buci59 kак съхраняваш питите с прашец?
Преглед за печат
buci59 kак съхраняваш питите с прашец?
Васко, корпусите са 10 рамкови. Имам само няколко ханеманови решетки, но и тях рядко ги ползвам за отделяне на медовите корпуси от плодниковите. Относно градежа на ВО над ХР, да правятго, стига да има необходимите по принцип условия за градеж. И още едно уточнение. Като поставям повече основи, примерно 5-6, не ги редувам с изградени пити, а ги слагам една до друга. Ако пашата е започнала, ги слагам в средата, ако още не е, ги слагам в двата края. В противен случаг пчелите започват да слагат нектара в изградените пити и много по често, надграждат тях, вместо да градят основите.
В магазинните корпуси-временно,или във фризер ракла.
Да, това за редуването на основа с изградена пита има смисъл само ако питата е с открито пило. Тогава не надграждат. В книгите на А. Грънчаров препоръчва, плодника да се стесни по време на главната паша, да се ограничи площта за яйцеснасяне, за да се освободят повече пчели за събиране на мед. При твоя двукорпусен плодник има опасност по време на главната паша голяма част от пчелите да гледат пило и да съберат по-малко мед. Забелязваш ли такова явление?
Ами всъщност не. при обилна паша, каквато е акацията пчелите сами блокират майката само в първия корпус, а ако акацията пропадне (както 2010), до слънчогледа обикновено втория корпус вече е пълен (ако е необходимо и с подхранване) и майката си остава да работи долу, а пчелите си слагат в магазините, и ХР не е необходима. Поне така се случва при мен.
Цитат - "При твоя двукорпусен плодник има опасност по време на главната паша голяма част от пчелите да гледат пило и да съберат по-малко мед."
Това са митове и легенди[/quote]
Зависи от региона.При мен е точно така,ако не се ограничи майката....много малко мед(е.и му майката).Уточнение:нямам рапица,акация(мн.малко),слъ чоглед.Пашата е около 15.06-05.07(има изключения).Така,че не са "митове и легенди".Всичко е много специфично и човек стига до това кое най-добро за неговия регион чрез...ПРАКТИКАТА(опит).Ако целта на сайта е да помогнем на начинаещите(също така и ние да научим нещо ново),нека не се изказваме крайно,защото няма да бъдем прави! hi;
Ти започваш да влизаш в час! Точно това е целта на този форум - да научаваме неща един от друг, а не безогледно и без аргументи да отричаме споделено от други!
Добре, блокиране на майката- да кажем 10 дни-което означава 10000 пчели по малко в кошера след три седмици, след това липса на млади пчели за хранене на пилото, старите трябва да се преквалифицират - ппедполагам всичко това е със съответните последствия за силата на кошера и приноса на нектар. Дайте, ако обичате малко светлина в тази посока.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Христев, в един ЛР корпус има около 65 000 килийки. Ако майката снася по 2000 яйца на ден, значи за 20 дни ще снесе около 40 000, докато започне да се излюпва пилото. А и практиката ми показва, че такъв обем е напълно достатъчен. Семейството не отслабва в никакъв случай, дори след акацията аз му отнемам всички летящи пчели.
Това е вярно при условие,че имаЦитат:
Първоначално публикувано от yuri
ХР между 1-ви и 2-ри корпус ,иначе майката ще бъде блокирана,а най-вероятно ще си снася и във втория корпус и в магазините....Венер е открил нещо много важно,а именно:над плодника ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ХР,а върху нея дали м-н или корпус пълен с мед(може и със запечатано пило)Само по този начин първия корпус е изцяло свободен за снасяне на майката и пилото наиснина е до горната летва,без никакъв венец от мед,само в крайните има малко.Това,което написах е част моя начин на работа с пчелите и при мен действа безотказно.