Не! Проблемът е , че ги слагат през октомври и им е по-лесно да ги свалят на първия пролетен преглед(нали кошери през декември не се отварят!!!). А по-добре да прочетат за развитието на акара, кога е пикът му и т.н.
Преглед за печат
Не! Проблемът е , че ги слагат през октомври и им е по-лесно да ги свалят на първия пролетен преглед(нали кошери през декември не се отварят!!!). А по-добре да прочетат за развитието на акара, кога е пикът му и т.н.
Това по дъното на кошера е вкиснат мед. Ако не вярваш може да го пипнеш с пръсти. И аз за първа година виждам подобно нещо. По капака са петна от акото на пчелите, в резултат от консумацията на този мед.
Важното е че са иззимували. От тук нататък ще се оправят за нула време.
Според мен това по капака са си изпражнения на пчели и аз съм виждал при моите кошери изпражнения по капаците когато има много сняг по земята,а времето е слънчво пчелите облитат и няма къде да кацнат да се изходят освен на изчистените капаци.
Течност по дъното никога не съм виждал, но вероятно е конденз, при тия студове, кошера е имал повече пило и възглавницата е плътна влажния въздух е истинал покрай стените и се е стекла вода, която се е задържала на дъното.
Ето затова не обичам ЛР кошерите, зоната на смърта при много мед умират от глад, тежките корпуси и големия обем на плодника.
Не мога да разбера какво толкова се опитвате да докажете, че корпусната технология не е добра. Какво се притеснявате толкова от мъртвата зона. Достатъчно е на есен правилно да подредите питите и проблема с преминаването от долния в горния корпус не съществува. Тежки били корпусите. Аз се радвам, когато корпуса тежи-значи има мед. Голям бил плодника. Така е. Големия плодник не е недостатък, а предимство. Колкото по-голям е плодника, толкова повече пчели -толкова повече мед. Имал съм възможност да направя сравнение между ДБ и МК при равни други условия добивите от МК са почти двойни. Пък нека ми тежи корпуса, на това има лек. Погледнете и друго. При МК има много повече възможности за облекчаване на работата на пчеларя, по-малко да се безпокоят излишно пчелите, а по-големия плодник и ротацията на корпусите предполага по-малко условия семейството да изпада в роево състояние. Факта, че във фермата на Дадан, отдавна ползват корпусната технология е красноречив. Като ти тежат корпусите толкова варианта да се работи с два плодникови корпуса, а за медовите може да се ползват магазини вместо корпуси. То е толкова елементарно. Мои колеги, дето до скоро възхваляваха ДБ, сега режат пити и поръчват корпусни кошери, сигурно защото са толкова лоши.
Нолков, това дъно талашит ли е ?
Благодаря за мненинията. Навсякъде чувам за проблеми с манов мед и се бях притеснил дали не са докачили и моите от някъде - макар че на Петрохан незнам от къде може да има.
Петната ми приличаха на диарични, но може и да не са, а водата от падащият всяка вечер сняг да се разтапя от слънцето през деня и така да се образуват. Защото иначе няма около кошера нищо нацапано.
Дъното е от OSB. А покривната табличка, която покрива отвора на дъното е от талашит.
Какво имаш предвид под правилно подреждане на питите за преодоляване на проблема с мъртвата зона?
За мъртвата зона не е виновна системата,а пчеларя.Той е допуснал да я има.А колкото до хамалогията аз работя с два к/са за плодник и магазини за стокова продукция и труда е осезаемо по- малък от ДБ. Все ще имам и такива /ДБ/- и това е база за сравнение.
При зазимяване на ЛР на 2 корпуса кълбото трябва да захапе и втория корпус за целта няколко от средните пити в втори корпус трябва да имат празни килиики в долната си част. а средните пити в долния корпус да нямат медена капа.