Ами то това е "врачанската система"!!!
Знам, че сме чисти арийци, но се съмнявам че сме потомци и на викингите!
Преглед за печат
Ами то това е "врачанската система"!!!
Знам, че сме чисти арийци, но се съмнявам че сме потомци и на викингите!
Колега, би ли дал малко повече информация за "врачанската система"
Може и на лични.
Благодаря!
преэ 2011 по средата на рапицата эастудя времето и заложиха маточници ,тогава отделих майките в отвотки в корпос с преграда от наилонов човал и оставих 1 маточник с пило и летяштата пчела в плодника ,майките пронесоха кьм края на акацията която даде много добре хвана и хубаво време тогава
Колеги все пак се интересувам от нещо друго. Моля който знае да сподели. Всички изброени методи по някакъв начин или забавят развитието на семейството или го отслабват. Кажете ми какви превантивни мерки трябва да се вземат за да стане хем да се избегне роевото състояние, хем да се запази работоспособността не само за акацията, но и след нея. Варианта с придаване на оплодена майка не ме устройва. Доста съм чел, но всички методи си имат своите недостатъци дори и с втората майка.
Затова е препоръчително на корпусите да има кръгли отвори,и където е необходимо,се поставят конуси.Търтейте и пчелите могат да излязат,но не и да влязат.Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
Да,и майката може да излезе.Но без отвор за търтеите не може.
Търтеите -също. Няма да се задръсти ХР с търтеи и семейството да се задуши, ако това питаш. Който търтей се заклещи обикновено бива изчистван от пчелите. Пък и това не е за постоянно - само докато трае роевия период. Може да отидеш на море за 3 седмици без да се притесняваш за рояци. След като премине роевото настроение ( и в кошера е останала 1 майка) отварят входа за да може майката да се оплоди.Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
На мен ми изглежда и като ефективен метод да държиш търтеите от нежеланите семейства далеч от майките за оплождане (това обаче не изключва онези търтеи над ХР, които са снесени от пчелите- обикновено под 1 % от търтеите в едно семейство)
А ти,виждал ли си такава картинка?Чувал ли си как бучи такъв кошер?Не бива да се допуска това,в никакъв случай.Докато не си решат проблема,не чакай мед от такъв кошер.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
За този метод съм чел,че се използва при основна паша за да не губят време пчелите да преминават през плодника и да преодоляват ХР.Затова преди пашата се закрива долния вход и се отваря над ХР.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Новоизлюпената майка можели да премине презХР?
Иване, виждал съм много неща. Ако ХР се сложи на входа или под корпуса ще стане точно така както казваш ти (това важи най-вече за ХР на входа). Когато обаче ХР не се асоциира от пчелите като вход/изход на кошера (т.е. няма пряка светлина) напора на търтеите да минат през ХР не е толкова голям. Не по-голям от този да минават през нея, когато могат и да не минават през нея за да излязат ( когато основния вход е отворен).Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Още повече че при един от методите за отглеждане на търтеи за целите при изкуственото осеменяване, търтеите никога не напускат кошера, те остават затворени докато станат полово зрели и дойде време да им се махнат главите ( за да станат полово зрели обаче се нуждаят от физически упражнения - най-отгоре им се оставя 1 празен корпус с мрежа отгоре, а търтеите се държат в кошера посредством ХР или решетка за търтеи - която е с малко по-големи отвори от ХР)
Въпрос:
Има ли според вас вариант да се използват рамки с по-големи (надградени) килийки. На такива пити майката не снася. Дали ще сработи, ако последните 2 рамки са с надградени килийки и ХР не е до края на корпуса, а свършва примерно под последната рамка. Ще успеем ли така да "излъжем" майката да не намери пролуката, а в същото време търтейте да си минават?
НЕ. Надградените килийки не са гаранция че майката няма да снесе там, още по-малко пък че майката няма да отиде там. При необходимост надградените килийки много бързо се подготвят от пчелите така че майката да може да ги осемени.
Признавам че долното не го разбрах. Не е ли СТАРАТА, оплодена майка тази дето я слагаме в корпус без отвор?
scutellator написа:
......без да се притесняваш за рояци. След като премине роевото настроение ( и в кошера е останала 1 майка) отварят входа за да може майката да се оплоди.
Какво толкова не му разбра. Това че не може майката да избяга, не означава че семейството не изпада в роево състояние. И то семейството не може да стои в това състояние вечно. Идва един момент в който има як кеч между всички тея майки, и дузини изгризани маточници. Но Природата е казала - "победителят ще бъде само един". Ей тоя победител накрая трябва да се оплоди и за това хората й отварят входа за да може да си свърши работата.
Какво толкова си се загрижил за търтеите. Идеален вариант няма -няма такъв метод в който да черпиш с пълни шепи само позитиви. Като не ти харесва - скубеш от джоба по 30-50 лв за майка и не се занимаваш. Хората с това си вадят хляба.