Има го даже и в този сайт. За което може да благодарите на админа.
Преглед за печат
Има го даже и в този сайт. За което може да благодарите на админа.
Каде е този линк за Адамс да се образоваме drinks; blush;
[quote="ludiqmaks"] Каде е този линк за Адамс да се образоваме drinks; [quote]
http://pchelari.com/filmi.html
Ако имате регистрация в Замунда има доста филми на пчеларска тематика.От там може да си ги изтеглите.
Аз имам мое становище по въпроса с изчезването на пчелите,макар не доказан в 100 процента.Изобщо изключвам инвазията след опаразитяването от вароаякобсони.В повечето случаи в разговор с тези колеги стигнах до извода че това се случва с едногодишни или млади понякога на 2 до 4 месеца М.Според мен това става когато времето се влоши ненадейно,или М си е загубила времето да търси търтеево сборище,но то е малко.А в повечето случаи такова липсва защото има химизиране на района на сборищата,а те го усещат и напускат този район.От там М като се оплоди снася определено време,сем. се развива но свършват възможностите за снасяне.М и пчелите чувстват това.Започват да намаляват храненето на М.След седмица М е готова за ново оплождане/понякога този момент съвпада със зимното слънцестоене т.е.края на декември .Тогава М иска да снесе първите яйца но не може.Затова има избягали сем. точно в този период и това не е случайно.По някога тя излита и се връща наново оплодена/това обикновено става когато има разновъзрастен състав пчели/.Но ако състава е от по млади пчели то те таксуват ситуацията като РОЙ.И понеже няма заложен маточник както при другото роене младите пчели увличат и по старите,но те са в пъти по малко от тях.Ще кажете,че М тръгва да търси търтеево сборище,а къде отиват пчелите.Но тя го прави това след като се изсели роя на голямо разстояние,където има нови търтееви сборища.Все пак тя помни,че при предишното и летене за оплождане се е лутала да търси нормално сборище.Всичкия запис го има като в харддиск.А какво става после никой не знае.Хващал съм рой през август и септември но все съм мислил,че това са опаразитени пчели и веднага съм третирал против вароа,но е възможно това да са такива роеве,защото М са винаги били белязани с цвят от същата година и се оказват много добри.Не изключвам,че М може и да е изкуствено оплодена и спермата която са я оплодили да не е прецизно грамирана.Все пак в природата М знае кога да прекрати с оплождането.Всяка М има различно тегло и различна полова система и се нуждае от различен брой търтеи за оплождане.Много по различно става при изкуственото осеменяване.Всичко там е по калъп.За това стават и разминавания с количеството сперма за оплождане.В майкопроизводителните ферми имат бащини семейства от които вземат генетичен материал за изкуствено оплождане,но има много случаи когато М излизат за повторно съешаване но никой не казва за това.Там са в оплодни сандъчета с една шепа пчели и там трудно може да се организират за напускане на кошера.Там бъка от феромони и това за пчелите не е нормално.В тези майкопроизводитилни центрове не вярвам да напусне рой.Там се човърка почти ежедневно.Един път за вземане на яйца,след това за връщане на захранените после за подбор на маточниците,после за поставянето им в клетки.Изобщо работа на конвеер.Същото става и при сем. от които се дои пч.млечице.Някой да е чул от там да има такъв избягал кошер.Мисля,че не.А защо,защото постоянно го ровичкат и пчелите не могат да си създадат организация за напускане.А няма да казвам как жилят тези семейства.Всичките пчели все едно са за охрана.А и пчелите са само за това,едните за защита другите за производство на пч.млечици.А за подхранването няма да говоря/там 5 литра сироп го имат за аперитив.Мислите ли, че пчела ще напусне такъв благодат и ще си помисли за друго.Плюс това там М няма.Кошерите са обезмайчени.Но дори да спре сезона за производство на М,или за пч.млечице пак няма напуснало семейство.А защо ли....Защото ВИНАГИ има хранилка и то пълна.Теорията ми може да е вярна ако успея да хвана рой през зимата и да проследя майката,но това става трудно имайки пред вид,че няма да се закачи на дърво в тоя студ ,а ще се стреми по най бързия начин да заеме новото жилище.А то много трудно може да се открие.Цялото пътешествие може да стане само от силен кошер и то в хубав ден с температура поне 14 или 15 градуса и то без вятър.И все пак всичко това е абстракция.Много се съмнявам в истинноста,но все пак не може да се изключи.
Бягат и още как. И може би точно това е част от проблема - че когато видят дебелия край, предпочитат да изоставят нуклеуса (съответно кошера), вместо да останат.Цитат:
...в оплодни сандъчета с една шепа пчели и там трудно може да се организират за напускане на кошера.
Интересно мнение. При мен се случва от 4-5 год майки да спират снасяне, но това е през пролетта и понеже майката е в кошера, то семейството не залага спасителни маточници, и докато се усетя е станало търтовка. Тази пролет имам две семейства изчезнали ( гнездото-добре подредено, питката наповина използвана, но пчелите изчезнали ). Прави ми впечатление ,че такива семейства не ги нападат.Цитат:
Първоначално публикувано от HINAP
Интересна теория наистина - само,ако успее да се вмъкне в нея и някаква обосновка за безбройните болести откривани във пчелите пострадали от това изчезване.
То това е и въпроса-как да разберем кое семейство ще изчезне, та да го проверим за болести. А и ако нещо ме съмнява в здравословното състояние, то коя лаборатория да ангажирам.... и т.н., всичко е оставено на самотек, само си плащай данъка...Цитат:
Първоначално публикувано от kando