Първоначално публикувано от
azazelo
Тъй като винаги съм готов да науча нещо ново се вслушах във Вашият съвет и прочетох постовете на г-н Матеев. Той за себе си е достигнал до някакви заключения и съм му благодарен, че ги споделя с нас. С повечето от тях аз не съм съгласен с изключение на тези за т.нар. родопска пчела. Аз предпочитам да се опра на знанията на други автори. За генетиката на сте споменали, кой дял от нея да чета. Закони със сигурност съм чел доста повече от Вас, тъй като от 1995 г. се занимавам с право. Убеден съм във вашия капацитет в областта на генетиката, но все пак ще си позволя да Ви дам един съвет. Прочетете раздел ІІІ, глава 1. Оплождане на пчелина, намираща се на стр. 87 от книгата на проф. д-р д-р Фридрих Руттнер "Техника на развъждането и селекциония подбор на пчелите", изд. Астрель 2006 г., Москва. Има я в интернет в PDF формат на руски, ако го разбирате, има я разбира се и на други масовоговорими езици. Явно не сте чели внимателно написаното от мен по-горе. Там съм споменал, че ние сме група пчелари от един район и сме решили заедно да гледаме карника. Единия ми пчелин се пада точно в средата на ареала на тази група. Ако вашия пчелин беше до моя и произвежахте ранни майки съм сигурен на сто процента, че те щаха да се оплодят с мои търтеи. За късните майки процента вероятност е около 60. В тази връзка може да прочетете и за качествата на търтеите при различните раси пчели. Продължавам да Ви отговарям не за друго, а заради ентусиазма на други колеги, който ентусиазъм винаги се потиска от негативни и деструктивни писания, от които няма никаква полза и които са израз на проява на отрицателни характеропатични и психологични състояния или душевни терзания.