че защо пчелите са ти на покрива???? ако е за кражба си ги дръж там, не вярвам някой да краде от покрив ахахахахахаха
Преглед за печат
че защо пчелите са ти на покрива???? ако е за кражба си ги дръж там, не вярвам някой да краде от покрив ахахахахахаха
Качвали са се на оглед, а кошерите са на покрива, за да спазя отстоянията по ЗП.
Благодаря на всички за отговорите които сте дали. Става въпрос за 3 кошера разположени един до друг с разтояние м/у тях около 70см и искам да ги преместя на около 5 метра. Не е спешно преместването, но искам преди зимата да съм ги преместил. А и мисля, че не е добре като започнат да се зазимяват и да правят кълбо да ги безпокоя и да ги местя.
Сега е моментът да си направиш отводка с летящи пчели.Има време да се развие до зимата,дори да си изведат свищева майка.
Преместваш първо единия с метър на вечер, след 5 дни започваш с втория и така и с третия.
А колкото до това което написах преди, след 2-3 часа когато си тръгнахме, не видяхме нито една пчела да блуждае на старото място на кошера. Говоря нещо, което съм изпробвал, а не това което пише в книгите.
Облитащите се млади пчели се облитат пред кошера за около десетина минути, а летящите пчели едва ли повече от двайсетина минути са навън.
Евгени, говоря за младите облетели се пчели, на който им предстой пръв полет.
А това което казва aleksey вярно ли е? Мога ли да си направя сега отводка или е прекалено късно? Все пак главната паша преключи, само с захарен сироп ще могат ли да се развият и да презимуват, при положение че и градежа на питите вече е доста слаб.
Иначе за преместването ще го направя както казва евгени. Ще ги местя последователно. Първо ще започна с единия и ще го местя с около метър и то вечер когато всички пчели са се прибрали за да не остават "блуждаещи" пчели и след 5 дена ще започна и с другия.
Ако ще ги местиш, местиш всичките и задължително ги подреждаш по начина, по който са били преди. Започнеш ли само с един, ще стане мазало, особено щом пашата е свършила. мести ги с по 2-3 метра на вечер, но задължително в същия порядък.
стига баламосвайте човека, като ги измести всички какво ще стане????И тва с по 1 метър първия и после другите :D :D :D :D :D Пич местиш първо първия с 50 см, на другия ден пак го мести с 50 см.След това може и с по метър.Ако ги изместиш с повече от 50см ще налетят в другия съседен кошер, и както няма паша ще стане мазало.За отводка не знам, ама може налитане при плодна майка да стане, сега е момента за това упражнение.
Направо объркахме човека.
Я сипи малко амониева силитра в пушилката и ги мести колкото и където си искаш из двора.
Но това не съм го изпробвал, само съм чувал за него.
Трима човека ти даваме съвет, вземи и от трима ни най доброто и действай.
Няма никакво мазало да стане, споко.
Или изчакай до късна есен и си ги премести и трите наведнъж.