Същата работа върша и аз,но акумулатора на буса е 101Аh.След работа паля и си тръгвам без проблем.
Преглед за печат
Покрай темата, се разрових из интернето ,та ето на какво попаднах.http://www.mashinite.com/offers/view/36632
виж от Динамо Сливен какво ми бяха отговорили
Прикачен файл 8404
Цените втора употреба пак са си по толкова, но в обявата оборотите са грешни. Тези мотори са с по 1100 об/м
Става ли този да го поръчвам.https://www.olx.bg/ad/postoyannotoko...tml#08922c9ab0
Тахогенератора е екстра. Чрез него можеш да регулираш, автоматично оборотите на центрофугата. Аз лично считам това за излишно, защото различния мед, има различна консистенция, а също така тя зависи и от температурата на околната среда. Регулирането на оборотите може да става и ръчно, от устройството, което управлява работата на мотора, още след първоначалното му пускане. След като си завъртиш копчето в положението, което ти е необходимо, оборотите на двигателя не превишават, това което си задал. На практика с копчето ти регулираш напрежението, мотора от своя страна достига до заветните обороти и не ги превишава.
Да знам,така практикуваш ти,за което не успорвам(защото съм невеж) в електрониката.Мен ми трябва мотор да върти 10 ЛР. рамки хордиално.По възможност на 12 и 220в.
И аз не съм толкова вещ в електрониката (дано само ТСЦ не го прочете това) :bigsmile:. Можещ да ползваш колекторен двигател на 220V, такива има в някои перални машини. Колекторните двигатели могат да се регулират. За предпочитане е да имаш захранване 220v, защото инак се оскъпява захранването, а има и други неудачи.
ПП сега видях, че си дописал условието за волтажа
Здравейте.Някой колега ползвал ли е центрофуга на А.Игнатов от Силистра и доволен ли е от нея?
За колегата Недялко :
Здравей,
Според моето скромно мнение най удачният двигател според критерия високо качество и ефективност на ниска цена (всеки иска най доброто) в стил "направи сам" е динамо от москвич модел Г-108
Предимства :
1.Безопасно захранващо напрежение - 12 волта !
2.Голяма мощност и въртящ момент
3.Нормална употреба при захранване с акумулатор ако с
е налага
4.Лесно регулируем поради това, че е четков
и редица други !
Недостатъците са само два :
1.Направа на ремъчна предавка със отношение 1:5, но и тя си има предимства - оттам се увеличава още повече мощността на така или иначе мощен двигател.
2.Трудно се намира вече
До колкото знам трябва и някаква доработка. Имах познат, който преди десетина години си приспособи такъв за центрофугата, но така и не видях какво е направил. И като допълнение това е динамо на москвич 408
И на мен това ми беше вариант, но се намират трудно
Перви тест от 0 да 280 оборота на вала на касетата,задвижването е за центрофуга 24 рамки има и реверс,спретнах го за 2 дни;)
https://www.youtube.com/watch?v=A9IYuTuDrww
Това добре, но пробва ли с натоварване, за да разбереш как се държи електромотора.
Мой познат си прави самоделно задвижване и беше разположил тежести имитиращи пълни рамки в коша на центрофугата. Пробвай!
Колеги някакви отзиви за центрофугата на lyson 900mm радиалната КЛАСИК полуавтомат
За пример -Стохи,.Техтрон,Руски ,Украински,Родно призводство.................
Идеята ми беше да сравним няколко центрофуги със сходни параметри като механика и електроника и тогава да сравняваме цени. По-назад в темата се бях опитал да изброя няколко параметъра за сравнение. Като краен резултат ще се получи една таблица с модели, цени и параметри. така че всеки, като погледне таблицата да намери най-подходящата за неговите нужди. А ние от своя страна да изработим такова управление, което да покрива максимален брой модели и параметри на процеса.
Някой има ли практически опит от въртене на центрофуга с преобразовател от 12 на 220в? Имам предвид тези които се продават за автомобилен аксесоар или да речем ЮПС за парно?
А като нямаш центрофуга има ли начин да си добиеш мед от 2-3 рамки или трябва да търсиш колега пчелар с центрофуга?
Потърси колега наблизо , никой няма да ти откаже .
Ето един начин, ако не е шега - ръчна центробежка https://www.youtube.com/watch?v=vOOQgT8DZ_Q
Струва ми се че не е шега,но е много трудоемко.Има доста клипчета ,но колега пчелар е най-добрия вариянт.Благодаря!
Здравей те ,няма проблем да ползвате преобразовател от 12 на 220в. , но трябва да е съобразена мошноста на центрафугата с инвертора и инвертора да е със синосоидно изходно напрежение
Аз лично бих ползвал бензинов генератор ,за предпочитане е пред акумулатора по ред причини
Ето една импровизирана центрофуга https://www.vbox7.com/play:bd5270109d и внимавай с оборотите по добре да са по ниски иначе ще стане мазало в бидона!:bigsmile:
Помислете над следната дилема - кое е по лесно? Да изправиш една накъдрена жица и да си я докараш на размер с рязане или да я накъдриш с точно желаната форма и докараш на точния размер с удължаване.
Здравейте! Спрял със се на шестрамкова касетъчна центрофуга на Евротом и разпечатващата им машина. Моля за мнение ако някой ги ползва
Здравейте и аз търся мнение за тазиhttp://beesmarket.com/index.php?rout...product_id=548
Здравейте! Спрял съм се на трима производители на центрпфуги: Стохи-04, А. Игнатов и Червен бряг. Кой производител бихте ми препоръчали?
Здравей, аз работя с тази на Ганев от Червен бряг и съм много доволен, върши ми работа и няма механика само един мотор и ремък. С други не съм работил и не знам как е, за това не мога да препоръчам, просто ти казвам при мен как е!
Този уикенд пробвах новата си центрофуга-42 рамкова на Техтрон.
Минуси:
-не се събира тенеке под ниският кран/с два крана е/и са на различна височина.
-Рамките са нестабилни при поставяне и не съм сигурен ,че е възможно поставянето през една/например 21 рамки/.
-Крана е със силиконова гарнитура която е много мека и при затваряне се мачка и иска усилия да се затвори плътно/важно е при препълване на цедката(кофата) да се спре бързо и напълно/.
Плюсове:
-голяма е-42 рамки
-много красива и пипната изработка
-мощен мотор
прецизно регулиране на оборотите и таймер за време
Моята оценка:ако знаех за тези и недостатъци не бих я купил, а бих си взел втора от Червен бряг с резервен мотор/за всеки случай/ и не бих инвестирал 2200 лв за тази.
Не че е лоша,но не очаквах за тези пари да има даже и дребни кусури.
А ,и не се затваря плътно капака и влизат пчели.
Центрофугата от Червен бряг е супер за парите си и я препоръчвам с две ръце/това е за въпроса два поста назад/.
Сърбите правят нещата по-красиви,но пак се прави на балканите.Ние пием гроздова,а те - крушовица.:laughing:
Ако капачето се притяга с две крилчати гайки проблема е решим.Охлабваш и двете и отваряш /затваряш.С притягане на едната фиксираш капачето в "отворено".При затваряне и двете се затягат.Капачето се движи само при две охлабени гайки.(Когато техниката куца се правят инструкции за употреба.):bigsmile:
За другите проблеми не знам "инструкции".;)
Колега piper, това което си написал не са минуси. И аз работя с 42 рамкова на Техтрон. Както си писал е с два крана, ниския кран е да е източиш до капка и е много удобен. Не мисля че тенекията като не се побира е недостатък, аз ползвам кофи и прехвърлям в тенекии. Рамките да нестабилни са при поставяне но веднъж завърти ли ги центрофугата направо задната летва залепва. Слагал съм и рамки през една и не съм имал проблем, както и да извъртиш 42 магазинни или корпусни. Но пък аз имах други ядове с нея но не и споменатите от теб
Крана на центрофугата изобщо не трябва да има гарнитура. Какта спомена зуница, крана се завива с две гайки, като единия отвор за болта се прорязва и по този начин се завърта капака около другия болт. Двете повърхности са идеално гладки. Капачката, ако е леко притегната с единия болт когато се затваря прилепва толкова плътно, че няма дори капка.
Преди 2г я закупих директно от производителя в Рума, Сърбия. С воаяжа + 1 резервен двигател ми излезе 1730 лева. Досега съм имал проблем само с това, че бях поставих трите крака на различно ниво във фургона като при това положение дъното ми подаде и оста излезе от горния лагер. Като я изместих нещата се оправиха. За всеки случай между горната греда и лагера добавих подложка от 1 см. Иначе от сръбския форум четох, че им дефектират лагерите, защото били евтини китайски. Други ядове с нея не съм имал. Общо взето за тия пари-толкова. Към момента съм доволен от нея и не смятам да я сменям.
ПС Ползвал съм и 24 р на Червен бряг - не мисля, че има място за сравнение.
А някой има ли проблем с управлението на Техтрон 42р.?
Аз имах с управлението на 12 рамковата.
Е, няма идеални неща! Освен в мислите. ;)
Аз лично съм нямал, но от четирима - двама приятели които пратих да си я купят, имаха. Знам ,че я поправиха в гр.Видин за сумата от порядъка на 15-20 лева, но не знам точно какво им е изгоряло защото не съм имал този проблем.
Нали се сещаш, че за разликата в цената от "марковите" 42 -ки все отнякъде ще трябва да са спестили.
Здравейте,и на мен ми предстои закупуване на центрофуга 24рамкова.Засега съм се спрял на Зорница-Добрич.Някой колега ползва ли тази центрофуга и ако може мнения и отзиви.
Здравейте,някой ползвал ли е 24 рамкова центрофуга на А.Игнатов от Силистра? Мнения за нея.
Колеги, пазарували ли сте директно от сайта на Лисън/Лисон? Как става плащането, доставката, и др. особености, ако има такива, и какво Ви е мнението най-вече за техните центрофуги, харесал съм една от Класик линията им, 42 рамкова, радиална.
Моля за съвет като абсолютно начинаещ. Ползва ли някой такава пластмасова центрофуга за 2 рамки? Струва ли си 180лв, за които може да се намери в България (цената в линка от Е-бей е 180 паунда)? С доста компактни размери е (70cm x 43cm x 43cm), което най-много ме засяга. Ще я ползвам за 2 кошера, които не възнамерявам да увеличавам, или максимум до 3.
Прикачен файл 8827Прикачен файл 8828Прикачен файл 8829Прикачен файл 8830
http://www.ebay.co.uk/itm/Bee-Proof-...19.m1438.l2649
Момче , според мен , не си заслужава . :)
Търси си , нещо по-така .
Успех !
И аз съм на мнението на Старшия. За тез парички - някоя тройка втора ръка. А пък ако имаш желание и елементарни умения можеш и сам да си направиш нещо за въртене на две рамки. Качвал съм няколко клипа по въпроса някъде напред в темата.
За два-три кошера се ориентирай твърдо към медодобив от ДБ магазини.
Това ми хареса. Не съм работил никога с касетъчна. Може ли някой с опит да сподели предимства/недостатъци между касетъчна и радиална.
Според мене касетъчната за по-малко рамки есента като се вадят окончателно рамките не е лоша. Бързо се работи с нея. За минута предполагам са готови.
https://www.youtube.com/watch?v=vApobAEDnJI&t=276s
Колеги и аз да досаждам малко с повторение на въпрос. Някой ползвал ли е унгарските Konigin и какво може да каже за тях?
Като допълнение да попитам и за мнение за украинските Bee Star.
Благодаря!
Ползвам Bee Star и внимавам как подреждам питите (коя колко е пълна с мед). Ако не са добре разпределени, центрофугата тръгва на разходка. Взех я, защото е автоматична и програмата, която ползвам изцентрофугира питите за 10 минути.
Преди няколко дни в Пчелин се появи това "
Илия Николов
22 август в 04:12
Радиално–касетъчна центрофуга за 32 магазинни ДБ или 32 корпусни радиално разположени и 8 бр.касети завъртащи се при смяна посоката на въртене.Управлението е автоматично с постепенно увеличаване на оборотите и реверса.Има и ръчен режим.Цена 1350 лв.само радиална 1250 лв..24 рамкови 1180 лв. и 20 рамкови 950 лв.Тел№ 0896 622 176"
Прикачен файл 8971
Вчера си играх до късно да укрепям тази касете,понеже беше (правена-недоправена) така я купих,нямаше разпънки по диагоналите и като се натовари с рамки долния обръч потдаваше.
Здравейте, колеги, изчетох темата и така и не успях да си отговоря на въпроса, каква центрофуга да си купя. Аз съм начинаещ пчелар, имам 140 семейства, като имам идеята да ги увеличавам на 250-300 във времето. Сега започвам да си набавям инвентар и мисля да взема 52-56 рамкова центрофуга. Не знам обаче радиална ли да е или не и на коя марка. Искам да е автоматична за да намаля човешкия фактор като труд. Спрял съм се на Lyson, но ще се радвам и на мнението ви и за други марки. Благодаря предварително.
Мдааа, познато ми е. Онзи ден на изложението в Добрич най-сетне попаднах на украинските касетъчни радиално-хордиални центрофуги, които досега съм гледал само по клиповете. Имаше голяма такава за 3600 лв, не помня обаче за колко рамки. Записките не са при мен в момента. Между касетите има поставени ламарини, по които се стича меда. Засега този вид центрофуги са ми грабнали окото, но не съм работил с такава. Центрофугата е нискотехнологично изделие и е безпредметно набавянето на "маркова" такава - излишни пари за марка, доставка и търговска надценка. Така или иначе за толкова кошери ще ти трябват поне две центрофуги. Затова аз си взех за начало една радиална за 24 рамки, да има с какво да работя, докато реша какво ми трябва наистина.
Забравих да спомена, че имам съдружник, който има малък пчелин от 30-тина кошера, който основно се занимава със семействата. Аз имах възможност да инвестирам, приятелят ми има възможност да приложи знанията си и така засега една година успяхме да създадем много хубав пчелин. Всичко е ново, нови кошери, боядисани с боя на водна основа, региона е хубав, намира се в акациева гора, която е заобиколена от хиляди декари липа, акация, орех и бор ( материално стопанство за добив на липов материал) А относно дали да е хордиална или радиална, спрел съм се на радиалната, защото хордиална не съм виждал за много рамки.
Ако можеш, моля те, да ми дадеш координати за украинските, марка, вносител и т.н. А относно робуването на марка, не съм съгласен, че това да платиш повече пари за центрофуга, е робуване на марка, стига същата да е надеждна и качествена и да не ти създава проблеми. Защото ако те остави в най-важния момент, тогава си отговаряш на въпроса, защо си платил за качеството на марката.
Забравих да спомена, че имам съдружник, който има малък пчелин от 30-тина кошера, който основно се занимава със семействата. Аз имах възможност да инвестирам, приятелят ми има възможност да приложи знанията си и така засега една година успяхме да създадем много хубав пчелин. Всичко е ново, нови кошери, боядисани с боя на водна основа, региона е хубав, намира се в акациева гора, която е заобиколена от хиляди декари липа, акация, орех и бор ( материално стопанство за добив на липов материал) А относно дали да е хордиална или радиална, спрел съм се на радиалната, защото хордиална не съм виждал за много рамки.
Под украинската не влиза тенекето.
Моето си е най-хубаво.:bigsmile:
http://pchelari.com/forum/attachment...0&d=1520870329
Ха честито.
Почти 1000 лв. Разлика.
Ако си купиш центрофуга примерно от Сърбия или от друга държава,запитай се как стои въпроса със ремонта,ако евентуално се счупи,имат ли подръжка тук в България колко време ще се забави и много други малки въпросчета.Специално за центрофугата и ваните за разпечатване,ниско технологични предмети които според мен не си заслужават двойно или тройно парите,колеги пчелари имат центрофуги от БГ-производители и работят със тях вече 5-6 година и нямат никакви проблеми.
Здравейте!
Колеги изберете БЪЛГАРСКОТО!!!
Поздрави:Цветан Димитров
Да плав си колега. Това е едно от нещата коета ще проверявам, но след като разбера първо радиална ипи хордиална и коя да е марката на продукта.
Техтрон, Кьонигин или Лисон. За сега е Лисон, но избора все още не е окончателен. Чакам мнение на колеги, които вече са могли да опитат различните марки и са видели плюсовете и минусите на центрофугите.
Ех, ех, ех, като започнете да се чудите къде да си давате парите на вятъра, чак ви се чудя. Осмисли ли поста на agro? Ако не си го прочел, постарай се. Инак, ако търсиш най-доброто, ами вземи си поточна линия. Разбери, всички тия екстри, са ненужни изгъзици при центрофугите. Да, все пак крайното решение е твое, но според мен-пари на вятъра.
Ще е интересно да се направи експеримент, изцентрофужени пити в радиална центрофуга, да се изцентрофужат след това в касетъчна, да видим колко мед ще пуснат още....чувал съм, че от касетъчните центрофуги питите излизат почти сухи едва ли не.
И едната и другата имат и предимства и недостатъци ,имам ги и двете,
касетъчната ,изважда се по голям процент мед , недостатък ,малка производителност на час
радиална центрофуга,голяма производителност ,недостатък при по гъст мед мачка питите и остава мед по тях.
Както каза колегата ,купи си линия ,ако имаш излишни кинти за харчене, но и там центруфугирането е радиално.
Един съвет ,като купуваш центрофуга ,се гледа да не замята барабана по вертикала или хоризонтала при максимум обороти на барабана
за да не тръгне после да се разкарва из стаята ,това се отнася за всички видове марки производители .
Да направим едно уточнение. Хордиална се нарича центрофугата, на която рамките се поставят и въртят по хордата на окръжността и се обръщат от пчеларя, за да се извади и от другата страна меда. Касетъчната центрофуга е вид хордиална, но при нея обръщането става автоматично, при смяна на посоката на въртене. Радиалната - ясно.
Хордиалното въртене на рамките е желателно при по-гъстите медове, но става и с радиална центрофуга, за сметка на времето на въртене. Ако обаче се въртят строителни рамки, то тогава е задължително с хордиална центрофуга, тъй като питите са без армировка и се късат.
Недостатъците на хордиалните са споменати по-горе.
Горното споделям от опит. Аз също разполагам с хордиална и радиална центрофуги
Нямам такава статистика, а и да има някъде, тя ще е с голям процент грешка, тъй като различните видове мед са с различна консистенция, която се мени и от температурата.
Според мен, времето е основен фактор в процеса на центрофужене на меда. Ако хипотетично заредим двете центрофуги с еднакъв брой рамки, може да очакваме касетъчната да е едни гърди отпред. Но на практика радиалните центрофуги са предвидени за голям брой рамки, с цел по-висока производителност. Следователно може да се предположи, че за едно и също време количеството въртени рамки, съответно меда изваден от тях ще е в повече при радиалната центрофуга. Пак споделям, че зависи и от меда. Чувал съм, тъй като при мен няма мана, че нейното вадене е мъчна работа с радиална центрофуга.
От втората минута нататък е центрофугата: https://www.youtube.com/watch?v=8Db4Icn-e3g
Такава ще си правя някой ден, засега я видях да се продава на изложението в Добрич.
Дописвам си: ще сложа датчик за тегло под оста на коша с рамките. Така ще имам обратна връзка с теглото на коша в процеса на изваждане на меда. По този начин, след като запиша експерименталните данни, ще мога да съставя оптималния режим за центрофугиране, при това с непрекъсната обратна връзка. Така мога да елиминирам влиянието на температурата и на консистенцията/вида/ на меда. Открадвайте идеята веднага, че отивам да я патентовам и после край - ставам монополист.:laughing:
Ламарини наистина има. Питите застават под около 45 градуса спрямо радиуса и това е нещо средно между хордиална и радиална центрофуга. При обръщане на посоката се обръщат автоматично. Само който е работил с такава, може да ни каже как е, на мен ми изглежда перфектната комбинация. На лято ще ида да я видя в действие, обещаха ми демонстрация от варненския продавач на изложението в Добрич.
Повярвай ми, може би съм последния, който ще даде пари на вятъра, без да са добре пресметнати, но и да спестя 500-1000 лв. и после да си скубя косите, защото изделието е произведено в някой "гараж" и има дисбаланс, троши лагери, ос и прочие или се разхожда из стаята като пералня ,на която не са и махнали транспортните болтове, пак не е за мен, ако ме разбра правилно.