здравейте аз съм начинаещ любител и имам въпрос относно смяната на майката.Задължително ли е майката като навърши 3годишна възраст да предам нова млада майка или те пчелите ще си създадат нова майка сами
Преглед за печат
здравейте аз съм начинаещ любител и имам въпрос относно смяната на майката.Задължително ли е майката като навърши 3годишна възраст да предам нова млада майка или те пчелите ще си създадат нова майка сами
Опитните пчелари се стремят и подменят майките си всяка година,или в най-лошия случай на втората.Понеже пишеш,че си любител,постарай се да подменяш майките си през година.
благодаря ти buci 59 но не можах да разбера аз ли трябва да я подменя или те пчелите сами ще направят това
Намесата ти е задължителна,а варианти различни.Най-добрият случай за теб е да си закупиш майка и да си я смениш.
Както казва yuri, ротацията не е задължителна, но тя е част от технологията за работа с ЛР кошер, Фарар, Роже Делон и спомага за по бързото развитие на семейството и за по малко работа от страна на пчеларя. Ако не ротираш, ще трябва да чакаш майката при пролетнотго развитие да осемени горния корпус и чак тогава да реши против волята си, да слезе долу на по студеното да снася или изобщо да не слезе. Чети, разпитвай, практикувай и след сезон-два още ще ти се изяснят нещата. Всички други системи освен ДБ, изискват повече знания, и на пръв поглед изглеждат много сложни и пчеларите си мислят, че ЛР е свързана с много работа и си карат по порамковата технология на пчеларстване.Цитат:
Първоначално публикувано от smaili_73
Благодаря за отговора. Дасе надяваме, че стечение на време щесе научим, с питане опитване. Лошото е, че всички който познавам паботят със кошери дадан блат.
Това ти е отговора на въпроса . В България едва ли някой се занимава сериозно с такава технология. Някъде във форума мисля че Иван Деспотов пусна един клип за Япония - безрамково и корпусите отдолу нагоре. На мен много ми хареса, но не съм го пробвал.Цитат:
Първоначално публикувано от smaili_73
Колеги съфорумци, попаднах тази събота и неделя на следната гледка кошерите се облитаха отлично висока околна температура и летят яко. До кошерите има нарязани дърва (дъб) и трина която е хвърчала от рязането, на тази трина имаше огромно количество(беше напълно покрита с пчели цялата площ от 6 квадратни метра) пчели който се "ровеха" според мен, та питам аз какво търсят те там? Има 1 метър по стара трина те не се ровят в нея,и едната и другата бяха под дебел слой сняг до преди затоплянето.Има също така трина от топола в която нямаше нито една пчела даже и не летяха около нея. Благодаря предварително за отговорите!
същото правят и с паспала от фуража.носят яко в кошера,все едно е прашец
Тука има още по тази тема
http://pchelari.com/forum/viewtopic....3115&start=195