-
Крилата на пчелите...
Привет! Както вече знаете от скоро се занимавам с пчеларство. Забелязах, че на няколко пъти като преминавам покрай кошера виждам паднали пчели (една до две) - живи, но... не могат да излетят само се лутат напред-назад - ако се закачат за нещо кажи речи веднага падат. Загледах се по-отблизо и видях, че някои от тях са си добре, но имаше и такива, на които крилцата са като прегризани. Това нормално ли е? Т.е. явно пчелата вече е прекалено изхабена от летежа и другите дейности, които извършва или... акар?
-
Ако пчелата не е износена в смисъл по хитиновата и обвивка има космици и е по дребничка значи най вероятно е новоизлюпена пчела в килийката на коя по времето когато е била ларва е имало акари които се хранят с хемолимфата на пчелата и прецакват крилата.Третирал ли си пролетта за акар?
-
Акар. Прочети подробно всичко за акара и вирусите, които той пренася и ще ти се изясни ситуацията.
-
Ами струва ми се, че си изглежда съвсем нормално, просто крилцата са и деформирани. Иначе семейството го купих края на юни - не съм третирал за акар, освен, че бях дал сироп с ментови капки и спирт - ако това може да се каже третиране. Впрочем, ако някой знае природни начини за третиране срещу акари ще съм благодарен, ако сподели. За сега аз знам два варианта - единият е сироп с ментови капки и спирт, а другият е сироп с няколко капки йод. Не помня точната пропорция, но съм я записал, ако случайно някой не знае ще споделя :)
-
Снимки на тези пчели имаш ли? В такива случаи е хубаво да има и снимков материал, защото иначе се получава гадаене. Може да са много причини. Най-болезнената е акара. Ако си стартирал със сборни отводки може крилцата им да са повредени от борба в кошера...
За био методите прочети тази тема, макар че резултатите са спорни:
http://pchelari.com/forum/showthread...8901#post88901
-
Благодаря много Aranis. Нямам снимки, но ако пак видя такива пчелички ще снимам. Иначе купих цяло семейство.
-
Вирус причинен от акара - деформирани крила!
-
Тази снимка е на пчела с навъртяла много летателни часа ако не е така може да е както казват колегите вирус на деформираните криле пренасян от Вароа
http://scientificbeekeeping.com/imag...oldbees1-4.jpg
-
Да, като тази на снимката са. Пак казвам, че само по една най-много до две съм виждал така. Значи това е от многото летене?
Ще ви занимая с още един от многото ми въпроси. Днес имах възможността да видя една пчела (от доста близо) изпаднала от кошера (крилцата и бяха здрави), която вървеше напред-назад и по едно време се спря. Започна да прави нещо с крачетата си сякаш се "чеше". Може би просто се е почиствала, но... все си мисля, че може би има някой и друг акар.
П.С. Изключително много съм благодарен, че ми отговаряте :)
-
[QUOTE=ivan9210;100015]Да, като тази на снимката са. Пак казвам, че само по една най-много до две съм виждал така. Значи това е от многото летене?
Ще ви занимая с още един от многото ми въпроси. Днес имах възможността да видя една пчела (от доста близо) изпаднала от кошера (крилцата и бяха здрави), която вървеше напред-назад и по едно време се спря. Започна да прави нещо с крачетата си сякаш се "чеше". Може би просто се е почиствала, но... все си мисля, че може би има някой и друг акар.
П.С. Изключително много съм благодарен, че ми отговаряте :)[/QUO
Ванко , капките с йод са за нозематоза . След месец и половина , ще направиш и другага дейност.