като гледам снимката не виждам да има проблем
Преглед за печат
SanifleX , трябва да очистиш прелката и да я преустроиш със подвижни летви за да се регулира входа. Зимата ако се наложи как ще изчистиш подмора ако тези отвори се задръстят с умрели пчели. Заклейват не толкова заради студа а да могат да охраняват кошера. През зимата може да се отворят летвите за бърз облет, и влажноста може да се регулира до известна степен, при нападение също се затварят т/е задължително регулиране и ако беше намален входа нямаше да се стигне до това положение. Е има и плюс, ще имаш прополис когато го махнеш. Любопитен съм дали ще те оставят да стържеш безнаказано творението им.
Искате да кажете, че са се затворили поради застудяването.
Nic 59 Не мога да те разбера за какво преустановяване говориш,нещо снимка ако може.А що се отнася за прелката може да затвори входа,когато се наложи.
Кога трябва да го махна сега или да го оставя за напролет.Защото ми казаха да го махна сега и ако пак направят пак и така...
Защо да не ме оставят, те са кротки като собственика им :)
Прикачен файл 296
Нещо подобно трябва да измайсториш.
Лесна работа е това, горе долу ориентировъчни см колко вход да оставя? и след това миш.предпазителя отогоре върху това чудо да го сложa нали така?
да предпазителя отгоре. 2-3 см са достатъчни за вход, зависи от големината на семейството.
Благодаря ви!
Здравейте,искам да попитам нещо.Имам 7 кошера Дадан блат 12р и искам да си направя максимално отводки от тях.В момента най-слабия ми е на 4 рамки с пило,а най-силния на 8,останалите са на 6 рамки.Подхранвам с меден сироп със Стартовит около 400гр. през 3-4 дена.Сиропа го взимат за по-малко от 24 часа.Горе-долу ми е ясно как да си направя отводките,но въпроса е съвсем друг.Имам познат пчелар,който уж ме учи на пчеларство и е в течение на това което правя.Та той ме посъветва след 4-5 дена да им слагам магазините.Обаче тази година аз не искам да вадя мед,а само да ги увелича максимално.Малко съм объркан и въпроса ме е,при положение,че искам само отводки за какво им са магазини на кошерите?Няма ли да отслабнат семействата с тях?Част от пчелите в семейството ще са заети със събирането на нектар в магазините,а не е ли по-добре да ги използвам за отводките?Района ми е около Плевен,има овошки,рапица,акация,полск треви,билки,бодили и много слънчоглед.
Разполагаш ли с майки,маточници?С какви маики смяташ да работиш?