентинския мед (като по-евтин от българския), нямаше да обикалят като чакали из цялата страна.
Незнам дали тук е мястото за поста ми, но ще споделя с вас,че току що ми се обади търговец от Видинско и ми предлага 4.50лв. за килограм акация. А той определено дава най - ниска цена! Което ме навежда на мисълта,че старта на другите може и да е "дай боже" 5 левов! Успех на всички!
Дано да си прав. Мен лично не ме вълнува цената на едро, но за хората, които се издържат от пчеларстео е много важно. А това неминуемо ще се отрази и на цените на дребно. Само не се поддавайте на провокации от страна на търговците.
Колеги, аз ви предлагам да изчакате с продажбите! Разбира се, който може да чака!Цитат:
Първоначално публикувано от ivandespotov
При нас миналата седмица са предлагали 4.50 за рапичен мед, но нашите хора не са го дали! Убеден съм, че цената тази година ще бъде по-висока! Ако "устискате" до края на сезона, без да давате меда си - най-вероятно е да спечелите! Вероятността цената му да е по-ниска от миналата година е нищожна! Моят съвет е да изчакате и да не продавате!!!
П.С. Медът, който извадих в неделя(30.05.) от вчера "тръгна" на дребно по 8 лв./кг., въпреки, че на пазара продават миналогодишен мед по 6 лв./кг.
Разбира се че няма да го дам,просто споделям с всички това което разбрах!
И азе имам няколко оферти,ма специално за акация не съм питал,защото така хубаво се застъпи при мен с рапицата,че със сигурност не а чиста акация - не съм я вадил още де,събота-неделя,ако даде време,че е на днес па цял ден вали и гърми деба.
Та от рамкомерс (Масларево) - 3,70 (не искат проби)
Гърка - има един грък дека обикаля миналата ( и до колкото съм чувал и по-миналата година,ма фирма ич го не знам има ли,нема ли) 4,20 (със проби)
Апитрейд (Пловдив) - 4,00 (за пробите на първи разговор мисля,че може да се мине и без тях)
Очаквам включване и от Ловеч - има там един Мартин (фирмата не я знам),за пробите очаквам да мине без тях,ма цена няма обявена още,очаква се всеки момент.
Пак повтарям това са цени за рапица (или да го кажем изобщо за мед),конкретно за акация никъде не съм питал.
п.п.тази на 4,50 рапица звучи идеално - къде това? По-висока цена не го вярвам да стане,специално за рапица,за другите не знам - миналата година едва успях да я дам на 3,40.
----------------------
Юрка дай ги тези постове в отделна тема,в която да споделяме само цени,какво ще кажеш,а?
Здравейте колеги искам да попитам някои има ли реална представа колко изкупуват пчелният мед ,че на мен ми казаха нещо за 3,80 3,70 а за толкова пари ако си дадем меда си е самоубиство то миналата година беше на 4,20 а аз си мислех че тази ще е поне 4,50 някой ако знае ще съм му благодарен да каже
Годината се очертава медна...това значи че щом има количества цената пада....не бързай да продаваш меда....според мен не бива да се вярва че ще намерим пазар на едро на цена над 4 лв,но знае ли човек....може пък да се случи и чудо?!?
Очертава се трънки - търговците много добре знаят каква се очертава и за това звънят от рано.
п.п.ма дали ще се дигне цената - мога само да гадая!!!
Като се очертава да е медна, дайте да го даваме на 2лв, а next_mad; !?Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Къде съм писал да го даваме по 2 лева nono; ....просто ви предпазвам от сънуване на розови сънища.....ако някой произвежда 5,50 или 100 кг мед годишно може да си го продава и по 20 лв буркана ако има кой да му го купи....аз говоря за цени на едро на които продаваме ние произвеждащите по над 1 000 кг годишно.....така че много моля без репчене и популистки лозунги!!!
Гледам на пазара- 5 лв. килограма , рапица. Не знам как я мислят тези хора...
Колеги пчелари да не се заблуждава ме цената на нашият чист български пчелен мед е много по висока от тези 4 лева за килограм и ви призовавам ако можете не продавайте вашата стока за под тези 4 лева колкото и малко мед да имате. Не бъдете доволни на това което прекупвачите ни дават колкото да не умрем от глад трябва да си държим на стоката защото тя качествена и се цени по целият свят но под друг етикет.(за жалост)
На всеки е ясно, че цената меда се формира от много фактори.
Затова вместо да спорим дали е висока или ниска по-добре да пускаме само сухи факти.
В момента има ли някой, който дава изкупна цена на меда(без акация) над 4лв?
п.п. според мен цените на различните видове мед ще се задържат(за жалост), както миналата година , което е по-малкото зло.
то ако цената на едро е 4 лв пак добре....
днес баща ми докато е купувал основи в магазина чул как магазинера казал на някакъв друг човек в магазина че някакъв гърк ли арабин ли знам ли го къв е му предлагал 7 лв на кг акациев мед. а той му казал че под 7.50 не го давал. и оня му отговорил че ще помисли и ще му каже. медът бил 2 тона.магазина е в берковица
Това е полезна информация. Дано да е истина.Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
казвам какво е чул дъртия, няма за цел да ме лъже собствения баща/ колкото до другото всеки е свободен да прави съчинение по картинка ама не вярвам този човек да е излъгал и тои. защото и тои е на бая напреднала възраст на дядо ми на годините е някъде, и не вярвам да седне да говори врели некипели. на всичко отгоре и продава в магазина даже мисля че е и негов но не съм сигурен.абе паживйом и увидим....Цитат:
Първоначално публикувано от Angel_A
Колега,
Изобщо не поставям под съмнение, че си написал това което си чул. Но както си написал в края по-нататък ще видим. Лично аз бих се радвал най-накрая и пчеларският труд (който не малко) да бъде достойно оценен. А иначе докато реално някой не сключи сделка на такива цени да не стане като с компютрите и компотите. Успех.
Във Търново ни предлагат 4,50 лв/кг без значение от вида,но ..... а е нещо става тази година с търговците.Всичките хем търсят,хем мънкат едни - защото този в търново,така почна ма после продължи,ама колко е меда,ама вие от къде сте,ама тенекиите какви били,трябвало на място,а е едни приказки дето и аз не мога да определя,давали ги тези пари или не.
А примерно един от Ловеч,звъни ма на пожар - на всички колеги в околията е звънял,разпитвал и предлагал,следното .. дословно както и на мен ми го каза,както и колегите ми потвърдиха,че и при тях така,та "а е ако кажеш е сега веднага идвам и нали си мой човек 3,80 ти броя на ръка",което е супер непривична приказка за него и някак си звучеше на зор,ама със това "мой човек" ма приби,та и за него не мога да кажа нищо конкретно като цена и той мънка едни неориентирани такива и аз не знам как да кажа,едни налучквания,като че ли прави.
За вас не знам колеги,но тука в района,масово сме се разбрали да не даваме за сега нищо,освен ако не изпадне конкретна,ясна цена от рода на 4,50лв/кг на ръка (или около тези пари) - не видяхме смисъл да бързаме,нямаме и някой сред нас да е закъсал за нещо спешно,та то така или инак на 3,80-4,00 лв до края на годината е ясно,че със сигурност ще се вземат,но поне да пробваме малко отгоре.
Успех и наистина се надявам да споделяте начесто информация.
Уау .... Александров,не е ли много високо летвата над 5лв.,това е наистина много,дали е реално,дали не се прекалява малко.
Питам те баш,защото поне знам,че си трезвомислещ и много добре преценяващ реалната обстановка човек - не че не искам да отстоявам тези цени,тези стойности,аз лично съм див човек и така мога да стисна зъби,че наистина да не го дам под тези пари,но като се огледам в ситуацията,за момента обстоятелствата така ги виждам,че размишлявам м/у 4,00 до 4,80 максимум 5лв,но за по-нагоре дори не съм си и МЕЧТАЛ (нарочно подчертано - психологичния момент),камо ли да го помисля.
Нямам си на идея как може наистина да се получи по-мащабно единомислие поне по-този въпрос и наистина да отстоим тези цени? :(
Ами крайно време е да направим нещо сами, а не само да мрънкаме и да се оплакваме, че този или онзи ни е виновен.
Условията за пчеларстване в различните райони на страната са различни, което се отразява и на себестойноста на произведената продукция. За това ви предлагам тук да определим допустими цени, според сорта и региона на производство и да ги отстояваме. Това, че 2,3,5-ма може да се поддадът на търговските провокации, не е голям проблем, стига останалите да не го направят. Не забравяйте, че повечето от "преработвателните" цехове на търговците, са направени с кредити. А те трябва да се връщат, иначе банките ще ги притиснат.
Сега е момента да си извоюваме достойна цена, за получените жила!
Не забравяйте,че от миналата година плащаме и данък на меда,колеги.
tongueout; Че кой знае колко съм добил?
Не го забравяме Сузи, не трябваше да го има но като сме поставени на колене ще търпим и мисля поносимо ще търпим.Миналата година платих 600 лева на НАП! Няма да правя равносметка колко са ми приходите, сами можете да се сетите!
Коста за момента не мога да продам 3000кг на дребно!!!!Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Борка, напълно съм съгласен с теб. Мога също така да кажа, че хора, като мен с до 10 кошера неса и няма как да бъдем фактор, при отределянето на цените на едро. Да не мислите, че родните търговци, сами си реализират меда на вън? Просто го дават на следващия по веригата. Крайно време е българския пчелар, да проумее, че трябва да се кооперира с колеги (за да могат да предложат исканите количества) и да търси директен контакт с крайния дистрибутор. Така печалбата, ще остава за него, а не за всичките посредници по веригата. Не е лесно да се постигне всичко това, но не и невъзможно.
Отдъхвам си вече.Щом чета тези редове.И постове де.Ще си призная,че миналата година имах възможността да поема част от продукцията на някой колега.Да, имаше пазар.И то на висока цена.Но се страхувам да не би това, което ще предложа за мое, да не отговаря на истината.Не посмях да поискам партньорство.За да го направя, трябва да имам пълно доверие на колегата.А това не се постига с приказки отдалече.А със срещи и приятелско отношение.Ние не се показваме по-далече от монитора.Надявах се на Плевен да срещна повечето форумци.Но не стана така.Все пак личните впечатления са най-важни.Важни за бъдещото партньорство.Борислав е написал рецептата.И тя ни е прожектирана много време от други картели .Те няма да се минат в нещо.Суровината я притежаваме ние.Ако не стане при мен ,ще пратя търговеца при някой от вас.И като се увери ,че няма как,накъде --влиза в кръговрата на неизбежността.А търговците искат и то много ,да печелят.Иначе няма напредък.Пари се обръщат в оборот.
Но си мисля,че може да се пръкне някой Юда.
Колеги,
Като чета постовете във форума изключително много се надявам да направите това което пишете. От опит в други браншове знам, че големите вериги и преработватели предлагат на крайният потребител стоката със 100% надценка (мога да дам доста примери) спрямо покупната цена от първият производител. На фона на тези данни лесно можете да си направите сметката за колко да си продадете меда. Например в ЛИДЪЛ меда (букет произведен за тях в Германия) е 10.90 лева/кг следователно спокойно можете да искате 5.40 лева/кг (хайде да не бъдем максималисти, но в никакъв случай под 5.00 лв/кг), по аналогия спокойно можете да си изчислите колко пари да искате за останалите видове мед.Нещо повече на пазарите в Пловдив масово хубавият (истински неподправен) мед се търгува 10-12 лв/кг. това също е някъв критерий за онези % за които Ви говорих по-горе. Успех.
да познато,аз ти разказвах как преди 7 години като ни лепнаха на два лева мед и захвърлих,и кошери,и пчели,и всичко,и се хванах на работа.От 160 семейства тогава едвам 8000лв оборот,като ударих калема и се хванах за главата - толкова бачкане,толкова блъскане,разходи,рискове и накрая едвам докарвам минимална заплата и що,че по-добре да ида некъдеи да си барам дедовия и па ще земам тези пари.Така и направих - 4-5 години може да се каже,че моите пчели си караха изцяло по природните закони,само фърлам магазини и вада мед,каквото остане живо остане,нема лекарства,нема подхранване,нема нищо.Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
И дори в момента открито съм заявявал,че във този отрасъл бъдеще няма,поне аз не го виждам - споделял съм ти вече на теб конкретно,че имам тука още малко материал,имам си разни идеи кое как да стане,сглабям е тази година,зареждам (уви ще отнеме повече време от предвиденото заради мора,който ме засегна) и ще развивам повече,само и единствено,ако видя реален напредък на отрасъла,инак дори и в момента си го мисля,защо ли се занимавам,а не продам всичко.
Сега по темата - днес приказвах повечко време със един предприемач.Така да се каже,се познавам със човека от време оно и винаги сме били във много добри отношения - няма да седна сега да го защитавам или нещо подобно,защото и той една мижитурка като мене,дето си го подхвърлят както си искат,това го казвам,за да е ясно,че колкото и добри желания да има човека,не може да ми даде хубава цена,защото той е просто само предприемач,нито е търговец,нито е разпространител,просто никой,ходи рови блъска,търси,но бедняк и той.Но винаги ми е говорил открито кое как е в момента на пазара.
Та каза човека,че прави впечатление на всички търговци,че пчеларите не се натискат да продават мед - в обща сметка,успяват да купят,само от разни закъсали хора,инак всеки колега във момента,в цялата страна е стиснал яката.
Причините да почнат от толкова рано тази година,са точно съмненията,които изразих по-горе и които ти също потвърди,а именно - казах аз още в първите си постове във синия форум,че има много,ама много пострадали колеги от изчезването,ма си мълчат и че това няма как да бъде скрито,крият го от себе си не от мен,защото точно като дойде момента със търговците и ще им лъснат тъпите лъжи.Страшно много народ е засегнат,ама страшно и е пълна лъжа и измама,че тази година има мед - мед няма,защото няма пчелни семейства.Тези спекулативни стЪКмистики,дето ги чета,че не знам си колко са се увеличи семействата,не знам си колко медодобива,са пълни измишльотини,сътворени от платени медии,през съботно-неделните им почивки.
Мед тази година няма,едно заради изчезването,второ уви явно тази година може би бием рекордите по смъртност от опръсквания ..... това просто нямам думи.И трето не малко от новоизлюпените покрай програмите "пчелари" са им лъснали задниците тази година,та са клекнали и те,щото нали то пчеларството проста работа - слагаш питите,они си бачкат,а ти сал от едно кранче долу точиш.
И така да се каже,взело е да им припарва на дупетата - както и си мислех,както и предположих.Относно стойностите,които гоните не знам дали наистина са достижими в тази година,но един консенсус,5лв. но за всичкия мед без значение акация,рапица,липа и т.н. са наистина,наистина реални.
Ако така успеем да проявим по-масово,по-мащабно едномислие и инат,виждам как търгашите,са притиснати и нема къде да ходят - но това зависи този път от нас си,защото да знаете,тази година търговците се сдоговарят от сега по между си.
Тази година имаме шанс - и колкото да не ни се вярва,но можем да използваме във момента всички беди които ни се случиха,а и уви продължават да ни се случват,да ги използваме във наша полза,звучи парадоксално,но .....
Браво приятели.Като четох горните постове ми стана приятно.Хубаво е да четеш поставе с висока стойност и написани с мисъл.Ако постигнете целите си ще се радвам заедно с вас.Хубаво е че защитавате правата си на производители.Успехи.
някой го каза по горе, не се подаваите. ако трябва наистина варете на ракия и пак ще си вземете парите. евала за тези думи. не може като пия чай да ми искат по 20 стотинки за 4 грама мед, а на вас да изкупуват меда за 3-4 лева на кг. смешно е, и тъжно същевременно.
:D Дори за миг не съм си помислял,че точно па ти ще се откажеш от занаята - но дадох пример със себе си,за да е ясно,че това което казваш всъщност далеч не са празни думи и са достатъчен довод,да се откажат пред очите ми пчелари,които определено по мое мнение бяха добри практици,а и не малко от тях мои набори,което според мен е още по-лошо за отрасъла.
(относно бъдещето си много прав и наистина бях изненадан - но в случай на обществена изява,бъдеще няма и така ще го говоря все още!!!па който иска нека пробва да ми докаже спекулата във този ми лозунг ... освен ти де )
Това със данъка лично и мен ме съмнява,че ще бъде тънката особенност,която сега търговците умело ще използват,защото именно някои хора много арно им става,като така им се внуши чувството за хитрост и как са успели да надцакат било то системата или колегията т.е.възползват се от плиткоумието и липсата на далновидност при по-голямата част от нацията по принцип и в частност и пчеларите.
Не само западняците - човека за който приказвах горе днес ми обади и това същото,което казваш за сърбите,но за румънците.Та в румъния рече,че не можеш да си купиш мед на едро било то 100 кила или 100 тона без дружество,на което вече казвам аз голяма хитрост и мисъл от страна на колегите в румъния.Дори -естествено има изключения от правилото предполагам,но дори не знаеш,точно чий мед купуваш т.е.купуваш мед от дружеството,което съставляваме примерно целия форум,но на кого меда точно си купил не знаеш.
И сега се замислих - добре де,аз понеже слабо се интересувам признавам си,но на мен защо ми се струва,че има една генерална грешка във начина по-който правим съюзите във България.Всичките ни съюзи,сдружения и организации на производители,са по региони,защо е така - аз тука в моя регион едва ли има 5-т човека,със които бих се включил във едно такова начинание.Не може ли да се създаде такъв съюз на пчелари без значение местожителството им - това според мен,макар и по-сложно и предполагам изискващо повече средства,е много по-рентабилно,защото ще се гради точно на интереси и ще има повечко доверие м/у членовете ... не знам питам,но ето и ти сам казваш,половината са измекяри и няма причина да не ти вярвам,защото същото е и при мен,и при много други колеги из страната.
А за сърбите да питам - вярно ли е,че над 50% от добивите на мед във сърбия се усвояват на вътрешния пазар,някой може ли да го потвърди това?
Да именно - и аз така ми рече предприемача,за който пиша в тази тема,че сърбите имали много по-атрактивна цена на меда от нас и онова което спомена Александров,сърбите докарват много ниска себестойност на продукцията си .... ама така е,където хората се организирват,за да си защитават и РАЗВИВАТ интересите си,се виждат резултатите и по-професионалното ниво и подход във работата.
Колеги,
Позволявам си да Ви дам информация която взех от друг форум (предполагам, че колегата който я е публикувал няма да се сърди) специално за Сърбия.
Цитат:
За Сърбия мога да ти кажа, приет закон за минимална изкупна цена: 6 лева монофлора, 5 лева полифлора!! Иначе ги плюем комшиите,че били такива, онакива!!!
Край на цитата.
Това е публикувано на 28.05.2011 г. от уважаван от мен колега на когото имам голямо доверие. Успех.
До колкото знам почти 99% от сръбския мед се реализира в страната. Сърбите не изнасят пчелен мед. Това не мога да го твърдя, но инфото ми е такова.
а бе аз посмалих на 50%,защото е на видиш ли как дори на 50% хората ми казват,че приказвам глупости - а наистина това,което ми каза човека,е че всичкия мед произведен от сърбите,се успоява на вътрешния пазар .... сега кое,как,що няма как да коментирам,защото само това знам,но съм склонен да вярвам на тези думи.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
п.п.а себестойноста на нашия мед - признавам не съм сядал да го смятам,но при всички положения е минимум 2лв.,ама минимум,така че и за това съм напълно съгласен със Александров.
Ами тогава да членуваме в Сръбския съюз и да си превозваме меда там. Борка, можеш ли да провериш дали има такава възможност, че не им знам форума?
Колега,
По отношение на рапицата можеш да си 100% сигурен, че е ГМО култура. Рапица която да не е ГМО няма. За другите видове земеделски култури също имам някакви съмнения, но не съм сигурен. Успех.
Колега,
Ако сте обърнали внимание постовете си ги завършвам по този начин (с пожелания за успех). Успехът може да бъде всякъкъв (повече мед, по висока изкупна цена, някаква друга придобивка, радост в семейството и т.н. и т.н.). Според мен трябва да гледаме напред и да се радваме на живота макар в последно време да няма много такива поводи за радост, но въпреки това дори най-дребното една усмивка би била повод да бъдем малко по-щасливи и добри. Това е пожелание за добруването на всеки от нас и всеки да си го разбира по своему. Успех.
п.п. Преди години (за разлика от сега) сутрин като тръгнех за работа всеки срешнат познат ти пожелаваше "Добро утро", по-късно през деня "Добър ден", а сега всеки те гледа на криво и нищо. Ами как да е добър деня след като никой не ти го е пожелал ?
Ангеле, нарушавам правилата ама не мога да се сдържа и за последното ти изказване те поздравявам !
Абсолютно вярно е....Сърбите са патриоти и когато става дума да се удари едно рамо на родната им икономика нямат равни на себе си....Пък и си нямат Бойко и “Дянков да им измислят такива тъпи данъци както е у нас...Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Колеги, миналата есен /2010г/ ходих на изложението в Ташмайдан - Белград-Сърбия, говорих с пчелари продаващи по сергиите, имаше хора с по 200-300 кошера, Цената , на която продаваха на дребно беше от 8-10лв за 900гр буркан, до 15лв за по-специфичните медове. На едро казаха, че им го купуват по 2 евро - букет. Имаше един с 300 кошера изнасяше за Италия в големи бидони,показа цяло албумче със снимки, видях и бидоните, но не ми каза цена, но все пак и той беше застанал там и продаваше бурканчета. Но восък и прополис там са 2 пъти по-скъпи от БГ - за изкупуване говоря.
В Сърбия подхранват много през пролетта със захар и други такива, защото гонят акацията, много са подвижни пчелини.
Това дали са приели закон за минимална цена в Сърбия ме съмнява - в БГ , а и в Европа това се счита за нелоялна конкуренция, пределни цени - да, но минимални няма как, става картел и е подсъдно.
За себестойност говорите тук, така е, но и за добив говорете, трябва над 30-40кг от кошер да гоните иначе няма как да стане, ее зависи от района, но така е, иначе и в БГ щеше да садим банани, но не е районът за тях. Поздрави.
И какво очаквате от нашите сдружения, то само двете вестничета като видите какво пишат - особено последния блой на ПиК, този форум е по-ценен от него, но сме абонати и няма как.
днес доиде една жена да и дам мед.пита ме колко ми дължи казах и 7 лв, дадох и 1 кг акациев. а тая ми се скара че навсякъде бил по 5-6 как можело такова нещо.аз и казах че и го подарявам и не искам пари, тая ме изгледа и си тръга, не взе меда въпреки че казах че и го подарявам.
Колега Gillan,
Къде е това "навсякъде по 5-6 лева"? В Пловдив масово по пазарите е 8-9 лв/кг букет и 10 лв/кг. за акация и мана (говоря за хубав мед). Успех.
Вчера на Женския пазар в София беше 6.50, пишеше реколта 2011.
Гилян, сложно нещо е цената, на която да продадеш, зависи в кой град/село/, зависи от вкусовите предпочитания на клиента, зависи на пазара ли си, от вкъщи ли. При мен на пазара е 6.50 за винтов буркан, аз от вкъщи го продавам за 6.00 ,но искам и буркан, без значение акация, липа, слънчоглед, а рапица почти не искат ,него го давам го на едро по 4лв.Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
За подхранването - до миналата година захарта беше 1.20-1.30, много хора хранеха и по време на медосбора - злоупотребяват, явно им го купуват.
За колегата с 20кг, важна е местността, силата на пчелите и тн, 30-40-50кг според годината не са преблем някъде без никаква захар по време на медосбора.
Да бе съгласих се. На някои места го наливат на мегданските чешми. :D Пък после се чудите защо не ви дават повече от 5-6 лева. Ами защото хората вече се усещат за шмекериите на някои добри наши колеги.Цитат:
Първоначално публикувано от vito456
Ами Гилъне не се прави така бе баце,как няма да си иде жената - трябвало е да и дадеш бурканЯ със мед без пари,че да и донадиш на нея още 4лв.,да се извиниш,да помолиш за прошка и да обещаеш,че следващия път като я видиш,ще я почерпиш.
Възхищавал съм се на наглоста на някои хора - може да стигне до +безкрайност.
тук в селото другите го продават за 7 или 8 зависи кой го продава. аз и го дадох с мой буркан даже, колкото до качеството си е само от акация. захар съм и давал още в наалото, по време на паша за мен е абсурдно да хи храня със захар.до колкото знам захарта колкото и помаа толкова и изтощава пчелите
при мене е още по-зле.....буркан от компот върви 6 лв и ако вдигнеш цената просто никой не взема....
В тази беднотия,ще почнем да се радваме,ако изобщо някой купува - реално при мен едва ли има повече от двама-трима човека от региона и то все комшии,които да си купуват мед,всичкия който реализирвам на дребно се изкупува от хора от големите градове и то предимно София.
акация 21,80 в кауфланд
някакъф букет 18лв за кг
Хубаво ги вижте тези цени. А вие продължавайте да го продавате по 6-7 лева.Цитат:
Първоначално публикувано от сезгин
Аз лично скоро няма да им клекна на прекупвачите-имам още около 100 тенекии празни-да си стои меда!!!Наскоро с една фирма от Раковски за 10 стотинки на кг. развалих пазарлъка но не съжалявам .Ще дойде време меда да се изчерпи и тогава аз ще диктувам цената ,имам си и други пера от което се изхранвам така че мога да чакам мнооого по-добри оферти.Днес сипах 2 тенекии рапица в бидоните с джибрите,ако закъснеят да търсят другаде :DЦитат:
Първоначално публикувано от ahilis
[quote="ahilis"]Хубаво ги вижте тези цени. А вие продължавайте да го продавате по 6-7 лева.[/quoteЦитат:
Първоначално публикувано от сезгин
[quote="vito456"]Знам че е много трудно колега и аз самия не ям мед-признавам че понякога си облизвам пръстите при центрофугиране и то единствено за да видя качествата му но това не означва че след като няма голямо търсене трябва да се съгласиш на каквато и да е цена .Ми то тогава да си ги продадем кошерите барабар с пчелите и да спечелим повече отколкото продукцията ни за две-три години.Остава другия вариант ,да си защитаваме труда и потта или в крайна сметка да оставим тази ниша на прекупвачите -те да си гледат пчели ,да вадят продукция и да печелят.И да си пишат мненията тука.Какво ще кажеш?Цитат:
Колеги аз си продавам меда по 7лв.за кг.в София и Берковица ,за сега имам добър пазар на дребно само дето ми писна да мия буркани втора ръка,но цената си заслужава,никга няма да си продам меда по 4-5лв.дори и на едро, тази цена е подигравка с труда ни.
В София цената на меда 7 лева? Не може да бъде!?Цитат:
Първоначално публикувано от Lazrov
Колега меда на женския пазар върви по 6-7лв.,а работата ми е на 300м. от него,аз си продавам меда на колеги на които ако го продавам по-скъпо ще идат да си вземат мед от пазара,а какво да направя ,че има колеги които си дават меда в буркани по 5лв. на търговците на пазара.А в специализираните магъзини за мед и по другите пазари върви м/у 8-10лв.Цитат:
Днес проверих в руския форум как върви цената на меда при тях.Ето оригиналният текст:
У нас в этом году меда хоть ванную наливай и купайся. По городу скупили всю тару, некоторые уже думали и правда в ванные мед заливать. Подсолнечник продаем по 700 рублей 3 литра а разнотравье по 900 рублей 3 литра
В небуквален превод:Въпреки голямото количество,което е толкова,че можем даже да се къпем с меда,всички количества бяха изкупени на цени:слънчоглед 700 рубли за 3 кг и букет 900 рубли за 3 кг.
Това прави съответно 10.85лв за слънчогледа и 13.95лв за букет.Коментара е излишен.
3л.мед е равен на 4кг,но цената си остава отлична.
А как ще се отрази аварията в АЕЦ Фукушима 1
Малко по-точен превод :
" При нас тази година с мед ако искаш ваната си пълни и се къпи . По градовете изкупиха всичкия амбалаж , някои вече мислят и наистина във ваните да си наливат меда . Слънчогледовия го продаваме по 700 рубли 3 литра а полифлорния по 900 рубли 3 литра. "
Курс на БНБ 100 рубли / 4.65 лева
Буци, за коя област иде реч ?
Не е лошо да се коментират тия новини за да видим къде са те къде сме ние. Всъщност , заплатите и пенсиите им отдавна са по-големи от нашите, не съм им гледал количествата за миналата и за тая година , но ще се поразровя.
Рапицата я продават на едро на 4 евро като това е най-ниската цена.
Извадката е за Воронежка област,но прави впечатление,че цените са масово около/с малки отклонения/цитираните по-горе.Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
при цена на едро под 4 лв няма математика -разходите двойни а приходите намаляващи-унищожават отрасала
Буквално! При цена на захарта в другите страни 1.40 1.50 лв.
В кои страни захарта е 1.40? Съседни ли са? Чух, че в Гърция захарта е с около 50 ст по-евтина от тук. Дали е вярно?
Колега,
Цената на захарта в Гърция преди месец беще 0.85 EURO за кг. в търговската мрежа. Успех.
п.п. В момента е 0.98 EURO виж линка.
http://translate.google.bg/translate...%26prmd%3Divns
от новините на сайта- "Пчеларите бързо да продават меда от новата реколта заради падащите изкупни цени.
Това посъветва браншовиците председателят на управителния съвет на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов.
Той коментира пред журналисти в Добрич, че изкупната кампания това лято е започнала при цена 4.20 лева за килограм, но търговците вече дават по 3.60 лева."
Ако това го беше казал г-н Драганов изтъквайки "изобилната реколта от мед в Африка и Нова Зеландия на Манука мед", би било в реда на играта, но когато един от много-о-о-о-о-ото управители на пчеларите се явава "гробокопач" на отрасъла не мога да го приема!?!?!
При статистическо поскъпване на храните с над 40% ,а на захарта над 75% за какъв спад може да става дума!!!
А ако попитат за изкупната цена на меда един бивш премиер предполагам ще ВИ каже от TV екрана-" За бога братя не продавайте!!!" :D
Не само пред журналисти, но и пред събралите се пчелари.
Да си коментира зазимяването на пчелите, колко е полезен меда и как опрашват пчелите земеделските култури за да има живот на земята! Кире ,ти за изкупната цена на меда си ще я чуеш и договориш с търговеца, той реално и ще ти я плати, а не пчеларският съюз! Досега не съм срещал в пресата шефове на браншовите зърнопроизводителите да коментират например цената на слънчогледа и да се "пришпорват" другите зъртопроизводители да продават, че би била падала! Всеки си има глава и да мисли- ами ако цената на меда се повиши -тогава пък сигурно ще започне да хвали родолюбивите медозаготвители, които помагат на бедните пчелари? Но, може би и на журналистите им са все пари в главата, та затова все за пари пишат?
Този идиот с това си изказване съсипа труда на много хора. Но нещата започнаха да се нареждат. Кой е г-н михайлов (умишлено го пиша с малка буква, голямата просто не му подхожда), че да прави такива изказвания. Председател на пчеларски съюз уж на пчеларите производители би трябвало да лобира за повишаване на изкупните цени на продукцията и да търси начини да защити интересите на пчеларя, а не на търговеца. Въпросния господин, обаче лобира точно за търговеца. Защо ли?Ако се върнем година назад във времето, когато излезе проектонаредбата за директните продажби и когато направихме писмо до МЗХ господина умишлено го задържа за да изтече 10 дневния срок преди обнародването му и чак тогава и то под огромен натиск го изпрати и то само до МЗХ, но не и до останалите институции и медиите каквото беше решението на УС на съюза(решил, че не е целесъобразно). Тази наредба в този си вид създаде изкуствен монопол на шепа търговци, и създаде условие за срив в изкупните цени на меда. Като се добави и факта, че кризата удари и един от най-големите пазари на български мед Гръцкия, нещата си дойдоха на мястото. Родните тарикати доволно потриват ръчички и няма да се учудя ако скоро смъкнат още повече изкупната цена.
Като проследявам събитията и като имам предвид, че въпросния господин е част от "Нектаркооп" и че самия той има тридесетина семейства и него пазара на едро го интересува повече като търговец, в действията му има резон. Той лобира за собствените си интереси, а не за обществените, каквато би трябвало да бъде задачата на един председател.
Не е за пренебрегване и факта, че михайлов бе троянския кон в СБП. Той не е от хората, чиято рожба е тази организация. Той се включи не знам как на един по късен етап и веднага се зае със съсипването и. Още при учредяването опорочи нещата, като беше довел със себе си достатъчно верни кучета, че да му се гарантира избирането за председател.В един момент обаче се оказа, че хората пожелали да станат учредители се оказаха повече от колкото той беше предвидил и веднага се предприеха мерки ненужните да бъдат отстранени - да не бъдат допуснати до събранието. По същия начин се постъпи и на общото събрание. В последния момент се приеха една камара нови членове (послушници или даже платени), които да гарантират избора му за председател и когато дори и това се оказа недостатъчно се включи и протежето му Челебиева, която фалшифицира резултатите от вота и заедно с няколко от верните кучета не позволиха да се повтори гласуването за да се отчете истинския резултат. Тези протежета дори имаха наглостта да ни кажат право в очите, че тук има засегнати сериозни интереси и няма смисъл да се напъваме. Чии са тези интереси вече добре разбрахме. Какви са задачите които са поставили на михайлов неговите покровители. Основно да не се нарушава статуквото. Търговците да си ни въртят на пръста както си искат, Ганчо и компания да си въртят програмите. Когато Ганчо се появи някъде михайлов се скрива в миша дупка. Когато трябваше да се внесат предложенията на съюза В МЗХ относно три годишната програма, които бяха в ущърб на Ганчо михайлов ги скри в бюрото си и отиде да чете уж лекции някъде, на един беше казал, че е в Сърбия, на други в Трявна, на трети в Берковица, а в същност се оказа не беше напускал София.
Та така относно личността на михайлов, който ще остане в историята, като човека съсисипал едно добро начинание на пловдивските пчелари, които замразиха членството си в съюза до оставката на михайлов. Същото сториха и по-голямата част от основателите на съюза, които обявиха михайлов и за персона нон грата на техните мероприятия и дори се отказаха от проектите по мярка А на програмата, защото михайлов е искал комисионни.
ПП Дори и председателя на съюза на преработвателите вчера в интервю за Дарик заяви че и дума не може да става за поевтиняване на крайната цена на меда, заради повишените разходи за производството му, каквото и да означава това.
Колеги букета е на цена 3`80 с данъка идва на 3`55 захарта е 2`20---Е Аз излиза че работя за прекупвачите--не мерси--намалявам бройката и си вадя мед за мен си
Спорд мен колеги г-н Михаилов с това си изказване за цената на меда публично трябва да си подаде оставката като председател БПС ,та какво е това всичко поскъва ,а цената на меда пада ,ако иска Михаилов да си подарява неговия мед,проблема си е негов ,а вие колеги не си продавайте меда на едро по–малко от 5–6лв.,ние трябва да си държим цената ,търговците щът не щът като няма на къде ще плащат,та ние да не сме за подигравка.
А как ще се отрази аварията в АЕЦ Фукушима 1.
Преди април 2011г, китайците пишеха на етикетите на произведените от тях стоки "Произведено в Япония" а сега "Произведено далече от Япония"
Всички видове сдружения, съюзи и т.н работят против редовите им членове\по принцип\ и това го знаят много добре висшестоящите. Принципът е прост: щом има сдружение, то трябва да излъчи представител, а представителят е човек- тоест подлежи на агитация, обработка, корумпиране и т.н. Заключение:тия съюзи\особено в сегашната груба действителност\ са само за ПАРЛАМА, та някои законно да си напълнят гушките.
Бихте ли ми казали на каква цена ще продавате меда?
Цени от порядъка 4.00лв букет (Фирма 1 ), и 4.40лв ( фирма 2) не ми харесват? Съгласен съм да вземат проби за антибиотик ( не третирам).
Ще се радвам на Вашата помощ?
Пробите не са само за антибиотици. Всъщност даже не цената е проблем, а ...липсата и.
И да са ти перфектни пробите цената е пак същата.И да е чиста монофлора цената пак е същата с изключение на акацията и липата(но и за тях дават някакви стотинки горница).Всичко е подигравка.
Колега purkinie в кой район е тази цена 4.40?
Здравейте колеги!
Искам да попитам каква е цената при вас на меда?
Тука в Добрич дават най-много 3.90лв/кг next_mad;
Колега навсякъде е тоя дол дренки.Цитат:
Първоначално публикувано от kjuchukov89
И по 4,50 да е пак я няма математиката , поне тая по която сме учили булшинството.
Цената съвсем друга трябва да е , колегите са коментирали на дълго и нашироко назад във темата.
Вчера и днес във Видин Апимел Раковски вземаха проби и обещават 4.20!!
Колега Деспотов като ви вземат меда тези мошенници от Апимел -моля запитайте ги защо не изкупуват меда от региона и дори от самия Раковски а гонят все Северна България-аз съм наблизо до тях но меда ни се изкупува от Стара Загора -макар че разходите са им по -малки-парадокс но това е.!!
Здравейте.Чета и се мисля как все някой е виновен за цената на меда и никой нищо не прави.Защото само от пчеларство човек не може да се издържа и същото време да инвистира в тях.и на 6 лв на едро да е на 1000кг =6000 разделено на 12м 500лв да се издържаш ли да инвистираш ли ?и това е без труд без разходи без осигоровки ...
Колегите който се издържат само от пчеларство произвеждат повече и не само мед.В никакъв случай не казвам че им е леко.Цитат:
Първоначално публикувано от недялко
Ами като чета не разбирам някой да е доволен от цената независимо каква е ?ще дам само пример искаха да им опрашвам една градина с вишни и череши и даваха по 10лв на кошер ставаше въпрос за 40 кошера .и като си направих сметка трябваше пазач да наема или всеки ден да пътувам 30км в едната посока да си ги пазя ,защото не поемаха ангажимент за тях.за 20дни пазач ми поиска 300лв .транспорта е от мен само гориво .някой замисля ли се как се качват основи ,рамки ,кошери ,горива ,електричество,осигоровки, а меда се е закотвил на 4лв .и затова 90% от пчеларите са пенсионери да не казвам и 95%.само да кажа че съм на 36години и имам над 100 кошера .успех на всички пчелари .
Тая година е голяма суша.
В нашето село,цяло лято не е валяло,чак септември валя малко,направо сме изплашени от природата..
Такава голяма суша не си спомням да е имало,особено като тази година и за късмет,свалят цената на меда..
Всичко се качва,само меда пада,това си го има само в България...
И за капак,сложика и данък на пчеларите с тези 16 стотинки...
Аз моя мед не съм го продал още(12тона),чакам поне 4.50 лв,дано да имам късмет...
Има един грък от Шумен,дава 4.20 но със проби и без договор,вчера му звъня,но копелето не ми дава повече от 4.20,еми ще се чака...
Дано през 2012 да има много дъжд и топлина и цената на меда да тръгне нагоре..
Весели Празници
Да ти кажа, ако не изскочи някой извънреден купувач, не вярвам да получиш тази цена - 4.50лв. Иначе, браво за добива, това от колко броя кошери е?
Моят мед го продавам само на дребно. Акациев и билков по 11лв/кг и смес от рапица и овошки-9лв/кг. Стремя се към максимално високо качество на меда-центрофуга и цедка от неръждавейка, редовна подмяна на старите пити, добро узряване на меда преди центрофугиране, обтелване на рамките с тел от инокс и т.н. След центрофугигане и прецеждане го наливам направо в бурканите. Досега мед в тенекия не съм наливал. На някои мои познати това им се вижда скъпо и се отказват, но качеството си има цена. Макар и по-евтин, рапичния мед върви по-бавно, но като свърши другия, очаквам да тръгне по-бързо.