Здравейте, колеги!
За да не отварям нова тема, задавам въпроса си тук - какво трябва да е нормалното количество пчели около входа и по прелетната дъска при ДБ, пълен на около 8-9 междурамия?
Преглед за печат
Здравейте, колеги!
За да не отварям нова тема, задавам въпроса си тук - какво трябва да е нормалното количество пчели около входа и по прелетната дъска при ДБ, пълен на около 8-9 междурамия?
Ако се трупат се канят да роят иначе само охраната10-15пели може да се въртят около входа и прелката.
Не се трупат, но отвреме-навреме се събират към 20-30 пчели по дъската + десетина, застанали плътно на входа. Някои се мотат насам-натам, други правят кръгчета. Нямам достатъчно опит и не мога да определя дали е само облитане. Останалите носят и прашец, и нектар, младите вътре имат основи за градене. Тук липата цъфти и не исках да им се бъркам вътре, за да размествам рамки и да им отварям допълнителна работа. Миналата седмица го отварях, беше им малко тясно, имаше заложени запечатани маточници, махнах ги и им сложих допълнително основи. Да взимам ли още противороеви мерки?
Явно са в роево настроение.Само премахването на маточниците не спира роевото настроение,а само го удължава във времето.Виж дали градят ако не градят трябва да действаш.
Вчера и аз забелязах висящи пчели на грозд от прелката. Активно събират и летят ... само тези на грозда си висят thumbdown;
Ами ако не действаш;гроздето; ще узрее.Явно и при теб става въпрос за предстоящо роене.
Утре ще направя подробна проверка и ще пиша. drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Утре може и да е късно.Преди да се отвори кошер трябва да знаеш какво ще правиш и да се подготви необходимия инвентар.
32 градуса как няма да висят по прелките паша почти няма дано дъната да ви са спуснати аз даже и сено съм нахвърлял върху кошерите drinks;
Ако дъната са с цяла мрежа, то този проблем няма да го има. Нищо че е жега влагата е достатъчно голяма, така че пчелите си летят и си носят нектар и прашец.