Здравейте, да попитам, запечатват ли маточниците когато е снесено яйце от търтовка? и какво ще излезе ако да?!?
Преглед за печат
Здравейте, да попитам, запечатват ли маточниците когато е снесено яйце от търтовка? и какво ще излезе ако да?!?
Още преди запечатването разбират грешката си и унищожават маточника
Бях сложил прясно пило и те допълнително нанесоха(търтовките) и за това. Второ мнение ще има ли?
Запечатват.
Ако е майка търтовка, има шанс да се справиш, но ако са пчели търтовки - изтръсквай някъде навън и прибирай сандъка. Има още един начин, но той не е хуманен.
Аз вече ги изтръсках(преди 10 дена), останаха има няма 100 пчели, сега не снасят търтеево и чакам един маточник да се излюпи оплодена майка, но има още 2 за който силно се съмнявам да са от оплодено яйце, за това питах дали запечатват, ако е снесла пчела търтовка в маточник. Едно мнение има че запечатват и едно, че не запечатват. Само ако се оплоди нова майка ще си играя да ги съживя иначе нехуманния метод :).
Маточник за който се грижат 100 пчели е обречен, какъвто и да е.
Останаха 100 след като го запечатаха, а и аз семейство от там не искам, най много една майка за напролет да има, ако трябва смяна ;)
Трудно се оправят такива семейства. Те са го запечатали, но дали ще могат да му създадат нужния микроклимат , защото той е много важен за доузряването на майката в маточника. Може и да се получи , защото е топло времето. Но все пак си е играчка и хвърляне на много средства и загуба на време - накрая ще го нападнат, защото е слабо това семейство и пак ще загине, или няма да изкара зимата. 2-3 години си играя да дондуркам разни слаби семейства , правени от разни експерименти и... накрая загиват. А като сметна колко сироп и пило съм им давал. Вече не на слабаците - истината е в работата със силни семейства - с тях пчеларя има по малко работа и ядове.
Аз за това не влагам нищо, само малко прясно пило от което е маточника, и аз си мислех че климатът е нарушен, но днес сутринта забелязах, че се излюпват пчеличките който бяха по рано снесени на питата. И аз не бих се занимавал, но бях прекъснал пчеларството и освен тоя имам още 2 и свободно време, но за отслабване на другите дума да не става.