Да няма италианки наоколо;)
Преглед за печат
Да няма италианки наоколо;)
Миналата година наблюдавах подобно нещо,същото семейство умря до коледа.Бях го уставил на долна,горна прелка и бях махнал големия капак на хранилката и преградната.На какви прелки си ги оставил,дъната какви са с мрежа или плътни?Имали умрели пчели пред кошера.
Няма умрели пчели пред кошера.
Семейството е отводка на 8 рамки в ДБ 10, като в двата края има по една преградна рамка от фибран. Отгоре има надрамъчна табла и днес сутринта махнах хранилката и на нейно място върху таблата сложих фибран 3-ка. Това го направих всъщност и на останалите кошери. Под плодника ми е магазина и отдолу дълбоко дъно с мрежа горе-долу на 1/5-та от дъното. На дълбокото дъно има прелка, като отвора е стеснен на 4-5 см. Има и мишепредпазител. На плодника има и дискова прелка, която е поставена на положение с дупчестия отвор, който е заклеен.
Всъщност преди малко се сетих, че като махах хранилките на кошерите, на едната в последствие забележих, че имаше конденз и е възможно да е точно от този кошер. Странно, в останалите ми кошери всичко е еднакво с изключение на двете преградни дъски от фибран в този, тъй като беше по-слаб.
Ако времето е било тихо и без дъжд, според мен е кражба. До колкото разбирам и Йорданов това има предвид.
Може самия кошер да е намерил нещо за прибиране и трябва да се уточни -облитане или летеж има разлика.
Ходих преди малко пак и само 1-2 пчели лазеха по прелката и периодично се прибираха.
Тихо и без дъжд е времето.
Всъщност не беше много коректно написано от мен в първия пост, че има облитане. От няколко месеца се занимавам с пчели и не съм сигурен кое точно е облитането... до момента съм си мислел, че представлява летеж около самия кошер и кацане на прелката през определено време и след това повторение.
По-скоро обаче си беше летеж т.е. пчелите идваха отнякъде и само 2-3 летяха около кошера. В населеното място има само още един пчелин съставен от 2-3 стари кошера на възрастен човек.
Може да ходя да крадат(гурбет) :) именно от тоя пчелин
А при мен има по десетина пчели умряли на прелките на всички кошери,накакво ли се далжи това?
На 25ти ходих до пчелина да нахраня кучето, направихме снежен човек с детето и преди да си тръгнем отидох да погледна кошерите и от 2 кошера майки на scutellator видях че излетяха 2-3 пчели.
Отидох до колата гледам 3 градуса показва термометъра. Къде отиват в този сняг не знам, преди няколко дена ги погледнах тези кошери и всичко беше нормално имаше на 1 пита запечатано пило и достатъчно мед.
Направило ми е впечатление, че на scutellator пчелите летят при по ниски температури, сутрин започват да работят много по рано от останалите семейства, но се учудих какво търсят в този сняг.
Аз предполагам, че понеже са силни семейства и са полъгани от голямата температура в кошера и излита и след това замръзва и умира.