Здравейте,
може ли мнение като цяло за марката "Techtron Сърбия", а в частност и центрофугата http://beesmarket.com/index.php?rout...&product_id=19
Благодаря предварително
Преглед за печат
Здравейте,
може ли мнение като цяло за марката "Techtron Сърбия", а в частност и центрофугата http://beesmarket.com/index.php?rout...&product_id=19
Благодаря предварително
Ако отидеш до Сърбия цените са на половина но трябва да чакаш около месец.
Здравейте, какво мислите за тези турски центрофуги:
https://www.olx.bg/ad/tsentrofuga-za...tml#294a973392
Лирата пада , а те си държат цена .
Така , трябва да бъде !
Другата седмица имам ходене до Бурса и може би ще си купя от там, цената в техен магазин е на половина от предлаганата у нас:
http://civan.com.tr/Category/9/12/9/4lu-bal-suzme-makineleri.html
Ще си ходя с колата, така че транспорта на ценрофугата ще е "без пари":bigsmile:, харесаха ми и колани за укрепване на корпусите с закопчалки за 3-4 лева и поилки за пчелите. Не видях само пластмасови рамки с основи, но ще потърся.
Ако купуваш колани, търси да са УВ защитени. Ако не са защитени, се разпадат за 20 дни на полето.:yo: Аз сега съм купил от един приятел повод за кон, от подобен колан. Ще го тествам на слънцето и ако издържи ще го пришивам на тресчотките. Купените ми колани “изгоряха“ всичките, останаха само тресчотките.:yo:
Благодаря за съвета,:yo: като гледам в сайта им не мога да разбера да ли имат УВ защита:http://civan.com.tr/178/80079-kovan-...-spanzet-.html , но ще опитам на място да ги попитам(ако успеем да се разберем:bigsmile:).
Аз си купих такава, от изложението в Сърбия. Там цената беше 450 евро плюс разправиите по границите и електронния блок не работеше, че и по ремонта още разправии. Иначе центрофугата е направена доста добре и добре работи. Има и перфектен външен вид. Мисля, че е добър избор. Ако си готов да дадеш 1350 лв, няма да съжаляваш. Мисля, че доста такива центрофуги ще се продадат по новата мярка по програмата.
Колеги, имам въпрос! Попадна ми една 24 рамкова центрофуга без кошница за рамките,( поръчал съм я допълнително), но дали да сменя втулката на дъното със сачмата с лагер?
Или дори и да сложа лагер, струва ми се че оста пак трябва да опира в сачмата.
При вас как са фабричните големи центрофуги?
Мотора добре,а еднопосочния лагер точно каква функция ще изпълнява?
Тишо, защо си усложняваш живота бе човек? За да се губи по-малко и без това ценно време при ваденето на мед, според мен е по-добре дори да има възможност центрофугата да спре да се върти, възможно най-бързо (не рязко).
За спиране може да се сложи спирачка, но еднопосочния лагер освобождава и кошницата и редуктура от напрежения.
Така е, прав си по принцип, но... Относно износването мога да споделя следното:
Моя дядо, лека му пръст, ползваше ръчна, шест рамкова, хордиална центрофуга, с редуктор, която е купувана много преди аз да се родя, та до началото на демокрацията. В последствие аз я ползвах 2-3 години и я продадох читава - работеща. Давам този пример, за да ви кажа, че износването не е чак толкова голямо, ако положиш необходимите грижи.
Предварително благодаря на "различен" и "модернизатора" да не се намесват с тяхното металознание. Ясно ми е, че преди време "Дядовците носеха потури, ама имаха мадури, а сега носим дънки и имаме трънки". :)
При трирамкова натоварването е едно, а при 24 рамкова друго, още повече че има разлика и в редукторите /предавателно число/.
Така е, пак си прав, но този редуктор е нещо, което усложнява системата, защото може и без него в тая система. Аз му казах на кратко, когато се срещнахме, ако иска пак можем да се видим и да му дообясня плюсовете и минусите, но както той си прецени, въпрос на личен избор.
Става дума за редуктора на миксера(бъркалката ), която мисля да сложа директно върху оста на кошницата.
Догодина може да си купя готово задвижване за 300-400лв, но засега искам да използвам това което имам, понеже 3 години само инвестирам (без приходи все още)
О.К. Ако ще е без редуктор съм съгласен.
Модернизатора, не го приемай лично. Просто не исках да разводняваме темата, а не, че си лишен от познания в тази област. Все пак си подострих и другия палец с твоя нож, докато се правих на касапин през почивните дни.
Пич, разсмя ме. Благодаря!
Знаеш ли, кога правих първата си центрофуга?
Беше преди точно 40 години. Бях втори курс в техникума, когато ме пуснаха нелегално в ремонтната работилница на Вин. Завода в Русе!
А цялата инж. мисъл на града, занимаваща се с пчеларство, се подиграваше на мен и баща ми , че ще правим центрофуга на акумулатор и то 16 рамкова радиална, за рамки Дадан Блат! Ами направих я! Изчислих си предавките, намерих по магазините, каквото ми трябваше, остъргах си лагерни гнезда, валове и оси и я направих! С акумулатор от 180 а/ч, тогава това беше един от най-мощните, и двигател от 75 вата, въртеше по три дена без да го изтощи! На едно центрофужене, отдолу излизаше една тенекия мед! След това се изреди половината град да я гледа и пречертава!
Беше ни абсолютно необходима, защото практикувахме подвижно пчеларство, а по къра и горите ток няма, а си бяхме само двамата с него екип! Той ги вадеше рамките, а аз разпечатвах и центрофужех! И стана страхотна центрофуга. В началото при пуска започваше с ниски обороти, колкото по се изпразваха питите и олекваше ротора, толкова се качваха оборотите. Рамките ги вадех от вътре направо сухи!
Извинявам се за лиричното отклонение!
Хубаво е да предвидиш, при внезапно задиране, някаква система за автоматично отцепване на механиката от ротора, за да не изпотрошиш механизма!
Примерно някакъв шплент, който да се срязва при претоварване и след решаването на проблема, просто да го заменяш с нов и здрав!
Поздравления! Връщаш ме в едни славни техникумски времена в един съседен град, но преди 50 години! Тогава в техникумите се учеше много, работеше много и те наистина даваха най-ценните кадри във всеки град.
Първо го измисли, как да не нарушаваш ръчния режим на работа и да го отцепваш, при пускането на ел. двигателя. Ако двигателя изгори, или се повреди, да можеш да доизвадиш на ръка. Сиреч, ръчния вариант го запазваш на 100%. Аз го бях направил, като изтеглям ръкохватката, за ръчно въртене, по остта и отцепвам двете конусни колелета. които прехвърлят движението от хоризонталното въртене, във вертикалното към ротора на центрофугата. А при необходимост, една доста яка пружина ги зацепваше отново, като тя само натискаше конусното колело към другото по остта!
Сложи една преходна втулка между остта на миксера и остта на ротора/едва ли са с еднакъв диаметър, та така или иначе трябва да направиш такава, а и трябва по някакъв начин да ги съединиш двете/, като я пробиеш перпендикулярно през втулката и една от двете оси, и там сложиш предпазния шплент, който ще предава движението, но и при необходимост ще се срязва и обезопасява механизма. Освен това при необходимост от ръчно въртене, просто изтегляш шплента и отцепваш електриката от ръчния режим. Просто, елементарно и без да утежнява конструкцията, както смята НЯКОЙ!
И при мен е така .
Използвал съм шина дебела 10 мм. от старо легло - страничните шини на пружината, като целият "ръчен" механизъм се маха със 2-та болта от коша.
Зацепването на ел. задвижването става 1:1 както ръчното.
Кеф ти ел. кеф ти ръчно, ако се наложи (засега не ми се е налагало).
Успех !
Мислих малко по твоя въпрос.
Механизма от миксера, при нормални условия, се развърта за част от секундата или за една две, в най-лошият случай!
Ако го сложиш на центрофугата, развъртането ще става много по-бавно, а пусковият ток в такава ситуация е с пъти по-голям/загряването на намотките е и по-високо и бързо/. Роторът е доста тежък и инерционните сили са големи. Помисли, не рискуваш ли по този начин да изгори бързо, бързо? Освен това не трябва да ги правиш абсолютно самостоятелни механизми. Трябва да предвидиш вариант да работят заедно! Развърташ на ръка и включваш ел. схемата, след като елементарно си отцепил ръчният вариант. Така ще избегнеш сериозното първоначално претоварване на ел. двигателя! А той само ще доизцентрофужва, докато ти разпечатваш други пити, примерно!
Помисли! И успех!
Аз използвах двигател и модул за управление от перална ,заедно с голямата шайба и тази на двигателя с трапецовиден ремък е
всичко взех от пункт за отпадъци ,центрофугата ми е 36 рамки ,ел. платката се доработва и се слага потенциометър , ако някой се интересува ,ще помагам
снимки изводи и така на татък ,
Здравейте, за задвижване на центрофугата /24 рамки радиална/ ползвам електродвигател от винтоверт куплиран с редуктора и съединителя.Ползвам трансформатор от тв юнос /12 волта/ с тиристорно управление.При рязко спиране сработва съединителя , а за да не се натоварва трафа съм свързал последователно резистор.
Вчера си зглобих центрофугата!Смених и кожуха понеже беше старичка и той беше от поцинкована ламарина.Сега сложих неръждавейка както и направих задвижването електрическо с реостатно пускане.Оборотите на кошницата се регулират от 0 до 120.Има цифров дисплей който показва оборотите.Пробвах я на сухо и съм доволен.Чакам с нетърпение да я изпробвам и с пити с мед.
Поздрав:Цветан Димитров
За каква центрофуга става въпрос? Питам защото 120 оборота на са много и може да се окажат недостатъчни.
Центрофугата е дванадесетица радиална.На управлението имам опция чрез щракане на ключ оборотите стават двойно по големи.Иначе ел.двиганелят е с 780 оборота в минута.При нужда корекцията се прави за 15 минути.
Предполагам диаметър на барабана около 80см. 120 оборота ще са малко.
Ако са ми малко винаги мога да ги увелича.Нали знаеш как действаме-проба-грешка , докато го натаманим.
В брошурите на Лисон преди години даваха 380 об/мин максимални, за радиални центрофуги. В по-новите брошури вече няма такава информация. Ще видя да потърся брошурата. Аз въртя още с ръчката. и се чудя да правя ли на старата центрофуга мотор. Или да събирам пари за по-нова, или чисто нова.:yo:
Калколатор за обороти на центрофуга. Попълват се жълтите полета.
Днес си получих поръчаната кошница, 24 ЛР или 40 магазинни, 80см диаметър. Неръждавейка.
На пръв поглед ми хареса много.
Прикачен файл 8242
Прикачен файл 8243
Колега,би ли споделил,къде са ти изпълнили поръчката,фирма,телефон или нещо повече?
Ами аз бях споделил, но явно са го сметнали за реклама и е изтрито.
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=3112
Здравейте, колеги вчера в Плевен гледах Унгарски центрофуги и ми направиха много добро впечатление от към изработка някой ако е имал опит да сподели.
http://beesmarket.com/index.php?rout...product_id=542
Здравей те колеги искам да попитам някой имали впечатления или да е ползвал това задвижване за центрофуга.Прикачен файл 8325
Това лято вадихме меда на двама колеги с това задвижване и нямаше проблеми. На единия колега въртеше 12 рамкова центрофуга. Вероятно и ти ще слагаш радиален барабан ;)
Това задвижване от Добрич ли е ? Питам , защото аз имах ядове с тях / повреди се още щом я пуснах / , и още други проблеми с кошницата . При мен захранването беше направено абсолютно неграмотно. Наложи се да и се преправят доста неща. Дано на колегата от снимката с кошницата да няма проблеми с падащи рамки при въртене . Успех на всички.
Ще го слагам на центрофуга за 3 ДБ или 6 магазини рамки, малка е и не ми се върти на ръка затова питам дали има достатъчно мощност, защото като гледам такова малко моторче дали ще я развърта. Също ме интересува , като спреш захранването позволява ли коша да се върти по инерция или веднага спира?
Отдавна никой не е писал за центрофугите от Червен бряг.
Моля за мнения от собственици - плюсове и минуси, ако сте ги купували по програма имало ли е проблем с документите?
Предварително благодаря!
Никъде не се вижда табелка, на която да пише нещо за мощността и захранващото напрежение на моторчето. Който го има нека пише що за животно е това и колко са му номиналните обороти. Колко до въртенето - ако наистина няма редуктор ще се върти още дълго по инерция.
Убеден съм , че е дв. от винтоверт . Редукторът е планетарен.Както казах захранването беше неграмотно изпълнено . Схемата беше от любителските дето си ги купуваш на части и си я сглобявш вкъщи. Симистор в първичната намотка на един измислен китайски трансформатор . Смешното беше и поставения вентилатор от компютър захранван от стабилизатор на 5 волта , при намаляне на боротите на центрофугата намалят и оборотите на вентилатора. Общо взето схемата издържа около 5 минути при празна кошница. Идеята за дв. от винтоверт е добра и ползвам такъв от години .
Аз не работя с такова управление. Ползвах Добричко производство центрофуга, две години но е продадох и взех сръбска.
Здравейте,
Би ли пуснал няколко снимки, интересувам се? Благодаря!
Поздрави, Г. Георгиев
И аз благодаря! И колко рамки са в кошницата, или килограми, диаметри и т.н.
Здравей. Не съм собственик, но мой приятел има 2 такива. Заедно с тях и разпечатваща на Парадайз хъни, обслужва 140 кошера. През 2015 е извадил 8,5 тона с тези центруфуги и е много доволен. Ползва ги от 3-4 години.
Ники от Монтана също мисля, че е с такава и беше доволен.
Здравей. Не съм собственик, но мой приятел има 2 такива. Заедно с тях и разпечатваща на Парадайз хъни, обслужва 140 кошера. През 2015 е извадил 8,5 тона с тези центруфуги и е много доволен. Ползва ги от 3-4 години.
Ники от Монтана също мисля, че е с такава и беше доволен. Поне така е споделял.
Имам такава от 4 години.Минусите са ,че мотора няма добро оглаждане и загрява доста/нуждае се от допълнителен вентилатор/.И за моя радост мотора си замина точно на последното вадене на акацията и го пренавих.Препоръчвам да си вземеш втори,резервен двигател.Освен това ако падне рамка вътре в коша трудно се вади.Иначе съм изключително доволен.Даже много се замислях да взема втора,но лакомията надделя и поръчах 42 рамкова на Техтрон.Но старата остава!
Точно от там. Продавача е от Бургас. В кореспонденцията ми с него в интернет ми каза , че от три години ги прави и продава и до сега не е имал оплаквания. На въпроса за гаранция ми отговори , че гаранцията е един пчеларски сезон, което ме навежда на мисълта, че не е нещо много сигурен в издръжливостта. Май ще заложа на нещо фабрично и изпитано. В крайна сметка ще се дават пари поне да е сигурно.
Аз за себе си съм решил да използвам монофазен инвертор на "Електроинвент" с трифазен мотор в схема триъгълник 220 v и стандартен червячен редуктор, че е най-евтин. Чрез инвертора елементарно се регулират оборотите, времето за ускоряване и времето за спиране, които са най-важните параметри. Ако се повреди електрониката, бързо ги ремонтират, но трудно се повреждат. Днес пуснах машина, чийто инвертор беше стоял три години на двора на открито. Сложих го два дни върху радиатора на парното и тръгна да работи, колкото и да не ми се вярваше.
Агро, до колкото разбрах, ще ползваш чрез монофазен ток - честотен инвертор, за трифазен електромотор. Щом си решил и имаш финансови средства - пробвай. Аз в годините на ентусиазъм, също бях на това мнение. В последствие разбрах, че има системи, които са елементарни, по-читави и естествено евтини. Без необходимост на редуктори и тем подобни!
Предполагам, не са тайни тези системи. Ще се радвам да науча повече, а предполагам ще има и други, на които да е интересно.
Избраната система на управление и регулиране зависи от вида на двигателя, който е избран (или наличен). Специално за малките пчеларски центрофуги мнението ми е, че двигателя трябва да е постояннотоков на 12V. Това дава възможност за гъвкава работа както в полеви, така и в стационарни условия.
Тянко, би ли разяснил с малко повече думи какво имаш в предвид в поста си?
Колеги, търся примерни съпътстващи документи при покупка на центрофуга по програма (приемо-предавателен, договор, декларация за съответствие и ако има още нещо) Предварително благодаря!
Здравейте,някой има ли координати на сръбската фирма за центрофуги Финанс?Търсих за техен сайт,но не намирам нищо.
Здравейте,имам въпрос към колегите,които са закупили центрофуга от Сърбия как са я прекарали през границата?
До 300 евро май няма мито.
Виж пост 469 и 471 http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=90&page=47
Ела да видиш как е, и после раздай впечатления от първа ръка. Предполагам си чувал, че не ми се свиди. Имам от медовина, до кафе. Ракии и вина също. Добре си дошъл! А гаранцията не е от Франция, а от България.
ТТХ се докладват не само с написаното горе .
Бат Тянко, дай инфо за унгарските центрофуги, че съм им вдигнал мерника: дебелина на ламарината, мощност на ел.двигателя, макс. обороти, каква е електрониката - има ли авт.програми, ръчни настройки..колебая се м-у унгарските и Лисън - това ми дилемата...и по-точно за центрофугата от 2500лв се интересувам.
На изложението в Плевен, турците единствени си признаха, че не дават гаранция.sweating;
Днес купих една 16МК-24ДБ магазинни,коша поцинкован,касетата хром никел,от утре започвам да я стягам с долълнително лагерно тяло горе ,електромотор ,упръвление и таймер,до началото на медосбора ще стане перфектна.
С какъв мотор мислиш да е комплекта?
Купих си генератор и сега съм в размисли за задвижването.Досега в гората въртяхме ръчно, а съм решил да си улесним живота.
Незнам колко време вадиш меда си, но имай предвид, че тоя генератор ще ти "надуе" главата.
Споделял съм на доста хора, вече забравям на кого, но ще споделя и на теб:
Аз въртя две центрофуги (12р ДБ магазинна и 44 р ДБ магазинна) цял ден от сутрин до вечер 9-10 часа с час почивка на обед с 12 v 65 Ah акумулатор. Като се прибирам, с него паля и превозното си средство. Вечерта го зареждам и на другия ден отново работа на пчелина с центрофугите, в най-добрия случай до обяд. Електромоторите и центрофугата, както и устройствата за регулиране на оборотите съм им поствал снимки тук. Потърси ги, ако имаш нужда от допълнително обяснение на ЛС.
Ето в тази тема http://pchelari.com/forum/showthread...B0%D0%BD%D0%B5 са обсъждани мотори и управления за центрофугите. Информация, която би ти била полезна. ;)
Сервизното обслужване е когато и каквото ти потрябва като резервни части може да ти се прати с наложен платеж до адрес във всеки сръбски град. Например до гр.Зайчер или гр.Неготин с които Видин граничи доставката е 4-5 евро. За колегите от пограничните райони с Сърбия не мисля,че ще има проблеми за доставка. В "Техтрон" гр.Рума, Сърбия поддържат наличности на части. Например при закупуването на моята центрофуга оттам си закупих и един резервен двигател, които ми излезе някъде между 50-60 лева.
Ще въртя с винтоверт на 18V но след него ще има редуктор от голяма Българска ракета 90 градусова редукция и намаляне на оборотите с 3.5 към 1 съответно и мощноста ще се увеличи по 3,5 избрах този вариант понеже към този мотор мога да направя упръвление тип пълен автомат,със степенно регулиране на оборотите според времето и реверс.