немам резервни майки а и пари да купя 50 броя,акацията 2011 ми даде най добре от пашите,или да сложа маточника доло че ще копувам йентерова пита пак колкото саберат от рапицата толкос
Преглед за печат
немам резервни майки а и пари да купя 50 броя,акацията 2011 ми даде най добре от пашите,или да сложа маточника доло че ще копувам йентерова пита пак колкото саберат от рапицата толкос
маточник в 1 корпос с летяштите пчели изапечатано пило,пльтна преграда и маиката в 2 корпос с останалите пчели и откритото пило
Вече ти дадоха отговора колега
Използвай ПЕЛЕТОВА СИСТЕМА.
Щом имаш рапица "1 рут с 2 магазина" няма да стигнат. Повече корпуси, или повече магазини.
А най добре "ПЕЛЕТОВА СИСТЕМА"
1ви к-с майката + 1/2 пило+ХР
2ри к-с медови за рапицата
3ти к-с маточник + 1/2 Зп. пило
И без повече прегради.
Малко ме смуштава този маточник sleepy; .Ако маточника се постави за акацията съм съгласен,но за рапицата......новата майка ще започне да осеменява за акацията,а точно тогава откритото пило трябва да е сведено до минимум.Плюс това,прилагайки пелетовата система,като противо роева, в същото време се ограничава и майката.По този начин за акацията ще останат малко пчели,а като са малко,семейството ще наблегне на развитие и мед от акация ще има друг път.По друг начин ще стоят нещата ако при прилагането на пелетовата система,в началото на рапицата,се придаде оплодена майка.Цитат:
Първоначално публикувано от apolo_bg
Цитат:
Aleksey написа:
По друг начин ще стоят нещата ако при прилагането на пелетовата система, в началото на рапицата, се придаде оплодена майка.
Напълно съм съгласен с теб колега.
Просто в по-горен пост колегата marin_006 е написал - „немам резервни майки а и пари да купя 50 броя,”
При това положение маточник(като противороева мярка) ще е по, добре, вместо да гони 50 роя.
Ако при него рапица е така, както при мен – това определено е компромис, но все пак е спасение.
Маточникът в трети корпус се явява нещо средно между Демари /противороеви метод/ и Пелетовата с-ма /модификация на Демари/.
Понеже се разводни онази тема. пускам отговора си тук.
Не породата, а селекцията.Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
Що се отнася до манипулациите - напълно. Това обаче изключва онези простичките за които все пак се изисква човешка ръка - все още не е измислен начин пчелите да складират меда направо в тенекии. Пчеларя се явява по-скоро помощен персонал на пчелите, отколкото "контролиращ орган" (викам му "принципа на мързеливия пчелар", на запад се нарича Бъкфаст).
В която и да е раса винаги има известна степен на вариация. Затова разликата в трудоемкостта между отделните раси и линии може да варира между двете крайности. Не е само черно и бяло.
Ползвал съм Демари (по онова време в региона не знаеха какво е това, не че им трябваше с тея ДБ) - не ми хареса. Палетовата система я знам само като име, нищо повече. Предполагам е някаква разновидност на скандинавската.
A скандинавската каква е, че аз не съм чул за нея?
Корпус без вход,където е майката, над него ХР. Майката няма как да избяга (освен ако няма проблем с ХР), дори и семейството да изпадне в роево състояние. Твърди се че по този начин постъпващия нектар в плодника е по-малко и не се блокира майката.
Другия вариант на същата система е плодника да се намира в най-горния корпус, като естествено пак няма пряк вход и е отделен с ХР.