Въпросът не е да се кооперирате, за да произвеждате заедно, а да се кооперирате, за да продавате. Пък той по която иска технология да си произвежда.Цитат:
Първоначално публикувано от borko_21
Преглед за печат
Въпросът не е да се кооперирате, за да произвеждате заедно, а да се кооперирате, за да продавате. Пък той по която иска технология да си произвежда.Цитат:
Първоначално публикувано от borko_21
Не е съвсем така. Я си представи, че има само един"добросъвестен" пчелар, дето сипва захар за да прави мед, или третира с антибиотици, защото така е правил последните 40 г или държи питите в нафталин, щото така се е правило преди 40г. Какво става с общото цяло. Когато ще има коопериране се налагат и правила. Всеки който ще участва в подобен род кооперация, ще трябва да гарантира спазването на тези правила. А дали ще ползва една или друга технология, то в БГ колкото пчелари дваж повече технологии за отглеждане.
И за това коопериране на доброволен принцип в България вече няма как да стане- защото трябва да се спазват общите правила. Но пък дискусията е интересна.
Е, естествено :) Просто, който не спазва правилата- аут от кооперацията и да се оправя сам, както намери за добре.Цитат:
Първоначално публикувано от donboneti
Затова се разписват точни правила и всеки влиза с пари, за да не си вдигне чукалата, като му скимне. Не е трудно. Още повече, че така имаш достъп до знание и си поделяте отговорността.Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Ако сега ти предложа 4 лв/кг, за твоя мед, съм сигурен, че ще решиш, че са малко и нама да се съгласиш. Приемаме, че си съвестен производител и продукта ти е качествен. Е да де, но никой не дава повече, така или си принуден да се съгласиш или си го държиш на склад, но нямаш оборотни сретсва. Но ако знаеш, че за следващите 3 години например, аз ще ти изкупя всичката продукция, не зависимо от количеството на 4 лв, нещата стоят по много различен начин. В този случай сам планираш, как да се развиваш, а не да се чудиш, с какво да си нахраниш децата, освен мед разбира се.Цитат:
Първоначално публикувано от Mind_Control
Боре - първия пример е от времената, когато точно се установяваха големите играчи. Втория пример е хубав, но се отнася към индивид, а не към кооператив - едно е да платиш на един човек за неговото количество добра цена, друго е да дадеш същата цена на примерно 10 човека, с 10 пъти повече количество.
Аз поне до сега от всички кооперативи последните 3-4 години, за които знам, ни един не видях да им са се осъществили изискванията и интересите - търговеца обещава едно, после друго, после почва да влачи във времето и накрая айде ще ти вземе меда с 20 стотинки повече от масово предлаганата цена, примерно вместо 4лв. ще даде 4,20лв.
Ама ти гледаш от страната на производителя на мед. Я сега погледни от страната на производителя на меденки и сам ми кажи, защо предложената от теб схема няма да проработи.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Ами аз съм пчелар, не съм производител на меденки.
Само че, и сладкарят ако е съгурен в цената на суровините си, ще си планира останалите разходи така, че продукта му да е с най-ниска себестойност и да получи максимална печалба.
Юри е прав. Една сигурна цена за години напред ти дава до голяма степен сигурност и можеш много по-лесно да мислиш за разрастване и увеличаване на производството или пък да си стигнеш един капацитет, който те задоволява. Знаеш след 3 години какво можеш да вземеш от произведеното от теб и правиш лесни планове. Именно несигурността ни прави и уязвими.
borislav aleksandrov го е написал точно как ще стане според мен. Като се съберат на 10 места по 50 т. търговеца ще има изгода да дойде и да ти даде по-висока цена, за да го вземе. По-малко разходи ще има и по-малко търчане. И няма да минават номера от рода на теб 20 ст. повече, на другия 20 по-малко.
Качеството не се коментира, там всичко трябва да е ОК инъче нищо не може да стане.