Два лешника и две круши тая година.
Преглед за печат
Два лешника и две круши тая година.
Според мен е по-добре да си купиш направо разсад. Има много обяви в нета ката цяло. Миналата зима мисля че вървяха между 0,08 и 0,25 лв. на коренче зависи от бройката която ще купиш. Хората които го продават ще ти кажат колко брой ти трябват за твоята площ, пък и има достатъчно информация и би могъл да си го сметнеш сам(зависи каква схема на засаждане ще приложиш).
Предстои ми засаждане на много дръвчета - пауловния, албиция, гледичия, китайски мехурник. Да видим къде ще ги наслагам.
сей акация бързо се хваща и добър медонос има
Най-студоустойчивия сорт на Пауловнията не беше ли Томентоса?
Доколкото знам тя издържа до -25 градуса. Лошото е, че веднъж на 10-15 години има и по-големи студове и ме предупредиха, че е напълно възможно едно дърво да израстне и дори да стане огромно и въпреки това някоя прекрасна зима да измръзне заради една единствена студена нощ с минус 27-28 градуса. С две думи - доста е рисковано и човек не трябва да се радва, ако пауловниите му оцелеят през първата зима.
...от известните Вам сортове - Томентоса е може би най-студоустойчивият, но не и според нечии научни изследвания и разработки - колко верни и точни са само времето и климатичните условия ще покажат. Доколкото това че е възможно пауловнията да измръзне в напреднала възраст не е ни най-малко притеснително, понеже коренът си остава и то пониква пак - основното му предназначение е за дърводобив на всеки 8 години се изсичат и отново израстват, а на коя година започвата да цъфтят отсечените веднъж дървете незнам, за новопосъдените казват че трябва да цъфти на 3тата година - на 100 метра от един от пчелините ми има средно голяма плантация(от няколко десетки декара) и напролет ѝ е третата година, така че ще видм дали ще цъфне, количество на цвят и продължителност на цъфтежа, но едва ли ще може да се извади чист мед от пауловния понеже най-вероятно ще се засече с цъфтежа на рапицата - живот и здраве на пролет ще видим.
Shan Tong e хибрид от най-новото поколение , в резултат от 11 годишни научни разработки в специализиран китайски институт намиращ се в провинция Шанси, разположена на сухо и полусухо льосово плато с континентален климат. Хибрида притежава уникално съчетание от качествата на Paulownia fortunei и Paulownia tomentosa. Характеризира се с повишена сухоустойчивост и повишена устойчивост на вирусни заболявания. Много по- бърз растеж - с около + 30% Студоустойчивост - съпоставима с тази на Paulownia tomentosa . Отличава се с високо и право стебло и тясна корона - нещо , в което се убедихме при посещението ни на място.
http://paulowniabg.blogspot.com/2011...shan-tong.html
или въпросният сорт пауловния "Shan Tong" би трябвало да издържа до температури от порядъка на минус 32-33(-25 и още 30% по-студено) градуса по целзии.
3бр.пауловния 1бр.бонбонено дърво
Здравейте закупил съм 40 овошки ( сливи, круши, дюли, череши, ябълки, праскови няколко лешника и един бадем ) Освен това 3 пауловнии и около 20тина издънки от акация изкопах. Въпроса ми е по-точно за овошките в какъв ред да ги засядя? Кое до кое да е? Кое да е в края и кое да е в средата на овошната градина която ще се получи. Горе долу съм разчертал мястото 2 реда по 6 дръвчета и 4 реда по 7 общо 40, първоначално ги разграфих на 3.5м дърво от дърво, но мисля да ги направя 4. Всеки съвет ще ми е от полза !
Човече, овощарството е наука. Търси учебник, влез в спец форумите или най-добре намери някой човек дето с това си изкарва хляба. Ама нямаш много време. При схемата на засаждане трябва да съобразиш десетки неща. Надявам се че поне сортовете и подложките си ги знаеш ?
Арманчо , купи си поне още два бадема , че с един няма да е сколасаш . За плод ти трябват мъжки и женски .Иначе и пчелите не помагат.И за останалите видове и сортове си има опрашители. Сложи бързо растящите от към залез слънцето в градината, че да не правят сянка сутрин и през деня на по бавните видове.Присадките да сочат към Африка, и да са на 2 сантима над почвата и т.н. и т.н ..
Както казва Йорданович обучението му е майката.Успех