Благодаря ви за вниманието.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Преглед за печат
Благодаря ви за вниманието.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Колега и от мен един съвет след 1-вата паша подхранваш без да махаш магазините обилно със сироп до 2-рата паша.Хем ще ти произведат "качествен мед" хем няма да се изроят и добивите на мед ше са по големи.
това е от мен! Поздрави
Това с магазините е правилно,но никъде не споменаваш,дали правиш отводка от с-та в този дълъг безберитбен период.Ако не го правиш-грешиш.Това е основният начин да предпазиш с-то от рояване.По-нататък прави с отводката каквото си искаш.Вече е писано за това.
Подкрепям мнението напълно.Една отводка ще растовари семейството.Преди пашата може да я обедини с него, така семейството ще стане много силно за пашата и винаги ще има млада майка.Това е начин да има винаги силни семейства с млади майки т.е. условия водещи до продуктивно пчеларстване..Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
За отвотки, не съм писал да!
Наистина и аз зная , че е хубаво да се правят , но на 12 кошера имам 4 нуклеуса, това е лошото.
От много отдавна съм решил , че колкото кошери имаш толкова нуклеуси ти трябват, ама работата финансово става много дебела.
До сега заради ограничението от празни кошери и нуклеуси съм правил от най силните 4 отвотки.
Благодаря ви за отговорите , стана ясно , че пътеката по която съм тръгнал е тая , само сега още малко екипиране.
Поздрави на всички и благодарности още веднъж за отзивчивоста ви колеги.
Де да можех и аз като колегата Кирил да кажа че пътеката ми е ясна,но....още като стъпя на нея веднага се разклонява.Иначе целта ми е ясна-повече мед.Повечето мед се добива от силни семейства развити навреме за пашата и поддържани в работно състояние.Мисля да направя следния експеримент.
През пролетта семейството се развива в 10дб.След подсилване и усвояване на плодника в началото на април отгоре се поставя лр корпус.След усвояване на лр корпуса се поставя още един лр корпус.В началото на май дб корпуса се оттегля на 0,5м встрани за отводка,а към лр корпусите се добавя трети корпус за мед или развитие.До изваждането на последния мед кошера се развива изцяло по лр система,като през това време отводката в дб се използва за налитане.След последната паша дб със младата майка се връща на старото дъно за да се подсили с летящите пчели,като под него се постави медовия лр корпус.Останалите лр корпуси със старата майка се развиват отделно и след излюпване на последното пило пчелите се обединяват с дб,а майката се унищожава.
Ако някой е правил това моля нека сподели.
Мисля, че така направено, няма да има пило за отводка в този корпус, съответно и млади пчели, нелетящи, които да останат с пилото. По това време, преди паша, семейството се е развивало нагоре и пчели и пило ще има в 3-ти и във 2-ри корпус, след като не си ротирал, а в най-долния корпус ще има само празни пити с малко разхвърлян нектар и пити с прашец. За да го направиш това, не трябва да слагаш 3-ти корпус, а майката след като е усвоила ЛР корпуса да я свалиш долу в ДБ корпуса /над ДБ корпуса слагаш ханеманова решетка/. След около двайсетина дена да преместиш ДБ корпуса, като върнеш майката в семейството, където ще има много летящи пчели и люпещо се пило. Между другото, аз също мисля по този въпрос и съм решила да пробвам този вариант, който току-що описах.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
"Де да можех и аз като колегата Кирил да кажа че пътеката ми е ясна,но... още като стъпя на нея веднага се разклонява... "
МНОГО ТОЧНО И ОБРАЗНО КАЗАНО, И АЗ СЪМ ВСЕ РАЗДВОЕНА КАТО ТЕБ...
За отводката имам друго впредвид.Имам отличничка от миналата година,която е настанена в нуклеус-6 рамки.Смятам да предизвикам да залижат роеви маточници след което разделям на три.Деленето трябва да съвпадне с отнемането на дб корпуса или +- една седмица.След пашата от лр изтръсквам 3-4 рамки за подсилване на отводката и същевременно облекчаване на медовика.
Колежката е права - от началото на април до началото на май в ДБ плодник няма да имаш пило, а пък ако има пчели, те ще бъдат малко на брой("случайни") и не тези които ти трябват.
Моето мнение е, че веднага след качването на майката в ЛР корпуса, да отстраниш ДБ плодник, да му придадеш млада майка в клетка. Всички летящи пчели ще останат при старата майка в ЛР корпуса. Така правиш подмяна на майката в ДБ с млада майка - този ДБ кошер след 6-7 дни ще бъде напълно възстановен и "работещ", а старата майка(отводка със стара майка) ти развива и "прави" един ЛР кошер, който при добро стечение на обстоятелствата може спокойно да ти даде стоков мед от слънчогледа.
След слънчогледа имаш 2 напълно развити кошера - 1 ДБ и 1 ЛР(от които дори си добил мед). Ако старата майка не е чак толкова за смяна, аз бих я поставил над ДБ плодник със Снелгрова дъска(двусемеен кошер). Пролетта тя все пак ще "даде" нещо при пролетното развитие на "горното" семейство. Преди пашата я отстрани и обедини двете семейства, като оставиш майката на ДБ. Имаш един "огромен" плодник, съставен от 1 ДБ плодник и 1 ЛР корпус. Слагаш 5-6 магазина и....чакаш голям добив.
Да прави сте че до май дб плодника ще е празен демек олекнал.Това ми е целта да не мъкна тежкия плодник.До началото на май ще имам развито семейство изцяло в лр.Във дб ще сложа отводка с маточник на две рамки.Докато майката се излюпи и започне да снася не и трябват пчели,пашата щее свършила или към своя край.От лр ще взема пчели за подсилване след акацията.