bow; Благодарности !!! До 2 дни ще направя тази манипулация.Някой ако се сети за нещо специфично нека драсне всяко едно до уточняване ще ми е в полза.
Преглед за печат
bow; Благодарности !!! До 2 дни ще направя тази манипулация.Някой ако се сети за нещо специфично нека драсне всяко едно до уточняване ще ми е в полза.
До по запознатите,интересуваме ако се открие амер.гнилец каква е компенсацията от държавата?
Прикачен файл 1779Снимка на две от първите ми хранилки.
Закупени са от пчеларски магазин, нямаха "инструкция за употреба". Произведени са преди повече от 17 /седемнадесет/ години и ако сме живи и здрави и ако са при мен, няма причина да не изкарат още толкова. Рампата е набраздена от двете страни, преградата /жълтото/ - от едната страна, от другата има подсилващо оребряване и все пак в началото ги тръкнах няколко пъти с домакинско телче. Малкото капаче е прозрачно, големия капак - не, вероятно има защо. Повъртях ги доста и не виждам аз лично за какво мога да се сърдя на конструктора. Ся, ако някой някъде, известен-неизвестен производител, копирал-недокопирал и с мисълта за голямата пачка умишлено или от немарливост си е спестил някоя технологична операцийка, става друг въпроса.
Да, хранилките наистина изглеждат добре направени. Нямат федери и си имат всички необходими оребрявания. Да ти кажа тези хранилки са далече от боклуците, с които се сдобих преди около месец, когато реших да изтествам какво се продава на вътрешния пазар. Определено много копировачи са направили НЕКАДЪРНО КОПИРАНЕ и са влошили първоначалната конструкция. Към днешна дата знам един единствен производител, който прави качествени хранилки. Завода му е в Търново, а фирмата се казваше да не ви излъжа, но май беше Царевец Пласт. На капаците на хранилките на този производител има нарисувано нещо като крепост - това всъщност е Царевец.
Ето го - намерих го:
http://www.tzarevetz.com/products_pc..._inventar.html
Последните 500 хранилки си ги купих от магазина, но изрично поисках да са от този модел на линка. Ами да ви кажа, всичките бяха перфектни. Нямаха федери и всички детайли си пасваха перфектно на мястото. Капаците си щракваха в леглата и заспиваха. Въобще - супер хранилка, но малко по-скъпичка от останалите. Аз си ги купих по 2 лева и ми направиха 5% отстъпка за количество.
Щом тези хранилки ви се виждат хубави не знам как ще ви се сторят турските. Аз ползвам от тях и пластмасата е друга и всичко им е както трябва,а за пасване няма да говорим
Доста нови артикули имат, миналата година бяха с доста по-скромен каталог(на изложението в Добрич имаха щанд - 2013г.), развиват се което е добре. Големите хранилки са интересни, преди няколко седмици намерих едни такива подобни на тавана(може би са от преди няколко десетилетия), и се замислих че не съм мяркал такива на пазара, но ето че има, и опледелено заслужават внимание. Миналата година си купих от стандартните - 0,7 литра. Имаше няколко неизползваемо счупени при транспорта, няколко със счупени ограничители(големият капак не може да седи изправен), и абсолютно всички големи капаци имаха едни люспици, които трябваше да бъдат почистени с нож, за да могат да се затварят. Не съм се занимавал да правя рекламации и връщане, просто му се обадих на човека и ми обеща при следваща поръчка да ми изпрати няколко бройки компенсация, от тогава не съм поръчвал, просто не ми се е налагало да поръчвал, но пък и цената беше почти двойно по-ниска от в пчеларските магазини тъй че не се оплаквам. Просто ми беше интересно още тогава, защо се казват Царевец пласт и имат крепост като емблема, а пратката дойде от Добрич, и сега гледам в сайта им че адреса им е в Добрич.
Молба за отговор от много начинаещ пчелар към запознатите-имам два многокорпусни 10 рамкови кошера от тазгодишни отводки.Вече се разшириха до около девет рамки и предстои поставяне на втори корпус.Разполагам само с рамки с восъчни основи/нямам изградени пити/.Въпроса е да ги поставя всички нови отгоре с корпуса и да не пипам повече,или да ги разместя по някакъв начин шахматно?
Нищо не прави.Сега се мисли вече за свиване . .Но все пак си зависи от района и пашата.Не си зори пчелите а ги щади и подготвяй за зимата.
Прав е колегата , от тук нататък няма за какво да ги юркаш повече. Нека иззимуват а напролет ще си довършат работата