Ей момчета, никой не ми каза как се казва маточния феромон който майката отделя за да маркира яйцата си? Аз ви казах коя е жлезата, а вие хич не ми уважихте въпроса.
Преглед за печат
Ей момчета, никой не ми каза как се казва маточния феромон който майката отделя за да маркира яйцата си? Аз ви казах коя е жлезата, а вие хич не ми уважихте въпроса.
Всичко за този кошер е Байки .
Много просто. Човечеца - японец ти го е показал по - горе. Той не прави отводки, но принципа е същия. Та: вземаш едно канапче, жица, тел, сезал или каквото там ти падне подобно на връв и започваш да го режеш. Срязваш го и след това частите ги поставяш коя къде ти падне из двора. След около месец ще имаш майки във всяко сандъче. Стига да е имало пило все пак.:bigsmile:
Размножителните феромони са свързани с така нареченото маточно вещество. То се отделя от горночелюстните (мандибулни) жлези на майката. Чрез храната, то се предава на пчелите -работнички. Те го улавят също така и с помощта на сенсилните (чувствителните) плаки разположени на антените им. Действието на маточното вещество е двoяко. Първо, то сигнализира на пчелите- работнички, че е налице майка в пчелното семейство. Освен това, попаднало чрез храната в организма на пчелите- работнички, то възпрепятства развитието на яйчниците на пчелите -работнички. В случай, че майката загине или спре да отделя маточно вещество, това стимулира пчелите да започнат да изграждат маточници, за да си произведат нова майка. В същото време и техните яйчници започват да се развиват и в случай, че не успеят да си произведат майка ,то те самите започват да снасят яйца. Такова семейство е обречено и става търтовка. Без помощта на пчеларя такова семейство загива.Според Марк Уинстън (2002) маточното вещество съдържа 9 компонента, които участват в привличането на пчелите -работнички към тяхната майка. Същият автор съобщава, че медоносните пчели и майките произвеждат и използват за различни цели спектър феромони с около 40 отделни съставки.
то нема прости ора вече има само такива дето не знаят де да търсят
Иво , гугъл ли го преведе от руски ?