Здравейте,
Какви са плюсовете и минусите на конструкцията на кошер с первази, добре ли е да има или не?
И моля за разсъждения коя конструкция е по-добра?
Прикачен файл 10599
Прикачен файл 10600
Преглед за печат
Здравейте,
Какви са плюсовете и минусите на конструкцията на кошер с первази, добре ли е да има или не?
И моля за разсъждения коя конструкция е по-добра?
Прикачен файл 10599
Прикачен файл 10600
Забелязва се, че си се постарал върху тези хралупи, ти или дърводелеца. Но да си знаеш, че пчелите няма изобщо да се интересуват дали кошера прилича на хралупа, а още по-малко че е с первази.
Имал съм и двете. Като преглеждам и като стигна до кошер с первази направо ми се присира. То пада едно блъскане, едно трошене, пращене, усукване. Чудя се къде да завра рамкоповдигача, всичко заклеяно с прополис няма разлепване. Пък с тези без первази досега никакви проблеми не съм имал.
Между другото преди много години в Бургас гледах един пчелар как отваря кошер с первази. Отваря отгоре, маха две рамки и с повдигача отвътре го разлепва.
Гледай след 57м. и 20с.
https://www.youtube.com/watch?v=MJ5LMtqw6Rs
Моите са без первази.
П.п. Колкото и да е тъпо.:laughing:
Както каза Костадин Якофов, най-важното е всички те ти кошери да са еднакви. Но ако си начинаещ е точно обратното. Хубаво е да имаш много различни сандъци, за да опознаеш повече начина на работа и да избереш най удобния за теб.
Ми то хралупа без перваз, е...ти и хралупата....
Колега, первазите ти са скапани. Такива са и первазите на снимката в началото на темата, при първия напън ще се разковат и усучат. Моите первази са с размери 20мм на 25мм. Горната външна страна е с фаска а долната вътрешна е с длаб/зъб/, около 5 на 5-6 мм. Захванати са към страниците с лепило и минимум 4 видии с дължина 40мм. като двете са задължително най близко до ъглите. Поставен правилно, от всички страни имаш каналче около 5/5 мм, но и да е мръднал на някъде, винаги има къде да бутнеш повдигача. Хващаш повдигача със скосената част нагоре, буташ докато опре и...повдигаш с лекота и най упорито залепналия корпус.