Днеска засякох това до магазинз с декоративните рибки .Явно е на някой от служителите на магазина.
Прикачен файл 11478
Прикачен файл 11479
Прикачен файл 11480
Преглед за печат
Днеска засякох това до магазинз с декоративните рибки .Явно е на някой от служителите на магазина.
Прикачен файл 11478
Прикачен файл 11479
Прикачен файл 11480
Виждам , че англичаните са изостанали от модерните дърводелски практики у нас.Всички кошери са "на сглобка.Явно "видиите" и лепилото са много скъпи.А и прилетни дъски не слагат. Егати скръндзите.Ама са се прецакали с покривите.Вместо еднодневките от алуминиево фолио на нашите са се "набутали" с поцинкована вечна ламарина.Ама са избили от боята.Няма я.И в резултат не са "екологични". Нямат "еко" покритие. Ингилизка им работа.:laughing:
Зуни, аз тая зъбната сглобка дето се вижда на един плодник и два капака, особено пък ако е "лястовича опашка", много си я тача, но трудно можеш да намериш някой да ти я направи. Знам че се лепи и като се бодне по някой пирон или винт тук там и е вечна. Инак за екото - еко са си от всякъде. Какво по еко от това, когато дървото няма никаква обработка? Ползваш, гние, сменяш. Само да е евтино, че ако са с цените дето ни налазиха напоследък, си е грехота така да се държат съндъците. Гледам напоследък искат по 30-35 лв за 12р. магазин. То сигурно и материала е поскъпнал, ама за 2 метра дъска нарязана на четири парчета, 2-4 фалца и 8 винта ми идва малко прекалено...
Е тя тая сглобка лястовича опашка супер, ама ча пък толкова и от нея няма нужда. Имам сандъци от топола 25-30 мм /снимки някъде из форума/, прави ги комшията на село преди двайсетина години, страниците не нутвани само лепени, сглобка двоен фалц, лепени ковани с ръждиви пирони накръст, не са стояли без пчела, не са прибирани под покрив и не са мръднали почти. Също цинк отгоре /стар материал/ има едноскатни, има двускатни но всичко е със стрехи. само дето ги боядисвам и сменям сенници и прилетните през някоя и друга петилетка.
Здравейте .Да попитам практикантите.Колко мм, е допустимо да са тънки магазините ? И колко най дебели в мм . е практично да са дебели страниците на плодниците ? Тополата добър материал ли е за кошери или само в краен случай ? Правилно ли е да се каже че на чамова дъска 1 см отговаря топола 1.5 см. ?
П.П. - В превода се губи това че в УК средната годишна температура е 10 градуса .
В Обединеното Кралство съм виждал само с дебелина около 25 мм Лангстрот-Руд. От Гърнзи,Джърси и Сарк та чак до Хебридите . Само в Шетлънд не съм имал време да проверя нагледно /око да види , ръка да пипне /. А средната температура според мен последните 7-8 години е 15 С . Лични впечатления , базирани на опит и анализи .
БатиПейчо, колко допустими тънки магазини - зависи от майстора. На пчелите им пречи дотолкова доколко да могат да си регулират микроклимата вътре, средноденонощния. Иначе ако ги направиш достатъчно здрави, може и от един сантим шперплат. Но 25 мм е класика и стандарт по БДС - лр. За мах дебели - първите ми бяха дванайсетаци на около 4 санта - правено да изкара половин век или цял.
За тополата - повечето мнения са че за кошери е боклук. Също бях на подобно мнение преди мноого вече години, но ми падна материал без пари - талпи на метър и нещо, прекарах ги през сушилня и после ги наредих на тавана. комшията, макар и любител дърводелец и пчелар им разбира много, там обръщане и т.н. и като ги направи - ей го на - 20 години и още много ше изкарат. Но покривчетата ми са със стрехи, мисля че е важно.
Друг хубав материал за сандъци е червена върба, има го тук таме в изобилие.
Надстройките ги правя 1см.При проверка не ги свалям.Свободно се поставя рамка за дообиране,голяма питка...и каквото се сетиш ...
Ако страничните дъски на магазина са 1см,събира+1 рамка..