-
ПРЕГРАДНА ДЪСКА
Задължетелно ли е преградната дъска да опира в дъното плътно.Питам защото съм дал един корпус дъно и капак да ми правят отводка но дъното е дълбоко и разстоянието до входа е по голямо но не си спомням с колко точно.Затова мисля да направя преградна дъска с 3см по дълга от корпуса и отдолу няма да опира плътно.Дали ще е проблем.
-
Направия колкото корпуса - нее проблем !
-
Благодаря ти ,веднага се захващам.
-
мога ли да прикова фазера напряво за готови рамки и по средата фибран и да получа преградна дъска...
-
Да можеш,всички преградни дъски са ми направени така.
-
а това че отдоло стърчи 2-3 см фазера след летвичката не е проблем нали... да не прегризат фазера
-
по добре не слагай фибран, защото като сложиш преградната с фазера към гнездото, и ако се забавиш с разширението, пчелите ще си направят далак от другата страна в празното пространство на дъската. Това ще ти е сигнал, че трябва да разширяваш гнездото. Фибрана го гризат.
-
само да кажа че фибрана е скрит от двете страни с фазер...а къде има размери колко трябва да бъде преградната дъска да видя отдоло колко разстояние се остава, че направихедна плътна и незнам дали е редно така...
-
Плътна можеш да слагаш на семейство, което искаш максимално да стесниш и да затоплиш. За другите семейства не е нужно, защото зад преградната можеш да слагаш стари рамки за дообиране, макар че отгоре пак могат да минават пчелите. Тук както ти е удобно можеш да процедираш. Според мен не е нужно да са плътни.
-
Това са преградните които правя в момента. Пълни са със стиропор и е залепен вътре. Мисля за вариант да се изважда стиропора и да се ползват като вътрешни хранилки. Може би трябва да се направят от пенопвц. Същите ще са удобни и за капани, защото направо се пренасят в кошери, без излишни главоболия. Засега остават само за преградни :) Ето това е предимството на големия сандък :laughing: Кеф ти 1 рамка, кеф ти 12 рамки :) Разширяваш според силата на семейството, а изолацията е перфектна.
https://www.youtube.com/watch?v=lqlH1niaiTk