Желателно е да градиш в силни семейства и после да даваш на отводките изградените пити!
Преглед за печат
Желателно е да градиш в силни семейства и после да даваш на отводките изградените пити!
А ако имаме само отводки, какво правиме?Цитат:
Първоначално публикувано от Farar
слагаш основата между питите с пило, и подхранваш с захарен сироп 1 към 1 drinks;
Така съм направил. Ама за една седмица са изградили половин пита само. Предполагам заради дъждовното време градят така бавно. Кое е по- добре, захарен сироп или суха храна специална за пчели (нещо подобно на захарно тесто)?Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
където е изградено осеменена ли е основата???? ако да просто я завърти и готово.Миналата година и аз така нямах изградени рамки, и само основи блъсках на отводките с захарен сироп.Направи същото поне до липата, после ще има принос на нектар и ще градят по усилено.Времето също указва влияние върху градежа на основите.Цитат:
Първоначално публикувано от Mind_Control
А дали е правилно да се хранят само отводките и по колко, защото сам чувал че като храниш слабо семейство в случая отводката, другите силни семейства са склонни към кражба особенно сега, както е при мен като няма паша.
няма проблем ти няма да им наливаш с лейката.Аз моите ги храня с по 200 милилитра през ден.Като е малко те веднага го консумират, и не привлича другите пчели.Също така трябва в отводката да има поне една медова пита.Стесни и входовете, тези отводки който са ми на 3 пити, входа им е на 1 сантиметър и половина, а тези на 5 са на 2,5 сантиметра.Така по лесно охраняват входа.Чуждите пчели не обичат да влизат в тесни отвори.Пък колкото до пашата, спокойно след тези дъждове който се изляха, до няколко дни ще има добра паша до липата.Успех ти пожелавам за сега, ако има колеги с по добри идеи и предложения нека споделят своя опитЦитат:
Първоначално публикувано от balkan250cc
забравих да спомена, че като цъфне липата, няма проблем вече да разшириш входовете на отводките.Колеги са ме съветвали да не ги стеснявам така, но досега съм го правил винаги и няма оплакване.Ако храниш и силните семейства с сироп сега е възможно да предизвикаш кражба, просто ще привикнат, как да се изразя правилно......... ще привикнат на аромата от сиропа и кражбата ти е сигурна.Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
Колкото пити имаш в кошера толкова сантиметра трябва да ти е отвора.Така най лесно охраняват.Успех
моите входове са високи над 2см, Така както ги ограничавам съм доволен.Нямам нападение (засега де) и отводките се развиват в бързи темпове.Цитат:
Първоначално публикувано от velikia7