Колега това със торта според мен е пълна глупост.Ако случайно имаш успех аз лично ще те заведа на 12 стълба със заселени семейства.Твои са!
Преглед за печат
Колега това със торта според мен е пълна глупост.Ако случайно имаш успех аз лично ще те заведа на 12 стълба със заселени семейства.Твои са!
Здравейте!
Предварително казвам, че нямам време сега и пиша без да съм чел дали го има писано blush; за което се извинявам и ако няма отговори ако ми остане време ще прочета ако не каквито ги сътворя.
Ситуацията е следната:
Почнах да вадя акациевия мед и някоя отводка ще правя, нагласил съм всичко.
Приключих с първия кошер, тъкмо отивам към втория и излиза рой. Изчаках ги да се хванат някъде и през това време освободих едно преносно сандъче, сетих се че от първия извадих една пита с всякакво пило и яйца прошарена да я давам на друг кошер и ми изскочи, че май съм чел някъде, че ако имат открито пило се задържат към него и не изчезват на другаде.
В сандъчето по средата сложих питата с пилото и от двете страни по две рамки с основи. Отидох до роя и го тръснах вътре и оставих малко отворен капака колкото да мине пчела да влязат и другите и прелката също отворена. Като се поуспокоиха останаха пчели които пак се хванаха на клона, но повечето са в сандъчето, след време и другите се намърдаха в сандъчето.
Въпроса ми е мога ли да го настаня този рой покрай другите кошери или да го карам другаде. Ако може, по кое време, покрай тях, по на страни... разни такива "дребни" подробности.
За другите действия ще имам време да си извлека информация, но този трябва да го реша в краткото време което имам докато извадя меда, че после имам друга неотложна задача и ако го местя да го грабвам с мен тоя рой.
Първи кои ми е, сега се сефтосвам :D няма паника, но докато изчета нещо обширно и да реша ще ми свърши времето да вадя меда а трябва днес да го свърша и стана заплетено :D
Слагай си го спокойно в пчелина,където му харесаш място. Щом и пита с открито пило има няма да тръгне никъде.
Цитат:
Първоначално публикувано от galin_f
Точно това е начина за хващане на рой,(класически)100% ефективност.Съветвам те да му оставиш и една пита с мед и бъди нащрек,основите ще ти ги изгради за нула време,добявяй без страх още.Ако има още останали пчели на клончето много е вероятно да има и втора майка която е излязла с роя.Ако прецениш че си заслужава стръскай ги в друго съндъче пак с пило и мед и провери после за майка.
Благодаря за насоките!
Почти така се получи.
След като се намърдаха в сандъчето нямаше пчели на клона. Докато оправям още един кошер те се бяха оспокоили и дори имаше излизащи и влизащи пчели. То пък нещата още повече се заплетоха с другите задачи и нямаше да мога да го взема с мен затова го наместих на редицата с другите, сложих му един капак да не го вали и това беше заниманието с него.
След това довърших другите кошери и като си тръгвах на клона където се беше хванал роя се въртяха само 15-20 пчели а другите на новото място си кротуваха и така ги оставих.
След пет дена ще ходя (по рано няма да мога) да ги нагледам, да ги прехвърля в кошер и да им досложа пити и т.н. Аз имам изградени пити и не ми е голям проблем, че ще изградят 4 основи а не повече (не им знам възможностите) толкова имах в наличност, защото и на другите кошери трябваше да сложа, че това лошо време и без много паша се щурат безцелно.
Здравейте колеги и аз днес хванах първият си рой.Настаних го в един ДБ 12 сложих му една изградена стара пита , една с мед взета от друг кошер и 2 основи ,подхраних и със сироп.Правилно ли съм постъпил според вас и необходимо ли е задължително да сложа пита с пило за да го задържа ? Благодаря за отговорите предварително.
за сироп не е нужно защото пчелите преди да ройнат ядът като главни вълци и това което си го вземат им стига до 3 ден ,,,, не че е грешно но не е и задължително и много малко хора го правят,,, ако можеш наглеждай рояка и слагай основи да ти градът докът е време аз по принцип слагам по 3 4 восъчни основи и ги редувам магазини и плодникови ,, но според мое мнение сложи още ВО и махни хранилката че съм имал случей да го изядът и пак да бягат и ако искаш служи си една пита с открито пило тей хем ще се хабят да градят ВО хем и за пилото да се грижат
Здравейте колеги..Искам да попитам нещо,но първо да ви обясня каква е ситуацията.Имам семейство 12ДБ с почти пълен магазин с мед.Въпреки че преди 15 дни му извадих 2 пити с пило,вчера видях маточници в магазина.Днес го прегледах и унищожих всички маточници които видях.Извадих и 2 рамки и сложих 2 ВО за градеж.И понеже чух майката да мами е малко вероятно да спра роенето с тези си действия.Така...и сега въпроса ми.Понеже не искам да създавам повече отводки,ако все пак майката излети с рой,мога ли ако го хвана да го сложа върху същото семейство(от което е излетял),като предварително сложа втори магазин,пълен с ВО и изградени рамки.Какво би се получило и правил ли е някой такава глупост....:)) sweating; sweating;
http://s18.postimage.org/lzdrfec45/31052012654.jpg
Този хубавец намерих в пчелина си преди два дни и заселих в нов дом.Днес го прегледах и установих че майката не е маркирана, моите всички са маркирани, отворих и магазините акациевия мед е запечатан почти изцяло и в понеделник го центруфогирам.
на твое място за да не ройне изкарай меда и слагай восъчни основи а колкото да го върнеш там според мен недей сложи го в друг и вече си имаш нов кошер а там ще се оправи самЦитат:
Първоначално публикувано от candrov