Това е лежака на Лазутин.На "висока рамка" т.е. една рамка 435 Х 300 и закачена под нея една 435 Х 145 мм.
http://s16.postimage.org/z8tk2n9wx/o...ha_preview.jpg
Преглед за печат
Това е лежака на Лазутин.На "висока рамка" т.е. една рамка 435 Х 300 и закачена под нея една 435 Х 145 мм.
http://s16.postimage.org/z8tk2n9wx/o...ha_preview.jpg
Ето такава рамка ли?
http://s7.postimage.org/k2noxwv8n/ramka.jpg
Да това е "Висока рамка".Много е интересен метода на отглеждане.
Интересно!Каква е целта за тази рамка?За какво се използва?
Използва се за непромишлено отглеждане на пчели. Лежаците /и особено кошера на Лазутин/са за пчелари, които с радост отиват на пчелина и с удоволствие се грижат за пчелите.Не издевателстват над животинките и не се отнасят към тях, като към машина за мед.Не се уморяват и не се оплакват.Оставят пчелите да живеят спокойно и накрая взимат меда ,който е останал.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Това са едни други пчелари.
За лежаците
3. Лежаци и подвижно пчеларство.
Възможно ли е? На пръв поглед звучи странно, а според доста мнения във форума и е невъзможно.Има обаче пчелари, които го практикуват и получените резултати са много добри.Говоря за пчелари в Русия, където все още има доста лежаци.
Използват предимно 16 и 18 рамкови кошери с магазини и плоски покриви /стационарните са често с двускатни/. Споменавам покривите, защото кошерите се траспортират подредени на два етажа върху ремаркета. Така увеличават производителността, а през зимата ги натрупват един върху друг в т.н. зимовници. Конструкцията на лежака е стабилна, здрава и не се налага предварително укрепване на кошера преди транспорт. Допълнително удобство при носене създават и дръжките ,здраво завинтени на двете страни на кошера.Все пак са необходими поне двама души при траспорт.
По въпроса за тежестта на такива кошери. Един 16 рамков лежак е съвсем малко по-тежък от ДБ с 12 рамки. А обема на кошера, броя на пчелите и събрания мед са повече.
Лежак на 18 рамки с магазин ,тежи колкото кошер ЛР с 3 корпуса,но е по-лесен за транспорт поради липсата на подвижни части /дъно,корпуси,капак/.
На въпроса, дали е възможно подвижно пчеларство с лежаци, отговора е – да. А дали някой ще го направи - незнам.
Здравейте колеги пчелари!
На 26.09.2010 год. Бай Пчеличко е създал тази тема, като Ви е помолил /участниците във форума/, да му помогнете в отглеждането на пчели с кошери лежаци.
Днес е 22.02 2012 год. Изминали са почти година и пет месеца от деня, в който Бай Пчеличко е отправил молбата си към Вас.Единствено колегата borislav aleksandrov още на 28.09.2010 год. е качил материал /за което го поздравявам/ за един от многото варианти за отглеждане на пчели в кошер лежак.Всички останали упорито мълчат.
Това Ваше поведение ме озадачава.Форума има 1605 регистрирани потребители.До днес са написани 11820 мнения.Само borislav aleksandrov е направил опит да помогне на Бай Пчеличко.Чудя се какво да си мисля за останалите 1603 "потребителя".Вариантите са:
1. Не им пука за Бай Пчеличко
2. Не дават желаната информация и Бай Пчеличко минава на ДБ или ЛР и става като тях.
3. Всички 1603 потребителя, нямат никаква представа какво се прави с лежаците.
4. Знаят всичко за тези кошери, но ги е срам да си признаят.
Макар и малко късно, ще се опитам да помогна на колегата Бай Пчеличко. Надявам се,че все още той има желание, да отглежда пчели в кошери лежаци.Ако се е отказал, може би някой друг ще иска да прави неща, които са неясни на другите.
3. ! (по мое наблюдение)
п.п. няма кой знае каква разлика в отглеждането м/у ДБ и лежак.
Лежаците с 16 и 18 рамки са предназначени за едносемейно отглеждане.Цитат:
Първоначално публикувано от kando
Лежак с 16 рамки е като ДБ.
Лежак с 18 рамки е различен от ДБ.Входа е по-близо до единия край на кошера,което променя малко нещата.
Лежак с 20 или 24 рамки, няма нищо общо с ДБ.
Виж - избягвам да пиша, защото съм разбрал, че просто на думи нещата не стават, а ми омръзна да споря.
Има и този момент, че не съм подготвен, но след време да е живот и здраве, като се поизкарат парици ще направя две неща - ще си купя хубави селектирани майки и камера. Ще снимам един-два клипа, специално за форума, та да не се чупя да пиша толкова - а и колегите, ще повярват повече на нещо видимо, отколкото само на нещо писано, и според мен правилно разсъждават, самия аз съм така.
Но нека ти кажа набързо, моят елементарен план и защо се изказвам така.
Според мен всички усложнения, са точно това - само усложнения, а ползата става със всяко усложение все по-относителна. Чупил съм си кръста с какви ли не щуротии и ми е писнало, вече не искам. Колкото по-опростено, толкова по-добре.
Та - какво ми се случи и ме изненада .... до степен да гледам и да не вярвам на ушите си. Стандартен лежак 20 рамки - няколко броя, правя експеримент. От всичките съм пре, предоволен, но конкретно с единия направо ме шашна.
В акацията - тази година даде много, рапица и липа почти нищо не хванах, но акация доволно. В акацията, въпросното семейство - след края на пашата отварям и стоя със зяпняла уста. В плодника от 18 рамки (не ме питай, защо не е пълен, че и аз не знам каква съм я свършил) 16 и 1/2 рамки с пило, ама бит бизе т.е. до дупка, от долна до горна летва. Горе от 20 плодникови рамки, само 2-3 не бяха ПРЕпълнени, всичко друго заредено като по книга.
Сега - това как, що стана не ме питай, защото и аз не повярвах. Но с едни хубави майки, казвам ти - на очите си вярвам, не на книги, това е моята система, моят прост начин на отглеждане. За това те бях бъзикнал, ако се сещаш, че вариянта зареждаш с рамки от-до и си караш пашалъка, чак до есента, може да не е баш така - защото .... а е не знам, но такава сила не бях виждал. С едни хубави майки, хич не ме интересуват роеви мерки, въртене на корпуси, ограничаване на майката, па на пилото и прочие хамалогии - зареждам и цяла година само ще хвърлям по едно око горе, като напълнят, напълнят, като не ... те тогава ще го мисля, къде и какво бъркам.
Но вярвам - като допускам, че ще е твърде наивно само да вярвам, та естествено си имам и процент съмнение, но вярвам, че 20 рамков лежак с 20 рамков магазин, за едно семейство си е перфектно и го гледаш баш както ДБ, но с пъти по-малко манипулации и хамалогии.
п.п. това е с две думи - няма нищо сложно, което да обяснявам, след време ще видим, колко съм прав и къде съм сбъркал.