Мерси за бързия отговор, спрял съм се главно на лофант, но мислех да им бодна още нещо. Ако все пак някой има смена за кантерион и риган бих си закупил.
Преглед за печат
Мерси за бързия отговор, спрял съм се главно на лофант, но мислех да им бодна още нещо. Ако все пак някой има смена за кантерион и риган бих си закупил.
Мерси отново, за първи път ползвам форума
Лично мое мнение, че лофанта е много прехвален за медонос, освен ако моите пчели са нещо повредени. :)
Като започвах да се занимавам с пчели засях точно пред кошерите няколко и няколко в градината. При наличие на друга паша изобщо не го поглеждат. В момента много налитат на хризантемите и други есенни цветя.
Това зависи от температурата и влажността за дадения ден и даденото растение. Дори половин градус да е по различна температурата и единия вид ще отпусне нектар и ще бъде посещаван от пчелите, а другият не. Та, понякога по лофанта наистина има много пчели, но се изискват декари за да е от полза.
Ми,Васе,тя и акацията е много прехвалена;).Особено,ако са десетина дървета....
"Колегата" трябва да опознае, каква паша има около пчелина,за да разбере,по кое време има "дупка" и да сее таквиз медоноси,които цъфтят по време на дупката.
Ако му се занимава,препопъчвам детелина-времето на цъфтежа и,може да се маниполира,через косене.
п.п.И задължително,по периферията на парцела-софора.
Имам пред къщата на Д.Д-к едно самозасяло се растение, дето не го знам какво е, но цъфти цялото лято плюс есента. Издържа на жега и суша и винаги на него има пчели. От семейството на усойничето е като му гледам розетката, но за разлика от усойничето, което впрочем насях покрай къщата и цъфти около 2 месеца и не се виждат пчели по него, това направо кърти. Трябва да го снимам за да го разшифровате какво е, че нали тука сте само легенди... и аз :laughing:
За хризантемите забелязах че е пълно. Просто 2 декара има с плевели, оране и да никне нещо готино и полезно, за печелите и за мен.
Да, съгласен съм с градусите и влажността.
Все пак ще е да радва окото и да има на какво да кацат, а не тоталната обрасла ливада. Е и сега са 4 кошера
Първа година ми е. Доста ще си понаблюдавам, но все нещо внасят, все жужакат. Не гоня да вадя акация или липов да речем. Оставям ги да си складират и после всичко на едно си го вадя.
Ооооо хора с кавичките ли се отговаря