Айде колега догодина по толкова да ги направиш :cool:
Прикачен файл 7730
Прикачен файл 7731
П.С. Снимките са от Канада юли месец.
Преглед за печат
Айде колега догодина по толкова да ги направиш :cool:
Прикачен файл 7730
Прикачен файл 7731
П.С. Снимките са от Канада юли месец.
Благодаря ти. Намерих в телефона 1 снимка от акацията. Ама времето тая година се скапа...... Иначе след акацията до слънчогледа нямам принос в магазините. Развиват се но започват да пълнят към слънчогледа.... Правих си един експеримент с 1 кошер в една “необитаема“ ливада. Извадих 4-5 буркана червено-кафяв мед. Ама ме страшнее да оставя 5-6 кошера за постоянно.....че може да остана без тях.:yo:
Прикачен файл 7732
Паркирам на мои имоти. Охранявани. Ноо предпазните мерки са задължителни.
П.п. представи си ремарке с кошери оставено някъде.... На 4 гуми.... Айдуците само да прикачват и да потеглят..... По някой път трябва да мислиш като айдук...:yo:
Добре де, явно аз някъде бъркам. Как става този фокус с 8 ЛР корпуса... МАСОВО! Айде един два на пчелина ще го докараме ама масово... бааа
Прав си... да го Ева
Не са 8 корпуса а 5. ХР е само над първия, втори и трети са празни, слагат се заедно с пчелогонката над тях за да съберат пчелата от горните 5. След 2 дена се прибират пълните 5 корпуса над пчелогонката. Интересно ще е тази процедура да се извърши на ръка.
П.С. Сега ще кажеш как се вдигат 5 пълни корпуса наведнъж. Ето така:
Прикачен файл 7743
На това ремарке с леки уширения и падащи бордове спокойно може да качиш 30 сандъка. Ей при тоз руснак как е:
https://www.youtube.com/watch?v=ErZND5GE1cY
Здравейте! Все още съм начинаещ в пчеларството и имам доста въпроси, а ето и един от тях. Почти съм сигурен за отговора на въпроса си, но все пак реших да попитам и вас по-опитните.
Имам ЛР кошер. Когато напълнят първи корпус - слагам втори. Когато напълнят и него слагам трети, НО -
- Махам втори (пълен) и слагам трети (празен) на мястото на втори, а вторият качвам на мястото на трети? - ИЛИ
- След като се напълни втори слагам трети върху него?
Смятам, че първия начин е правилен, но все пак да попитам :)
Когато го напълнят с какво?
Когато го напълнят с мед
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=815&page=389
Привет, прегледай темата доста е обяснено за ЛР, виж къде отива меда къде пилото , че това твоето, пълнят слагам,пълнят слагам, не разбрах къде ще са пчелите през това време.Излиза малко, като един колега(е що им праиш толко слагаш магазини зимаш меда и готово). Ето още една тема : http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=32
Не практикувам ЛР и не я разбирам, за сега. Успех колега дано ти е полезно.
Благодаря много barkov1982
След дълго търсене тук и в книги не открих това, което ме интересува. Може ли някой запознат с ЛР кошери да ми обясни как практикува? По-конкретно: Каква е подредбата на корпусите, кога и къде се слага Ханеманова решетка? Става въпрос за трикорпусен кошер. Ще бъда много благодарен.
Сигурно са засекретили технологията, видно е след такова търсене.:bigsmile:
пп. Дали има нещо тука. http://pchelari.com/forum/showthread...88%D0%B5%D1%80
Фарар пише за три корпуса, че трябва да е само плодника, а от там нагоре допълнително още три други корпуси за мед.
Според мен няма някаква особена разлика....броят на корпусите е горе-долу равен на броят на цилиндрите.
Истината на ЛР е в ротациите, и в поставянето на строителния корпус м-у двата корпуса, след ротиране.....дотук с безплатнитеуроци!...то не е кат при дадан-блата, да донаждаш с по една рамка отстрани, за да разшириш гнездото - трябва да се мисли мащабно!!
Аз съм решил мойте да ги скъсам от ротации - направо ще им се завие свят!!....или ще носят по 60-70кг мед на сезон, като всеки средно нормален МК кошер, или да хващат баира!
при 4 главни паши - по около един медови ЛР корпус - не виждам никакъв проблем да се извади 60кг от средно силно ЛР семейство!
100 кила вадим от най-силните сем-ва, за да не изкривяваме все пак статистиката, написах средно 60-70кг......но това са добиви от ЛР кошери - да не се бъркаме съвсем случайно с Дадан-блат - все пак не е коректно да сравняваме двете системи по добиви на мед - наистина, не е спортсменскси според мен!
Като и разбиваш семейството на 20 дена, после чакай да ти съберат мед. Това което го пише по книгите сигурно се говори за местности с обилна паша, където и да искаш няма как ги объркаш. Моята логика е следната правиш ротации няма мед, не правиш ротации вадиш мед :)
Правя само пролетна ротация да заработят и на 2та корпуса и есенна за зазимяване, от там на татъка не им преча да работят.
2015 първата ротация ми беше горния корпус на 180' , но кой знай какъв келепир не видях... Затова 2016 пак се завърнах към ротация март/април да заработят в двата корпуса и от там на татък чак на есен се въртят... Никога не съм цепил двата корпуса с празен, чудил съм се какво би се случило, и дали биха изпозлвали рапицата за направата на пчели, вместо на мед...
Пролетта като видя че изпълнят до край горният корпус 1ва ротация защото майката много трудно ще слезе да работи на студения празен корпус, целта е майката да заработи и на 2та корпуса и за по бързо пролетно развитие. След това започвам работа изцяло на 2ри корпус като подменям стари рамки и слагам строителна. След това която майката е добра започва да работи и на 2та корпуса ако не, остава да работи само на 2рия и пълни магазините на горе. 2ра ротация средата на август като слагам меда в 1вия корпус а пилото в 2рия, така пчелите имат възможност сами да подредят гнездото си за зимата както им харесва, също така самото пренасяне на меда стимулира майката и увеличава пилото с около 1 рамка. Така с 2 думи работя аз. Ротациите не ги правя с цели корпуси а пита по пита защото работя сам а съм патил с кръста и се пазя. Става сравнително бързо.
Доколкото разбирам, майката докато ти осеменява втория корпус, рапицата е прицъфтяла и чакаш на кориандъра, така ли е? След като майката е осеминила и втория корпус, колко рамки със пило имаш общо? И най важното, общо колко кг. пчели имаш в двата корпуса преди главната ти паша? Ще бъде благодарен ако споделиш колко и каква паша имаш.
Пашата при мен не е добра, слаба акация, рапица през година на 2,5км. липа и кориандър няма, следва слаба ливада и единствената добра паша е слънчогледа (ако не е от специалните сортове).
Още преди да сложа магазините съм направил ротацията, като изпълнят 2ри корпус, правя ротация след това като изпълнят бившият 1ви, вече 2ри слагам магазините и приключвам ротациите. След свалянето на магазините правя есенната ротация. Колко пчели и пило имам е много относително всичко зависи от майката но таи година имаше майки работещи на 14 рамки (и изпаднаха в роево защото не им отнех пило).
Втората ротация която правиш ми е малко странна. Къде ти е пилото преди ротацията? Къде ти отива първия корпус, в него е прашеца? Меда който слагаш най-долу от къде го взимаш и колко е?
При мен пилото по това време си е на втори корпус, а първи е задръстен с прашец и има две или три пити изцяло с запечатани.
Точно това е класическата технология.
Има много ОБАЧЕ. Примерно ако гониш акация и действаш класически шанса да я изтървеш е огромен. Качва се на втори и снася като луда, те носят смесва се мед и пило и мазало. Втори вариант е таз годишната лудория със дъжда и студа през май. Ако действаш класически разделяш пилото с цял корпус и ......
Всичко зависи от много фактори. ЛР-ра дава свобода на някои действия, но с него се работи трудно и няма начин да кажеш "тове е правилната технология и да действаш все така.
Зад клавиатурата е лесно, на практика не е така.
Не може да правиш ротации и да разделяш пилото с цял корпус ако семейството не е готово. Прецакването на времето също е .... Прогнозата е за три дни лошо и после се оправя. Тръгнал си за акация не за отводки преценяваш че три дни не са опасни. Оказва се че трите дни стават десетки почваш отводките разбира се. ,
Питаш и ти се отговаря, а след това заставаш в една такава позиция която ми е леко неприятна. "Преградите които сам си поставяш" и т.н. Нямам нищо против да разсъждаваме над нещата, но ако заставаш в поучаваща позиция ми е неприятно и ще се оттегля.
Прашеца си остава на 1ви от южната страна около 3 рамки след това 4-5 пити с мед изцяло запечатани и едно празно място от северната страна да не хваща мухал, всичко останало е на 2ри корпус, като пилото е в средата. При мен по това време всичко е различно на едни пилото е в 1вия на други във 2рия на 3ти и в двата. Може и да е странна но аз съм много доволен от тази ротация.
Това няма как да го направя защото работя с 2 корпуса. Пробвал съм го с празен магазин между корпусите но не ми хареса ефекта.
Казвам ви как аз работя, не казвам че това е правилно, че това е най доброто и.т.н.
В моя район и според мен това върши работа а и вече 2ра година имам най високи добиви от пчелините в мото село.
Тоест това не е ротация, а е преподереждане.
Ще споделиш ли след това преподреждане какво е положението в края на септември? Всички еднакво ли действат след преподреждането? Какво е положението в първи корпус към 30,09 и респективно във втори? Колко дебели венци ти правят за зимуване? Къде ти е последното пило? Каквото още се сетиш.
Благодаря.
Ако е слабо семейството няма как да сложим трети корпус по средата. На трета позиция не е толкова страшно, но по средата не става особено ако времето е студено. Има и още еди недостатък. Акациевата паша е кратка и нямат време да натиснат майката и не става. Ако си имал и рапица става и една друга работа. Семейството отслабва като пчели, а има адски много пило. Не можеш да разширяваш с цял корпус заради малкото пчели, а като се поизлюпи малко пило и почва онова дето няма спиране. Има си начини да се излезе от всяка ситуация и ако вкараме пак мисълта за "преградите" да трябва да не си ги поставяш обаче трябва и да си много работлив и мислещ.
Да и така може да се каже, то и пролетта пак не е ротация.
На тези въпроса трудно ще ти отговаря защото след това не ги закачам. Отварям единични бройки и забелязвам увеличаване на пилото с около 1 рамка.
Венците са различни в зависимост от това дали отворя 1вия или 2рия корпус. Ако е затворен входа на 2рия корпус правят дебели венци, но аз отварям входа на 2рия корпус и така още от ноември са ударили тавана непосредствено до входа а меда и в задната част на рамките. Този метод ми го каза колега, от начало пробвах с 2 кошера после с половината пчелин и от 2 години на 100% са така. Пролетта ми стартираха много силно, но това зависи много от годината.
Прав си, не може да се работи по книга, има много НО всяка година защото времето не е едно и също, а и при вас не е каквото даде Господ, а каквото сее арендатора. Важното е да можеш да излезеш от всяка една ситуация със някаква полза за теб.
Към Ник, нещо не ми харесва, в смисъл всичко е добре когато са живи на пролет, но не ми харесва, че правиш нещо, и не следиш резултата от действията си.
Как разбра, че си подреждат гнездото като им оставиш меда в първи?
Що за добра подредба е ако са ударили тавана още ноември? И моите ще са така ако не взимам мерки тоест това ми говори, че поставянето на мед долу не върши никаква работа в насока подреждане на гнездото. Дали служи за подхранване въпроса също е спорен. Той е още по труден за доказване.
Ник, сподели за затворената прелка на втори корпус е дебелината на венеца. Аз се каня все да експериментирам в тая посока ама то от година на година все по голяма жега и удрям една майна на експериментите и всичко е отворено на макс, защото всичко ми е на слънце изцяло. Колеги споделете, наблюдавате ли зависимост между дебелината на венеца и отворената (затворена ) прелка на втори корпус?
И аз съм го забелязал това с прелка. На доста места го споменават същото. При отворена прелка пчелите избягват да има мед до нея( пазят се от кражба), но също така съм забелязвал, че есента накой кошери запушват целия вход със прополис.
Пчелите се стремят да са по близко до свежия въздух и по близко до изхода, също така и се стремят да сложат меда по далеко от входа да го скрият.
Ако затворен 2ри корпус кълбото се стреми да е по близко до отвора и пуска кълбото максимално на долу което прави венеца по дебел. Ако е отворен 2рия корпус пчелите са точно до него там правят кълбото и меда е в задната част на питите като от пред венец почти няма и така с фенерче мога да преценя всеки един момент кълбото колко се е преместило на зад.
Че не държат мед близо до входа ясно, че сформират кълбото до свежия въздух също, но къде остава последното пило и в какви размери? Струва ми се че затваряйки горната прелка още през август, ще постигна по голям венец в предния край на рамките, но това ще е за сметка на венеца в средната част на рамките. Просто пилото ще се измести по към центъра. Така или иначе майката няма да почне да снася на долната половина на рамките в 2-ри к-с и горната част от рамките в 1-ви к-с. Пилото ще си остане във изцяло във втори тоест и венеца пак няма да е като при дадана ( над 10 см).
Тая година ротирах в началото на Август 5-10 някъде. Доста хора тук се изказаха, че не е трябвало така, развалял съм им мостовете между корпусите и т.н. Добре, ама сега имам на тия 2 кошера доста добри кълбета, които са на целия горен корпус и леееко хващат горните летви на долния(и тва не трябваше да го казвам, че ще ме карат да се гърмя). 2017г ще ротирам още по-рано, може в края на Юли. За мен това върши работа. Не съм ровил да броя пилото. Само повдигах таблите през деня. А през нощта с фенерчето светех през отворите на корпусите, Септември-Октомври имаше пчели и на двата корпуса. Което за мен следва да е имало доволно пило.
Пилото е в предната част на рамката, какви размери как да кажа. Точно така, ако затвориш горната прелка пилото се измества към центъра и удебеляват венеца в предния край. Но кошерите с отворена прелка на 2ри корпус зимуват по добре, и се развиват много по силно пролетта. Така е в моя район.
Николай ти отговори , че не затваря прелката на втория корпус .
Нали си специалист ?
Човека ти написа -зимуват на горна прелка !
Момчето ти отговори !
Ама , кой да чете ?
Даскал съм за моите ученици !
За теб съм г-н Иванов .
Хайде , сега чети отново и тогава пиши .
Ако прелката се остави още от есента, пчелите сами си решават да ли да запишат входа с прополис или да си оставят съвсем малко отворче, колкото да влиза някакъв въздух. Ако мислете, че сте по умни от тях значи можете да се заиграва те с тях както намерите вие за добре. Не съм чувал досега район да няма прополис.
Тук нещо ме финтираш в отговора. Вярно е, че пчелите заклейват отвора, но си мисля, че нещо не го знаем този процент колко е. От 100 кошера най - много 7-8 да го направят. Хайде сложи ги 10. Иди сега и прочети на твоите колко са и виж дали съм сбъркал. Чак пък кибритена клечка.;)
Преди две години ги оставих на горна отворена прелка и от 100 два заклееха.
Въпроса е друг.
Ако есента пчелите решат да не заклеят прелката. Какво става когато започнат да отглеждат пило?
Тогава и да искат да я заклеят, времето може да не позволява.
И понеже не знаем какво искат пчелите /не сме по-умни от тях/, затова правим експерименти и обменяме опит.
Въпроса за горна или долана прелка е почти като ЛР или ДБ. От моя опит ще кажа, че съм пробвал различни варианти и не съм намерил особена разлика в зимуването. За мен въпроса съм го решил с отворена прелка на дъното и на корпуса под корпуса с кълбото. Мрежата на дъното също е отворена. При такава конфигурация никога, никое семейство нищо не се е опитвало да заклее. Заклейват си таблите и толкова.
Преди два надникнах във всички семейства. 10% са показали върха на кълбото над рамките. 2 семейства бяха доста покатерени на таванката. Всичко е нормално. Въпреки че зимата определено започна малко по-рано спрамо последните 7-8 години и въпреки, че средните нощни температури са по ниски от последните 7-8години сякаш не се забелязва някакво кой знае какво повишаване консумацията мед. Това за пореден път доказва, че еволюцията си е свършила работата и е създала много енергийно пестилив метод на зимуване на пчелите при който условията извън кълбото (вкл. и в кошера) не са от толкова голямо значение.
Благодаря за споделеното Рости!
Във форума бяха показани снимки на зимни кълба - доста слаби. Тази година и моите са такива /не мога да покажа снимки/.
Щом не си забелязал ефект от отворена горна прелка, няма да ги барам.
До сега, както и сега моите зимуват на два корпуса, с прелка само на дъното и то притворена на половина.
Колкото и слаби да са семействата, не слагам преградни дъски.
Забелязал съм, че с колкото повече мед ги зазимя, толкова по добре се развиват на пролет.
Успех на всички и повече мед, и по-високи изкупни цени догодина!
Отварянето на прелките има по скоро значение за регулиране на влажността в кошера в момент когато пчелите на правят това. Правилно отворените прелки и правилно подредени пити не дават възможност за развитие на мухъли и плесени. Някъде из форума има много информация сервирана предимно от Матеев за движението на въздуха в кошера и т.н. За пчелите има значение да имат отворена прелка на дъното за да могат бързо да почистят подмора в малкото топли дни. Останалите прелки всеки може да си прецени как да ги конфигурира.
Аз прелки горни не отварям. Стария казваше , че били за резерва, ако затрупа или заледи, да могат да излязат.
Обърни внимание обаче и на останалата част от поста на Ростислав!
Прелката под кълбото осигурява кислород. Също и мрежата на дъното. При мен само прелка на дъното и то стеснена не им е достатъчна. Миналата година пробвах това дето ти казах за парцалчетата и всички които нямаха леко отворени горни прелки ги избутваха. При мен горните прелки са всъщност между корпусите, просто отпред в средата корпуса е зарязан 150мм на 8 мм. Така въздухът влиза между двата корпуса под кълбото.Цитат:
За мен въпроса съм го решил с отворена прелка на дъното и на корпуса под корпуса с кълбото. Мрежата на дъното също е отворена.
Никога не ги затварям. На 2 кошера съм ги затворил тази година без да искам при ротацията на корпусите август и така си ги оставих. Ноември като третирах с ОК на тези кошери не се виждаха кълбата. При мен е по влажно и отворената горна прелка спомага за вентилацията, за това зимуват по добре, също така е отворена прелката на дъното и самото дъно, и нямам никакви затоплящи материали. При всеки пчелин е различно за това е добре да се пробва с няколко бройки да се види как е.
Имам въпрос за ротацията при ЛР кошер. Моите зимуват на 3 корпуса, като семейството нормално е в най-горния/третия/ или между втория и третия. Дъното е мрежесто на 1/3 и не се затваря. През април, като видя, че най-горния /третия/ има повече от 8 междурамия пчели, вадя най-долния корпус /първи/, който е със съвсем празни пити и го паркирам най-отгоре. Не е трудно, защото повдигам едновременно корпусите с електрическата количка. Не пише така в книгите, но там разглеждат ЛР семействата винаги като зимуващи на два корпуса. Реших за себе си, че по този начин, дори да нямам време да отида до пчелина, винаги ще имат място надолу да се разширяват, та да се роят по-трудно, ако се задръсти корпуса на плодника поради немарливост на пчеларя. Има ли съществен недостатък в този начин на работа?
Не съм забелязал да си толкова немърлив в работата си.
Не ми харесва технологията. Описаните в книгите не работят точно и трябвада се модифицират ама твоя подход е много кардинален. Конкретно, семейство на 8 ЛР междурамия е по-скоро слабо. Много му е рано за огромния обем който му предлагаш. Няколко пъти ще свалиш и горния неусвоен корпус за да прегледаш семейството. Вероятността такова слабо семейство да иска да се рои съществува към края на май през друго време такива кротуват. Ако към края на май е на 8 междурамия то в момента трябва да е на 3-4 и е задължително да е сериозно стеснено или най-добре отдавна обединено. Все пак започваме отводките и да кандилкаме семейства с големина на отводка, които се чудят " къде да подгънат крак" не е добре.
За първата ротация през Април, при мен преценката е друга. Преценявам количеството пило!!! Ротирам при наличие на 6-8 рамки пило, в зависимост от склонността към ройливост на семейството. Април е хладен месец с променливо време. Добре е по-голямата част от това пило да е запечатано. Семейство, което отглежда толкова пило, обикновенно покрива корпус+. Качвам горе втория корпус, където съм подредил предимно нови пити(ако има пропуск сменям с основи),а семейството вече го населява частично. Имам ройлива майка, която на 13.04. вече ме дразни
Прикачен файл 9435
Имаше пило на 7 рамки и се беше задръстила с прашец. Такъв ген двата празни корпуса не го спасяват! Вече има дата за подмяна, ако все още е там:cool:. Моите дъна са изцяло на мрежа. Така работя аз, в студен район с 10ЛР. Успех.
Тоест, според теб ги преразширявам, а месеца може да се окаже студен. Този април обаче изобщо не е студено и няма прогноза за застудяване. Ротирам само семейства, в които към 15 април виждам повече от 8 междурамия пчели и то денем, когато летящите са навън. Притеснявам се, защото пълнят нектар и се готвят да го запечатват на 2-3 крайни рамки, което значи намаляване на мястото за майката. Стори ми се по-добре да имат място над главата, та, щом искат, да си слагат там нектара. Нека майката, рано или късно, да си хареса по-топлото, ако ли не, горният корпус ще се превърне в магазин за мед.
Това с пилото ми харесва, но искам да се науча да работя с минимално преглеждане на рамка по рамка. Затова подробно преглеждам само слабаците, за да знам какво им има и какво да ги правя. Останалите само един поглед за преценка дали да ротирам. Като повдигна леко корпуса, усещам и дали тежи от мед или е лек с пило. Дори съм намислил да си сложа тегловен датчик на количката, за по-точна преценка какво има в корпуса.
Агро, трябваше да размениш само 2 и 3 корпус.
За да останат пчелите в по-топлата зона.
Миналата събота ротирах половината кошери, като сложих първи корпус отгоре, а на другата половина сложих втори корпус отгоре. Днес, след една седмица, резултата е видим. Тези, на които ротирах втори и трети, вече имат яйца и младо пило в горния корпус и го усвояват усилено. Тези, на които сложих отгоре първи корпус, изобщо не са се захванали да го заселват, само почистват килийките на някои пити. Явно, трябва да ротирам, както пише по книгите и както ме посъветва колегата Цветков.
Което беше лошо преди седмица, сега ми помага. Акацията цъфна и кошерите, на които преди десетина дни сложих първи корпус отгоре, сега си имат отгоре готов почистен корпус за складиране и са започнали да пълнят. На другата половина днес им ротирах първи корпус отгоре, да си имат място за складиране. Нямаше да ми стигне времето днес, ако трябваше да ротирам всичките.
Похвален е стремежът ти да работиш корпусно. Защо обаче първи корпус не замина за топене, а стана медови, волю или неволю? И при положение, че си обезпечен с инвентар...
Нямам отговор на този въпрос. Така ми дойде отвътре. Явно още ми е пресен спомена за първата и втората година, когато нямах изградени пити и слагах по един корпус основи за градеж. Това лято ще послушам съвета ти и доста пити ще минат през топилката. Има и още нещо. Имота с пчелина е до река и веднъж на двадесетина години през лятото се наводнява с половин метър вода за няколко часа. Когато съм на три корпуса, горните два остават над линията на наводнение. Имам прелки на всички корпуси.
Мда, при заливна зона допълнителният корпус отдолу е добро решение. Хубаво е че това става лятно време и за няколко часа, викаш, водата заминава. Значи точно пролетта му е времето долният да отива на пропарване. Съчетаваш го един вид със следзимното стесняване.