-
Подмор пред кошерите ?
Здравейте колеги.Днес когато бях на пчелина ми направи впечатление , че пред някои кошери имаше подмор от по 20 - 30 пчели .Когато отворих някои от тях по дъното имаше още толкова .Днес може да се каже,че е първият хубав ден след кратките застудявания и пчелите се облитат масово.Чудя се дали този подмор е от изтощени летни пчели,които са си изживяли живота или причината се крие в акара.
Споделете как е при вас , наблюдава ли се подобно нещо ?
-
3 Прикачен файл(ове)
Прикачен файл 2373Прикачен файл 2374Прикачен файл 2375
Миналата година и тази използвах лентички Варостоп,по 4 броя на нормално семейство и по 3 на слабо.Сложих ги около 20 август,като ги махнах след около 40 дни.Чудя се дали да не третирам с нещо допълнително тези дни.
-
При мен се наблюдава. При почукване звука хич не е жизнен.
-
Какво са 50 - 100 пчели за 1 кошер!?
До скоро гледаха пило (може би още гледат) и това ги изтощава допълнително.
Според мен този подмор е нормален и при мен е така.
-
Взимаш една умряла пчела стискаш я с пръсти така,че отзад да изхвърчи карантията-ако мирише имаш проблем,ако ли не -шапка на тояга.Но най вероятно става въпрос за отпаднали стари пчели.
-
И при мен има умрели и стари и млади пчели,за старите е ясно.По младите не видях да има акар,предполагам че са умряли от застудяването,билиса запечатано пило и са измръзнали.
-
Благодаря за отговорите.И аз се надявам да са просто стари пчели.Това със стискането на умряла пчела не ми е идвало на ум,утре ще го направя.Някои от пчелите които бяха изхвърлени навън все още мърдаха,което не знам има ли някакво значение.
-
Агонизиращи стари пчели, изпаднали от кълбото.
-
И да допълня, сега се появяват умрелите пчели пред кошера, защото както питащия казва, до сега бе студено и просто пчелите бях,а на кълбо и едва днес времето бе удачно да се разходят и почистят сандъка, след повече от десетдневно застудяване.
Големите температурни амплитуди спомагат за това.
-
И при мен ситуациятя е същата.Много умрели и умиращи пчели.Не виждам кърлежи по тях.Като ги смачкам вътрешностите им са кафявожълти без неприятна миризма.Надявам се, че всичко е нормално.