здр колеги ,искам да попитам по колко см се оставиа отсрани на прашецооловители за тартеите?
Преглед за печат
здр колеги ,искам да попитам по колко см се оставиа отсрани на прашецооловители за тартеите?
Жечо Мурзов казва ф4,82 мм. Общо взето размера варира около ф5 + - 0,1 мм . Нямам опит в събирането на прашец но е близко до ъкъла че 5,1 ще събира по малко и само едри зърна а 4,82-4,9 ще събира повече с различна едрина . Според мен е въпрос на избор не е строго определено . Аз мисля да се спра на ф5 мм.Цитат:
Първоначално публикувано от storm
Като се замислям за размера на отворите на прашецоуловителя, защо се говори за различни стойности се замислям дали не е фактор и расата пчели на които се ползват.
Не съм задълбавал да чета какви са разликите в размера на пчелите в мерни единици, но се споменават по-едри пчели, по-дребни пчели... И ще е хубаво някои запознат с материята да даде малко яснота по този въпрос.
Уважаеми колега storm.Цитат:
Първоначално публикувано от storm
Мой приятел-начинаещ пчелар миналото лято си изработи 15 бр. дъна по модел на Софрониев. Прашецоуловителната лента (която вие наричате ламаринка) му беше изработена по поръчка и му струваше 8 лв./бр. Отворите от 5.1 мм. са на горната граница на стандарта и според него пчелите не търпят контузии по крачетата и крилата. Мрежите-на дъното с размери 3 x 3 мм. и на чекмеджето с размери 1 x 1 мм. общо струват 3.50 лв. Тъй като той сам си изработва дъната, едно дъно от този модел на него му струваше 18 лв. Това е една много приемлива цена за това многофункционално дъно.
Извинявам се за глупавия въпрос ама искам да питам.Гледам чертежа на дъното на г-н Бонев и немога да разбера как се работи с него.Значи най-отдолу има чекмедже,после табла с цяла мрежа,после табла с малко мрежа,пък и има и две прелки.Някой ще ми обясни ли как работи това чудо и къде се слага прашецоуловителя? sweating;
Искам да попитам обикновено дъно с мрежа само ,и под нея плъзгаща ламарина, без мрежа за събиране на прашец за какво се използва само за вентилация през лятото или и за по лесно почистване на дъното през пролетта от разпечатаните от пчелите медови килийки восък и от стари умрели пчели.
За donald
Не се занимавай с това дъно.Не си струва.За човек,който тепърва започва всичко изглежда перфектно,но повярвай ми на практика е мъка и нерви.
Аз започнах с такива и сега ги сменям с мрежесто,а старите преработвам.Но както си решиш.Един колега на друго място много точно се изрази-дълбокото дъно е детската болест на всеки начинаещ пчелар,като варицелата-но всеки трябва да я изкара :D .
Благодаря,може би си прав,ще взема да си направя мрежесто и няма да се занимавам.Много играчка е това дълбокото,иначе може и да е ефикасно.Цитат:
Първоначално публикувано от simo
Разкажете ми нещо повече за мрежестото дъно с какъв диаметър отвори е мрежата, каква е разликата между плътното дъно и мрежестото.
А колегата ако реши да ги продава, дали ще ги продаде на 18 лв.Цитат:
Първоначално публикувано от mahagon
А колкото до спора за дълбокото дъно, това дъно е много функционално и удобно. И мен ме беше хванала болестта на начинаещия пчелар, но още не ме е пуснала.
И ще продължавам да си ги правя и да ги ползвам.