специфично потъмняване на восъка - не може да се обърка
Преглед за печат
Не е потъмняване, а нещо като бял прах или по-скоро бял налеп, все едно основата е пепелява. Това се получава по всички пити с восък, които престоят няколко месеца. Получи се и по маточните ми чашки, които ги правих през зимата.
Този налеп се получава само по питите с чист восък, и всъщност се явява един добър критерий за високото качество на восъка.
Няма по-хубав восък от восъка от разпечатки. Това е единствения вид восък, който ГАРАНТИРАНО Е ПРАВЕН ОТ ПЧЕЛИ.
Във всички останали видове восъци има повече или по-малко други примеси, от типа на парафин, церезин, кумафос и един бог знае какви други химикали.
Проблемът се дължи основно на фалшивите восъчни основи, с които е залят Българския пазар. В тези основи има парафин и церезин и не се знае какво още. Тези основи пчеларите ги купуват, пчелите ги доизграждат, и след това пчеларите продават това като восък, но всъщност в него има една камара допълнителни примеси, които постепенно плъзват из цялата страна. И този цикъл се върти непрекъснато вече не се знае колко години.
Ако наистина искаш чист и качествен восък - отделяй восъка от разпечатки и не го смесвай с другия уж "восък", в който има и разтопени основи с неизвестен състав.
На първо място е восъка от строителни рамки, но трябва да няма нито прашец, нито нектар, нито пило по питите или да е много малко. Питите са СУПЕР чупливи и буквално стават на прах в ръцете.
Разпечатките са значително по-некачествени и в тях има доста примеси, но за производството на основи не е толкова голям проблем. Най-ниското качество излиза от черните пити, защото температурата трябва да бъде много по-висока и в тях са събрани всички отрови и пчеларя трябва да изстисква восъка през цедка, че да го освободи всичкия. При по-високата температура, всички мастноразтворими химикали се натрупват/разтварят във восъка и по-добре да ползваш основи от 100% парафин. Восък от пити с мухъл и вкиснал мед се продава, не го използвай. Киселината и алкохола, работят като много добри разтворители и този восък не го искаш обратно в кошера.
За производството на пчелни майки е недопустимо да се използват маточни чашки направени от черни пити, а от разпечатки е компромисен вариант и то ако няма масови култури в района. Затова ако не си сигурен във восъка, по-добре пластмасови чашки. Знам, че претопяват изрезките от основите и си правят чашки, но всеки с акъла си.
Събирай си най-чистия восък и не го продавай!
Това според мен важи не само за восъка за чашки, но и за восъчните основи. От известно време се питам кое е по-добре? Да купувам восъчни основи с незнайно какви химикали вътре или пластмасови основи. Най-добрия вариант ще бъде основи от собствен восък, но за жалост не добивам достатъчно за да дам на някой производител да ми направи основи.
М-у другото онзи ден мерих, че от една строителна рамка получавам 70-80гр. восък. Тоест това е което добивам след разтопяване. Колко изхвърлям с пилото не знам.
Зависи на каква система си, но винаги можеш да измислиш вариант. Според мен, най-добрия начин е да сменяш основите в плодника всяка година или максимум на 2 години. Всеки кошер трябва да ти произведе толкова восък, колкото да си смениш всички основи в него. Примерно: Имаш ДБ12 с основи 72 грама, трябва да изкарваш от този кошер по 0,864 кг восък. Реално цифрата е около 600-700 грама. Няма да можеш да смениш всички пити наведнъж, защото в някои ще има пило и/или перга, а и все ще се намери някоя пита в която не е отглеждано пило или е малко. Не, че не можеш да го направиш, но труда, времето и проблемите не си заслужават.
Друг вариант ако използваш еднакви корпуси е просто да слагаш рамки с основи под пилото и да "избуташ" пчелата надолу. Трети вариант е да слагаш рамка с основа в центъра на пилото, а да бракуваш крайна рамка. Този вариант е много удачен, защото майката веднага я осеменява и почти никога няма да имаш блокирана майка, а и използва пълния потенциал за яйцеснасяне.
Варианти има, само да имаш желание.
За "краткият си стаж като пчелар" практиката със слагане на В.О. в средата и махане на черни крайни пити за мен е най удачен.
Мисълта ми беше малко по-друга. Не вкарвам никакви химикали в кошера умишлено. Но вкарвам химикалите в кошера чрез восъчните основи от магазина, освен това самите пчели си вкарват разни химикали от пръскането на растенията и разни замърсители. Ако сменям питите по-често ще изхвърлям химикалите които пчелите донасят в кошера, но пак ще си вкарвам химикалите от основите. И като знам, че има пчелари които държат по 10 години пити в кошера ( и восъка поема отровите) или третират като луди със синтетични акарициди, да не забравяме антибиотиците, после претопяват тези пити и ги дават като восък. Кел файда като аз не третирам с химия, след като си вкарвам в кошера основи от техния восък. Да не се окаже, че като слагат парафин в "чистия" восък производителите на основи ни правят услуга.
Та по тази причина се замислям за пластмасови основи или да си купя от ония ръчни восъчни преси и да се мъча сам да си ги правя. Третото е да събирам восък и като събера 100кг. да търся производител, който да ми направи основи от моя восък. Това обаче ще отнеме много време.
Точно! Затова си пази чистия восък и си прави основи от него. Ако не можеш да събереш достатъчно, организирай се с няколко колеги и си разделете разходите.
Пластмасовите основи към момента не си заслужават. Пластмасовите рамки с 3/4 изградена килийка, държат висока цена, но ако паднат....сериозно ще се замисля.