Валка всичкия ще изядът,но няма да го усвоят,въпреки,че е разтворен в мед.Е,все пак някаква малка част(5-10%) ще усвоят.И добре,че подхранваш чак февруари,за да могат по често да ходят по нужда(облитане).
Преглед за печат
Сега ще се подхраня мене си. С осолен свински бут и червено вино. :yo: А пчелите нека спят до Февруари. Днес беше по-меко времето и минах та им затворих прозорчетата на дъната. Оня ден тука беше -12. Стига им толкова да седят на отворено дъно.:yo:
Най-слабото "семейство",което съм зазимявал не е повече от 1 рамка пчели,демек около 2000.Бях си направил едно пънче(от топола) на два 5рамкови корпуса.Всеки корпус е = на 3 дб рамки.Зазимявах ги на един корпус без есенно подхранване.Първата година заселих пънчето към август с стара майка и една шепа пчели зазими се пак с една шепа пчели.В средата на февруари (2007-8г) времето се стопли и започнаха да отглеждат пило.При осведомителния преглед пчелите бяха НЕповече от 200-300 и имаше около 5-6см2 пило.Сложих им част от купешка храна в найлон над главите.Към 10 март хвана един студ...изгубили контакт с храната и........На следващата година заселих пънчето още през юни,пак с толкова пчели.Сценария с времето се повтори,но този път си имаха достатъчно мед,а и питката беше домашна.В началото на май и двата корпуса(общо 6 дб.р) бяха пълни с пчели и пило..
На мене са ми най-интересни крайностите, защото от тях се вади най-много информация. Та въпросът е ако в малка кутийка сложа една единствена пчела и само 2-3 килийки с яйца, дали тази пчела ще започне да работи и да отгледа яйцата чак до етап пчели. Температурата и влажноста от мене, миризмата на майка ще я осигуря през някаква мрежичка - въпросът е дали тази пчела ще бачка или ще започне да се самосъжалява като някои наши колеги. :)
Получи ли се с 1 пчела - няма причина да не се получи и със 10, 100, 1000 или 10 000. :)
Ако се постави майка с 20 пчели и се повиши температурата в стаята в която ще се намират, то майката ще започне да снася. В рамките на 40 - 50 дни не е необходимо да се облитат. Ще издържат и без облитане. За това време ще се излюпят два пъти пчели от пилото. В кошера/нука/ ще има и доста пило и повече от 500 пчели, които ще затоплят достатъчно майката, ако вече пчелите се оставят да се облетят.
Та покрай многото мечти да ви кажа и за един експеримент, който го заложихме преди няколко дена. В будката с кошера с многото майки добавихме и нов кошер, който обаче е на друг хранителен режим. Има си майка и всичко останало, но се храни с изобилие от сироп и прашец (истински). Стои си на 15 градуса и зимното кълбо се е разпуснало. Сега чакам да видя дали майката ще се активира да снася и да напълни питите с пило. Ако това се случи, значи ключът към активната работа на семейството е изобилното хранене с протеинова храна (в случая истински прашец). В понеделник ще направим първа проверка дали майката е започнала да снася интензивно.
Как му поднасяш прашеца?
При мен от миналата седмица вече има семейства с пило.
Ако трябва, ще направя втора топлоизолирана будка, и в нея мога вече да клатя температурата между 10 и 25 градуса например. Целта е да симулирам пролет. В тази будка обаче не смея, защото 50-те майки са ми по-ценни от второто експериментално семейство.