С по-голямото разстояние м-у оплодните сандъчета се неутрализира истинската причина,
пчелите да изоставят своята майка и да предпочетат майката в съседното сандъче.
Коя ли е причината за това?
Преглед за печат
С по-голямото разстояние м-у оплодните сандъчета се неутрализира истинската причина,
пчелите да изоставят своята майка и да предпочетат майката в съседното сандъче.
Коя ли е причината за това?
Още един учител, който иска да ни изпитва ........ :)
Стила ми на загадъчни въпроси и намеци е да се събуди някой заспал мозък и да се накара да се замисли върху материала, а след това, ако е необходимо да му се даде малко информация. Това което искам да кажа, искам да го изкарам чрез мисловна дейност на отсрещната страна, а не да му го снасям като плодовита кокошка. Мисля, че всички теми са сериозни и нямам никакво намерение да ги омаловажавам, но това, че стила ми на писане, на изразяване на теб ти идва като изпит или викторина и не ти харесва, то аз какво трябва да направя? Да мълча като риба ли? Вече два пъти мълча по този начин, че все на някой не му харесва начина ми на изразяване. И на мен не ми харесват много от начините на изразяване, но в повечето случаи не казвам нищо. Пак минахме в обяснителни режими, а въпроса ми беше достатъчно точен, но тъй като няма добър и точен отговор трябва да бъда нахокван, че стила ми бил неприемлив.
Примера ти да докараш моя стил малко не си го докарал добре.:ae: А виждайки, че дописваш поста докато аз пиша, да ти отговоря и на това. Не мога да се чувствам кофти, ако се пише в моя стил, а се чувствам кофти от това, че ми се налагат някакви правила. Питах те просто и ясно - защо пчелите се преориентират в другите нуклеуси и в едните стават повече, а в други по малко? Какво толкова сложно имаше да кажеш с две думи, ако знаеше, а не да ми носиш вода от девет кладенеца и саркастично да ми отговаряш, че ще питаш пчелите за другия път? Аз толкова ли детски ти изглеждам в твоите очи? А защо ли съм тръгнал да се обяснявам, то се обяснява на човек който разбира, а не той веднага да вади шпагата и да започва дуел.
Навсякъде, където се обяснява как се заселват нуклеуси, е казано, че пчелите се затварят за 3-4 дни и се оставят в покой на тъмно и прохладно място. Казва се, че по този начин ще си изградят питите и ще сформират ново мини семейство.
Щом след отваряне на прелката излитат и отиват в други нуклеуси - вероятно там нещата са се развили по-добре (по-хубава майка и по-добре устроено жилище). Ако нуклеусите са разположени така, че едни са на пътя на полет на пчелите, а други се падат по-назад - налитането е много вероятно.
Това са мои предположения, без да съм изпробвал вариантите на практика.
Матеев, гръцката суха храна е по-добра за отводки (по - суха е и пчелите няма да залепват , личен опит )
Нормално е да се приеме, че пчелите предпочитат по-добрата майка.
Нали майкопроизводителя прави окачествяване в целия процес на отглеждане, следователно разликата в качеството на отгледаните майки би трябвало да е минимална.
Може би предпочитаната майка отделя повече феромони. Това гарантира ли по голяма яйценосна способност?
Възможно ли е двете майки да отделят еднакво количество феромони, но пчелите да имат предпочитание към феромоните на едната и затова да отбягват другата?
Все пак пчелите не са дъщери на майките в оплодните сандъчета.
В последния случай, отбягваната майка може да излезе и по-добра, когато се излюпят нейните дъщери.
Възможно ли е пчелите да имат предпочитание към съответното оплодно съндъче, в зависимост от разположението му в пространството, а не специално към майката в него? Имам предвид магнитните линии или нещо подобно споменавано от радиестезистите.
Последното не мога да го приема, но и не мога да го отхвърля на 100%, Нямам възможност да направя експерименти.
На въпроса от предния ми пост никой не отговори, та сега май почнах да поставям и задачи.
Друг път като питам нещо отговаряйте за да не стане по-лошо!:laughing:
Успех на всички!