Първоначално публикувано от Gogo
Значи, аз развивам кошера от отводка на 4 пити. Поставях основи за градеж докато напълня корпуса до 10 пити.
По съвети на по-стар пчелар, трябваше да слагам основи и да ги изваждам щом ги изградят, докато събера 5 изградени пити в склада. Е, аз разширявах с по 2 основи в първия корпус и след 4-5 дни изградение недоизградени в тях майката беше наснясяла - е, как да ги извадя?!.. Успях само 1 празна изградена пита да изкарам.
Та след като напълних първия корпус с 10 пити и 1 изградена в склада, поставих втори копрус в който качих 3 пити с пило от първия и добавих изградената пита от склада и и още 2 рамки с основи.
Така станах със 7 пити в долния корпус и 6 пити в горния.
След5 дни добавих 2 основи в горния.
Като добавя 2 горе, стават 8 горе и 7 долу. Взимам 2те последно изградени отгоре и ги смъквам долу. Така стават 7 горе и 9 долу.
За да изравня бройката, взех още една пита със запечатано пило от долния и я качих в горния. Така се получи 8 пити в долния и 8 в горния.
След седмица ще имам по 10 пити в двата корпуса и ще предстои поставяне на 3-ти.
Имам вероятно два варианта.
Първи - слагам ХР и поставям 3-тия корпус най-отгоре, а на долните им размествам местата.
Втори: - 1-вия става 3-ти, 2-рия става 1-ви, а новия корпус поставям като 2-ри, между тях. Проблемът обаче е, че нямам изградени пити и ако го забия с празни основи не знам как ще им се хареса това.
И от това допълнително разширяване естествено започнаха и допълнителните ми въпроси относно конфигурацията на питите.
Дано съм звучал достатъчно разбираемо.