-
Като казах сух и топъл октомври имах предвид, че още може да се храни(с инвертиран сироп). Януари не го броя - аз вече съм сложил кърмова маса тогава. Според мен, по-опасни са дните до 15-ти април - не рядко в началото на април има възвратни застудявания, (дори често и сняг) а пчелите тогава най-много ядат.
-
Тогава каквото и да стане е за ден два.Няма място за притеснение според мен.
-
Така е,семействата изимяват и с 10-12кг мед,но от февруари месец на сетне виното и суджуците започват да ми присядат.Друго е ако знаеш че има 20-30кг мед в кошера-действат психически не само на пчеларя,а и определено действат и на пч. семейство.
-
Да ви попитам може и малко извън темата да е. Кога най рано могат да се дават питки в случая аз давам Апитом. Може ли ноември и това до каква степен ще запази хранителния запас от на пчелите. Имам съмнение само в едно мое семейство с 5 рамки мед. Беше ограбено и аз му допълних горе доло запаса. Благодаря предварително
-
Питките определено спестяват най-важният мед в кошера,а именно венеца над кълбото.
-
Малко по-нагоре не случайно повдигнах въпроса за зимното хранене. Има хора в този форум, които го практикуват и имат чудесни резултати. Казах също, че то бива ранно и късно. Ранно- кога? Астрономическата зима настъпва на 22.12. Логично ранното зимно хранене започва някъде около тази дата. По Коледа се слага кърмова маса и не се спира до април. Така, че колега Янев - не слагай питка ноември, а сложи на Коледа. Октомври, ноемри и декември пчелите ще изядат 3 кг. мед. Ако имаш толкова в гнездото и най-важното-ако е разположен правилно(пчелите да са постоянно в допир с него) няма защо да се притесняваш до Коледа.
-
Благодаря vanHanegem ще те послишам и ще сложа по Коледа по 1 питка 1кг това би трябвало да им стигне за месец. Питките до каква степен изтощават едно семейство и даването им толкова рано как ще им повлияе, дали няма да има обратен ефект даването им толкова рано и да има голям подмор рано на пролет. drinks;
-
Подмора не зависи от това, че по Коледа ще им дадеш кърмова маса. Няма за какво да се притесняваш. 1 кг. по Коледа ще стигне за 1 месец, но ти ги погледни още около 12-13.01. - може и да са го изяли. Но почнеш ли - няма спиране до края на март- началото на април.
-
След като застуди и образуват кълбото можеш да сложиш спокойно "Апитом".Пчелите не се интересуват от него докато не се качат на горните рамки.Колкото до датите , още не съм имал пчели дето се съобразяват с календара.Ако държиш на календар ще ти се наложи в снежна буря и студ да отваряш за да си в синхрон с избраната дата, но едва ли на пчелите ще им е добре.Освен ако от сега не знаеш, че на Коледа ще е подходящо за отваряне на кошери.
Не мога да се обзаложа на коя дата какво ще е времето и за това не се съобразявам с календара , а с пчелите.Направят ли кълбо слагай.Не ги рови в студа и снега.
-
Ще ви послушам колеги. Още повече Зуница миналата година както каза така и стана и резулата беше на лице. Благодаря и на двама ви за полезната информация drinks;