За да можем и ние резервите да намажем.:bigsmile:
Преглед за печат
И като включиш осигуровките през трите задължителни години, ако умееш добре да смяташ ще видиш че така бленуваните кошери ще ти стъпят на доста повече от реалните им 80 лв (освен ако човек не е върл фен на пенсионната система и всячески се опитва да й помогне...)
Те за това големите се мъчат да влезнат в нея.Преди я крадяха с родата.Сега искат само с една осигоровка да минат.Точно заради тях тая програма вече не привлекателна за малките и средните пчелари.Ей,така лобираха и за ДеСаМи.Взеха от къшея на бедния.Засрамете се малко бре хора.То бива алчност,то бива алчност...:bigsmile:
Има ли вече подписали договори?
вчера подписах
Имам следният въпрос:
След като съм закупил ЛР кошери с 3 ЛР корпуса,дъно и капак при проверка от страна на ДФЗ трябва ли да ги видят така населени или могат да са например дъно ,1 корпус и капак,а останалите да са пръснати из пчелина ?
Здравейте хора ...нов съм в форума има да чета доста тук ..някой запознат да сподели наясно ли е дали има някакво подпомагане за създаване на пчелин.. имам 1 декар място с много паша в съседство..Мога да закупя кошери и всичко,но бях прочел,че имало финансова помощ..дали да ида до общината да питам...да кажем искам 30 кошера да гледам...имам приятел с 100 ,но само го е регистрирал и не се занимава с субсиди и т.н...дайте съвет ,как да започна бъдещия си пчелин.
Щом като можеш да закупиш кошери и всичко действай. Например почни с десет. Ако случайно на следващата година вземеш та спечелиш нещо от тях, тогава го реинвестирай в още. Ранко ти е малко за т.нар. субсидии в пчеларството.
Е сега вече ще тръгне секторът:yahoo:.
https://agri.bg/novini/pchelari-vech...LEE32p4wrlP9ds
Цитат от https://agri.bg/novini/pchelari-vech...LEE32p4wrlP9ds
3. Мярка В "Рационализиране на подвижното пчеларство" за дейностите:
а) "Подпомагане закупуването на нов прикачен инвентар за подвижно пчеларство (ремаркета, платформи)";
б) "Възстановяване на разходите за подвижно пчеларство за придвижване на пчелните семейства";
Като чета б), разбирам, че сектора отдавна е тъгнал, ама сега ще тръгне повече!:crazy:
6. Мярка E "Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти" за дейностите:
а) "Инвентаризация на медоносната растителност в страната";
б) "Криоконсервация на семенна течност от търтеи (миксиране на семенна течност)";
в) "Мониторинг на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие".
Тези много ме кефят. Бях песимист, но вече съм оптимист.:crazy:
А казват, че нямало пари в пчеларството.:whoo: :mad::laughing:
По НПП трябва да се подпомага изхранването на пчелните семейства, защото климатът се измени, горите масово се изсякоха, ливадите се изораха, а в пролетните посеви вече няма цъфтящи плевели, защото се пръскат повсеместно. И така, умишлено или не е унищожена естествената паша на пчелите. Медът в плодника не стига, за да се изхранят пчелите през сезоните. По- точно, през август трябва да се сложат минимум 2,5 кг. храна, зимата също минимум 2,5 кг, пролетта, след цъфтене на джакнка, още 2,5 кг и между липа и слънчоглед също 2, 5 кг, задължително!!! Още нова майка, която вече струва 25 лв, независимо дали я произвеждаш или я купуваш. Поне 3 нови плодников пити и още толкова магазинни. Ремонт на кошерите, боядисване и подмяна на определени детайли. Поддръжка на инвентара, който вече струва много пари и е нужен сервиз от специалисти. Няма да споменавам останалите неща, които също са от значение. И все пак главното остава, изхранването, майката и подмяната на пити, за да можем да опазим пчеларството. Иначе всичко е обречено при тази изкупна цена на меда 3 лв и ниските добиви не по вина на пчеларите, а по вина на тези, които пръскат, секат и орат ливадите.
Което всъщност идва да каже, че мед в земеделските райони нанайси. Ако има нужда от пчели, ще е за опрашване и ще стане част от технологията на земеделците /освен агрономи, ще им трябват и пчелари/. Ако няма нужда - сбогом пчелни кошери. Ще останат пчелините из горите и балканите. Тази истина май трябва да имаме в предвид.
То това са проблеми на световно ниво, виждаме как се изсичат и горите на Амазония, за да има място за земеделиe, имаше статия наскоро, че само едно огромно вековно дърво, може да поеме до 40 тона въглероден диоксид, но не е уточнено в статията за какъв период от време :)
Получените средства по Пчеларската програма декларират ли се като доход? Никъде не ми отговориха категорично, тъй като не е безвъзмездна помощ?
Честито да ни е по НПП за 2021.Всите сме удобрени по всичко каквото сме кандидатствали.Аз имам един малък проблем,че обявих смъртност 50%,но ми казаха,че и да не отговарям на изискванията да не се плашункам"Не е проблем това"...парите требва да се усвоят:bigsmile::bigsmile:
След днескашния ден си виждам обявата вече..
"Продавам 50 броя пчелни майки от лицензиран майкопроизводитель от НПП цена 25лв/бр...":bigsmile::bigsmile: